Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Chwilowy spadek obrotów przy ruszaniu

Gość farfocl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem niedawno Almerę z 2002 roku, silnik 1.5 benzyna 90KM. Zauważyłem pewien dziwny objaw: przy ruszaniu po dodaniu gazu i odpuszczaniu sprzęgła obroty najpierw normalnie się wkręcają do ok. 1500, potem następuje spadek do jakichś ~1000 i dopiero potem auto zaczyna normalnie przyspieszać.

Przy ruszaniu bez dodawania gazu, samym sprzęgłem (przydatne na oblodzonej nawierzchni, często praktykuje w zimie) podobna sprawa: spadek z ~900 obrotów do ~500 i dopiero auto normalnie rusza. Czasem zdarzy się nawet, że przy tym spadku auto zgaśnie.

Sytuacje uwieczniłem na tym krótkim filmiku: http://www.dailymotion.com/video/xy8ypp_obroty_webcam#.UUR19xwz2So

Czy jest się czym przejmować, czy po prostu "ten typ tak ma"?

Chyba normlne ze przy ruszaniu jest spadek obrotow ze wzgledu na wzrastajace obciazenie. ;-)

Wysyłane z mojego Xperia Arc S za pomocą Tapatalk 2

czemu filmik bez dzwieku?

to Twoje pierwsze auto, że tak się dziwisz czemuś, co jest jak najbardziej normalne? :)

Chyba normlne ze przy ruszaniu jest spadek obrotow ze wzgledu na wzrastajace obciazenie. ;-)

Wysyłane z mojego Xperia Arc S za pomocą Tapatalk 2

Wiadomo, że trochę spaść muszą. Najbardziej mnie martwi to, że czasem zgaśnie przy ruszaniu bez dodawania gazu, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Nie miałem wcześniej do czynienia z tym autem, dlatego też pytam czy to normalne.

czemu filmik bez dzwieku?

to Twoje pierwsze auto, że tak się dziwisz czemuś, co jest jak najbardziej normalne? :)

Trzecie. Poprzednie były z segmentu B, jeździłem też sporo kombiakami typu Passat, Marea, Laguna. W żadnym ten spadek nie był taki wyraźny, przy ruszaniu samym sprzęgłem też mi nigdy nie gasły.

Trzecie. Poprzednie były z segmentu B,

Może to były dieselki, je ciężej zdusić z obrotów.

TAk czy owak nie masz się co martwic, pozostaje przywyknąć.

edit

jedyne, co może być typowe dla almerek i powodowac takie objawy, to zapieczone hamulce, które nie do końca odbijają i cały czas lekko trzymają. To powoduje dodatkowe opory nie ylko przy ruszaniu, ale i przy jeździe, co skutkuje utrudnionym ruszaniem właśnie, mniejszą moca i wyższym zużyciem paliwa.

JAk sprawdzić?

Takie hamujące koło po jeździe powinno być mocno gorące. Felgi dosłownie nie szło by dotknąć.

N16 idzie słabo z dołu ponieważ max moc i moment są wysoko. Co za tym idzie bardzo słabo radzi sobie z uciągnięciem budy bez gazu nawet na 1szym biegu co potęguje duża masa całego samochodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...