Tyomaj Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Wczoraj szperając w internecie nadziałem się na takie coś Ktoś się skusił kupić takie żarówki? Wiadomo jakie dają światło? Proszę o opinie czy warto w ogóle wypróbować ten wynalazek. Kusi mnie żeby kupić, bo chciałbym w swoim aucie mieć białe światła, a nie jak przy zwykłych żarówkach żółte. Odpowiedzi typu "jak chcesz mieć białe to załóż sobie xenony" możecie zostawić dla siebie, bo nie chce się bawić w to. Za droga sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hansrpg Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 (edited) Kilka dni temu była o tym dyskusja na jednym z innych forów gdzie działam, podsumowując wyniki to nie ma sensu bo: 1) wyrób ten nie ma homologacji 2) zwykła żarówka współpracuje z odbłyśnikiem i soczewką dając snop światła skierowany tam gdzie być powinien, to świeci wszędzie tylko nie tam gdzie powinno 3) o ile jak wsadzisz to do auta to zobaczysz że coś świeci (światło porównywalne do DRL) ale jak po zmroku włączysz światła to nic nie zobaczysz, na forum passata jest nawet filmik z jazdy z czymś takim, ciemno jak bez świateł Podsumowując szkoda pieniędzy. Edited September 27, 2013 by hansrpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyomaj Posted September 27, 2013 Author Share Posted September 27, 2013 No dobra a jest żarówka H7 (nie xenon) żeby dawała białe światło? Kupiłem Osram Cool Blue i wg. mnie dają nadal żółte światło. Widzę że ludzie mają nawet w starych autach takie białe ładne światło a wątpie żeby do starego Kadetta ktoś montował xenony. Lampy mam nowe, bo niestety był bity. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
losiuu Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Niestety z żarnika wolframowego nie uzyskasz "białego" światła. Wszystkie te niebieskawe żarówki mają napylone filtry, które jeszcze dodatkowo osłabiają siłę świecenia. Ksenon sporo kosztuje i nie wiem czy warto dla samej bieli... Ostatnio musiałem wyłożyć 180zł za nowy palnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hansrpg Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 W motocyklu mam osram night breaker + w dzień światło wydaje się lekko żółte (jak w zwykłych h4) ale w nocy jest bielusieńkie. Przy cenie 30-40zł za parę chyba warto wypróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo_ Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Ja kupuję tylko Osram Night Breaker Plus, tyle że H4. Faktycznie w dzień mogą się słabo wyróżniać, ale jednak w nocy widać różnicę. Moim zdaniem to najlepsze żarówki. Tylko uważajcie, bo przepalają się z wręcz niemiecką precyzją - obie prawie w tym samym momencie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tofu Posted September 29, 2013 Share Posted September 29, 2013 po uch miesiącach ,, polecam tungsrama + 90% lepsze od zwykłych 2 szt do 40 zł ... do tego warto zrobić nową instalację elektryczną bo standartowa wam zjada z 1.5 V Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO NFS Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 (edited) Tofu ma rację Tungsrama + 90% to jedne z najlepszych żarówek posiadających homologację, dają (o ile pamiętam) od 1300 do prawie 1500lm. W artykule auto świat jest obszerny test H7- które świecą najlepiej. Wymieniono tam firmę Bottara i inne ze 2 które są coś warte :-). http://m.auto-swiat.pl/1-test-zarowek-h7-juz-wiemy-ktore-swieca-najlepiej Edited September 30, 2013 by NEO NFS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nrb Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 http://m.auto-swiat.pl/1-test-zarowek-h7-juz-wiemy-ktore-swieca-najlepiej zauważyłeś że na pierwszym zdjęciu za kierownicą siedzi blondi z lokami, a w lusterku widać siwego dziada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO NFS Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 Nie wnikałem w foto tylko w treść, ale fakt. Z tym że moim zdaniem w lusterku widać górę głowy i czoło blondi z odrostami(farbowana)he, he, he ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mateusz_P11_144 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Wczoraj szperając w internecie nadziałem się na takie coś Ktoś się skusił kupić takie żarówki? Wiadomo jakie dają światło? Proszę o opinie czy warto w ogóle wypróbować ten wynalazek. Kusi mnie żeby kupić, bo chciałbym w swoim aucie mieć białe światła, a nie jak przy zwykłych żarówkach żółte. Odpowiedzi typu "jak chcesz mieć białe to załóż sobie xenony" możecie zostawić dla siebie, bo nie chce się bawić w to. Za droga sprawa. U nas ma sąsiad taki wynalazek ale ma to wsadzone w światła przeciwmgłowe i działa to u niego jako DRL. Musiał dodatkowo założyć filtr bo komputer odczytywał to jako brak zarówki. W dzień działa ale w nocy-porażka i nawet nie myśl żeby to montować w soczewke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyomaj Posted October 11, 2013 Author Share Posted October 11, 2013 Dla wszystkich których by kusiło założenie takiego "gadżetu" do Primery P11.144, to nie wchodzi, ponieważ jest za duży trzonek. Na allegro znalazłem najmniejszą 16mm średnice trzonka i to za dużo na tą lampe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sysio1987 Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 smiało mogę polecic osram night breaker + , jedna z lepszych zarowek w przysteonej cenie, ale tak jak koledzy wspominaja, rok czasu i trzeba sie przygotowac na ewentualnosc spalenia, i zalecam wymiane obu żarówek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek01 Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 Ja miałem problem z doborem żarówek do lamp mojej tiidy . Potrzebowałem białe silne światło i bardzo polecam Philips X-Treme Vision. Bardzo mocny snop światła w nocy, doświetla ładnie pobocze,a nic nie powiem o światłach długich piękne dalekosiężne światło . http://www.misiekisamochody.pl/2013/08/22-dugodystansowy-test-zarowek-philips.html. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primerka... Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 ja kupiłem zwykłe żarówki h1 6000K blue i świeca dożo lepiej od zwykłych i jest białe światło a nie takie żółtawe i pozycje jeszcze mam białą led Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mateusz_P11_144 Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 ja kupiłem zwykłe żarówki h1 6000K blue i świeca dożo lepiej od zwykłych i jest białe światło a nie takie żółtawe i pozycje jeszcze mam białą led Nie rozumiem?? jak kupiłes zwykłe i swieca lepiej od zwykłych?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primerka... Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 bo zwykłe mają 3000k a te mają swiatło 6000k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mateusz_P11_144 Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 W swiatłach halogenowych najwyższa wartość do osiągnięcia to granice 4200 Więcej sie nie da fizycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mateusz_P11_144 Posted January 2, 2014 Share Posted January 2, 2014 Przerabiałem w Almerze żarówki H7 kupę kasy poszło na osramy cudy nie widy i efektu nie było mocnego światła, bo we wszystkich tych żarówkach był gas halogenowy! Zmieniały się tylko zabarwienia baniek żarówek . W żarówkach Philips X-treme są wypełnione gazem ksenonowym ! Efekt niesamowity, a w lampach tiidy nie ma odbłyśników cała wiązka światła wali na przód . KOLEGO,ALBO ZAKONCZYSZ REKLAME PRODUKTÓW PHILIPS ALBO POŻEGNAMY SIĘ. 2 POSTY WYZEJ PISZESZ TO SAMO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek01 Posted January 2, 2014 Share Posted January 2, 2014 Sory nie chciałem aby to była reklama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmrotas Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 (edited) Witam serdecznie, czy ktoś może mi powiedzieć jak zamontować żarówki do Qashqaia? Czy to w ogóle możliwe? Edited April 25, 2016 by mrdee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykk Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Na youtube widziałem taki filmik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kraszix Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Polecam z autopsji żarówki xtec h7 55w dla tych którzy chcą mieć prawie idealne biało niebieskie światło i xtec 100w dla tych co sie nie boja i chcą mieć jeszcźe bardziej światło podobne do xenonu (niestety na mokrym jest średnio). Cena bardzo przyzwoita w porownaniu do markowych żarówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylia Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Witam Polecam zrobić przede wszystkim nową instalację wraz z przekaźnikami prąd prosto z akumulatora po własnym bezpieczniku. U mnie była strata 1V. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonir Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Jakiś czas temu kupiłem w Chinach taki wynalazek. Na Alledrogo kosztowały jakieś 150zł ,tam 80-iat. Myślę sobie zaryzykuje. Zamontowałem to na jakieś wymyślone przeze mnie sprężynki w Zafirze. Opel oryginalnie miał dobre światła ale z tymi ledami było "bosko ". Jasne ostre światło. Teraz w X Trailu mam jakieś żółte świeczki i zastanawiam się ,czy znowu nie pokombinować. Mam tamte z Zafiry tyle ,że H7 a tu chyba są H4.-nawet nie wiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts