Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

to tylko dopytam - czy naprawy 100% refinansowane i części oryginalne? Jakieś fajne wyłączenia ze względu na niewłaściwą obsługę czy inne podobne wytrychy?

Tak.Wszystkie elementy eksploatacyjne są wyłączone z gwarancji.Jest tego sporo,ale również sporo jest elementów i to ważnych objętych umową.

Z tego co mówili w ASO (JP) wynika, że jest to przedłużenie normalnej gwarancji (nie żadne ubezpieczenie). Ograniczeniem jest jedynie przebieg.

Tak,tylko że w całej umowie jest mowa wyłącznie jak o ubezpieczeniu.Może dla tego,że opłacasz składkę za przedłużenie i to jest Twoje ubezpieczenie.

Żeby nie było że jestem gołosłowny, pokazuję jakie wyniki można osiągnąć grubawą kaśką z malutkim silniczkiem pod maską:

Nie żebym tak zawsze jeździł :D Czasem zmęczony pracą człowiek zamiast przeciskać się między tabunami tirów i maruderów na dwupasmowej "autostradzie" A2 woli sobie ustawić tempomat na 85 km/h i stać się jednym z nich :D

Edytowane przez bamaz

Tak przy przy okazji - moje szybki zegarów, to już nawet od środka są porysowane. :D

Najwidoczniej od ruchu wskazówek nawet się rysują. :P

Żeby nie było że jestem gołosłowny, pokazuję jakie wyniki można osiągnąć grubawą kaśką z malutkim silniczkiem pod maską:

Nie żebym tak zawsze jeździł :D Czasem zmęczony pracą człowiek zamiast przeciskać się między tabunami tirów i maruderów na dwupasmowej "autostradzie" A2 woli sobie ustawić tempomat na 85 km/h i stać się jednym z nich :D

Ja pierdziu! Ty masz 2.7 z przodu i 2.5 z tyłu??? To przecież tak jakby na rowerowych jeździć!!!

O ile dobrze pamiętam, to przy kołach 18 i 19'' Nissan sobie zażyczył takie kosmiczne wartości dymania opon (patrz naklejka na słupku).

Ja pierdziu! Ty masz 2.7 z przodu i 2.5 z tyłu??? To przecież tak jakby na rowerowych jeździć!!!

Na rowerowych to ja mam 9 atmosfer ;) A tak na poważnie, to są dwa czynniki: pierwszy to taki, że jest ostatnio strasznie gorąco, wiadomo że powietrze w oponach po nagrzaniu rozpręża się powodując większe ciśnienie. Jak ruszam na zimno to jest z przodu 0,3 atmosfery mniej. Dlatego teoretycznie powinniśmy trochę spuszczać latem i dopompować zimą. Nissan GT-R np ma opony pompowane czystym azotem, który jest pod tym względem o wiele bardziej stabilny.

Drugi czynnik jest taki, że swojego czasu pojechałem do serwisu z problemem lekko mocniej nagrzewającej się prawej przedniej opony. Panowie przeczyścili hamulce i dodymali opony do takich wartości jak widzicie, więc nie ruszałem. Mieszkam niedaleko Warszawy 2 km od węzła autostrady A2 więc głównie nią jeżdżę, a po dziurach poruszam się niezwykle rzadko.

Edytowane przez bamaz

" Nissan GT-R np ma opony pompowane czystym azotem, który jest pod tym względem o wiele bardziej stabilny".

Kolego bamaz nie przeceniaj roli czystego azotu w oponie. Przecież w powietrzu które masz teraz w oponie jest ok 70% azotu.

Edytowane przez Yan_2007
  • Upvote 1

A na słupku przy kołach 18 pisze przód 2,3 tył 2,1 przy ciśnieniu koło 3 atm zawieszenie dostaje niezły łomot.

O ile dobrze pamiętam, to przy kołach 18 i 19'' Nissan sobie zażyczył takie kosmiczne wartości dymania opon (patrz naklejka na słupku).

Nic z tych rzeczy! I 18 i 19 2.3-2.1

Tak? Jesteś pewien? :devil:

To teraz idź spójrz jeszcze raz na naklejkę na słupku w QQ, a potem przyjdź i zwróć honor colinsowi. :D

O ile dobrze pamiętam, to przy kołach 18" jest przy pełnym obciążeniu 2.6, a wartości podane przez Ciebie Jacko dotyczą rozmiaru 16 i 17".

Ależ wujku Colinsie!Byłem!!!! Sprawdziłem!!!! Kitu nie wciskam!!!! (zawsze wyciskam,ale to już inna para kaloszy :D )

Albo nie byłeś albo masz inną naklejkę. :D

W każdym razie na mojej jest dokładna rozpiska w zależności od rozmiaru opon (kół), a nawet obciążenia.

E tam Jacko ma rację, Colins ma jakieś nieoryginalne auto :) Ja mam 2.3 i 2.1

Edytowane przez chaddy

Zgodzę się połowicznie, bo takie ciśnienia macie być może bez obciążenia.

Natomiast ja mając często załadowaną kosiarkę całą familią muszę zwracać uwagę na drugą część naklejki, a tam wyraźnie jest namalowane, że przy kołach w rozmiarze 18'' i pełnym obciążeniu trzeba napompać nawet 2.6 bara (przynajmniej jeśli chodzi o tył).

• Upvote 1

I tu się zgodzę,bo tak jest.5 osób i bagaż.

Foto zapożyczone. Choć żeby było śmieszniej, w moim QQ naklejka jest jeszcze inna, bo zawiera również ciśnienia dla rozmiaru 18".

Nissan-Qashqai-2014-on-Tyre-Pressure-Pla

I to się zgadza przy 18 i 19 tył przy obciążeniu 2,6 ale przód 2,3 bez względu na obciążenie

No dobra Panowie, ale ja mam 17', wiec mi za dużo nadymali tego powietrza, chyba, że uznam że mam jednak 16 (chociaż to nieprawda), to jest prawie dobrze ;) W każdym razie może dlatego tak mało pali, jak sobie napompuję 9 atmosfer do szosówki to też lżej jadę niż przy 5 bar ;)

Edytowane przez bamaz

Foto zapożyczone. Choć żeby było śmieszniej, w moim QQ naklejka jest jeszcze inna, bo zawiera również ciśnienia dla rozmiaru 18".

Nissan-Qashqai-2014-on-Tyre-Pressure-Pla

No to w Twoim na 18 jak podają???

Muszę najpierw robotę skończyć żeby to sprawdzić. A że noc ciemna, a robota długa, to na razie nie sprawdzę. :ph34r:

Jednakże już teraz strzelam, że z teściową na pokładzie 2.6 bara może być konieczne na tylnej osi. :D

Zresztą co będę ściemniał - z wrodzonego lenistwa mam nadymane i z przodu i z tyłu 2.4 bara i nie interesują mnie nalepki (dlatego nie pamiętam co tam napisali). :P

Można zamknąć dysput.

Tak przy przy okazji - moje szybki zegarów, to już nawet od środka są porysowane. :D

Najwidoczniej od ruchu wskazówek nawet się rysują. :P

Nałóż ceramikę na tą szybkę to Ci się tak nie będzie rysowac :)

Tyle, że jak to zrobić od środka...

Na jakimś włoskim forum QQ widziałem, że niektórzy bawili się w polerowanie tej szybki stosownymi specyfikami. Z całkiem dobrym skutkiem zresztą.