Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Człowiek uczy się całe życie :D

Hej Panowie! 

Ja dzisiaj podjąłem decyzję o zmianie oleju z Elfa na Motula - ostatnie 6000km zeżarł mi silnik 2 litry oleju. Wiem, że niby w normie, ale przed zmianą ani drgnęło. Strzelam, że winowajcą jest właśnie gówniany olej. OE Nissana jest w pełni syntetyczny, SXR 900 Elfa tylko wykonany w technologii sysntetycznej. Motul to pełny syntetyk.

Zauważyłem, że ostatnie 1000 km zeżarł bez problemu 600ml, więc jak coś będę was informował, co do sytuacji po zmianie. 

Mam nadzieję, że to pomoże, bo nie mam ani tyle cierpliwości, ani siły, ani czasu co kolega Jacek :D a że nowy dzieciak zaraz będzie na świecie, to sprawne auto się przyda

Ja dzisiaj podjąłem decyzję o zmianie oleju z Elfa na Motula 

Ja miałem lać właśnie Elfa ale może faktycznie lepiej coś lepszego. 

Ten Motul to 5W40 - 8100 X-CESS tak?

Ja miałem lać właśnie Elfa ale może faktycznie lepiej coś lepszego. 

Ten Motul to 5W40 - 8100 X-CESS tak?

Dokładnie tak. Lepiej już się prawie nie da

Dzięki, gdzie kupujesz? Czytałem że sporo podróbek jest na rynku. Jeśli tu nie można reklamować sklepów to zgłoszę się do Ciebie na priv.

Gość Andrzej G

Dzięki, gdzie kupujesz? Czytałem że sporo podróbek jest na rynku. Jeśli tu nie można reklamować sklepów to zgłoszę się do Ciebie na priv.

Spoko - moderator na pewno odróżni świadomy spam z wstawionymi linkami, od koleżeńskiej pomocy wskazującej, gdzie znajdziesz to, czego szukasz.

Ja kupiłem na dobreoleje.pl Głównie dlatego, że sklep mam pod nosem, aczkolwiek obsługa jest miła i super fachowa. Ceny można negocjować, więc polecam zadzwonić. Sprzedają głownie oleje i filtry, także co do jakości, to nie powinno być niespodzianek.

Ten Motul to taki sam syntetyk jak wymieniony Elf czy serwisowy olej Nissana. Wszystkie te oleje, to tzw.hydrokraki. Co nie znaczy, że od razu złe. Jednak do prawdziwych syntetyków trochę im brakuje.

Gość Andrzej G

Ten Motul to taki sam syntetyk jak wymieniony Elf czy serwisowy olej Nissana. Wszystkie te oleje, to tzw.hydrokraki. Co nie znaczy, że od razu złe. Jednak do prawdziwych syntetyków trochę im brakuje.

Castrol Magnatec ?

Gdzie jest Edek?! On by zaraz udzielił wyczerpujących wyjaśnień. :P

Ktoś wie co się stało z chłopem? :(

Dobre pytanie.

Edek stwierdziłby że to najlepszy syntetyk ten SXR.

Ja go leję do moich trahtorów i nic nie ubywa choć oba mają ponad 200kkm.

Wlewanie Motula to tylko dla własnej satysfakcji, bo znikał też będzie.

:wacko:  Nikt nie wie.Zniknął nagle.A co nagle to po diable.

Tylko dlaczego zdążył wyczyścić profil? Raczej nie nagle. Obraził się na forum razem z Fergulem ;)

Najprawdopodobniej tak właśnie będzie Grzmocie przebrzydły, że wymiana oleju na inny nie ograniczy podjadania oleju. Jak już zdążyliśmy się przekonać, to w tych silnikach problem leży chyba gdzie indziej. Inna sprawa, że do dziś nie wiemy gdzie i prawdziwa przyczyna podjadania oliwy przez niektóre kosiarki nie została przez nas odkryta.

Nie znamy i nie poznamy Colinsie paskudny. Nawet wlewanie milicjanta nie pomogło o czym przekonał się jeden Zagłębiok :D

Spojrzałem w kartę charakterystyki i masz rację :) Aczkolwiek internet huczy aż od głosów, że na tym motulu przestaje łykać olej

Mam samochód dwa lata i dziewięć miesięcy przebieg 35kkm, pierwsza wymiana oleju po roku, przebieg 10,6kkm na Olej Elf Evolution 900 SXR 5W-40, druga wymiana oleju po dwóch latach i przebiegu 24,3kkm, ten sam olej i od wymiany do wymiany nic nie dolewam, mieści się na bagnecie między kreskami, Silnik 1.2 DIG-T skrzynia biegów Xtronic :thumbsup:.

zJa dzisiaj po wymianie, zobaczymy jak auto się będzie zachowywać. Swoją drogą, trochę świszczy teraz przy gwałtownym wciskaniu gazu. Nie wiem co to, ale nie przeszkadza. 

Dodatkowo kupiłem oryginalne wycieraczki nissana, bo poległem na innych. żaden Bosh czy inne Valeo nie zbierały dobrze. Teraz mam OEM i jest cudo :D W końcu mogę jeździć jak należy