Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.6 DIG-T opinie, serwis, uwagi

dambam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi jak sie wam jezdzi na jedynce? Moj samochod na jedynce w ogole nie chce jechac, moge dojsc do 4tys obr/min a on jedzie dopiero 25km/h. Tez tak macie?

Oczywiscie jak przezuce na dwojke czy trojke to wtedy jedzie, ale jedynka to jakby jej wogole nie bylo.

Na 1 się nie jeżdzi tylko rusza ,ten bieg jest tylko do ruszenia!!!!

Biegi 2,3,4,5 są do jazdy, jeśli mamy 6 to nie jest też do jazdy! 6 jest to  nadbieg... do oszczędzania paliwa :)  

Dobrze Edi mówi. :spoko:

Następnym razem Greg pojeździj sobie lepiej na ręcznym. :D

Chcesz, to podrzucę Ci parę linków z materiałami pomocniczymi. ;)

W sumie sam też chętnie pooglądam. :dribble:mast2.gif:D

• Upvote 1

E tam, Panowie wyście chyba prawo jazdy robili jeszcze w XIX wieku :P Z punktu widzenia mechaniki 1 bieg nie różni się od 2 niczym innym niż przełożeniem. Na 1 biegu należy przyspieszyć do takiej prędkości, żeby po przerzuceniu na 2 nie trzeba było katować silnika obrotami poniżej 1 tys/min. A co do pytania, 1.6 ma prawie te same przełożenia co 1.2, 50 km/h na pierwszym biegu to nie jest problem, przy 4 tys jest już ponad 30 km/h. Nie wiem, może jeździsz na dojazdówce :P

• Upvote 1

Każdy bieg różni się przełożeniem,inaczej nie miałoby sensu stopniowanie,gdybym na 1 miał to samo przełożenie co na 4

E tam, Panowie wyście chyba prawo jazdy robili jeszcze w XIX wieku :P Z punktu widzenia mechaniki 1 bieg nie różni się od 2 niczym innym niż przełożeniem. Na 1 biegu należy przyspieszyć do takiej prędkości, żeby po przerzuceniu na 2 nie trzeba było katować silnika obrotami poniżej 1 tys/min. A co do pytania, 1.6 ma prawie te same przełożenia co 1.2, 50 km/h na pierwszym biegu to nie jest problem, przy 4 tys jest już ponad 30 km/h. Nie wiem, może jeździsz na dojazdówce :P

Dzis zauwazylem, ze 25km/h osiagam majac 3500obr/min. Czyli niby podobnie ja Ty. No dobra. Nie wiem,  moze zbyt wymagajacy jestem.

Co nie da się??? 

Obracamy gałkę i heja...tylko kłopot byłby z ruszeniem :D

Gregson a ty chciałeś na 1 biegu  80km/h ???

No nie, ale ilekroc chce sie na swiatlach poscigac to nigdy mi to nie wychodzi. Najpierw rusza jak zolw, a jak sie juz rozpedzi to znowu sa kolejne swiatla... :)

Czy to było kiedyś na szkoleniach czy dziś to 1 jest tylko do ruszenia a nie do jazdy  :)

Ja tam jeżdżę na jedynce. Np kiedy jadę w korku z prędkością 7 km/h to mam włączony pierwszy bieg i obroty około 1 tys obr/min. Może i niezgodnie ze starą szkołą jazdy, bo według niej powinienem jechać na półsprzęgle na dwójce, ale chociaż smrodu nie czuję :P

No nie, ale ilekroc chce sie na swiatlach poscigac to nigdy mi to nie wychodzi. Najpierw rusza jak zolw, a jak sie juz rozpedzi to znowu sa kolejne swiatla... :)

Wszystko jest w porządku, to auto nie ma wcale krótszego biegu niż inne samochody. W tym silniku przy 3,5 tys to zabawa dopiero się zaczyna ;) W dieslach o podobnej mocy na dwójce do 65 tylko dojeżdżają, to z tymi możesz się ścigać ;) Aa, Pan ekologia nie jest zadowolony ze ścigania spod świateł jeśli za chwilę trzeba znów hamować.

Dzis zauwazylem, ze 25km/h osiagam majac 3500obr/min. Czyli niby podobnie ja Ty. No dobra. Nie wiem, moze zbyt wymagajacy jestem.

A może Ty masz licznik wyskalowany w milach??? ;))

To w 1.2 piszczę gumami jak chcę,a Ty w 1.6 nie możesz???

Też lubię poczuć moc. Minimum 40% musi być. :drinkchampagne:  :D

Ale na trasie już nie praktykuję, bo teraz Milicja jakaś wyrywna. :D  ;)

Z tego miejsca z rozrzewnieniem wspominam zeszły wiek, gdzie życie toczyło się wolniej, ludzie byli życzliwsi, a moc musiała być na stole, a w samochodach niekoniecznie. :P

Ja pierdziu! To już Was z SB przegonili ankoholiki jedne!? A kysz mi stąd wstrętne miłośniki mocy!!!