Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zimowe opony i felgi

Gość jawrob
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się Wigilia więc trzeba iść do garażu - może jak zwierzęta opony przemówią ... :);)

Nooo,gorzej jakby która azotem z wentyla przywaliła :D

Nie ma śmiechu. Ja, gdy byłem młody i piękny i kupiłem sobie pierwsze w życiu autko salonowe (a był to Daewoo Matiz), to w wigilię poszedłem do garażu i podzieliłem się z nim opłatkiem.  :D

Nie pożarł go wprawdzie, ale odwdzięczył się za to 5-letnią absolutnie bezawaryjną jazdą (potem został sprzedany).

I niech mi ktoś powie, że samochody nie mają duszy. :gun:

A ktoś mi mówił ,ze to ja miałem sobie z kimś pogadać :D:rolleyes:  :lol:

Edytowane przez JACKO29

:lol:  :lol:  :lol: Nie macie pojęcia o czym piszę. Zapewne jedynie Edziu mnie zrozumie. A nawet jestem więcej niż pewien, że on też wierzy w to, że samochody mają duszę.  ;)

Oczywiście że mają dusze i im więcej pieszczot  tym bardziej się odwdzięczają  :)

Ostatnio pieściłem Halogeny to odwdzięczył się lepszym czystszym światłem .

Edytowane przez Edek01

Uważajcie by nie była rodem z piekła , well  "Christine"

• Upvote 1

Śmiejecie się ?! 

kupiłem polerkę do lakieru ,pastę G3 , kilka padów na polerkę o różnej twardości i heja .

Spolerowałem lakier , nawoskowałem , 10 letnie auto wygląda jak nowe , kolega z osiedla popatrzył , podumał , podotykał i pożyczył na dzień cały zestaw .

Na drugi dzień oddał mi wszystko i mówi chodź zobacz .

Szczena mi opadła , jego czarne 10 letnie A6 wyglądało jak z fabryki !

zakupił sobie swoje środki i dalej polerować zaczął , , felgi i inne pierdoły zakończył na kolektorze dolotowym , był z odlewanego aluminium , szary chropowaty metal , po,

to było jak powleczone chromem !!!

Ze znajomymi zapowiedzieliśmy mu że jak jeszcze coś dotknie w aucie to skończy na kozetce u psychiatry !

Zaraziłem faceta do detailingu , ale uwierzcie że jak pisał któryś kolega powyżej , gdy sprzedawał to bili się o auto !

Ja o swoja 10letnia juz Thalie ktora mam od nowosci bardzo dbalem tylko pod wzgledem mechanicznym. I wciaz chodzi jak marzenie.

Wstyd sie przyznac ale wygladem zewnetrznym zbytnio sie nie przejmowalem.

Ale dostalem juz kilka wskazowek ktore mam nadzieje przynajmniej w czesci przywroca jej blask :)- jak sie uda to naprawde sie zdziwie, ale sprobowac nie zaszkodzi.

Gregson poczytaj tutaj , może znajdziesz kilka odpowiedzi / podpowiedzi , jak zadbać wew i zew  auta 

http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php?sid=8d998a9c40c330bb01d23ffda187f29f

http://www.waxparadise.pl/#

Chyba coś pokręciłeś w rozmiarach ? 

zamieniasz na taki sam rozmiar co podałeś że masz ?

Coś poknociłeś. Podajesz taki sam rozmiar letnich jak i zimowych

Różnica w prędkości

50 km/h 100 km/h 150 km/h zamiennik 1 50.78 km/h 101.56 km/h 152.34 km/h zamiennik 2    

Tak przypuszczałem,że chodzi Ci o 215

Powyżej masz o ile większą będziesz miał prędkość na oponie 225,względem 215

Edytowane przez JACKO29

No i co za problem ?

większe koło na średnicy o 1,1 cm 

Zmieści się w nadkole spokojnie , jedynie będzie licznik kłamał , na pokazywanym 100km/h będziesz mieć naprawdę + - 102 km/h 

Jeśli masz Qq to w nim licznik zaniża o 10km/h przy 100km/h , więc i tak zostajesz w normie poniżej właściwej prędkości .

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/55r18/

Jacko , letnie ma , a chce zimówki większe .

no tak zrozumiałem ?

tak tak pozmieniałem już.Bedzie miał większą prędkość na 225

5 milimetrów wyższy bok opony 

5 milimetrów szersza opona na jeden bok do wewnątrz  i na zewnątrz felgi 

No a z prędkością to jak wcześniej pisaliśmy przy 100km/h według radaru będziesz mieć 101.56km/h 

Całe koło będzie wyższe o 1 cm od letniego .

WAŻNE żeby indeks prędkości nie był niższy od oryginału W , V,  H,  znasz cały symbol tych zimówek ?

http://www.opony.com.pl/artykul/oznaczenia-na-oponie/?id=82

To mozna na felgi nissana 18" zalozyc opone 225/55 18" jesli oryginalnie bylo 215/55 R18"?

Pytam bo na lato chce sobie kupic 18" ale zawsze myslalem ze tylko moge 215/55 R18 zalozyc, anic innego.

A jeszcze jedno. To jakie opony zimowe np, moge zalozyc na oryginalne felgi 17".

Wiem, ze moge zalozyc 215/60 R17, czy 225/60 R17 rowniez?

Edytowane przez gregson

Od 215 opony rozmiar 225 różni się tylko 1 cm szerokości , więc na boki po za felgę wychodzi o 5mm więcej .

ten drugi wymiar "60" to rozmiar PROCENTOWY  czyli 60% z 225  

"60" to nie jest wysokość boku opony w centymetrach tylko jest to 60% z 225 mm więc bierzesz kalkulator i 225X 60% i masz teraz wysokość boku opony w cm = 135 mm

215X60%=129 mm

Dla Ciebie optymalny zamiennik najbliższy ideałowi to będzie 235X55x17" tu nie będzie przekłamań w prędkości .

225X60X17" będzie wyższe koło o 12mm co zwiększy prędkość  pojazdu wg licznika 100km/h na budziku , a policjant zmierzy 101,7 km/h  

Jesli chodzi o oznaczenia opon np 215/60 R17 to wiem co jest co. Ze to nie wysokosc tylko procenty.

Przeklamaniem predkosci o 1.5km przy 100km/h i 2.5 przy 150km/h sie nie przejmuje. I tak predkosciomierz nie pokazuje dokladnie predkosci z jaka jedziemy.

Tylko dotychczas bylem przekonany ze jesli oryginalnie na feldze byla opona 215/60 R17 to nie wiedzialem ze inne opony tez moge na niej umiescic.

Taka mala niedwiadomosc. A teraz sie dowiedzialem ze moge na tej samej feldze inne opony tez umiescic. Ty nawet mowisz o 235/55 R17.

Zainteresowalo mnie to, bo dowiedzialem sie, ze moge wieksze opony letnie zalozyc na 18" felgi. Wieksze bardziej mi sie podobaja a i sam wybor opon robi sie duzo wiekszy. A i nawet przy oponach zimowych 17" mam wiekszy wybor.

Podsumowujac, dowiedzialem sie wlasnie, ze istnieja zamienniki opon. :) Lepiej pozno niz wcale...

Edytowane przez gregson

Nie radzę takech zamian, niezgodnych z homologacją . Przy problemach  , ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania! Wszystko musi się mieścić w -2% do +1.5%

Edytowane przez manix

A teraz przy wypadkach jaki ostatnio mijałem patrzyli na opony.

Nauczyli się cwaniaki i pierwsze co patrzą to opony.