toruńczyk Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zbliża się Wigilia więc trzeba iść do garażu - może jak zwierzęta opony przemówią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Nooo,gorzej jakby która azotem z wentyla przywaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Nie ma śmiechu. Ja, gdy byłem młody i piękny i kupiłem sobie pierwsze w życiu autko salonowe (a był to Daewoo Matiz), to w wigilię poszedłem do garażu i podzieliłem się z nim opłatkiem. Nie pożarł go wprawdzie, ale odwdzięczył się za to 5-letnią absolutnie bezawaryjną jazdą (potem został sprzedany). I niech mi ktoś powie, że samochody nie mają duszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) A ktoś mi mówił ,ze to ja miałem sobie z kimś pogadać Edytowane 7 Grudnia 2014 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Jednak sa forumowicze ktorzy maja ....pewne problemy.... natury...psych..emocjonalnej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Nie macie pojęcia o czym piszę. Zapewne jedynie Edziu mnie zrozumie. A nawet jestem więcej niż pewien, że on też wierzy w to, że samochody mają duszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Oczywiście że mają dusze i im więcej pieszczot tym bardziej się odwdzięczają Ostatnio pieściłem Halogeny to odwdzięczył się lepszym czystszym światłem . Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 A nie mówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Uważajcie by nie była rodem z piekła , well "Christine" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Śmiejecie się ?! kupiłem polerkę do lakieru ,pastę G3 , kilka padów na polerkę o różnej twardości i heja . Spolerowałem lakier , nawoskowałem , 10 letnie auto wygląda jak nowe , kolega z osiedla popatrzył , podumał , podotykał i pożyczył na dzień cały zestaw . Na drugi dzień oddał mi wszystko i mówi chodź zobacz . Szczena mi opadła , jego czarne 10 letnie A6 wyglądało jak z fabryki ! zakupił sobie swoje środki i dalej polerować zaczął , , felgi i inne pierdoły zakończył na kolektorze dolotowym , był z odlewanego aluminium , szary chropowaty metal , po, to było jak powleczone chromem !!! Ze znajomymi zapowiedzieliśmy mu że jak jeszcze coś dotknie w aucie to skończy na kozetce u psychiatry ! Zaraziłem faceta do detailingu , ale uwierzcie że jak pisał któryś kolega powyżej , gdy sprzedawał to bili się o auto ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Przecież wszyscy tutaj mamy hopla na punkcie naszych samochodów. Tylko niektórzy wstydzą się przyznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ja o swoja 10letnia juz Thalie ktora mam od nowosci bardzo dbalem tylko pod wzgledem mechanicznym. I wciaz chodzi jak marzenie. Wstyd sie przyznac ale wygladem zewnetrznym zbytnio sie nie przejmowalem. Ale dostalem juz kilka wskazowek ktore mam nadzieje przynajmniej w czesci przywroca jej blask - jak sie uda to naprawde sie zdziwie, ale sprobowac nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Gregson poczytaj tutaj , może znajdziesz kilka odpowiedzi / podpowiedzi , jak zadbać wew i zew auta http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php?sid=8d998a9c40c330bb01d23ffda187f29f http://www.waxparadise.pl/# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Chyba coś pokręciłeś w rozmiarach ? zamieniasz na taki sam rozmiar co podałeś że masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Coś poknociłeś. Podajesz taki sam rozmiar letnich jak i zimowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Różnica w prędkości 50 km/h 100 km/h 150 km/h zamiennik 1 50.78 km/h 101.56 km/h 152.34 km/h zamiennik 2 Tak przypuszczałem,że chodzi Ci o 215 Powyżej masz o ile większą będziesz miał prędkość na oponie 225,względem 215 Edytowane 7 Grudnia 2014 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 No i co za problem ? większe koło na średnicy o 1,1 cm Zmieści się w nadkole spokojnie , jedynie będzie licznik kłamał , na pokazywanym 100km/h będziesz mieć naprawdę + - 102 km/h Jeśli masz Qq to w nim licznik zaniża o 10km/h przy 100km/h , więc i tak zostajesz w normie poniżej właściwej prędkości . http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/55r18/ Jacko , letnie ma , a chce zimówki większe . no tak zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 tak tak pozmieniałem już.Bedzie miał większą prędkość na 225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 5 milimetrów wyższy bok opony 5 milimetrów szersza opona na jeden bok do wewnątrz i na zewnątrz felgi No a z prędkością to jak wcześniej pisaliśmy przy 100km/h według radaru będziesz mieć 101.56km/h Całe koło będzie wyższe o 1 cm od letniego . WAŻNE żeby indeks prędkości nie był niższy od oryginału W , V, H, znasz cały symbol tych zimówek ? http://www.opony.com.pl/artykul/oznaczenia-na-oponie/?id=82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) To mozna na felgi nissana 18" zalozyc opone 225/55 18" jesli oryginalnie bylo 215/55 R18"? Pytam bo na lato chce sobie kupic 18" ale zawsze myslalem ze tylko moge 215/55 R18 zalozyc, anic innego. A jeszcze jedno. To jakie opony zimowe np, moge zalozyc na oryginalne felgi 17". Wiem, ze moge zalozyc 215/60 R17, czy 225/60 R17 rowniez? Edytowane 7 Grudnia 2014 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Od 215 opony rozmiar 225 różni się tylko 1 cm szerokości , więc na boki po za felgę wychodzi o 5mm więcej . ten drugi wymiar "60" to rozmiar PROCENTOWY czyli 60% z 225 "60" to nie jest wysokość boku opony w centymetrach tylko jest to 60% z 225 mm więc bierzesz kalkulator i 225X 60% i masz teraz wysokość boku opony w cm = 135 mm 215X60%=129 mm Dla Ciebie optymalny zamiennik najbliższy ideałowi to będzie 235X55x17" tu nie będzie przekłamań w prędkości . 225X60X17" będzie wyższe koło o 12mm co zwiększy prędkość pojazdu wg licznika 100km/h na budziku , a policjant zmierzy 101,7 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Jesli chodzi o oznaczenia opon np 215/60 R17 to wiem co jest co. Ze to nie wysokosc tylko procenty. Przeklamaniem predkosci o 1.5km przy 100km/h i 2.5 przy 150km/h sie nie przejmuje. I tak predkosciomierz nie pokazuje dokladnie predkosci z jaka jedziemy. Tylko dotychczas bylem przekonany ze jesli oryginalnie na feldze byla opona 215/60 R17 to nie wiedzialem ze inne opony tez moge na niej umiescic. Taka mala niedwiadomosc. A teraz sie dowiedzialem ze moge na tej samej feldze inne opony tez umiescic. Ty nawet mowisz o 235/55 R17. Zainteresowalo mnie to, bo dowiedzialem sie, ze moge wieksze opony letnie zalozyc na 18" felgi. Wieksze bardziej mi sie podobaja a i sam wybor opon robi sie duzo wiekszy. A i nawet przy oponach zimowych 17" mam wiekszy wybor. Podsumowujac, dowiedzialem sie wlasnie, ze istnieja zamienniki opon. Lepiej pozno niz wcale... Edytowane 7 Grudnia 2014 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Nie radzę takech zamian, niezgodnych z homologacją . Przy problemach , ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania! Wszystko musi się mieścić w -2% do +1.5% Edytowane 7 Grudnia 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 A teraz przy wypadkach jaki ostatnio mijałem patrzyli na opony. Nauczyli się cwaniaki i pierwsze co patrzą to opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi