Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chcesz kupić X-traila... Rozważania na temat innych marek.

Gość Zboro
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To rocznik 2003 więc może 2002 z rejestracją 2003 a w wersjach przed liftem wnętrza nie było pokrętła do napędów tylko przyciski (może to być mylące), pytanie dość niejasno zadane.

Aby zobrazować dodałem foty wnętrza:

1. T30 przed liftem (wersja z GB ale widać o co chodzi z przyciskami)

post-101330-0-11667100-1505200618_thumb.jpg

2. T30 po FL. 

post-101330-0-68362700-1505200629_thumb.jpg

Edytowane przez strus251

• 1 miesiąc temu...

moj T31 jest wyposazony w wejscie AUX, znajduje sie w schowku z podlokietnikiem 

nie wiem tylko czy zalezalo to od modelu fabrycznie montowanego radia czy dopiero modele po FL zostaly w ten AUX wyposazone

W T31, to samo radio (bez nawigacji), miało 3 wersje:

1. Bez AUX (ze zmieniarką, lub bez)

post-87274-0-86973700-1508918525_thumb.jpg

2. Z AUX (ze zmieniarką, lub bez)

a) z własnym wzmacniaczem,

b ) z zewnętrznym wzmacniaczem bose

post-87274-0-88889600-1508918950_thumb.jpg

Edytowane przez berater

W T31, to samo radio (bez nawigacji), miało 3 wersje:

...

b ) z zewnętrznym wzmacniaczem bose

attachicon.gifs-l1601.jpg

czy to czasem nie byla wersja Platinum z naglosnieniem Bose?

Witam czy ktoś mógłby mi rozszyfrować nr vin z góry wielkie dzięki

JN1TCNT31U0401133

VIN : JN1TCNT31U0401133
Model: X-TRAIL JPNMAKE
Seria: T31
Data produkcji: 05.2012
BODY: WAGON
ENGINE: M9R/110KW ENGINE
AREA: EUR/C GROUP
WHL DRV: 4 WHEEL DRIVE
GRADE: LE TYPE
TRANS: AUTOMATIC TRANSMISSION
Kod regionu: EL1 (Centralna Europa)
Kolor nadwozia: G41 (zdaje sie ze Magnetic Black cokolwiek to znaczy)
Kolor wnetrza: Z (czarna skora?)

Platinium, czy nie platinium, jak go zwał tak go zwał. Radia wyglądają identycznie, podłączone do zewnętrznego wzmacniacza i głośników (w tym suba) bose. Ważne, dla chcącego zrobić podmiankę na takie, że będzie musiał zainwestować we wzmacniacz.

• 3 tygodnie później...

Witam, 

Noszę się z zamiarem kupna X Traila T30. Mocno się waham między diesem a benz +LPG - czy możecie coś doradzić ? Samochód będzie jako drugi używany w cyklu głównie miejsko - podmiejskim (dojazdy na budowy). 

Jak wygląda trwałość automatów w tych autach ? 

Benzynę? A jakie maja te auta srednie spalanie ? Niby nie robie duzo kilometrow bo zawodowo mykam koło 15k km rocznie ale jakos nigdy nie przepadalem za PB :)

W takim razie pytanie pomocnicze ... przed czy po lifcie? Znaczy 2001-2003 czy 2004 - 2007?

Fragment opisu jednego z ogłoszeń sprzedaży Xa:

post-87274-0-05763300-1510803398_thumb.jpg

Może warto umówić się na oględziny (wyposażenia).

Czemu?

Bo Kari miał kilka Xsów w dieslu i wszystkie się mu posypały.

No Ok ... To jak to jest z tymi dieslami? I no lift czy nie?

Na kazdego X-traila jakiego zdecydujesz sie kupić w dieslu- czy to bedzie T30 z 2,2 di czy 2,2dci lub T31 z 2,0 to bedzie bardzo dobry wybór.

Wszystkie w/w wersje to bardzo udane modele,mało awaryjne,trwałe i ekonomiczne.

W ogóle X-trail T30 i T31 to chyba najbardziej udane auta typu suv.

P.S.

Jako wieloletni użytkownik  wszystkich tych modeli wybrałbym jednak T31 2.0 dci

Edytowane przez piotrek3

Benzynę? A jakie maja te auta srednie spalanie ? Niby nie robie duzo kilometrow bo zawodowo mykam koło 15k km rocznie ale jakos nigdy nie przepadalem za PB :)

W takim razie pytanie pomocnicze ... przed czy po lifcie? Znaczy 2001-2003 czy 2004 - 2007?

jak najmłodsze. Po 2004. Najlepiej 6 albo 7. W 10 spokojnie się zmieścisz, podobnie jak w dizlu.

Czemu?

Bo Kari miał kilka Xsów w dieslu i wszystkie się mu posypały.

Niedobry Thunder :devil:

Nie miałem dizla i to powinno każdemu kupującemu wystarczyć...

Edytowane przez karibox1

ja też bym chyba polecił "polifta" ze względu na to, że ładniej wygląda ;).

A na poważnie co do ON vs. Pb.

Zanim kupiłem czytałem i pytałem u mechaników, jakoś te 2,2dci nie są złymi silnikami jako ON, a własnie nawet podobno mało awaryjne.

Oczywiście wtryski CR, dwumas itd ale to normalna sprawa dla ON w dzisiejszych czasach. W Pb nawet jak są takie rzeczy to siadają znacznie rzadziej ale też się psują.

Nie mniej na Pb w X-Trailu bym się chyba nie zdecydował (ewentualnie 2,5l ale to też sceptycznie, jakoś chyba mają gorsze opinie niż ON). 

Ogólnie silniki Nissana w Pb nie są uważane za dobre, żrą olej, gazu się do nich nie zakłada, tam jeszcze jest chyba ręczna regulacja luzów zaworowych więc i obsługa przy LPG znacznie droższa (trzeba tego bardzo pilnować).

Nie mniej, do jazdy w koło komina lepiej chyba Pb jak nie potrzeba Nm itd. Jak w trasy lub potrzeba Nm to ON. 

Tak myślę. 

Dzięki za odpowiedzi :) w takim razie szukam i wezmę co bedzie lepiej wyglądało :) skupie sie pewnie na rocznikach po 2004. Szkoda ze tak mało jest egzemplarzy ze skórzanymi fotelami, które dla mnie ze względu na wiecznie panujący kurz na budowach sa niezbędne.

Na co powinienem zwrócić uwagę przed zakupem? Sprawdzenie elektroniki, stanu napędu i mostu jest dla mnie oczywiste ale czy sa jakies usterki które sa typowe dla modelu?

A moze ktoś z użytkowników forum ma jakiegoś iksa aby polecić? Zaznaczam ze przebieg koło 300k mnie nie przeraża i nie jestem osoba która szuka samochodu grubo powyżej 10 lat z przebiegiem 180 tys.

Może i Kari diesla nie miał ale ja mam... i trochę przygód z nim miałem - stali bywalcy forum wiedzą...

Jako wieloletni użytkownik  wszystkich tych modeli wybrałbym jednak T31 2.0 dci

Myślę, że to dobra rada...

W ogóle X-trail T30 i T31 to chyba najbardziej udane auta typu suv.

Kwestia gustu - z tym bym był ostrożny. 

W mojej opinii (t30) jest wygodniejszy od rav i bardziej "terenowy" niż crv i przyjaźniejszy portfelowi podczas napraw niż LR freelander. 

ale od t31 chyba wolałbym grand vitare... (chociaż mniejsza).

A moze ktoś z użytkowników forum ma jakiegoś iksa aby polecić? 

Ja polecam nyske Kari.  :)

Jest w dobrym stanie - dopieszczona. Jesteś z Bydzi - więc chociaż byś zobaczył jak auto powinno wyglądać. 

Mój też będzie na sprzedaż ale kiedy to jeszcze nie wiem... najpierw musi trochę odjeździć napraw, które robiłem... zresztą ja będę chciał ze dwa worki kasy  :P  ale jak Ci się chce to też możesz przyjechać zobaczyć jak powinien chodzić i wyglądać 2.2dci z 2006roku

W mojej opinii (t30) jest wygodniejszy od rav i bardziej "terenowy" niż crv i przyjaźniejszy portfelowi podczas napraw niż LR freelander. 

ale od t31 chyba wolałbym grand vitare... (chociaż mniejsza).

Z cala pewnoscia X-trail czy T30 czy T31 jest bardziej terenowy  wygodniejszy,przestronniejszy ,bardziej przyjazny portfelowi podczas napraw jak i przy dystrybutorze od wiekszości suv-ow z tego okresu produkcji a juz szczegolnie przy porownaniu z  freelanderem.

Ten model w pierwszej wersji to niewypal ,a to widac i po cenie na rynku wtornym .Ma  awaryjny silnik od bmw ,który ja akurat uzytkowałem w BMW  X3 .

Kto kupi BMW X3 czy w wersji E83 czy F25 na prawde Bedzie Miał Wydatki.. :)

Grand Vitarą-zanim ktos zechce kupic to niech najlpierw troche nim pojeździ na probe-szczegolnie po wybojach.

Jestem pewny ,ze poźniej kiedy stanie przed wyborem czy Grand Vitara czy jakikolwiek X-trail-wybierze na pewno X-traila..

BArtez ma tu sporo racji.

Co do Grandzi to jednak jest lepsza. Nie znajdziesz w x v6. A w niej jeszcze 2.4, 2.7, 3.2. Wyposażenie i dostęp do części lepsze. Jest też bardziej rasowa z kołem na drzwiach i tym poliftowym przodem. Fabrycznie stały napęd 4x4, który jest lepszy. Kokpit z zegarami nowocześniejszy niż w t31 nawet. Dużo akcesoriów offroadowych.

Edytowane przez karibox1

BArtez ma tu sporo racji.

Co do Grandzi to jednak jest lepsza. Nie znajdziesz w x v6. A w niej jeszcze 2.4, 2.7, 3.2. Wyposażenie i dostęp do części lepsze. Jest też bardziej rasowa z kołem na drzwiach i tym poliftowym przodem. Fabrycznie stały napęd 4x4, który jest lepszy. Kokpit z zegarami nowocześniejszy niż w t31 nawet. Dużo akcesoriów offroadowych.

Dla mnie akurat wieksze silniki w dodatku jeszcze benzynowe to żadna zaleta w tego typie auta uzytkowanego w Polsce.Predzej odwrotnie ,bo tylko pojedyńcze takie modele sprzedają sie nowe u nas, a na rynku wtórnym maja potezny ubytek ceny jak i cięzko o klienta na uzywane z duzym benzyniakiem .Wiem,ze zawsze obstawales za benzyna ale trendy sa zupelnie inne- wiekszośc kierowców (tak jak i ja) preferuja w suvie diesla, bezapelacyjnie jest lepszy do jazdy w terenie,ciagania przyczep,mniej pali a umiejetnie uzytkowany jest o wiele bardziej zywotny od silnika benzynowego.

Koło na drzwiach?? :blink:To tylko kłopot dodatkowy w parkowaniu i garażowaniu.

Dostep do  cześci- jesli chodzi o T31 jest po wielokroć wieksza niz do Suzuki bo to nie tylko X-trail ale i Qashqai,a przede wszystkim Renault Koleos a silnikowo jeszcze inne auta miedzy innymi i Opel.

Stały napęd 4x4 wcale nie jest lepszy!

Bez wzglednie lepsza opcją jest kiedy kierowca wybiera rodzaj napedu a nie komputer-tak jest zreszta w prawdziwych terenowkach!

A co do reszty jak wyglad zegarów ,kokpitu to dla mnie akurat jest to zupelnie bez znaczenia ,tak samo jak i kolor.

Może byc nawet różowy w niebieskie gwiazdki ,wazne sa cechy auta ,jak wygoda ,awaryjnośc,spalanie,cechy techniczne..

A Vitara ,szczególnie w terenie ma tylko troche lepszy komfort od taczki.

Edytowane przez piotrek3