Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chcesz kupić primerę P10, P11, P12 - zapytaj tu i tylko tutaj

Gość strzelec
 Udostępnij

Czy jesteś zadowolony ze swojej Primery ?  

836 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jestes zadowolony z zakupu Primery i kupiłbys ją jeszcze raz ?

• Tak
      80
    • Raczej Tak
      38
    • Raczej Nie
      3
    • Nie
      2
    • Napewno Nie. To najgorsze auto jakie mialem
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam na oku Primerkę http://olx.pl/oferta/nissan-primera-1-8-benz-gaz-CID5-ID8lq71.html#451b589d28;promoted

Czy ktoś z was było oglądać ten model ?? Do jakiej kwoty można się targować ?? Co o nim sądzicie ??. Z góry dziękuję za pomoc:)

Gość Mateusz_P11_144

Witam. Mam na oku Primerkę http://olx.pl/oferta/nissan-primera-1-8-benz-gaz-CID5-ID8lq71.html#451b589d28;promoted

Czy ktoś z was było oglądać ten model ?? Do jakiej kwoty można się targować ?? Co o nim sądzicie ??. Z góry dziękuję za pomoc:)

Cena dosyć wysoka ale jeśli stan techniczny jest taki jak wizualny to warto pojechać.

Spokojnie możesz gościowi 7 tys rzucić na stół i powinien się zgodzić :)

Wizualnie łądna,zderzaki nie opadnięte,wnętrze jak na te zdj to dosyć dobrze.

Ja bym pojechał :)

• Upvote 1

Cena dosyć wysoka ale jeśli stan techniczny jest taki jak wizualny to warto pojechać.

Spokojnie możesz gościowi 7 tys rzucić na stół i powinien się zgodzić :)

Wizualnie łądna,zderzaki nie opadnięte,wnętrze jak na te zdj to dosyć dobrze.

Ja bym pojechał :)

Dzięki :). Umówiłem się z właścicielem na oględziny. Zastanawia mnie taki fakt po co ktoś montuje instalację gazową i po 8 miesiącach sprzedaje auto, gdzie przejechał ok 10 tyś km. Nie można tu powiedzieć o zwrocie kosztów instalacji.

Jedź, zobacz, pooglądaj...

Ja bym się zastanowiła na przebiegiem, hakiem i instalacją lpg....

Coś mały ten przelot km. w stosunku do wieku auta, potrzeby założenia haka / haku? i gazu...

;)

Dokładnie przedmówczyni dołożyła albo rozświetliła sporo czerwonych lampek 

hak jak i gaz i jeszcze mały przebieg sprawne fajne auto z gazem to bajka a tu jednak na sprzedaż

różnie bywa ale te silniki lubią olej mimo ze ze 2uch użytkowników na forum jest zachwyconych swoimi autami ...

Pomiar kompreski to podstawa ale

Jeśli jesteś na kupnie to unikaj tego QG18   znajdz SR20 jakie by nie było to nawet swap na starszy czy remont jest tego warty ...

Jasne.... hak do ozdoby, a lpg dla oszczędności...

14 lat i taki przebieg...No chyba, że "niedzielne dziadki" miały to auto i tylko raz w roku z kempingiem na urlop jechały...

100 tys   to cofnięte pewnie :D lifting taki mu zrobili :)

a co do haka to kurcze ja mam i może z przyczepka zrobiłem maxx 200 km :D  wiec nie każdy z hakiem musi być ciorany jak wół roboczy

sprzedawałem rok starszą :D miała przekręcone 300kkm :D a z Niemiec przyjechała przy 110kkm 

Obejrzałem autko i powiem tak:

1. Sprawdziłem wszystkie szyby 2001rok z logiem Nissana

2. Spasowanie elementów nadwozia: przerwy są równe, zderzaki nie są obwisłe.

3. Wnęki kół i nadkola: nie zauwazyłem rdzy, elementy dobrze spasowane, nic nie wisi, nie lata

4. Mankament przy otwieraniu drzwi. Drzwi powinny otwierać się na 2 razy tzn tak do połowy gdzie jest wyczuwalna blokada i na końcu też powinna być ta blokada. Na końcu wporządku, środka nie ma.

5. Zjechana guma pedału sprzęgła do zera - slick. Sprzęgło bierze dość wysoko

6. Elektryka sprawna tzn, szyby, podgrzewane lusterka wraz z tylną szybą, klima ok, czujnik temperatury sprawny

7. Tapicerka w stanie dobry +. Fotele nie są powygniatane, nie ma przetarć, boczki na drzwiach też bez oznak zużycia. Napinacze pasów sprawne, nie ma efektu spowolnionego zwijania pasów.

8. Pod maską za dużo nie sprawdzałem, jedyny mankament to smar na kielichach amortyzatorów. Mocowanie lamp te elementy plastikowe oryginalne, nie ułamane. Nie stwierdziłem wycieków. Olej wymieniony, przejechane 1k km.

9. Podczas jazdy mocno telepał prawy amortyzator, podjazd pod krawężnik, dziura. Tylny prawy amor słabszy, widac to było po wejściu na hak holowniczy. Trochę poskakałem.

10. Powazny problem jak dla mnei to mocowanie wachaczy czyli silentbloki. Niestety są luźne, widać to przy skręcaniu kołami jak i próbach szarpania kołem.

11. Braki śrub mocujących wydech zaraz przy kolektorze jak jest trójkąt i 3 śruby. Skręcone tylko 1 śrubą.

12. Pół osie suche ale osłony gumowe przegubów sparciałe. Przeguby jeszcze nie terkocą.

13. Podczas jazdy mocno ściąga na prawo, dośc mocno wyrywa kierownice z rąk

Druga częśc oględzin odbędzie się na kanale. Jak na razie mgoę stwierdzić, że zawieszenie przednie jest do zrobienia, zbieżność.

Ciekawe jest to, że obecny właściciel kupił to auto 3 miesiące temu. Nie przerejestrował go na siebie i teraz sprzedaje. Instalacja lpg zamontowana przy przebiegu 135 tyś km w marcu 2014r. Gwarancja 2 lata.

Sam nie wiem to o tym myśleć ale ide za ciosem i będe go dalej sprawdzał.

Gość Mateusz_P11_144

Obejrzałem autko i powiem tak:

1. Sprawdziłem wszystkie szyby 2001rok z logiem Nissana

2. Spasowanie elementów nadwozia: przerwy są równe, zderzaki nie są obwisłe.

3. Wnęki kół i nadkola: nie zauwazyłem rdzy, elementy dobrze spasowane, nic nie wisi, nie lata

4. Mankament przy otwieraniu drzwi. Drzwi powinny otwierać się na 2 razy tzn tak do połowy gdzie jest wyczuwalna blokada i na końcu też powinna być ta blokada. Na końcu wporządku, środka nie ma.

5. Zjechana guma pedału sprzęgła do zera - slick. Sprzęgło bierze dość wysoko

6. Elektryka sprawna tzn, szyby, podgrzewane lusterka wraz z tylną szybą, klima ok, czujnik temperatury sprawny

7. Tapicerka w stanie dobry +. Fotele nie są powygniatane, nie ma przetarć, boczki na drzwiach też bez oznak zużycia. Napinacze pasów sprawne, nie ma efektu spowolnionego zwijania pasów.

8. Pod maską za dużo nie sprawdzałem, jedyny mankament to smar na kielichach amortyzatorów. Mocowanie lamp te elementy plastikowe oryginalne, nie ułamane. Nie stwierdziłem wycieków. Olej wymieniony, przejechane 1k km.

9. Podczas jazdy mocno telepał prawy amortyzator, podjazd pod krawężnik, dziura. Tylny prawy amor słabszy, widac to było po wejściu na hak holowniczy. Trochę poskakałem.

10. Powazny problem jak dla mnei to mocowanie wachaczy czyli silentbloki. Niestety są luźne, widać to przy skręcaniu kołami jak i próbach szarpania kołem.

11. Braki śrub mocujących wydech zaraz przy kolektorze jak jest trójkąt i 3 śruby. Skręcone tylko 1 śrubą.

12. Pół osie suche ale osłony gumowe przegubów sparciałe. Przeguby jeszcze nie terkocą.

13. Podczas jazdy mocno ściąga na prawo, dośc mocno wyrywa kierownice z rąk

Druga częśc oględzin odbędzie się na kanale. Jak na razie mgoę stwierdzić, że zawieszenie przednie jest do zrobienia, zbieżność.

Ciekawe jest to, że obecny właściciel kupił to auto 3 miesiące temu. Nie przerejestrował go na siebie i teraz sprzedaje. Instalacja lpg zamontowana przy przebiegu 135 tyś km w marcu 2014r. Gwarancja 2 lata.

Sam nie wiem to o tym myśleć ale ide za ciosem i będe go dalej sprawdzał.

Że tak powiem naprowadzę CIe:

4. Mankament przy otwieraniu drzwi. Drzwi powinny otwierać się na 2 razy tzn tak do połowy gdzie jest wyczuwalna blokada i na końcu też powinna być ta blokada. Na końcu wporządku, środka nie ma.- Z tego co zauważyłem to w tych autach nie ma stopni:) Ja w mojej też nie miałem :)

To że go sciąga to może być zbieżność, felga krzywa,lub opona ma bojle  :)

Amorki sprawdź na Stacji diagnostycznej- najlepiej jedź na jakaś i za 50 zł zrobią CI całą ścieżkę diagnostyczną.

Osłony przegubów to koszt 60 żł za sztukę czyli prawie nic.

Kierownice wyrywa ale są ruchy takie miarowe czy po prostu idzie na prawo?

Weź jeszcze podczas jazdy przy 60-70 depnij hamulcem i sprawdź czy też ściąga- bo może być przyblokowany tłoczek i trzyma koło przez co aż bije na kierownicy.

Ja tak miałem.

Dzięki za pomoc :). Nastawiłem się tak trochę sceptycznei ale dobrze, że rozjaśnaisz sytuację :). Zobacze w sobotę na kanale jak wygląda. Tak sobie myśle, że warto by go wziąć tylko kwestia jak pójdą negocjacje.

• 2 tygodnie później...

Witam

Skrócona historia motoryzacyjna:

motocykl-1994 corolla 2.0D-motocykl-....

Na wiosnę planuje zakupić mój 2(w życiu) samochód, jestem studentem (jeszcze przez 2 lata , samochód ma "wytrzymać" ok 2-3 lata) wiec i skromny budżet 6-7tys jak i liczy się oszczędność dlatego chciałbym zakupić pojazd już z instalacja LPG (samodzielny montaż jest ekonomicznie irracjonalny).

Model użytkowania : czysto rekreacyjny, nie pracuje, na uczelnie mam 10 min piechotą, samochód do "jazdy bez celu", wycieczki z żoną za miasto, czasem jakieś zakupy. Roczny przebieg 3-4 tys (im niższy koszt 100km tym wiecej bo głownie to stanowi limiter).

Lubię tez po prostu mieć jakiś swój pojazd, by móc coś porobić :od wymiany oleju, niezbyt trudnych napraw aż po czyszczenie felg/bębnów, aż instalacji drobnych gadżetów.

Auto :2000r lub młodsze, klimatyzacja

Główny kandydat to primera p11-144, ewentualnie almera ale N16 są na skraju budżetu a N15 coraz trudniej znaleźć w stanie do jazdy (a co dopiero 99/00' a mam mentalne założenie że nie chciałbym auta starszego niz 15 lat czyli tak jak kupowałem moje 1 )

I tu dochodzimy do pewnego problemu który mam nadzieje pomożecie mi rozwiać

A mianowicie QG18DE

Czy diabeł jest aż tak straszny jak go malują ?

Robiłem podobny "research" w sprawie rywala, czyli naturalnego następcy mojego 1 auta a wiec corolli E11- tam silniki poliftowe też biora olej.

Wynik był mniej więcej taki, że wszystko zależy od tego jak auto było użytkowane oraz na jakim oleju jeździło - problem oczywiście wynika z błędu konstrukcyjnego bodajże kanałów olejowych w bloku (wymiana short block'u pomaga ) ale jazda na słabym castrolu w okresie gwarancyjnym dopełniła obrazu.

Jak to jest z QG, czy problem całości rynku czy jednak pewnej grupy ?

Jak nasilone jest zjawisko ? Rocznie zrobie max 6tys w z standardowego baniaka zostają 2 l wiec 300ml na tysiaka bez dodatkowego dokupowania oleju.

Lubię motoryzację, lubię samemu też coś grzebać aczkolwiek wykształcenie mam inne - czy spalanie na poziomie 500ml/1000km a za tym ilość powstałego nagaru powoduje zabójcze spustoszenie w silniku ?

QG przeważa na rynku ale przy dozie cierpliwości mógłbym znaleźć SR20DE

Są zalety

-Rodzina SR a co z tym idzie powiązanie zarówno z fajnymi autami jak i kultowymi silnikami SR20DET

-Brak problemu olejowego

-Moc

Ale i wady

-wyższe spalanie (ok 1.5 l lpg)

- wyższa stawka ubezpieczenia

-mniejsza podaż(potencjalnie wyższa cena zakupy)

Co sadzicie ?

P/S

hubert.c Szacunek(podziw) za tak szczegółowe oględziny,(również systematykę opisu) jak byłem przy zakupie 3 samochodów (sprzedaży 4 ) w swoim życiu tak dokładnych oględzin nie widziałem :P:)

Edytowane przez doktorek

Witam :) Pomożecie w ocenie tej P11???

http://allegro.pl/zobacz-jaki-ladny-nissan-primera-p11-sekwencja-i5015906250.html

Właścicielem jest starszy pan twierdzi że auto jak na ten rok jest igła.

Jutro jadę go oglądać ale wcześniej chciałbym zasięgnąć języka.

Edytowane przez Podkopnik

Teraz ich już nie zdobędę :) A Na co zwrócić uwagę przy instalacji??? Gdzie powinny być zrobione nawierty???

Masz jakieś przykładowe zdjatko dobrze zagazowanego silnika???

To handlarz ma jeszcze w ofercie jedną primerę sprowadzoną z Niemiec. Starszy pan sprawil sobie niezlą końcówkę wydechu oraz gałkę zmiany biegów :jump:

Jak pod maską  siedzą czerwone valteki to by oznaczało, że ktoś poszedl w budżet. Najlepiej na jeżdzie próbnej redukcja i pedał w podlogę, jak się przelączy na benzyne to bedzie znaczyło że parownik + wtryskiwacze nie wyrabiają

Edytowane przez Poplas

Poplas dzięki :) Nawet nie zauważyłem, że on ma jeszcze coś na sprzedaż... O takie rady mi chodziło z tym butowaniem na przykład:)

Edit: Znalazłem w jego aukcjach że w ostatnimi miesiacu kupił trzy uszkodzone mechanicznie auta ze swoich okolic . Więc chyba odechciało mi się już jechać do niego...

Kupuje naprawia i sprzedaje dalej więc nawet nie zna tych aut. Dzięki panowie za pomoc :) Szukam dalej.

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/motoryzacja-sprzedam/nissan-primera-1999r-1-6-benz-klimatyzacja-sprawna-bardzo-bobry-stan-atrakcyjny-wyglad-ogl9411745.html

Co wy na to??

Szukam autka do ok 5 tys. Jakieś 4 tys mi zostanie na opłaty i naprawy itd.

Czy waarto jechać oglądać wgl?

Rozglądam się jeszcze za Hondami Civic VI i Mazdą 323f BA. Ale na razie nic ciekawego,

Edytowane przez mireck

http://olx.pl/oferta/nissan-primera-2-0-97r-jeden-wlasciciel-polecam-CID5-ID7LZ2N.html#46c05a561c

P11 97 rok benzyna.

Właścicielka jeździła nim od 7 lat z rozmów wynika że opuści max jakieś 200 zł chyba że nie bedę chciał kompletu opon letnich po 2 sezonach to możliwa większa negocjacja ceny.

Coś możecie stwierdzić po tych słabych zdjeciach??? Auto garażowane.

Szukałem generalnie auta z gazem ale tak sie zastanawiam czy nie kupić benzyny i zagazować samemu. Wiem że wyjdzie drożej bo gaz 2100 zł plus koszt auta to blisko 6 tys. Jedyny plus to taki że gaz świeży. Co sądzicie ???

bo gaz 2100 zł 

to sam będziesz gazował :D  :dribble:  :dribble:

ze zdjęć nic nie widać ale ładna jest