Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Padła klima J11

Miras
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem. Japońce mają jakąś politykę zimna.
Tzn wg mnie zero jedynkowe.Jak ceplo na dworze to trzeba chłodzić i jest zimno.
Albo regulujesz .
Jak masz 25 na zewnątrz i 22 w srodku. ( Ja tak ustawiam) to wali zimno z układu.
Jak masz odwrotnie to wali ciepło z układu.
Trzeba się nauczyć regulować automat. ;-)

A pisze tak bo w sx IE mam tak samo. W lecie jeżdżę na co najmniej 23.
A dla ciekawości od 7 lat nie ubyło nic czynnika. ( Nic tzn 10 g ) . Robię klimę co 3 lata od kupna. 10 g było w marcu.

Najświeższe info. W układzie miałem tylko 50 gramów. Poszło na 3 godzinny test szczelności. Jestem wstępnie załamany.

Tzn. 3 godziny jak szczelny, jak dziurawy to 5 minut może.

Kolejne info: serwis w którym jestem naprawiał klimę w co najmniej 5 qq j11 w tym roku.

I teraz pytanie czy chłodnica podpadała pod przedłużoną gwarancję? Jeśli tak to żałuje, że nie przedłużyłem. Czy mimo braku gwarancji można coś ugrać w aso? Znalazłem suchego kasztana pod chłodnicą, może on walnąl i uszkodził, ale jeśli nie i te chłodnice po prostu się rozczelniają to jest to szajs na miarę historii z felernymi poduchami z tej jednej japońskiej firmy. Wiedzą, że szajs, ale pakują do aut. Na to powinna być akcja przywoławcza.

Podsumowanko na dziś: układ nieszczelny. Ide się umówić na inny termin, na szukanie nieszczelności, ale podejrzewam, że już musze składać 2 tysiaczki, może przerobić jednak na stary czynnik skoro padło tu na forum, że się da bez jakiś znaczących przeróbek?

Edytowane przez tomkek1912

Tomkek1912 temat omówiony został juz chyba z każdej strony. Podsumowując masz kilka wyjść:

1. Naprawiać na wlasny koszt w ASO - wydatek rzędu ok 3000 zł. Oryginalna chłodnica i nowy czynnik. Jak dobrze pokombinujesz to ASO zwróci Ci połowę wartości chłodnicy czyli ok 800 zl.

2. Naprawiać na wlasny koszt poza ASO - wydatek rzędu ok 2000 zł.  Chłodnica zamiennik i stary czynnik który cenowo jest juz równy temu nowemu wiec bez sensu jest kombinować moim zdaniem.

3. Jak masz AC to zgłoś szkodę naprawa na koszt ubezpieczyciela.

4. Jeździć z otwartymi szybami:) 

aha jeżeli wybierzesz opcje 1-3 nie zapomnij o siatce zabezpieczającej żebys za 3 lata znowu nie musiał wybierać. 

Mam ac, a czy taka naprawa powoduje zwyżkę?

Mam, ale nie wiem czy uszkodzenie skraplacza to obejmuje.

W serwisie mi odradzili przerabianie, powiedzieli mi, że nawet w porównaniu z poprzednim rokiem znacznie cena czynnika u nich spadła.

To w sumie nie jest szkoda komunikacyjna tylko eksploatacyjna. Do ubezpieczyciela się nie mogę dodzwonić.

Chlodnica została uszkodzona przez wspomniany przez Ciebie kasztan i wpadające różne inne śmieci  wiec jaka eksploatacyjna ?  

No kasztan leży sobie na plastikowej osłonie pod chłodnicą, ale skąd się wziął i czy móg uszkodzić to nie wiem. W ogóle nie mam pojęcia co teraz robić. Czy przekładać serwis, zapytać ubezpieczyciela i próbować z ac.

Skraplacz mam taki jak w juke.

3 godziny temu, tomkek1912 napisał:

No kasztan leży sobie na plastikowej osłonie pod chłodnicą, ale skąd się wziął i czy móg uszkodzić to nie wiem. W ogóle nie mam pojęcia co teraz robić. Czy przekładać serwis, zapytać ubezpieczyciela i próbować z ac.

Skraplacz mam taki jak w juke.

Który Ty masz rocznik tego Pulsara, bo zaczynam się martwić :/

Początek 2015, ale produkcyjnie chyba listopad 2014. Miałem kupować nówkę acente z resztek niedobitków 2017 w tym roku, ale zmuszony kupić wcześniej wziąłem używkę jeszcze na półrocznej gwarancji. Generalnie sprawdziłem przy zakupie, część zawierzyłem dealerowi m.in. co do klimy bo działała i to dobrze, co więcej działała jeszcze do połowy kwietnia normalnie, znaczy chłodziła. Porównując do almery co miałem to tam musiałem dobijać około 100 gramów. Ale teraz jak były pierwsze majowe upały to już się pogorszyło znacznie, a w tamtym tygodniu siadło całkiem. Zastanawiam się czy w tej kwestii dealer mnie wyrolował, roszczelniło się bo pakowali w fabryce szajs i zbliża się magiczne 4 lata czy po prostu mialem pecha i rozwaliłem czymś.

Godzinę temu, tomkek1912 napisał:

Początek 2015, ale produkcyjnie chyba listopad 2014. Miałem kupować nówkę acente z resztek niedobitków 2017 w tym roku, ale zmuszony kupić wcześniej wziąłem używkę jeszcze na półrocznej gwarancji. Generalnie sprawdziłem przy zakupie, część zawierzyłem dealerowi m.in. co do klimy bo działała i to dobrze, co więcej działała jeszcze do połowy kwietnia normalnie, znaczy chłodziła. Porównując do almery co miałem to tam musiałem dobijać około 100 gramów. Ale teraz jak były pierwsze majowe upały to już się pogorszyło znacznie, a w tamtym tygodniu siadło całkiem. Zastanawiam się czy w tej kwestii dealer mnie wyrolował, roszczelniło się bo pakowali w fabryce szajs i zbliża się magiczne 4 lata czy po prostu mialem pecha i rozwaliłem czymś.

Z tego by wynikało, że mi zostało jakieś pół roku do roku, bo produkcja mojego egzemplarza to chyba koło połowy roku 2015.

Może się zalapię na gwarancję, bo ta jest do 2019 ;)

Co do tego kasztana to nie sądzę, bo Pulsar i QQ jak doświadczenie uczy (z forum ;) ) mają dokladnie te same usterki.

Podsumowujac zdarzają się:

- nadmierne spalanie oleju

- rozsypujący się układ sprzęgło - koło dwumasowe

- chłodnica

- usterki łańcucha rozrządu

Niestety chyba czas sobie powiedzieć, że Nissan/Renault pokonał w fuckupach innych producentów w cuglach :(

Ps. Ciekawe jaki w rozszczelnianiu skraplacza udział ma brak doświadczenia producentów z nowym, bądź co bądź, czynnikiem r1234yf :o

Edytowane przez polonus

właśnie uprzedziłes mnie w rozmyślaniu. Chyba byłeś tam gdzie ja:P

Pisał ktoś że tylko jedna firma produkuje czynnik. Czyli jakieś machlojstwo z niesprawdzonym produktem .

Albo wręcz odwrotnie: dokładnie wiadomo że nowy czynnik np niewspółgra z aluminium, powoduje przpuszcalnośc gumy.

Coś w stylu aferki VW.  Trzeba by poszukać jak w innych samochodach z nowym czynnikiem.

CZy też po 4- 5 latach naprawiają układy klimatyzacji.

I ma to powiązanie np nie tylko z nissanem.

Nie siedze w motoryzacji już teraz ale jeżeli chodzi o machlojenie  ze spalinami - nie kojarze "wschodnich" samochodów.

Nie jedna a dwie.Du Pont i Honeywell...(przedtem produkowali Cyklon B)

Wysłałem zapytanko do nissens o orientacyjną cenę skraplacza z osuszaczem. Mam nadzieję, że ze względu na współdzielony z juke nie będzie droższy niż do qq...

22 godziny temu, Kamilos84 napisał:

2. Naprawiać na wlasny koszt poza ASO - wydatek rzędu ok 2000 zł.  Chłodnica zamiennik i stary czynnik który cenowo jest juz równy temu nowemu wiec bez sensu jest kombinować moim zdaniem.

Nie wiem skąd Twoje info o cenach, u mnie samo napełnienie nowym czynnikiem to koszt ok. 800zl (ASO) a zrobienie klimy pod stary czynnik z napełnieniem to 450zl.

Godzinę temu, tomkek1912 napisał:

Wysłałem zapytanko do nissens o orientacyjną cenę skraplacza z osuszaczem. Mam nadzieję, że ze względu na współdzielony z juke K e będzie droższy niż do qq...

To jest inny niż w QQ? :o

21 minut temu, Parassite napisał:

Nie wiem skąd Twoje info o cenach, u mnie samo napełnienie nowym czynnikiem to koszt ok. 800zl (ASO) a zrobienie klimy pod stary czynnik z napełnieniem to 450zl.

A za rok będzie tyle samo :)

Przy okazji, na innym forum padło stwierdzenie, że zamiana nowego ns stary jest nielegalna, a warsztat dokonujący takiej przeróbki narażony jest na kary finansowe. Niestety na pytanie o podstawy prawne nic się na ten temat więcej nie dowiedziałem ;)

Edytowane przez polonus

Wg nissan fast pulsar c13 współdzieli ten sam skraplacz z juke f15 (w tym montują od roku 2015). Jeszcze sprawdze co siedzi w qq, ale przeglądając google wygląda, że są różne. Myślałem ewentualnie czy ta chłodnica nie jest taka sama w megance czy innej renówce, ale póki co nie znalazłem powiązania.

Staru a nowy czynnik to tak jak nie wolno wycinać dpfa.
Teraz się wzięli za to bo to widać.
A jak stwierdzisz co w środku klimy siedzi?.
;-)

10 minut temu, Brzyk napisał:

;-)

Jakieś podstawy prawne zakazu wycinania dpf czy zmiany czynnika na stary? Jak wytniesz dpf to ewentualnie diagnosta nie dopuści pojazdu do ruchu, albo straci sie gwarancje. Ogrzewanie węglem tez nie jest ekologiczne ale nie jest nielegalne. 

9 minut temu, Brzyk napisał:

;-)

Odpowiednie służby mogą zrobić prowokację :D

A poważnie są urządzenia, które rozpoznają jaki czynnik jest w klimie, urban legend (lub nie) głosi, że są cwaniaki, które walą propan, potem na serwis i gaz za pół darmo ;)

Jakaś idea? Z czego mogą być te tłuste naloty? Są na izolacji wiązki pod cienką rurką od klimy, a na samej rutce jest po jednej stronie, a po drugiej przy zaworze już nie.

IMG_20180610_163439.jpg

IMG_20180610_163448.jpg

IMG_20180610_163459.jpg

21 godzin temu, Parassite napisał:

dlatego napisałem poza ASO - dolicz sobie do tego koszt chłodnicy i jej wymianę...

Wiadomo można mieć zaminenik chłodnicy za 800 zł a można mieć za 1200 zł przynajmniej takie ceny podali mi w warsztacie  (nie w ASO)

Oryginal to ponad 1600 zł - cena z FV z ASO

na FV znalazł się także koszt czynnika R1234YF - 500 ml - 566 zł.

widzisz więc jakie są różnice w cenach - Ty piszesz 800 zł za nabicie a ja mam na FV 566 zł ...

W dniu 8.06.2018 o 22:35, Brzyk napisał:

Nie wiem. Japońce mają jakąś politykę zimna.
Tzn wg mnie zero jedynkowe.Jak ceplo na dworze to trzeba chłodzić i jest zimno.
Albo regulujesz .
Jak masz 25 na zewnątrz i 22 w srodku. ( Ja tak ustawiam) to wali zimno z układu.
Jak masz odwrotnie to wali ciepło z układu.
Trzeba się nauczyć regulować automat. ;-)

Dla schlodzenia nie ma znaczenia ile ustawisz po wejsciu do nagrzanego. Zasada jest prosta: nie ustawiac wiekszej roznicy  niz o 5 st od temp zewnetrznej i nie mniej niz 22.

Kazda wieksza roznica zle dziala zarowno dla ciala jak i klimy. 

Czyli w zasadzie na stale 22 powinno wystarczyc. Dodatkowo najlepiej opcję auto i nie ruszac. Reszte regulowac nawiewami 

On 6/9/2018 at 9:41 PM, Brzyk said:

Coś w stylu aferki VW.  Trzeba by poszukać jak w innych samochodach z nowym czynnikiem.

CZy też po 4- 5 latach naprawiają układy klimatyzacji.

I ma to powiązanie np nie tylko z nissanem.

Ojca Hyundai ix35 właśnie skończył 4 lata (przebieg jakieś 50kkm) i przestała działać klima... Diagnoza - nieszczelność chłodnicy klimatyzacji, wymieniono na gwarancji (na szczęście 5cio letniej)