Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile pali Wasza Primerka latem i zimą

Gość daniellus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Klasyczny, stary diesel to nie jest silnik na ujemne temperatury. Mój co prawda odpala natychmiast, ale trzęsie się przez kilka sekund.

Nie robię tego teraz i śmigam Ikarusem :D

Witam. Moja pali ładnie, chyba lepiej niż w wyższych temperaturach (ciekawe dlaczego?) widzę, że sporo osób tak ma. Zimą leję profilaktycznie VP, bo wychodzi taniej niż dolewanie uszlachetniacza do każdego tankowania, a nie mogę sobie pozwolić na to, żeby mi nie odpalił któregoś ranka. Pozdrowienia ;)

PS Wchodzę wczoraj rano do garażu , w środku -8 (garaż mam nieogrzewany niestety) , na blacie stoi słoik z ropą, którą zlałem z filtra paliwa, jesienią, jak zmieniałem na nowy. Wygląda jak pół litra rzadkiego smalcu, a na dnie zamarznięta warstewka wody. Ropa nie była całkiem gęsta ale myślę że, filtr zapchałby się dokumentnie. Nie sądziłem, że, tak się zachowa letnie paliwo już przy -8 stopniach.

Ostatnio miałem problemy z paleniem swojego. Przy ujemnych musiałem trochę pochechłać. Jak zawiozłem do mechanika to coś podokręcał świece bo podobno jakoś źle przykręcone były (chociaż nie pamiętam żeby je ktoś dotykał) i zaczął palić od kopa. Jak na razie testowany do -8 i pali od kopa.

A moja "nowiutka" pali w mieście 15l/100km i co wy na to???

Jeżdżę delikatnie, nawet bez klimy, zero żyłowania silnika.

W serisie nie wiedzą czemu.

Jak coś się zmieni dam znać

Pozdrawiam :D

Gość khavior

z racji tego, ze studiuje w Holandii to robie dosc duze trasy swoja primerka. z silnikiem 1.8 benzyna jadac przez autostrade w Niemczech (srednio 120-140km/h) na odleglosci 900km autko spala mi srednio 7,3-7,4l/100km (zgodnie z zresetowanym komputerem). :)

Siemanko khavior, widze że znasz miasteczko Maastricht...ja współpracuje z firmą z tego miasta Draka Interfoam...tam pracuje duż Polaków,jak to sie stało że tam studiujesz?

Pozdrowienia

Gość khavior

hehe - jakby to powiedziec - ja jestem z tych "innych" tzn. jestem muzykiem i gram na gitarze klasycznej :P a tutaj w Conservatorium jest jeden z najlepszych nauczycieli jakich znam w Europie. Poza tym studiuje tez w Poznaniu rownolegle, wiec troche sie najezdze w te i wew te :D co do Polakow to owszem - jest ich tu sporo. az trzeba uwazac co sie mowi, bo a nuz ktos cie zrozumie :P

Witam

Odniosę się do głównego tematu.

Do tej pory moja P spalała w mieście 8-9 litrów ropy. Wczoraj pojechałem do pompiarza na sprawdzenie. I tak, silnik ma ciśnienie sprężania w każdym cylindrze 36 Atm!!!!. Przebieg 200tys. Wszystkie 4 końcówki wtryskiwaczy lały jak konewki. Wymienione. Lekka regulacja pompy i zobaczymy co będzie.

minimalne wskazania to 10.8 .... maksymalne jakie miałem do tej pory to 17.2

czyli raczej grubo ...

P11 Sport Line............................................................................

......... :diabel2:

p-10 1,6 silnik 94 rok zagazowany zapomniał już jak pachnie benzyna po drobnych korektach ,zawór EGR zasłonięty,rura dolotu powietrza w nadkolu troche z początku chciał łykać więcej gazu jak EGR mu zaplombowałem ale że mam instalkę 1 generacji zaraz apetyt mu zmniejszyłem ale jest odczuwalna różnica z zaworem EGR i bez niego.Spalanie to 7,5 litra przy spokojnej jezdżie a jak mnie ktos wku.. :kosci: wi dużo więcej ale 10 ogólnie nie przekraczam. :one:

wczoraj zrobiłem trasę ze Świnoujścia do Gdańska przy pełnym obciążeniu tj.cztery dorosłe osoby + bagaże i wzięła mi 6,4. myślę że całkiem rozsądnie, ja jestem zadowolony.pozdrawiam

Przejechałem moją P11 2,0TDok.160tys.km i pali coraz mniej.Notuję tankowania i stan licznika nie z oszczędności bo litr w te czy we wte mi...Ale to sygnał by np.sprawdzić ciśnienie w kołach.wiele zależy od warunków jazdy np.do Hiszpanii pow.150km/h i pełen wóz 6,6l On z klimą.po mieście 7,1-7,5.Po PL[radary i drogi] w trasie6-6,5 :D