Figiel Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia W dniu 20.04.2024 o 21:00, mkur napisał: Subwoofer jest wykorzystywany przez system redukcji hałasu. Ja mam Teknę - więc mam Bose - ale możliwe, że w związku z powyższym subwoofer jest w każdym. w punkcie 1 mam mikrofony. https://www.nissan.pl/dla-wlasciciela/instrukcje-obslugi/instruktionsboger/iom/xtrail/0t33/e1/2023/system-aktywnej-redukcji-haasu-system-aktywnego-wzbogacania-dwiku-1.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hetman72 Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia W dniu 21.04.2024 o 10:57, Pabi84 napisał: Cześć. Odebrałem niedawno swojego T33 n-connecta, ePower, eForce. Czy są tutaj użytkownicy Xa malowanego w białą perłę? Zobaczyłem że u mnie wnęki drzwi i progi nie są tak mocno perłowe, jakby było mniej warstw i mniej tego ziarna. Jak to u Was wygląda? Mam to samo. Dodatkowo na zderzakach lakier trzyma się tak słabo że na myjni juz go uszkodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Pojawiły się nowe cenniki X-Traila. Rocznik 2023 - taniej około 5 tysięcy zł. Rocznik 2024 - wyleciały niektóre wersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia W dniu 21.04.2024 o 10:57, Pabi84 napisał: Cześć. Odebrałem niedawno swojego T33 n-connecta, ePower, eForce. Czy są tutaj użytkownicy Xa malowanego w białą perłę? Zobaczyłem że u mnie wnęki drzwi i progi nie są tak mocno perłowe, jakby było mniej warstw i mniej tego ziarna. Jak to u Was wygląda? Co do suba, to też mam w bagażniku plastikowe pudełko opisane jako sub z podprowadzonymi kablami. Ale ono nie gra, a jak się odkręci to jest bardzo lekkie, wydaje mi się że to miejsce na suba ale nie ma tam głośników. Pewnie musisz mieć ten zestaw audio bosse to może suba dodają, albo ktoś zapomniał włożyć. z tym lakierowaniem wnęk to tak jest, pewnie oszczędzają, w moim szampańskim też te wnęki takie bladsze. 8 godzin temu, Hetman72 napisał: Mam to samo. Dodatkowo na zderzakach lakier trzyma się tak słabo że na myjni juz go uszkodziłem. Od mycia? W dniu 22.04.2024 o 08:12, xtrail2024 napisał: I jak, zmieniałeś? Dałem sobie spokój, bałem się tych chińskich ledòw, znalazłem co prawda polski sklep który ma zestawy ale czy to są lepsze niż chińskie nie wiem. Może wymienię tylko w bagażniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 3 godziny temu, JJacek napisał: Dałem sobie spokój, bałem się tych chińskich ledòw, znalazłem co prawda polski sklep który ma zestawy ale czy to są lepsze niż chińskie nie wiem. Może wymienię tylko w bagażniku. Też się obawiam przy gwarancji gmerać w elektryce. Ale te lampki żółte w środku są lekko żenujące Przesiadłem się na Xa z 7 letniego Renault Talismana, tam każda lampka w aucie była led. 3 godziny temu, JJacek napisał: Pewnie musisz mieć ten zestaw audio bosse to może suba dodają, albo ktoś zapomniał włożyć Nie mam bose, to pudełko na suba ogólnie dziwne jest. Ale są tam śrubki. Odkręcę niebawem i zobaczę co jest w środku. Rozumiem że wy nie macie nic takiego koło akumulatora? To co ja mam to jest dokładnie to co ktoś tu próbuje sprzedać. https://allegro.pl/oferta/x-trail-iv-t33-23r-glosnik-subwoofer-28170-6um0a-14624621930 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumimis Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Cytat Też się obawiam przy gwarancji gmerać w elektryce. Ale te lampki żółte w środku są lekko żenujące Przesiadłem się na Xa z 7 letniego Renault Talismana, tam każda lampka w aucie była led. To nie jest żadne gmeranie w elektryce - w oświetleniu wnętrza wykorzystywane są zwykłe żarówki W5W więc nie ma problemu z wymianą na W5W LED. Co prawda mam QQ J12 ale oświetlenie wewnętrzne jest takie samo -> wymieniłem wszystkie żarówki na LED-y:OSRAM W5W PS. oświetlanie tablicy rejestracyjne też wymieniłem na LED-y - oryginały Renault lub Dacii pasują P&P Edytowane 24 Kwietnia przez gumimis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtrail2024 Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) W dniu 31.01.2024 o 22:56, RaNo napisał: Cisza, cisza, faktycznie. Ale w mieście jak się silnik odpali, to już nie taka cisza. A i czasem lubi pochodzić jak traktor. A czasem jak gaśnie, to potrafi nawet lekko zatrząść autem... Też tak macie? Nadal tak masz? Też ktoś tak ma? W trakcie jazdy nie jest to wyczuwalne, ale na postoju to ewidentnie zatrzęsie autem przy odpaleniu, a potem drugi raz po zgaszeniu silnika spalinowego. Na siedzeniu kierowcy jest to zauważalnie wyczuwalne. Coś jak w Dieslu przy gaszeniu silnika z niesprawnym EGR. Dodatkowo często właśnie jak się silnik załączy to terkocze jak traktor i to już jest słyszalne nawet w trakcie jazdy. 10 godzin temu, gumimis napisał: To nie jest żadne gmeranie w elektryce - w oświetleniu wnętrza wykorzystywane są zwykłe żarówki W5W więc nie ma problemu z wymianą na W5W LED. Co prawda mam QQ J12 ale oświetlenie wewnętrzne jest takie samo -> wymieniłem wszystkie żarówki na LED-y:OSRAM W5W PS. oświetlanie tablicy rejestracyjne też wymieniłem na LED-y - oryginały Renault lub Dacii pasują P&P Niestety mi nie udało się rozebrać org, żeby wymienić żarówkę na diodę, a zamówione przez Allegro z innego tematu z tego forum z dwóch różnych aukcji - sygnowane Dacia / Renault były bez uszczelki oraz zdecydowanie węższe (na szerokość). Zamówiłem więc z Ali - jakieś chiniole, ale z uszczelką. W dniu 11.01.2024 o 21:03, RaNo napisał: Jeżdżę tym X-Trailem od paru dni i powiem wam, że pierwsze wrażenia są na prawdę rewelacyjne, z jednym mankamentem: menu ekranowe. Jest koszmarnie nieintuicyjne, nie wiadomo co która opcja oznacza, a instrukcja samochodu często niewiele pomaga. Na przykład: Co to jest to całe menu "Operation Guidance", albo "Pomoc w obsłudze" jak kto woli po polsku? Jak jednym przyciskiem włączyć tempomat? (przycisk "SET-" nie działa dopóki wcześniej nie aktywuje się jakiegośtam asystenta, co wymaga użycia już 2 przycisków). W Nissanie Micra po prostu się naciska "SET-" i jest. Co zrobić, żeby po każdorazowym włączeniu samochodu nie musieć zatwierdzać (bądź odrzucać) pytania o inwigilacji kierowcy? Co zrobić, żeby po restarcie ponownie włączył się poprzednio wybrany tryb jazdy (np. Eco lub Sport)? Co zrobić, żeby rozpoczynając jazdę jednym ruchem wrzucić bieg "B" a nie "D"? Co oznacza "Lo" na wyświetlaczu klimatyzacji tylnej kanapy (po obniżeniu temperatury całkiem w dół)? Jak zsynchronizować nie tylko temperaturę kierowcy i pasażera, ale też tylnej kanapy? Jak wyłączyć nawiew tylnej kanapy całkowicie? Znalazłeś odpowiedź na te pytania - w sumie wszystkie istotne, ale dla mnie też to: Co zrobić, żeby po każdorazowym włączeniu samochodu nie musieć zatwierdzać (bądź odrzucać) pytania o inwigilacji kierowcy? Co zrobić, żeby po restarcie ponownie włączył się poprzednio wybrany tryb jazdy (np. Eco lub Sport)? W dniu 7.11.2023 o 17:23, Przemek624 napisał: Ja zmienilem ostatnio na podstawie tego filmiku, ledy zamowilem na Aliexpress Jakieś wskazówki, uwagi przy wymianie? Edytowane 25 Kwietnia przez xtrail2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hetman72 Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 6 godzin temu, xtrail2024 napisał: Nadal tak masz? Też ktoś tak ma? W trakcie jazdy nie jest to wyczuwalne, ale na postoju to ewidentnie zatrzęsie autem przy odpaleniu, a potem drugi raz po zgaszeniu silnika spalinowego. Na siedzeniu kierowcy jest to zauważalnie wyczuwalne. Coś jak w Dieslu przy gaszeniu silnika z niesprawnym EGR. Dodatkowo często właśnie jak się silnik załączy to terkocze jak traktor i to już jest słyszalne nawet w trakcie jazdy. Jota w jotę. Problem jest przy zimnym silniku do 10-15 min., potem praktycznie nieodczuwanlny jest silnik, chyba że na autostradzie ? 6 godzin temu, xtrail2024 napisał: Znalazłeś odpowiedź na te pytania - w sumie wszystkie istotne, ale dla mnie też to: Co zrobić, żeby po każdorazowym włączeniu samochodu nie musieć zatwierdzać (bądź odrzucać) pytania o inwigilacji kierowcy? Co zrobić, żeby po restarcie ponownie włączył się poprzednio wybrany tryb jazdy (np. Eco lub Sport)? Odp. 1 Nic się nie da zrobić. Odp. 2 Nic się nie da zrobić. ---- Tylko grzebanie w sofcie by pomogło ale nie słyszałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumimis Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia Cytat Niestety mi nie udało się rozebrać org, żeby wymienić żarówkę na diodę, a zamówione przez Allegro z innego tematu z tego forum z dwóch różnych aukcji - sygnowane Dacia / Renault były bez uszczelki oraz zdecydowanie węższe (na szerokość). Zamówiłem więc z Ali - jakieś chiniole, ale z uszczelką. Ta uszczelka potrzebna jest tylko w przypadku lampek ze zwykłą żarówką; jest uszczelnieniem żeby wilgoć niedostała się do środka. Aby wymienić żarówkę trzeba najpierw usunąć tę uszczelkę (jest jednorazowa). W przypadku ledów (które są nierozbieralne) jest niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joker Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia Panowie, jeździcie czy w bagażniku pod żaróweczką siedzicie? Rzuciłem kiedyś temat spociku, zero odzewu. Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtrail2024 Opublikowano 26 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 10 godzin temu, gumimis napisał: Ta uszczelka potrzebna jest tylko w przypadku lampek ze zwykłą żarówką; jest uszczelnieniem żeby wilgoć niedostała się do środka. Aby wymienić żarówkę trzeba najpierw usunąć tę uszczelkę (jest jednorazowa). W przypadku ledów (które są nierozbieralne) jest niepotrzebna. Mówisz, że uszczelka chroni żarówkę? Byłem przekonany, że uszczelnia połączenie pomiędzy obudową żarówki, a klapą bagażnika. W każdym razie te LEDowe z Renault/Dacia, pasują do QQ, ale X po szerokości ma gdzieś tak o 1 cm więcej, więc nawet ich na próbę nie podłączałem. Oglądałem ze wszystkich stron tą org i po odchyleniu uszczelki co prawda widzę zaczepy, ale one są tak drobne, że stwierdziłem, że po otwarciu już nie da się tego poskładać do kupy - wydało mi się to iście jednorazowe, a nie z wymienialną żarówką w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja W dniu 26.04.2024 o 09:00, xtrail2024 napisał: Mówisz, że uszczelka chroni żarówkę? Byłem przekonany, że uszczelnia połączenie pomiędzy obudową żarówki, a klapą bagażnika. W każdym razie te LEDowe z Renault/Dacia, pasują do QQ, ale X po szerokości ma gdzieś tak o 1 cm więcej, więc nawet ich na próbę nie podłączałem. Oglądałem ze wszystkich stron tą org i po odchyleniu uszczelki co prawda widzę zaczepy, ale one są tak drobne, że stwierdziłem, że po otwarciu już nie da się tego poskładać do kupy - wydało mi się to iście jednorazowe, a nie z wymienialną żarówką w środku. Bo te lampki do oświetlenie tablicy to chyba całe się wymienia na takie z ledami, tak przynajmniej na necie widziałem. Jest taka firma https://www.sklepledowy.pl/pl/c/Nissan-X-Trail-IV/931 tu jest zestaw do X nawet w różnych temperaturach światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Moje spostrzeżenia co do auta po pierwszych 3 tysiącach km. Na minus: - brak danych z nawigacji AA na wyświetlaczu przeziernym - przed zakupem nie sprawdziłem tego, w licznych relacjach youtube nikt nie wspominał - system rozpoznawania znaków - działa bardzo przeciętnie żeby nie powiedzieć słabo (m.in. znaki zakazu B-18 odczytuje jak ograniczenia prędkości) - system mocowania pasów w 2 rzędzie siedzeń - brak regulacji wysokości i wysoki ich montaż, co dla osób niskich skutkuje tym, że pas idzie przez szyję - bardzo krótka kanapa w 2 rzędzie siedzeń Na plus: - spalanie na autostradzie - przed zakupem dużo miałem informacji o wysokim spalaniu (nawet od samego sprzedawcy), tymczasem po przejechaniu około 1600 km z prędkościami około 120-135 km/h średnia pi razy drzwi 9l/100km, w mieście spokojnie można mieć 6l/100km (ale ja nie mam, bo ruszanie spod świateł daje trochę frajdy) - proPilot - działa bardzo dobrze i pewnie (aktywny tempomat i utrzymanie pasa ruchu) - elastyczność, cisza, przyspieszenie i cała reszta Edytowane 5 Czerwca przez chase 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca W dniu 5.06.2024 o 22:53, chase napisał: Moje spostrzeżenia co do auta po pierwszych 3 tysiącach km. Na minus: - brak danych z nawigacji AA na wyświetlaczu przeziernym - przed zakupem nie sprawdziłem tego, w licznych relacjach youtube nikt nie wspominał - system rozpoznawania znaków - działa bardzo przeciętnie żeby nie powiedzieć słabo (m.in. znaki zakazu B-18 odczytuje jak ograniczenia prędkości) - system mocowania pasów w 2 rzędzie siedzeń - brak regulacji wysokości i wysoki ich montaż, co dla osób niskich skutkuje tym, że pas idzie przez szyję - bardzo krótka kanapa w 2 rzędzie siedzeń Na plus: - spalanie na autostradzie - przed zakupem dużo miałem informacji o wysokim spalaniu (nawet od samego sprzedawcy), tymczasem po przejechaniu około 1600 km z prędkościami około 120-135 km/h średnia pi razy drzwi 9l/100km, w mieście spokojnie można mieć 6l/100km (ale ja nie mam, bo ruszanie spod świateł daje trochę frajdy) - proPilot - działa bardzo dobrze i pewnie (aktywny tempomat i utrzymanie pasa ruchu) - elastyczność, cisza, przyspieszenie i cała reszta Ale generalnie jesteś zadowolony i nie zmienił byś go póki co na coś innego? plusy ujemne nie przeważają plusów dodatnich.😊 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 13 godzin temu, JJacek napisał: Ale generalnie jesteś zadowolony i nie zmienił byś go póki co na coś innego? plusy ujemne nie przeważają plusów dodatnich.😊 minusy @chase dla mnie nie istnieją bo wersja inna, a z tyłu rzadko kto jeździ. ale dla mnie jeden minus to delikatność plastików; trzeba bardzo uważać na zarysowania. ♡ Z plusów to oczywiście napęd i spalanie; komfort zawieszenia; komfort akustyczny; pojemność vs wielkość nadwozia (zwłaszcza z tyłu); duży przeswit; dobra kreska nadwozia; bardzo przyjemny kokpit; niezła obsługa infotaitmenti i bardzo dobry layout; dobra widoczność i super kamery 360°; bardzo dobre wsparcie kierowcy z dyskretnymi dźwiękami; 3 strefa klimatyzacji; wygodna pozycja kierowcy (miękkie podłokietniki w idealnym miejscu); fajny selektor w przeciwieństwie do nowomody przycisków lub dźwigienek przy kierownicy; duży bagażnik i przesuwana kanapa; ogrzewane wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 1 godzinę temu, JackSet napisał: ale dla mnie jeden minus to delikatność plastików; trzeba bardzo uważać na zarysowania. dokładnie się z Tobą zgadzam plastiki można mega łatwo porysować więc zwróćcie uwagę, to jest pewnie jedna z oszczędności jakie Nissan poczynił żeby cena była lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Jak ktoś lubi to rozwiązanie dla rysujących się plastików https://pl.aliexpress.com/item/1005005417634254.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailBottomMoreOtherSeller.62.1f6545664566HG&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40000.326746.0&scm_id=1007.40000.326746.0&scm-url=1007.40000.326746.0&pvid=8bdcf7a7-0c3e-43e5-9981-f18c1910858c&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.326746.0,pvid:8bdcf7a7-0c3e-43e5-9981-f18c1910858c,tpp_buckets:668%232846%238109%23217&pdp_npi=4%40dis!PLN!333.91!333.91!!!82.83!82.83!%4021038e7717179367786733139ec209!12000032979754380!rec!PL!!AB&utparam-url=scene%3ApcDetailBottomMoreOtherSeller|query_from%3A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca W dniu 8.06.2024 o 22:08, JJacek napisał: Ale generalnie jesteś zadowolony i nie zmienił byś go póki co na coś innego? plusy ujemne nie przeważają plusów dodatnich.😊 Na razie zadowolony. O 2 minusach wiedziałem przed zakupem, a 2 kolejne nie są tak dużej wagi aby to mogło mieć wpływ na decyzję. Ogólnie to niestety też bardzo słabo wypada konkurencja. Do tej pory jeździłem Renault Grand Scenic i generalnie najchętniej bym kupił coś takiego samego tylko w automacie i z systemami wspomagania jazdy. Niestety nie ma i trzeba było wybierać z tego co jest. A ten Scenic z 2011 roku miał tyle fajnych bajerów, których współczesne auta nie zawsze mają (najważniejsze rzeczy takie jak: chłodzony schowek, liczne schowki w podłodze, prawie 600l bagażnik - mimo 7 miejsc, rolety we wszystkich tylnych oknach, lusterko do obserwacji drugiego rzędu foteli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Lipca Udostępnij Opublikowano 5 Lipca W dniu 9.06.2024 o 22:53, chase napisał: A ten Scenic z 2011 roku miał tyle fajnych bajerów Potwierdzam, że auta z rodziny Renault na głowę biły pod tym względem konkurencję. Też po przesiadce do X-a, brakuje mi tej przestrzeni, schowków itp. Auto dość spore a w drzwiach jakieś mikro schowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekPt Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Koledzy czy coś powinno być w tym schowku. U mnie jest pusto - zastanawiam się czy czegoś mi nie oddali w serwisie podczas montażu haka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaNo Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca U mnie też jest pusto. Tam normalnie powinien być podnośnik i lewarek do kół. Ale w naszej wersji nie ma ani koła zastępczego, ani tych 2 elementów, gdyż w zamian mamy zestaw naprawczy przebitej opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca (edytowane) u mnie jest gasnica ale bardzo dobry schowek ma gąbkę, sciereczki i inne szpargaly Edytowane 17 Lipca przez JackSet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekPt Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca (edytowane) Gaśnice przez chwilę tam woziłem ale się obijała i tłukła - na jakieś kosmetyki czy ściereczki w sam raz Dzięki za szybką odpowiedź Edytowane 17 Lipca przez WojtekPt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaNo Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 37 minutes ago, JackSet said: u mnie jest gasnica ale bardzo dobry schowek ma gąbkę, sciereczki i inne szpargaly Gorzej jak tą gaśnicę będziesz potrzebował szybko wyjąć przy podróży z w pełni załadowanym bagażnikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 13 godzin temu, RaNo napisał: Gorzej jak tą gaśnicę będziesz potrzebował szybko wyjąć przy podróży z w pełni załadowanym bagażnikiem... Fakt. Zawsze mogę ja wtedy wyjąć na wierzch na podróż, ale w sumie to jest szybki dostęp w miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi