Gość artoor Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Ze tak się zapytam - kolega z Legnicy ? Coraz częściej z Legnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość laki Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam serdecznie, jaki olej i ile powinno się lać do skrzyni biegów w P12 z silnikiem 1.8 (QG18DE)? W serwisie prawdopodobnie zalano mi 75W-90 Elfa i teraz biegi chodzą ciężej niż przed wymianą. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Ja uzywam oleju Mobil1 SHC i jest to sprawdzony porzadny olej syntetyczny,ktory zalewaja rowniez w Irlandii do Nissanow w serwisach oczywiscie nie moge reczyc za wszystkie ale olej sam w sobie przewyzsza normy API GL 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam serdecznie, jaki olej i ile powinno się lać do skrzyni biegów w P12 z silnikiem 1.8 (QG18DE)? W serwisie prawdopodobnie zalano mi 75W-90 Elfa i teraz biegi chodzą ciężej niż przed wymianą.Pozdrawiam Piotr Witaj, Jaki olej lać to masz w ksiazsce obsługi a ile to wchodzi ok. 3 litrów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bilczur Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Mi w serwisie wlali olej oryginalny ten który zaleca nissan i jest lux. W książce przeglądów jest tylko napisane NISSAN XZ (jeżeli to coś oczywiście znaczy) koszt to 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Mi w serwisie wlali olej oryginalny ten który zaleca nissan i jest lux. W książce przeglądów jest tylko napisane NISSAN XZ (jeżeli to coś oczywiście znaczy) koszt to 200 zł Sprawdziłem przed chwilą w wersji elektronicznej (ksiażki obsługi) napisane jest Nissan API GL-4 o lepkosci SAE 75W85. Do serwisu szkoda jechać, już wpominałem, ze mnie kosztowało 21 za litr = 63 PLN razem z wymianą. Zalałem Petro Canada 75W90 API GL-4/GL-5 Wymieniałem razem olej w silniku koszt 37 za litr = 111PLN Razem wymiana oleju w silniku i skrzyni biegów = 174PLN Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gringo Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witam, widze że jest tu wiele opini ale wiekszość dotyczy P10,a ja mam P11 2.0 SRi i tez chciałbym wymienic olej w skrzyni. Pytanie jest proste: DOKŁADNIE JAKI OLEJ KUPIC DO TEGO MODELU ? Wiem że juz tu było wiele odpowiedzi,ale chciałbym otrzymać konkretną,czyli Olej .... itd Z góry dziękuje i nie krzyczcie,bo jestem nowy... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bullitt Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Dokładnie to musi być zgodny z normą GL-4 (GL-5 podobno bardzo niezalecana wiec lepiej nie kombinować na siłę) 75W-90 byłby najbardziej uniwersalny zarówno na zimę jak i lato ale troche kosztuje, ja bede miał 80W-90 i raczej też nie powinno być większych problemów. A co do marki to sprawa dowolna według upodobań ale lepiej postawić na pewniejszą markę kosztem paru złotych bo tego nie zmienia się co miesiąc. (Ja akurat kupiłem ELFa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Polecam 75W-90 GL4/GL5 Petro Canada koszt 21PLN za litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gringo Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Dzieki chłopaki za te info, zapisze sobie i będe musial kupic,bo chce a w sumie musze wymienic sprzęgło,wiec odrazu wymienie olej, zawsze to troche ciszej będzie pracował. Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawellub Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 a co sadzicie o 85w do skrzyni po przejechaniu 260tyś 2.0Dslx bo chyba skrzynia mi hałasuje i moze by wlac gęstrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beniki Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 witam mam samochod 2 litry z 2001 roku ale kupilem w Niemczech . Ma przebieg 145k km. Nie wiem jaki ma olej i jaki mozna wlac. Mysle nad polsyntetykiem ale nie wiem jakie Primerki lubią firmy. Moze polecicie z doswiadczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egn Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja bym polecił Valvoline MaxLife Motor Oil 10W-40 lub Valvoline MaxLife Diesel Oil 10W-40 zalezy jaki masz silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beniki Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 to tak zapomnialem dodac ze benzyne. Wiem ze to istotna roznica z dieslem. Wiec czy ten olej co poleciles odpowiada to tego silnika?? Wezmy pod uwage ze ma przejechane juz 145 k km , wiec czsami dochodza mnie sluchy ze mineralny juz trzeba lac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z_pawel Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Według książki serwisowej należy wlać olej typu API SH lub SJ przy klimacie umiarkowanym do -20C + 40C zalecany olej to 10W40. Jeśli silnik nie "bierze" oleju to narazie wcale bym się nie zastanawiał nad zmianą na mineralny. Ja obecnie jeżdzę na Castrol za to w książce serwisowej zalecają Texaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 witam mam samochod 2 litry z 2001 roku ale kupilem w Niemczech . Ma przebieg 145k km. Nie wiem jaki ma olej i jaki mozna wlac. Mysle nad polsyntetykiem ale nie wiem jakie Primerki lubią firmy. Moze polecicie z doswiadczenia?? byyyyyyyyyłłłłłłłłłłłłooooooooooooo tu tyle razy mobil 10w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sauron Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 byyyyyyyyyłłłłłłłłłłłłooooooooooooo tu tyle razy mobil 10w40 buło tyle razy, ze tylko nie mobil :kosci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egn Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 No co do Mobil to sie zgadzam, wlasnie pare dni temu wylalem to i zalalem valvoline tylko ja mineralem ale Tobie polecam Valvoline MaxLife 10W-40 poczytaj troche tu http://valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość minek106 Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 A dlaczego nie mobil ?? Ja mam primere 1,6 z 2001r i mam zalany mobil 10 W 40 i wydaje mi się że chodzi bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bullitt Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja też mam póki co mobila półsyntetyk 10W-40 a mam SR20DE przebieg wg licznika 145tys, Coobcio mówił że może być ten przebieg realny i zastanawiam się nad przejściem na syntetyk Valvoline. Zalałem półsyntetyk bo nie wiedziałem co było wlane wcześniej, ale póki co oleju mi raczej nie ubywa wiec może następna wymiana będzie już na syntetyk. Co do olejów Valvoline MaxLife to słyszałem raczej tylko pochlebne opinie w przeciwieństwie do moim zdaniem komercyjnego i przereklamowanego MAGNATECA od CASTROLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Mój silnik ma 150 tys km i jeździ na syntetyku 5W50. Chodzi ładnie, nic nie ubywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 W ASO leją Shella syntetyk (chyba 5W50), ale pewnie i każdy olej będzie dobry, byle miał odpowiednie parametry jakościowe i lepkościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sauron Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 zastanawiam się nad przejściem na syntetyk Valvoline.bezproblemowo.. syntetyk czy półsyntetyk mają podobne własności myjące. silnika nie rozszczelnisz a raczej zyskasz. ponieważ świeżo jestem w posiadaniu primery to poczytajcie - jak chcecie - to: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=12972 . ja za dużo olejów przetestowałem zeby nie móc sie wypowiedzić :one: co do castrola magnateca... koleś miał samochód od poczatku jak kupił przez kilka lat zalewany silnik . ponieważ jest mechanikiem w końcu robił remont. ponoć, to co syfu było w silniku, to rzadko widział.... i ja mu wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 byyyyyyyyyłłłłłłłłłłłłooooooooooooo tu tyle razy mobil 10w40 buło tyle razy, ze tylko nie mobil :kosci: ups zasugerowałem sie mobilem ,zalałem 9 tysi rzobiłem,nic narazie nie dolewałem.w pożo jeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bullitt Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 co do castrola magnateca... koleś miał samochód od poczatku jak kupił przez kilka lat zalewany silnik . ponieważ jest mechanikiem w końcu robił remont. ponoć, to co syfu było w silniku, to rzadko widział.... i ja mu wierze Właśnie o tym mówie nieraz słyszałem właśnie że ten olej niby lepiej przylega do metalu itp ale przede wszystkim zasyfia silnik i w skrajnych przypadkach może zatkać kanaliki olejowe przez co niektóre części mogą nie mieć dobrego smarowania, a niektórzy się cieszą że przestał im brać olej jak zalali magnateca. Zwłaszcza im życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi