Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zużycie paliwa

Gość Ajac
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Weber czytaj cały wątek,chodzi  o to że na gazie może cofnąć bąka do dolotu i zrobić wielkie duuuuup! i po silniku....

Ja muszę się pochwalić że  po założeniu osłony silnika spalanie w teraźniejsze dni spadło do 6.3-6.4

• 2 miesiące temu...
Gość Slavvek

I tu niestety widać przewagę diesli, trasa poniżej 4l, miasto okolo 6l, średnio okolo 5l, ale czasem i np. 4,6l przy w miare spokojnej jeżdzie. Spalanie obliczone na podstawie ilości zatankowango paliwa i na podstawie km wg. gps, bo licznik zawyża, a komp pokazuje średnie 4,2. Biegi zmieniać mogę przy 1500obr, a i tak ciągnie ładnie.

Sanchez, szukałem informacji na temat spalania, ale Twój  wpis odnośnie licznika mnie zaskoczył. Czy to ogólnie wiadoma sprawa , ze licznik km zawyża wskazania?

Może to temat na nowy wątek?

Sanchez, szukałem informacji na temat spalania, ale Twój  wpis odnośnie licznika mnie zaskoczył. Czy to ogólnie wiadoma sprawa , ze licznik km zawyża wskazania?

Może to temat na nowy wątek?

Wątek już jest od dawna,tak jak od dawna wiadomo że liczniki zawyżają.

• 1 miesiąc temu...

U mnie wyszlo ostatnio na trasie nad morze 1500km w dwie strony 6,3l/100 wg komputera, 6,6l/100 rzeczywiscie, 3 osoby+pełny bagażnik, większość drogi trasa 100km/h i autostrada 140km/h, klima załączona prawie cały czas.

Edytowane przez mike12345

a to dla ciekawości podam, że też własnie jestem po wakacyjnej trasie identycznej co do długości, załadowania i prędkości, tylko jechałem w drugą stronę :) no i co moge napisać: 6,3l/100 wg komputera, 6,6l/100 rzeczywiscie :) Dokładnie to samo, z tą różnicą że silnik 1.6 a nie 1.4. Jak ktoś boi się wyższego spalania w 1.6 to naprawdę nie musi, może w mieście łyknie mu pół litra więcej od 1.4, ale co to za różnica.

A u mnie na 40 km trasie z jednego miasta do drugiego (praca - cykl mieszany), przy obecnej pogodzie i ledach ;), spalanie oscyluje w okolicy 5 l/100 :). Oscyluje, to znaczy wacha się pomiędzy 4.9 a 5.1 :)

A ja wczoraj założyłem motostata :) i zobaczymy przy mojej jeździe jakie będzie wychodzić, ale coś czuje, że wjdzie po mieście dużo :)

A u mnie na 40 km trasie z jednego miasta do drugiego (praca - cykl mieszany), przy obecnej pogodzie i ledach ;), spalanie oscyluje w okolicy 5 l/100 :). Oscyluje, to znaczy wacha się pomiędzy 4.9 a 5.1 :)

Witam.

Ranger jak już kiedyś pisałem mam podobne spalanie 4.9-5.1 sprawdzałem ostatnio na trasie ok 90 km .

Zaznaczę ze jechałem z rodzinką w 3 osoby ,często łączyłem tempomat :dribble:a prętkość auta była rozsądna.

Pozdrawiam.

No to pierwszy przebieg z zużyciem wprowadzony do motostata :devil:

Zużycie gazu po mieście 8,82l/100km :) myślę, że nie jest źle. Jutro czeka mnie mała trasa to zobaczymy jak będzie wychodzić przy kolejnych tankowaniach :)

No wiesz, u mnie te 6,3 to było na trasie z autostradą, przejedź ok 500 km w warunkach autostardowych (130-140 non stop) i pozostałe 800 juz na normalnej trasie plus 200 na krótkich odcinkach, często w korkach to też nie wyjdzie ci 5,0. Bo jeśli jeżdżę na normalnej trasie krajowej np. a jeszcze lepiej na wojewódzkiej to też mam ok 5 do 5,3 na sto, a potrafiłem juz nawet zrobić 4,5 na kilkudziesięciu kilosach. Szczególnie autostrada wiele zmienia w spalaniu notka, no chyba że potrafiłbyś tylko 110 jechać długi czas. :-)

Oczywista oczywistość, ale pochwaliłem się, bo wiele osób używa samochodu w podobny sposób do mojego. Niech wszyscy wiedzą, że takich warunkach NOTE potrafi być naprawdę oszczędny :D.

• 6 miesięcy temu...

Witam wszystkich, to mój pierwszy post w tym forum.

Nissan Note dCi, E11, 2013 rok: 4,7 litra na 100 kilometrów. Połowa po autostradzie, połowa po mieście. Robię tak: kasuję licznik kilometrów B, tankuję do pełna. Zmajstrowałem sprytną tabelkę w Excel. Tam podaję ile litrów zatankowałem, ile zapłaciłem i ile przejechałem od ostatniego tankowania.

Tabelka podaje od razu zużycie na 100. Jak wspomniałem - pierwsze zużycie 4.7, komputer pokazywał 4.9. Jest fajna stronka: www.spritmonitor.de. Gdy się tam poda rodzaj pojazdu - wyświetlają się zużycia posiadaczy takich właśnie samochodów. Wasz MarkNote

Dzięki za podpowiedź. Zainstalowałem aplikację i badam. Są też polskie odpowiedniki: "Spalanie", "Kalkulator spalania". Chętnie jednak używam oprócz app - wspomnianej przez mnie tabeli Excel gdyż mam w niej zanotowane wszystkie naprawy, wymiany oleju, notatki itp.

Dodam może na koniec, że przed Notkiem miałem dwa Smarty. Benzyniak i diesel. Oba zużywały jedynie NIECO mniej niż Note. Malutkie silniczki tych sympatycznych samochodzików pracowały przeważnie na wysokich obrotach i zużywały stosunkowo sporo paliwa.

przed Notkiem miałem dwa Smarty. Benzyniak i diesel.

Przetrwały 100kkm, czy robiłes kapitalke?

Przetrwały 100kkm, czy robiłes kapitalke?

Już odpowiadam: Smart benzyniak miał 130 tysięcy kilometrów. Silnik około 100 tysięcy. Jechał wspaniale. Nic ale naprawdę NIC mu nie dolegało. Lać benzynę i jechać. Spałał około 4 na 100. Nawet nie zużywał oleju! Zaglądałem początkowo nerwowo co jakiś czas ale w końcu coraz rzadziej. Między wymianami oleju nie musiałem dolewać. Sprzedałem go przy stanie 130 tkm i kupiłem nowego Smarta, cdi. Z tym były problemy. Jakiś sensor podawał błąd i samochodzik często przechodził w tryb awaryjny. Bez powodu, na autostradzie, na przykład gdy ciężarówka z benzyną za mną zwalniał do 60 - 70. Nie było to ani przyjemne ani bezpieczne. Po kilku nieudanych naprawach gwarancyjnych - pozbyłem się owego Smarta przy stanie 30 tkm i mam od kilku tygoni Nissana Note. Mam nadzieję, że ten posłuży dobrze i długo.

Po awarii sterownika i wczytywaniu nowego oprogramowania,samochód zupełnie inaczej chodzi!

Bieg jałowy 650obr.Załączenie dmuchawy powoduje skok obrotów a później spadek i ustawienie na poziomie obrotów jałowych.

Załączenie klimy powoduje ustawienie obrotów na ok 900obr.Przy 120km/h pali poniżej 6l! co przedtem nie było do przeskoczenia,zawsze było 6.6l. Jazda 80-100km/h 5.2-5.6l.

Podczas ruszania słychać silnik jakby odrobinę bardziej twardo,na 5 biegu bardziej żwawy.Jest super!

Wszystko to testowane dokładnie dzisiaj w różnych warunkach drogowych na odcinku ponad 250km.