Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

FELGI i ALU do Primer

Gość anty3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podejdzie do Almery N16 i do 200SX od 1988 do 1994.

http://www.nissanklub.pl/?showtopic=6440 Dobra lektura polecam ;)

Zgodnie z tą tabelą te felgi (4x114) nie występują w offsecie 45 :o Są tylko do 43.

Natomiast offset 45 znalazłem w książce obsługi do Primki - 15 cali, szerokość 6JJ i offset 45. Tyle podaje książka.

Witam. Ja mam alusy 14' 114,3mm firmy hmm Centra i sprawa jest taka...

Raz mi się odkręciło jedno koło i odleciało albo ktoś odkręcił :)

Przez to trochę się wyrobił otwór na śruby itp. Pomijając fakt że chyba nie ma pierścieni centrujących w felgach coś mi się wydaje a otwór w feldze jest dużo większy niż piasty. Lepiej kupić drugie alusy czy tutaj kupić pierścienie mocno dokręcić i będzie okej ? Z góry dzięki za odp : )

ja mam felgi stalowe od accorda na zimę z tego co zauważyłem P12 ma 5 a nie 4 śruby tak wiec nie pasuje na pewno.

• 2 tygodnie później...

Co by nie robić nowego topica: jakie min. ET w feldze 15" (gumy 195/50 R15) wejdzie do P10, 96r.?

Seria offset 45, poniżej 40 już się chyba nie da zejść bez mącenia?? np. 37-38?

pozdrawiam

Co by nie robić nowego topica: jakie min. ET w feldze 15" (gumy 195/50 R15) wejdzie do P10, 96r.?

Seria offset 45, poniżej 40 już się chyba nie da zejść bez mącenia?? np. 37-38?

pozdrawiam

Chyba się da,bo zdaje się mam poniżej 40.Cos koło 37chyba.Dziś już nie zdążę ale jutro jakby co zrzucę koło i Ci powiem.

Wygladowo jest ok a kolo zdaje się juz prawie po samym rancie jest.

Mam pytanie i bym poprosił o odp.

Zakupiłem Primerę z 2003 r. na kołach aluminiowych 17

Chciałbym kupić stalowe 16 z oponami na zimę

Mam do kupienia ale od Primery z 2005 r. i nie wiem czy będą pasowały

Proszę o odp.

ps.na kole zapasowym na stalowej feldze nie mogę znależć oznaczeń rozstawu śrub ani otworu środkowego

pozdrawiam

Oznaczenie felgi 16 według instrukcji obsługi Nissana 2003 r.

Stalowa - rozmiar 6,5JJx16

offset - 40

Aluminiowa 6,5JJx16, offset 40 lub 7JJx17 offset 45

Myślę że z Nissana z 2005 powinna pasować, bo tego na pewno nie zmieniali.

Ja letnie mam na aluminiowych 17-tkach a zimówki na aluminiowych 16-tkach. Myślę, że używane 16 aluminiowe mozna dostać za nieduże pieniadze. Zawsze lepiej się prezentują jak stalowe, poza tym do stalowych potrzebne są kołpaki. Oryginalne nie są tanie i kuszą drobnych złodziejaszków. Pozdrawiam

i jescze jedna sprawa dotycząca felg stalowych

Czy do przykręcenia kół na felgach stalowych używa się innych śrub niż do felg aluminiowych

pozdrawiam

Tutaj nie używasz śrub tylko nakrętek, ponieważ koło nakładasz na śruby. Ale czy to są inne nakretki to nie wiem. Mozliwe że są to inne nakrętki ponieważ Ja mam 2 komplety, koła zimowe mam na 16-stkach, letnie na 17-stkach. Nie zwróciłem uwagi czy te nakretki różnią się między sobą i nie chcę cię wprowadzać w błąd. zadzwoń do ASO to na pewno Ci powiedzą czy jest różnica.

Pozdrawiam

Tutaj nie używasz śrub tylko nakrętek, ponieważ koło nakładasz na śruby. Ale czy to są inne nakretki to nie wiem. Mozliwe że są to inne nakrętki ponieważ Ja mam 2 komplety, koła zimowe mam na 16-stkach, letnie na 17-stkach. Nie zwróciłem uwagi czy te nakretki różnią się między sobą i nie chcę cię wprowadzać w błąd. zadzwoń do ASO to na pewno Ci powiedzą czy jest różnica.

Pozdrawiam

Czesc. Do felg stalowych i aluminiowych powinny w P12 byc rozne nakretki. To dlatego ze w aluminiowych otwor jest "stozkowy" i nakretka dodatkowo stabilizuje felge dodatkowa powierzchnia.

• Upvote 1

Dziękuje bardzo

ps. kupiłem własnie kpl.opon zimowych na felgach stalowych 16" i sprzedający obiecał mi że dołoży także nakrętki

pozdrawiam

ja natomiast trochę nie kumam skoro kola nakładacie na śruby czy są to 16 czy 17 to logiczne jest ze nakrętki od wewnątrz tj gwint musi byc taki sam a z zewnatrz to juz moze byc cokolwiek, poniewaz wazny jest skok sruby i gwint który na niego nakręcicie mam racje?? przy stalowych felgach będziesz mógł pewnie użyć nakrętek od alusów ale w 2 stronę moze byc ciężej ze względu na to ze ważny możne być kształt nakrętek tak by pasował do otworów w feldze...

jesli wolno zapytac ile dales za komplet opon na stalkach??

Edytowane przez preston81

Krzywe felgi mogą powodować drgania kierownicy i to pomimo, że na wyważarce pokazuje ideał.

Wyważarka sprawdza drgania tylko w jednej płaszczyźnie, podczas gdy krzywa felga może dawać bicia w drugiej (wzdłuż toru jazdy).

Miałem taki przypadek w motocyklu. Koło wyważone ideał a kierownicę chciał z rąk wyrywać.

Po naprostowaniu felgi jest ok.

Teraz ten sam problem będę przerabiał w aucie...niestety w Łodzi to masakra...rok pojeździsz i felgi powybijane.

Dopiero jak będziesz pewien kół to szukałbym dalej - tarcze, luzy w zawieszeniu itp.

tez mam 17" na lato a na zime spokojnie weszly 15" - kiedys pisalem o tym na forum....

kupilem zimowki 195/65/R15 - duzo taniej niz 16" i wszystko gra - za stalowki 15" placilem 350 pln

wszystko zalezy za ile mozesz kupic 16" .... 15" do 2.2 DI wchodza bez problemu...

Przepraszam że tak długo nie byłem ale jestem kierowcą zawodowym TIR i byłem w Rosji

ps.za kpl.kół zimowych z nakrętkami i kołpakami zapłaciłem 500 zł. w bardzo ładnym stanie przynajmniej na 2 - 3 sezony

pozdrawiam i dziękuje

• 1 miesiąc temu...

Witam

Obecnie mam 205/60/16 na aulufelgach i zastanawiam się nad kupnem felg 15'' i założenie opon zimowych 195/65/15.

Czy to ma sens? Z tego co wyczytałem licznik będzie pokazywał błąd w granicach 1% więc w normie. Ale czy są jakieś inne przeciwskazania?

Uprzedzając pytania po co, odpowiadam - ekonomia. Za cenę jednej opony 16'' mam felgę i oponę 15''.

pozdrawiam i proszę o opinie.