Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nawigacja działa...ale

mark
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle, ze czytajac wypowiedzi powinienes miec juz pelne wyobrazenue o NC2 i wiedze jak to funkcjonuje. Tu nikt za ciebie decyzji nie podejmie.

Ma ktoś z Was bazę POI do Nissan Connect na Europę? Może same radary? :)

Zobacz ten temat

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/99897-poi-fotoradary-polska-i-europa-2015/

Jeszcze nie zdążyłem sobie zainstalować.

Wielkie dzięki. Nie zagladałem tam. Juz sciągnąłem :) i przetestuję

Edytowane przez Author53

• 2 tygodnie później...

Mam prośbę do kolegów - czy ktoś jeszcze chciałby poeksperymentować i zrobić sobie mini bazę z jednym, dwoma fotoradarami z punktami geograficznymi w swojej okolicy, jakimiś punktami testowymi i zdał informację czy Nissan Connect w ogóle bierze je pod uwagę. Bo wg moich testów - nie.

Więcej o moich "testach" tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/99068-nawigacja/page-3?do=findComment&comment=1064761

Edytowane przez Karminadel

• 2 tygodnie później...

Witam, kilka dni temu zakupiłem auto Nissan Qashqai 2010r. po lifcie, jest tam karta SD z mapami europy z 2009r. i pytanie czy można w jakiś darmowy i łatwy sposób ją zaktualizować? Może byc nawet sama Polska, dziękuję i pozdrawiam. 

Witam, kilka dni temu zakupiłem auto Nissan Qashqai 2010r. po lifcie, jest tam karta SD z mapami europy z 2009r. i pytanie czy można w jakiś darmowy i łatwy sposób ją zaktualizować? Może byc nawet sama Polska, dziękuję i pozdrawiam. 

Nie. Trzeba kupic nową kartę z mapą.

Edytowane przez Author53

Cześć!

Na wakacje do Chorwacji pojechaliśmy nowiutkim QQ :-)!

Dostaliśmy także najnowsze podobno (?) mapy do navi.

Niestety ku naszemu zaskoczeniu część dróg (i to tych głównych jak A1 i tunele do nich - ok Makarskiej) nie jest ujęta.

Czy to możliwe aby mapy były aż tak nieaktualne?

Jak sprawdzić z jakiego czasu mam mapy - np. przy użyciu nr seryjnego karty SD?

Nawet te najnowsze mapy do NC są sprzed roku. A tunel, o którym piszesz (z Makarskiej do autostrady) oddano do użytku ledwo rok temu. Nie dziwne więc, że nie ma go na mapach Nissana.

Ale jak jechałem dwa lata temu do Baski Vody mając AutoMapę to tez go nie było i.... nie płakałem. Są w końcu drogowskazy.

Ale dzisiaj zapewne Automapa już go mapa, a NCII będzie miało za.... 3 lata, albo w gołe bo wprowadzą NCIII i zaprzestaną wspierać NCII hihihihihih

Cześć!

Na wakacje do Chorwacji pojechaliśmy nowiutkim QQ :-)!

Dostaliśmy także najnowsze podobno (?) mapy do navi.

Niestety ku naszemu zaskoczeniu część dróg (i to tych głównych jak A1 i tunele do nich - ok Makarskiej) nie jest ujęta.

Czy to możliwe aby mapy były aż tak nieaktualne?

Jak sprawdzić z jakiego czasu mam mapy - np. przy użyciu nr seryjnego karty SD?

A jaki masz numer mapy? Badz jaka literka sie konczy? B czy C? Jesli C to jest to zeczywiscie najnowsza.

Pamietan, ze jakis czas temu ktos tez odbieral auto, zapewniano go, ze ma najnowsze a w tym czasie mozna bylo kupic jeszcze nowsze...

Edytowane przez gregson

Spokojnie :) Jestem własnie w Chorwacji i też mam podobny problem. Od zeszłego roku wybudowali wiele nowych dróg i tuneli. Aktualizacje nie nadążają za Chorwatami :). Zazdroszczę im tych estakad, bezkolizyjnych rozjazdów no i tuneli. Mistrzowie świata w budowie dróg :)

• Upvote 1

I tu jest przewaga nawigacji przenośnych (np. na Androida; NaviExpert, TomTom Go Mobile czy nawet AutoMapa) nad wbudowanymi. Przenośne mają znacznie częściej aktualizacje (np co kwartał) i są one znacznie tańsze.

Edytowane przez Yan_2007

Algorytmy obliczania trasy w NC2 zadziwiają mnie co chwilę. Ostatnio np. podróżowałem autostradą A2 ze Świecka na Poznań i przed Świebodzinem musiałem z niej zjechać.

W tej sytuacji nasza dzielna nawigacja uznała, że mogę do wyjazdu z autostrady wykorzystać tzw.zjazd techniczny czyli jedną z tych dróg, które co jakiś czas dochodzą do autostrady, ale są zamknięte bramą na kłódkę (droga ta wykorzystywana jest tylko przez służby utrzymania autostrady i ratunkowe). :wacko:

Na szczęście drogę znam na pamięć więc propozycję zjazdu uznałem za dobry żart w wykonaniu NC2. ;)

Ale ktoś ślepo ufający wynalazkowi Nissana, a nie znający drogi, jadąc w nocy mógłby spowodować niezły karambol lub w najlepszym wypadku staranować zakłódkowaną bramę. :D

Collins, ale to niezly babol. Bo przy zjezdzie z autostrady to brama z klodka to ostatnia zecz jakiej mozna sie spodziewac.

Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy.

W każdym razie NC2 ten wyjazd z linku poniżej traktuje jako drogę ogólnodostępną.

A po pierwsze jest to droga techniczna, a po drugie na jej końcu jest brama zamknięta na kłódkę. :D

GOOGLE MAPS

I tu jest przewaga nawigacji przenośnych (np. na Androida; NaviExpert, TomTom Go Mobile czy nawet AutoMapa) nad wbudowanymi. Przenośne mają znacznie częściej aktualizacje (np co kwartał) i są one znacznie tańsze.

I dlatego uważam,że NCII to dziadostwo,a jego zakup to niepotrzebnie wydane pieniadze

Ja pojutrze w końcu ruszam dalej niż moje i kilka okolicznych miast - i zobaczę jak NCII sprawdzi się w boju. Kierunek: Włochy, ciekawe jak sobie poradzi na ciasnych i gęstych uliczkach jakiegoś miasteczka. 3 lata temu byłem z AutoMapą i dojechałem, chociaż jak zaczęło się robić gęsto od uliczek to.... nagle komunikat "szukam sygnału GPS" i miałem ochotę ją pogryźć.

Ale najbardziej czego nie mogę się doczekać - to sprawdzenie w prawdziwym boju automatycznych drogowych (wyjazd o 22:00 i jazda całą noc) i wskaźnika zmęczenia kierowcy (ciekawe czy w jakikolwiek sposób wykryje moje zmęczenie), które na pewno dopadnie mnie jak zwykle około piątej- siódmej rano - kiedy to zauważam, że chociaż na chwilkę przymknę raz jedno oczko raz drugie (taka pół drzemka) - to zaraz zamieniam się z żoną, lub - co wystąpi wcześniej - mam zwidy, że jakaś postać stoi na poboczu drogi i jak do niej się zbliżam - to wskakuje mi prosto pod koła, a ja wtedy robię zawsze minimalny unik kierownicą. Przy pierwszej takiej zjawie szukam tylko jak najbliższego parkingu hihihihihhi i zasiadam na fotelu pasażera był oddać się błogiej drzemce. Te zjawy prześladują mnie podczas każdej nocnej jazdy - dodam, że jadę przeważnie... zawsze.... na trzeźwo.

Mnie raz sie wlaczyko ostrzezenue i zmeczeniu na autostradzie w Niemczech. Ale spowodowane bylo to duza iloscia remontowanych idcinkow i raz hechakem szybko raz bardzo wolno i samichod uznal, ze to zmeczenie kierowcy :)