DINO Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 ważny też jest styl jazdy, jak poruszasz się spokojnie na emeryta to nie ma sensu przepłacać, ale jak w trasie gonisz i potrafisz z nissmo wycisnąć co nie coto proponuję jakieś lepsze założyć, w końcu to zakup na 4-5 lat a później sprzedasz komuś kto szuka używek i będziesz miał znowu na 1-2 nowe jakieś lepsze to taka kwadratura koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nicchi Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 To fakt, ja mam teraz GoodYear Excellence i różnica na mokrym w porównaniu do Baruma Bravuris czy Fuldy EcoControl jest kolosalna. Wczoraj robiłem próby na całkowicie mokrym asfalcie i abs miał mało do roboty. Z dobrych opon polecam również Continental Premium Sport. Na suchym większość opon da radę, ale różnice są na deszczu i to czasem różnice typu 150% długości drogi hamowania. Jak życie pokazuje na drodze to może być różnica pomiędzy "najeść się strachu" a wylądować w szpitalu/na cmentarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość djrolex Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Już chyba wiem jakie kupię: albo Uniroyal 185x60 R 14 albo Uniroyal 185x65 R14. Te ppierwsze mają profil 60 a drugie 65, które będą lepsze?no i te pierwsze są produkcji Słowackiej a drugie Niemieckiej (bynajmniej tak jest napisane:))Czytałem opinie na temat tych opon i każdy jest z nich zadowolony. Pomóżcie mi wybrać któreś z tych dwóch ok, czy profil 60 a 65 różni się czymś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nicchi Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Uniroyale dają radę nawet, jeździłem trochę na Rallye 550 i były ok. Jaki model chcesz kupić? To czy profil 60 czy 65 ma spore znaczenie - od tego zależy wysokość opony 60 lub 65% jej szerokości. Na pewno 185/60R14 to za mało. Sprawdź na słupku od strony kierowcy - powinna być wlepka z rozmiarem zalecanym przez Nissana i na postawie tego w kalkulatorze rozmiarów opon (do wyszukania w necie) sprawdź jaki rozmiar jest najbliżej sugerowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rudi88 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Jak dasz niski profil to zyskasz na prowadzeniu auta ale stracisz na komforcie. Dodatkowo dojdzie przekłamanie licznika i ogulnie autko może nie wyglądać najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jackC Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Mam akurat pod ręką podręcznik użytkownika, bo miałem podobną zagwozdkę i tutaj piszą tak: Rozmiar: 14 x 5-1/2JJ Offset : 45mm Rozmiar Opon: 195/65/R14 89H pzdr;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyo Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Jestem własnie w trakcie poszukiwan nowych opon letnich. Niedawno kupilem autko i aktualnie stoi na alufelgach i gumach MICHELIN 205/50 R16 87V tylko że bieżnik juz nie najlepszy i co gorsze guma jest już mocno popękana. Nie wiem ile wcześniej były jeżdżone. No właśnie orientujecie sie ile mniej wiecej lat taka opona może służyć? Podpowiedzcie mi czy pasowałyby do PRIMERY P11 2.0 16V oponki o rozmiarze 205/55 R16 chyba ze odrobine wezsze 195/55 R16 (myslalem o PIRELLI 205/55R16 P7 Cinturato * 91H ) ? Po pierwsze o tym profilu oponki sa nieco tansze od 50tek a poza tym nie czuc by tak bardzo bylo wszechobecnych dziur naszych "pięknych dróg". Tylko czy miescilyby sie bez problemow w nadkolach i nie byloby jakis przekłamań na liczniku/h ? No i czy limit predkosci H-do 210km/h jest doslowny czy warto doplacic do wersji V-240km/h pomimo ze sie raczej takiej predkosci nie zaliczy ale opona bedzie bardziej wytrzymala? Jak by ktos mial doswiadczenia z powyzszymi laczkami to prosilbym o opinie. Może wogole zrobimy ranking opon na jakich jezdzimy? Kazdy by wpisal na jakich aktualnie jezdzi i jakie ma wrazenia z ich używania! Co wy na to? pozdrawiam wszystkich użytkowników Nissaników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyo Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Jestem własnie w trakcie poszukiwan nowych opon letnich. Niedawno kupilem autko i aktualnie stoi na alufelgach i gumach MICHELIN 205/50 R16 87V tylko że bieżnik juz nie najlepszy i co gorsze guma jest już mocno popękana. Nie wiem ile wcześniej były jeżdżone. No właśnie orientujecie sie ile mniej wiecej lat taka opona może służyć? Podpowiedzcie mi czy pasowałyby do PRIMERY P11 2.0 16V oponki o rozmiarze 205/55 R16 chyba ze odrobine wezsze 195/55 R16 (myslalem o PIRELLI 205/55R16 P7 Cinturato * 91H ) ? Po pierwsze o tym profilu oponki sa nieco tansze od 50tek a poza tym nie czuc by tak bardzo bylo wszechobecnych dziur naszych "pięknych dróg". Tylko czy miescilyby sie bez problemow w nadkolach i nie byloby jakis przekłamań na liczniku/h ? No i czy limit predkosci H-do 210km/h jest doslowny czy warto doplacic do wersji V-240km/h pomimo ze sie raczej takiej predkosci nie zaliczy ale opona bedzie bardziej wytrzymala? Jak by ktos mial doswiadczenia z powyzszymi laczkami to prosilbym o opinie. Może wogole zrobimy ranking opon na jakich jezdzimy? Kazdy by wpisal na jakich aktualnie jezdzi i jakie ma wrazenia z ich używania! Co wy na to? pozdrawiam wszystkich użytkowników Nissaników Ps.A to moje obecne opony. Co o nich sądzicie? Da radę jeszcze na nich troche pojezdzic? Z napisu na oponie wynika, że są wyprodukowane w 2005r.: DOT FU 3H CXMX 1505. Jeśli źle ten napis interpretuje to mnie poprawcie. Edytowane 24 Lipca 2010 przez voyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin333333 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 witam kupiłem oponki 205 55 R16 nokin zimowe i teraz na pełnym skręcie ocierają mi o przednie wewnętrzne plastikowe nadkole. Wcześniej miałem letnie oponki w tym samym rozmiarze i było ok. Koledzy czy da się coś z tym zrobić proszę o waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zwiro Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witam Wiecie może gdzie znajdę opony niskoprofilowe 14' lub 15' o rozstawie śrub 4x114,3 + do tego alufelgi ? Chodzi mi oczywiście o stronę internetową bo coś nie mogę znaleźć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witam Wiecie może gdzie znajdę opony niskoprofilowe 14' lub 15' o rozstawie śrub 4x114,3 + do tego alufelgi ? Chodzi mi oczywiście o stronę internetową bo coś nie mogę znaleźć Pozdrawiam na allegro brak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zwiro Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 No także nic nie ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) No także nic nie ma:) oj nie ma nie ma szukać się nie chce masz :=all&a_enum[342]=all&a_enum[345]=all&a_enum[344]=16&change_attr=Poka%C5%BC"] 15' 45 profil tutaj masz =all&a_enum[342]=all&a_enum[345]=all&a_enum[344]=8&buy=0&clear_cookie=0&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&city=&order=t&price_from=&price_to=&view=gtext&change_view=1"]felgi 15' i jeszcze =all&a_enum[342]=all&a_enum[346]=all&a_enum[345]=all&a_enum[344]=32&change_attr=Poka%C5%BC"]felgi 15' opony 50 profil i następnym razem szukaj szukaj w internecie znajdziesz wszystko Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez GeorgeGt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 opony niskoprofilowe 14' lub 15' o rozstawie śrub 4x114,3 niestety kolego muszę Cię zmartwić ale nie ma u nas w sprzedaży takich, no chyba, że na zamówienie ale to może kosztować :D :D a w wójka google wystarczy wpisać i pewnie coś wypluje o oponach ale niekoniecznie z takim rozstawem śrub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) niestety kolego muszę Cię zmartwić ale nie ma u nas w sprzedaży takich, no chyba, że na zamówienie ale to może kosztować :D :D a w wójka google wystarczy wpisać i pewnie coś wypluje o oponach ale niekoniecznie z takim rozstawem śrub DINO tez miałem Mu tak napisać ale nie... niech chłopak szuka Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez GeorgeGt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek104 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 kurcze, opon ze śrubami jak żyję nie widziałem :DPoza tym jeśli chcesz opony niskoprofilowe to nie szukaj felg 14 lub 15" bo Ci licznik będzie kłamał a auto bedzie wyglądać komicznie. Niski profil zaczyna się od 17".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quadral Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 mobilki chce do swojej primerki zalozyc felgi z p12 16'' . oponki 205/55 r16. nie za duze beda te kola do mojego autka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 W zwiazku z tym ze nie napisales jaki masz silnik to jest tak. Benzyna do 09 1997r 185/65/R14. 185/65/R15 benzyna od 10 1997 i diesel do 09 1997r i diesel od 10 1997r wersja GX/SLX. Od 10 1997 diesel wersja SE 195/60 R15. Takie byly zakladane fabrycznie opony. Teraz wpisz w google - rozmiar opon kalkulator - i sprawdzisz sobie jakie bede roznice w wymiarach pomiedzy tymi oponami i zdecydujesz. Poza tym tematy dotyczace opon byly juz na naszym forum. Jesli chcesz wiedziec czy bedzie pasowac to jaki to prosze sciagnac kolo samemu lub jechac na wulkanizacje i przymierzyc. Stwierdzisz wtedy wizualnie jak pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Primera P12 ma inny rozstaw śrub Edytowane 9 Września 2010 przez GeorgeGt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Primera P12 ma inny rozstaw śrub Konkretnie to rozstaw srub jest ten sam czyli 114,3mm tylko Primera P10i P11 ma felge na 4 otwory , a P12 5 otworow i ten rozstaw inaczej sie mierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Konkretnie to rozstaw srub jest ten sam czyli 114,3mm tylko Primera P10i P11 ma felge na 4 otwory , a P12 5 otworow i ten rozstaw inaczej sie mierzy. dokładnie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Wiem, że standardowe opony do do WP11.144 powinny być 195/60/15 Ale czy może ktoś ma 195/65? Obciera coś czy nie? Bo w sumie w zime lepiej czasem trochę wyżej być, plus cena nowej opony 195/65 jest zdecydowanie mniejsza niż 195/60. pozdrawiam, Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Chcesz taniej to kup 185/65 Ta opona jest lepsza ma zimę bo kest węższa i wyższa !95/65 będzie szerszaa a nie wyższa od 195/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro29 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Witam W rozmiarze 195/65 r 15 jeżdżę w lecie, nic nie obciera. Na zimę mam 185/65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gusta Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Kolego And_pec, nie wprowadzaj chłopaka w błąd . 195 - szerokość przekroju mierzona pomiędzy bokami opony, wyrażona w milimetrach. 60 - jest to wartość procentowa, wyrażająca wysokość boku opony w stosunku do jej szerokości. Wniosek: 195/60/15 i 195/65/15 maja taką samą szerokość (195 mm). Ta druga natomiast jest wyższa (tak jak słusznie pisał kolega kn). Kolego kn, tak jak napisał kolega piotro29 skoro nic nie obciera to możesz taka oponę założyć, ale: - będziesz trochę szedł pod prąd, bo jednak obiegowa opinia jest taka, że na zimę zakłada się opony rozmiar węższe (chociaż zdania "ekspertów' są podzielone); - przy wyższej oponie musisz wziąć pod uwagę ewentualną potrzebę założenia łańcucha na koło (różnie to bywa). Niestety nie mam w tym temacie doświadczenia, więc nic nie podpowiem; - 195/65/15 ma o ok. 2 cm większą średnicę od 195/60/15. Osobiście jeżdżę na 185/65/15 GoodYear UltraGrip. Przejeździłem już trzy zimy, w tym "przetestowane" w górach, przy sypiącym non stop śniegu, bez łąńcuchów. Zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi