monika99 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Dzieki kolego, tak myslalam, ale lepiej uslyszec to od kogos kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepix Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Co sądzicie, będzie pasować do QQ 2013, wersja 360? Są takie rozmiary jak w oryginale? Szukałem odpowiedzi na moje pytanie jednak się nie dopatrzyłem. http://alucenter.eu/pl/p/131-MB-FELGI-18-5x1143-NISSAN-QASHQAI-JUKE-MURANO/37025 Dzięki za pomoc, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jak koledzy radzicie sobie z korozją tarczy hamulcowej na styku z felgą? Przy montażu koła z felgą stalową stosuje się smar miedziowy. A w przypadku felgi aluminiowej? Ja nakładam smar ceramiczny, ale nie jestem pewien czy jest to dobry sposób (i bezpieczny) zapobiegania korozji ww. miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 ja stosuję też miedziany i schodzą jak marzenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Smarujesz tylko piastę czy całą powierzchnię styku z felgą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 cała powierzchnię , wtedy przy zmianie kół ,schodzą bez problemów.Tylko bardzo cieniutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JadeNaBabie Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) To mój pierwszy samochód z czujnikami ciśnienia. Czy czujniki tylko muszą być w systemie TPMS i nie ważna jest marka samochodu, mogą być od Golfa np.? Czy trzeba szukać jakiegoś konkretnego modelu do Qashqai II? Opony kupię Cooper Weather-Master WSC, na R16. Edytowane 19 Listopada 2015 przez JadeNaBabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 VW może mieć i na pewno ma własne oprogramowanie i zastrzeżone częstotliwości,może się mylę....ale z tego co wiem,to podchodzą czujniki z Renaulta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubek76 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Smar miedziany jest dobry na styku stal-stal. Na styku dwóch różnych metali szczególnie aluminium-stal polecam ceramiczny smar ale nie za grubo. Smar ceramiczny ograniczy korozję elektrochemiczną aluminium na styku że stalową piastą o którą w warunkach zimowych nie trudno. Jeżeli chodzi o opony to szczerze polecam Fulda Kristall Control HP. Nie halasują za bardzo i dobrze trzymają. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Listopada 2015 przez Kubek76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JadeNaBabie Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 VW może mieć i na pewno ma własne oprogramowanie i zastrzeżone częstotliwości,może się mylę....ale z tego co wiem,to podchodzą czujniki z Renaulta. Dziękuję. Kupiłem używki alu R16 z czujnikami, niby do qashqaia ze starymi oponami za 1300. Niezłe, aczkolwiek piękne też nie, jakieś rysy i wgłębienia są, a miało ich nie być jak dzwoniłem ;] Czy da się na zewnątrz sprawdzić, że mają one czujniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Tak.Zazwyczaj czujniki są od zewnątrz przykręcane do felgi i widać nakrętkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JadeNaBabie Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Trudno powiedzieć. Są inne, ale z tego co piszesz nie wróży mi to dobrze, ale może to i lepiej, bo ew. zmuszę ich żeby to zabrali. Zrobiłem zdjęcie starych i "nowych". Edytowane 28 Listopada 2015 przez JadeNaBabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Fotka z lewej jest z czujnikiem.Nakrętka jest widoczna.Fotka z prawej zwykły gumowy wentyl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JadeNaBabie Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Jesteś pewien? Nie ma czujników takich z gumowym wentylem? Nie chciał bym się wygłupić reklamując to. ...poszukałem w google i spójrz proszę na te zdjęcia: Edytowane 28 Listopada 2015 przez JadeNaBabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Nofakt,ale masz teraz tylko jedno wyjście,do gumiarza i zdjąć jedną gumę w celu sprawdzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JadeNaBabie Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Tak też zrobiłem Jacko. Zostałem oszukany. Czujników brak. Problem został szerzej opisany tutaj: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/656324-kupno-felg-niby-z-czujnikami-poza-allegro-oszustwo.html Firma to: Andrzej Paryła F.U.H ''ANDRZEJ PARYŁA'' Stróża 263 32-431 Stróża REGON: 350560570 NIP: 681-109-90-53 / Auto-ParyłaJawornik 64432-400 MyśleniceTel: 12 272 33 00Kom: 607 916 330 http://allegro.pl/show_item.php?item=5780202107 Sprzedający ma mentalność 5-latka. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez JadeNaBabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterban Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Witam, kupiłem w tym roku qq i przede mną wybór kół na zime. Z wielu ofert wybrałem jedną co o niej sądzicie? Dodam że chciałbym się zmieścić w 3k i ponieważ dużo nie jeżdżę a moje trasy to większość miasto nie zdecydowałem się na opony klasy premium. http://allegro.pl/nissan-qashqai-felgi-fulda-215-65-16-czujniki-i7551810939.html#thumb/1 Podobno muszę pojechać do serwisu nissana w celu kalibracji nowych czujników czy to prawda? Czy raz dopisane czujniki w przyszłości są pamiętane czy muszę to robić corocznie? Proszę o pomoc.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Osobiście uważam że drogi zestaw. Jakby był na alu to cena ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 9 godzin temu, piterban napisał: Witam, kupiłem w tym roku qq i przede mną wybór kół na zime. Z wielu ofert wybrałem jedną co o niej sądzicie? Dodam że chciałbym się zmieścić w 3k i ponieważ dużo nie jeżdżę a moje trasy to większość miasto nie zdecydowałem się na opony klasy premium. http://allegro.pl/nissan-qashqai-felgi-fulda-215-65-16-czujniki-i7551810939.html#thumb/1 Podobno muszę pojechać do serwisu nissana w celu kalibracji nowych czujników czy to prawda? Czy raz dopisane czujniki w przyszłości są pamiętane czy muszę to robić corocznie? Proszę o pomoc.Dzięki Bierz ten zestaw i się nie zastanawiaj. Tak, ale jak zmienisz położenie kół to musisz kalibrować czujniki w systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras2017 Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) Nie wiem jak to robicie ale "calibracja" czujnikow nie dziala w moim X-Trail'u. Pokazal mi system niskie cisnienie al niestety nie w tym kole co potrzeba i zonk Probowalem kilkukrotnie kalibrowac i nic - to chyba nie dziala Owszem system wykryje czujniki bez problemu ale nieprawidlowe pozycje, ktore kiedys byly zapamietane i juz ich nie jest w stanie zmienic. Wykrywanie a wlasciwa pozycja/lokalizacja w aucie to dwie oddzielne kwestie i niestety ta druga nie idzie Nissanowi za dobrze Jesli ktos chce/moze to niech sprawdzi czy po zmianie kol ma poprawne wskazania - np. zmienic cisnienie w kolach i sprawdzic w systemie czy dobrze wskazuje, wyaje mi sie ze nie bedzie to juz takie oczywiste QQ czy X-Trail to zapewne identyczne systemy TPMS - mam na mysli fabryczne kola Edytowane 2 Października 2018 przez juras2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 A to nie jest tak, że każdy czujnik ma swój indywidualny nr i jest przypisany do określonego położenia koła? Każda zamiana koła miejscami nie wpłynie automatycznie na zmianę w systemie, trzeba przeprogramować. Albo zapamiętać, które koło gdzie powinno być na wskaźniku. Tak bynajmniej jest w Renault, z którym mam dużo do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras2017 Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 No wlasnie to chcialem przekazac, ze prawdopodobnie trzeba przeprogramowac Widzialem wypowiedzi, ze Nissan wykryje czujniki i juz bedzie cacy, ale chyba tak nie jest i trzeba to zrobic w jakims serwisie po zamianie kol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Nie wiem o jakiej zamianie kół piszecie. Jeśli chodzi o zmianę kompletów kół zima-lato, oba z czujnikami, to system powinien te czujniki rozpoznawać automatycznie. Inaczej mówiąc, w systemie powinna być możliwość wpisania 8 czujników (2 komplety kół). Jeśli tak nie jest i trzeba 2x w roku jeździć do ASO na przeprogramowanie, to jest to chore i pozbyłbym się takiego auta jak najszybciej. A kwestia później przekładania kół przednich na tylne i odwrotnie-to już trzeba sobie zapamiętać, zapisać itp. Bez sensu jest to programować za każdą zmianą. Chyba że ktoś chce i na kasę nie patrzy. System sam nie rozpozna, które koło gdzie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras2017 Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) ... ano piszemy ... liczba pojedyncza, ja to napisalem Tak powaznie to chodzi o zamiane kolejnosci a nie wymiane zima/lato Dobrze jest zamieniac kolejnosc przod/tyl (naped 4x4) no ale teraz trzeba pamietac kiedy byly zamienione zeby w razie spadku wiedziec gdzie dopompowac Jak jest z nowymi czujnikami, czy jest w stanie rozpoznac je prawidlowo pierwszy raz czy trzeba je mimo wszystko "recznie" wklepac do systemu? To ze odnajdzie i zaloguje to wiem, al czy prawidlowo je zlokalizuje w aucie oto jest pytanie Co tak naprawde daje kalibracja z poziomu komputera sam "pokadowego", czy tylko ponowny odczyt wartosci z czujnikow i nic wiecej? Edytowane 2 Października 2018 przez juras2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 3 godziny temu, juras2017 napisał: al czy prawidlowo je zlokalizuje w aucie oto jest pytanie Nie. Każdy czujnik (czyli koło) jest przypisany do określonego położenia, np. lewy przód. Jak to koło przełożysz na lewy tył, to nadal będzie na wskazaniu lewy przód, bez zmiany konfiguracji systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi