Gość weber29 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 No tak ale jego uroda? + jakość wykonania? =niska cena ,zobaczymy jak wypadnie jego popularość po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corr Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 http://moto.onet.pl/1660310,1,dacia-lodgy-45-tys-zl-za-nowe-rodzinne-auto,artykul.html?node=20 chociaż dalej nie ma oficialnych cen, jak widać media bardzo się nim interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 weber czymżesz jest uroda w dzisiejszym swiecie motoryzacji? Kwestia gustu choc tu akurat w tym wątku uroda lodgy jest niedyskutowalna z uwagi na jej wyjątkowość Ja osobiscie po wpieprzeniu się (udanym) w nota i dowiedzeniu sie miesiąc po zakupie o bliźniakch szukam auta dla 5 osób które bedzie: - tanie - przestronne mając na uwadze aktywny tryb zycia i włóczenie się po polsce - tanie - jako tako nowe bądź max 3-4 latek - tanie a że brzydkie to kluczyki nie bedą potrzebne bo nikt mi tego nie buchnie A co do wykonania.....mysle że tu można jako tako spac spokojnie po lekturze wątków o dusterze i loganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) ceny Lodgy na zachodzie Europy -ogromne różnice - np między Holandią a Niemcami (za ten sam model)różnica potrafi wynieść nawet ponad 5 tys. Euro!!!, więc trudno wnioskować coś o cenach u nas http://www.daciamode...d-en-frankrijk/ Edytowane 9 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Z podawaniem ilości spalanego paliwa w 1.5 dCi podeszli trochę zbyt optymistycznie http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/zuzycie-paliwa-dlaczego-producenci-klamia,1793448 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Fakt, trochę przegięli jeżdżący spokojnie użytkownicy Sandero z silnikami 1,5 dCi o mocy 85 KM chwalą się średnią spalania w okresie letnim poniżej 5 l/100 km. To bardzo oszczędna wersja tego motoru. Rozbieżność między tym,co podają producenci a rzeczywistością to temat stary jak motoryzacja. Wracając do Lodgy - drogowy test spalania w Maroko (marne nawierzchnie, dynamiczna jazda,wysokie temperatury, zapewne klimatyzacja na full) nie mógł wypaść zbyt korzystnie. Sądzę,że w warunkach europejskich jeżdżąc rozsądnie da się obniżyć ten wynik o jakieś półtora litra. Wersja 110 KM jest dynamiczna ale dość paliwożerna.Inna sprawa,że auto ma gabaryty i aerodynamikę trzydrzwiowej szafy. Mnie producent potraktował w miarę uczciwie.Napisali: trasa 8, miasto 10, średnio 9 - i tak mniej więcej jest i to bez ecodrivingu (nie licząc zimy - w tym okresie co najmniej litr w górę - choć tego już nie napisali ) Edytowane 9 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sanchez Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 W Belgii cena podstawowa Lodgy 9990eur, to taniej od najtanszego Dustera za 11200eur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 więc logicznie rzecz biorąc w Polsce Lodgy powinien być również choć symbolicznie tańszy od Dustera. Ergo powinien kosztować < 39,900 - zakładam,że może być taka goła wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 (edytowane) TCe 115 ...... miód na moje serce i to łancuszku rozrządu. Ale tu cena pewnie będzie odpowiednia p.s. auto wchodzi w polsce na jesieni, brzdące rodza mi się pod koniec sierpnia. Jakos pierwsze pól roku z hakiem notem przekolibiem ale na wakacje 2013 lodgy kupuje! Dzieci podrosną, lodgy wydorosleje odkrywając choroby wieku dzieciecego jak to zwykle bywa albo i nie i mozna brac. Edytowane 11 Maja 2012 przez gmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 (edytowane) wszystkie TCe mają łańcuchy? bo w grand scenicu jest fajna wersja 130. Swoją drogą po liftingu coraz badrziej podoba mi się scenic Edytowane 11 Maja 2012 przez was79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 was79 nie wiem czy wszystkie ale ten w Lodgy ma miec lancuch. Zresztą drugie auto które rozwazam to uzywana corolla verso również na łancuchu. tak wiec jak widac jestem idealnym targetem:) dla dacii którzy stworzyli auto dla osob które rozwazają używane. A co do scenica. Podobaly mi sie do tej pory scenici z pierwszych lat. Potem nastał okres wielkiej kupy stylistycznej dla tego modelu i prosze jaki renesans!. Piekne auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 (edytowane) też się powoli rozglądam - verso i mazda 5 (duży plus za przesuwane drzwi!) mają mały bagażnik w stosunku do g.scenica/s-maxa/tourana/lodgy Edytowane 11 Maja 2012 przez was79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg70 Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 też się powoli rozglądam - verso i mazda 5 (duży plus za przesuwane drzwi!) mają mały bagażnik w stosunku do g.scenica/s-maxa/tourana/lodgy Moi znajomi maja Mazde 5 z 2009 roku przyjechała z Danii.Cieszyli sie z zakupu 2 miesiące teraz to studnia bez dna(wymiana przegubu 3500!)pali jak smok,pękająca tylna klapa(plastik)a podwozie samochodu jest w kolorze mojego Notesa- rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 (edytowane) kolega nabył w salonie 3 lata temu nowiutką trójkę. Auto nie zaliczyło nawet ocierki Już zaczyna pojawiać się korozja. Wsadził w nią przy zakupie prawie 70 tys zł i zaczyna się irytować, więc z mazdą ostrożnie. Technicznie szczególnie benzyniaki prawie ideał. Z rdzą nadal nie dają rady. Gdybym szukał zgrabnego i pojemnego,używanego vana wziąłbym pod np uwagę hondę FR-V - idealne auto dla 3 osób i ogromnego bagażu Edytowane 11 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 FR-V fajne i zgrabne autko i dluuuugo bylo w sferze moich zainteresowań. Dlaczego je skreśliłem? Honda nie rozwija juz tego modelu a szkoda bo byl indywidualnością na polskim rynku dla rodzinek 5-6 osobowych. Stad decyzja albo nowy Lodgy (tu oczekiwanie na cennik) lub uzywana corolla verso, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 logdy i verso to są całkowicie inne auta, ze wzgledu na pojemnośc bagażnika. Do verso z 3 dzieci nie ma bata, zeby sie zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość weber29 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 FR-V fajne i zgrabne autko i dluuuugo bylo w sferze moich zainteresowań. Dlaczego je skreśliłem? Honda nie rozwija juz tego modelu a szkoda bo byl indywidualnością na polskim rynku dla rodzinek 5-6 osobowych. Stad decyzja albo nowy Lodgy (tu oczekiwanie na cennik) lub uzywana corolla verso, Polecałbym używaną corolle verso ładne i sprawdzone auto w porównaniu do Lodgy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) was79 nie masz racji. Na sucho mierzylem juz 3 foteliki w corolce verso. Wchodzą na spokojnie i to dosc spore. Albo zona z tylu a jedno ze mną i tak 5 wchodzi ladnie. Spory kufer, do tego wrzuce rowery na hak i thula na dach i pojechał. Do tego jest to bardzo zgrabne auto stylistycznie. P.S. w corolli verso z pierwszych lat produkcji 3 foteliki nie wejda - tu sie zgodze, ja szukam drugiej generacji Ale! Caly czas chodzi za mna nówka lodgy. Nie szukam aut podobnych, szukam autka funkcjonalnego za rozsądne pieniądze w stosunku do jakości, a takim jest uzywana verso lub nowy lodgy - do tego łanuch rozrzadu w pewnych wersjach silnikowych. To ostatnie moze dla jednych jest błachym elementem ale ja dosc sporo do tego przywiązuje uwagi Edytowane 14 Maja 2012 przez gmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) w dzisiejszym "Motorze" i "Auto-Świat" artykuły na temat Lodgy - Ameryki nie w nich odkrywają. Generalnie potwierdzają się wszystkie poprzednie przecieki. Jedno wydaje się jasne - podstawowy (i nie wiedzieć czemu jedyny) na razie silnik benzynowy, który będzie oferowany w momencie wejście auta do sprzedaży (wczesna jesień - wrzesień?) 1,6 8V 87 KM(sprawdzona, prosta do bólu, solidna i w miarę oszczędna,bezawaryjna jednostka,w razie potrzeby idealnie współpracująca z LPG) wymagać będzie od kierowcy duuuuuużo cierpliwości i oduczy go prób dynamicznej jazdy. 100 konne TCE wejdzie później, wywinduje atrakcyjną cenę auta i z racji budowy może być inwestycją niepewną. Szkoda,że nie będzie silnika 1,6 16V 105 KM (jak w Dustrze) który byłby optymalny a z LPG w miarę ekonomiczny. W tej sytuacji najwłaściwszym wyborem wydaje się 1,5 dCi o mocy 90 KM. Są dwa ale: - znowu cena w górę o jakieś 7-10 tys zł i ten nieszczęsny FAP! Niestety, jest to zło nieuniknione. O niezniszczalnych wolnossących dieslach możemy tylko powspominać Edytowane 14 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 spory kufer, do tego wrzuce rowery na hak i thula na dach i pojechał. coś koło 440 litrów, ja podziękuje za taką pojemność, jak ma być rodzinnie, to musi być >500 litrów i to grubo, żeby się nie p........ przy wyjazdach, tylko ładować co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) orlando w wersji 5 osobowej spełnia warunek > 500 - zresztą jako jeden z nielicznych (nie biorąc po uwagę aut w stylu berlingo, partner itp) Edytowane 14 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 s-max, g,scenic, touran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 s-max.....no tak ale po escorcie i focusie starczy fordów, poza tym to ciezarówka niemal! touran.....2 w rodzinie, na oba narzekania spore scenici z roczników na które jako tako mnie stac mi sie nie podobają poza ladownoscią to to ma jakos wyglądac. Nie czarujmy sie. C.verso jest autem zwartym w fajnej bryle pozwalającym podrozowac 5 os rodzince a przy opcjach jak thule + plaforma na rowery mozna uderzyć tu i ówdzie.Ale zgodze sie że moze byc za maly dla niektórych osob co rozumiem Ot gusta i gusciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Dokładnie :-) Dla mnie priorytet to: bagażnik, później wyposażenie pod kątem family-friendly, czyli najlepiej trzy osobne fotele, przesuwane, regulowane. Fajnie jakby były stoliczki, ale to mozna uzupełnić. Auto wysokie, bo fajnie pakuje się dzieciaki i później je obsługuje. Thulas na dach mnie pewnie nie ominie, ale przy konkretnym bagażniku (może na krótsze wyjazdy) wyeliminuje się go, co jest pewną oszczędnością - Note z trumną przy przy jeździe 130-140km/h spokojnie wciaga 8l na autostradzie Co do silnika raczej benzyna, bo nie jeździmy tyle km, żeby miało uzasadnienie pakowanie się w diesla, ale jak się trafi, to się zobaczy. Mam jeszcze czas więc na razie mój ranking na chwilę obecną: 1)g.scenic 2)s/max/touran Edytowane 15 Maja 2012 przez was79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sanchez Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) w Belgii Lodgy jest rowniez oferowana z silnikiem 1.2tce, wiec w PL tez pewnie bedzie Edytowane 15 Maja 2012 przez sanchez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi