Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[T30] Podniesienie zawieszenia X-trail

Bartezm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!! Jutro odbieram swoje (mam nadzieje)- cacko :) Ale w związku z przeznaczeniem do czego będę potrzebował auta mam prośbę o pomoc. Samochód będzie mi służył do jazdy po miejscu oraz dojazd do chatki w "górach"(droga utwardzona ale z licznymi koleinami po traktorach itp.. Dlatego chcę zrobić lift oraz dodać jakieś opony- coby było praktycznie i ładnie noo.

Co polecacie? Czy te dystanse mozna gdzieś kupic? Jakie Opony? Chcę również dodać troche bajeru.. :-) mianowicie- Jakiś szperacz ledowy na dach oraz ew na rury przez grilem, być może jakiś bagażnik dachowy.. co myślicie? :)

Szperacz ledowy  aby świecił porządnie musiał by być drogi. Jak wiadomo tanie diody = słabe światło bądź mała trwałość. 

Ja bym dodał dwa okrągłe dalekosiężne reflektory na grilu przednim. 

Podnoszenie x-traila tylko po to by jeździć drogą z koleinami ?  ( swoją drogą moim zdaniem  to osobówki robią więcej kolein niż traktory przez resorowane zawieszenia - zwłaszcza tak zwana tarka robiąca się na drogach gruntowych  ) 

Tak podnosicie x-traile i zakładacie większe  (cięższe) opony zwiększając między innymi masę nieresorowaną a nikt nie wspomni o szybciej zużywających się ( a i tak nieżywotnych ) wahaczach przednich- wypadało by coś tutaj zadziałać. 

Szperacz ledowy  aby świecił porządnie musiał by być drogi. Jak wiadomo tanie diody = słabe światło bądź mała trwałość. 

Ja bym dodał dwa okrągłe dalekosiężne reflektory na grilu przednim. 

Podnoszenie x-traila tylko po to by jeździć drogą z koleinami ?  ( swoją drogą moim zdaniem  to osobówki robią więcej kolein niż traktory przez resorowane zawieszenia - zwłaszcza tak zwana tarka robiąca się na drogach gruntowych  ) 

Tak podnosicie x-traile i zakładacie większe  (cięższe) opony zwiększając między innymi masę nieresorowaną a nikt nie wspomni o szybciej zużywających się ( a i tak nieżywotnych ) wahaczach przednich- wypadało by coś tutaj zadziałać. 

I tu sie rodzi pytanie  czy jest sens podnosić skoro coś innego zużywa sie bardziej... a zużywa? ma ktoś takie doświadczenia?

Czy wobec tego większe, opony np 225/70/16 nie wystarcza?

I tu sie rodzi pytanie  czy jest sens podnosić skoro coś innego zużywa sie bardziej... a zużywa?

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć.

Czy wahacze się szybciej zużywają??? - nie wiem - trzeba by testy zrobić. 

Ja swoje wymieniłem, zresztą półosie też, większość gum w zawiasie jak i łożyska w piastach...  teraz trzeba by porównywać z serią aby wychwycić różnice w trwałości. 

Czy wobec tego większe, opony np 225/70/16 nie wystarcza?

wystarczą do czego?

Czy wystarcza aby go trochu no dzwignać przeciez :) I oczywiscie wizualnie "poprawić"

Jakie opony polecacie? Nie znam tematu- ale zasłyszałem o oponach całorocznych ze jesli cos jest do wszystiego to jest do niczego ;)

zasłyszałem o oponach całorocznych ze jesli cos jest do wszystiego to jest do niczego ;)

To nie wymagaj również aby x-trail był autem do wszystkiego i odpuść sobie podwyższanie ;) 

Patrząc na to jakie mamy zimy w Polsce to powątpiewam w sens zimówek. Całoroczne opony dobrze się sprawdzają w średnim zakresie temperatur podczas gdy zimówki w dolnym a letnie w górnym. Jak dla mnie radzą sobie fajnie a i dużo oszczędzam nie zmieniając gum dwa razy w roku. 

W naszym klimacie i jeszcze kiedy ma sie 4x4 opony całoroczne jak najbardziej maja sens .

Ja np.mieszkam w zachodniej polsce i i w praktyce od ładnych kilku lat stosowanie opon typowo zimowych przydaje sie raptem kilka dni w roku..

W Bieszczadach zimówki mi się często przydawały a w Szczecinie to raczej przeszkadzały. W zeszłym roku śnieg leżał przez około 10 dni, z czego na drogach przez 2... Całoroczne na mokrym asfalcie są duuużo sprawniejsze niż zimówki. 

Skoro nie lubisz kompromisów to proponuje zmianę Xa na patrola, lift zawiasu minimum ze 3 cale + porządne opony MT ;)

Hah :) Dzięki ale dopiero od 12 godzin mam X :) I nie zamienie na patrola :) Bracia maja terenówki przystosowane do jazdy terenowej i ostro śmigają.

Problem w tym że ja mieszkam jednak  w górach, tutaj śnieg na drogach jest i to jeszcze na  lokalnych przez większość zimy + dojazd do chatki gdzie jest nawet lód i wyjazd ostro pod górkę :)

Ale w sumie skłaniam się do kupna opon całorocznych- jednak te 9 miesięcy jest bez sniegu i lodu. A zimowe zostaną na te pare miesięcy...

Co proponujecie? Jaki rozmiar? Firmę? Czy do opon które były w poprzednich postach wejdą jeszcze łańcuchy 225/70/16?

Edytowane przez KamilPieniny

przy 225/70/16 łańcuchy odradzam - możesz coś uszkodzić przy skręcie.

Jeśli chcesz zimówki to dunlop sj6 - na lepszych nie jeździłem w warunkach zimowych. W terenie też nieźle się sprawują. Trwałość - ok 60-70tys

Jak całoroczne to weź agresywne AT. 

Moje goodyeary nie wiem jak się sprawują zimą bo jeszcze śniegu nie widziałem... na mokrym rewelacja (w porównaniu z zimówką)

... ja mieszkam jednak  w górach, tutaj śnieg na drogach jest i to jeszcze na  lokalnych przez większość zimy + dojazd do chatki gdzie jest nawet lód i wyjazd ostro pod górkę :)

...

... 225/70/16?

225 zabije ci sprzęgło w krótkim czasie przy Twoich warunkach.

ja mam 215/70 r16 i czuć spadek dynamiki. T30 na serii potrafi przypalić sprzęgło jak ruszasz pod górkę z lekką przyczepką.

Wg mnie powinieneś zostać przy serii + łańcuchy.

Aktualnie mam 215/65/16 zimowki i do nich w takim układzie dokupię łańcuchy.-Dzieki :)

ale co proponujecie na resztę   roku? AT ale który rozmiar?

Aktualnie mam 215/65/16 zimowki i do nich w takim układzie dokupię łańcuchy.-Dzieki :)

ale co proponujecie na resztę   roku? AT ale który rozmiar?

Jak masz 4x4 to aby byc spokojnym o napęd łańcuchy powinny byc załozone na obie osie.Troche to kłopotliwe i zarazem moze byc dośc kosztowne ,bo jeśli masz alufelgi i nie chcesz ich uszkodzic to łańcuchy musza byc z wyzszej półki ,ktore nie zniszcza alufelgi oraz uwzgledniajace wage X-traila.

No toś mnie zabił.... zamówiłem łańcuchy na swoje zimówki ale tylko komplet.. aby felgi nie uszkodzić dokupię podkładki. Tylko o co chodzi z napędem? Aż takie znaczenie ma aby ŁANCUCHY były na 2 osiach? (wyjazd pod domek ok 2km tylko...) 

Koledzy czekam na info odnośnie opon na reszte roku bez zimy? co polecacie? Czy faktycznie rozmiar 225/70/16 zajedzie mi sprzęgło? Wyjazd do chatki pod góre jest ok 2km- fakt często będę tam jeździł... Chcę  trochę samochód podnieść chociaż oponami..

Nie widzę zakładania zimą i zdejmowania łańcuchów z czterech kół. Jedyne co to te plastikowe markowe spidery. Inaczej klapa.

No toś mnie zabił.... zamówiłem łańcuchy na swoje zimówki ale tylko komplet.. aby felgi nie uszkodzić dokupię podkładki. Tylko o co chodzi z napędem? Aż takie znaczenie ma aby ŁANCUCHY były na 2 osiach? (wyjazd pod domek ok 2km tylko...) 

Poczytaj trochę nt napedu 4x4 .

W aucie ,ktore ma naped na 4 koła nie tylko  wszystkie opony powinny byc takie same ale również i zblizona wysokość bieznika.

Inaczej mozna uszkodzić skrzynke rozdzielcza napędu .

Doszedłem do wniosku, że nie będę podnosił nissana...ma zbyt delikatne podzespoły i elementy zawiechy...szkoda mi coś modzić przy tym, jednak podążam w innym kierunku...zmiana wozidła na Pajero ;)

... jednak podążam w innym kierunku...zmiana wozidła na Pajero ;)

obawiam się, że to jest niestety słuszny kierunek modyfikacji... rzuć okiem jeszcze na Toytoye LC Prado 

Masz na myśli 3.0 diesel?Może coś więcej poradzisz? Mitsubishi i Toyota również japończyki, tylko takie auta biorę pod uwagę, Pajero myślałem 3.0V6 lpg 177km, albo 2.5 diesel 100km, silniki 3.2 did sypią się, układ wtryskowy siada, głownie pompy wiec to z miejsca odrzuciłem, jeżeli chodzi o toyote LC w dieslu nie znam tam motorów, może coś poradź

powiem szczerze... tak do 50kzl nie wiem co kupić... LC w tym budżecie jest w dieslu... i przebiegi ok 300, pajero - sam już wiesz, navara silnikowo też dvpy nie urywa (diesel to strach a Pb to  4.0l) 

jak już Pb to może jeep? jest o 20kzl tańszy od konkurencji wyżej a w terenie też sobie dobrze radzi.

Ja rozważam jeszcze jedną opcję - suv drogowy dla żony typu xc90 + do zabawy funcar do offroadu np stary samuraj, zrobiona vitara czy coś w ten deseń czego nie szkoda zarysować... ale to znowu dwa złomy do opieki... 

• 1 miesiąc temu...

Jeśli Pajero to uważaj: to z reguły niezłe zgnilaki. 

Siedzisz w domu i słyszysz skrobanie - to gnije Ci Pajero.

Znam, przerabiałem: zamieniłem Xta na P3 właśnie, który gnił jak cholera.

Dzisiaj jestem znowu szczęśliwym posiadaczem T30 z japońskim dieslem 2.2.

• 3 tygodnie później...

Hej, odświeżam temat opon typu AT. Jaki rozmiar max wchodzi do X? 225/70 CZY 75- zawieszenie seryjne

Jakie opony polecacie?