Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Lej 10W40 albo 5W40 z Totala, Elfa.I nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 A w instrukcji zalecają 5W40 i 10W40 w temp poniżej -15C a powyżej -10C należy stosować 15W40. Tutaj możesz przeczytać cały tekst, którego fragment zacytowałem Ci wyżej http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/83090-olej-jaki-wybrac/page-2?do=findComment&comment=931175 Natomiast tutaj możesz zobaczyć jak wygląda środek silnika /podzespoły/ na oleju 10/40 http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/82919-awaria-vacum-pompa-%C5%82a%C5%84cuszek-%C5%9Blizg-prowadnica-i-nie-tylko/ i tak jak pisałem wyżej, co osoba to inne propozycje i wnioski. Więc sam musisz się na coś zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SDRaid Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Kurde, bo w sumie wcześniej kupiłem już Castrola Magnetic 10W40 liczyłem, że ktoś coś o nim wspomni, ale nikt. Chyba pojade wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 A wystarczyło poszukać na forum. Pierwszy raz dawałem ten plik na forum w dniu 20.02.2012 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.gacek.89 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Witajcie forumowicze. Mam pytanie zastanwiam się nad zmianą oleju, może mi powiecie na jakim Wy jeżdzicie i czy jesteście zadowoleni? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Witajcie forumowicze. Mam pytanie zastanwiam się nad zmianą oleju, może mi powiecie na jakim Wy jeżdzicie i czy jesteście zadowoleni? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Nie przedstawiłem się sorki.. mam na imię Kuba jestem z Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witajcie forumowicze. Mam pytanie zastanwiam się nad zmianą oleju, może mi powiecie na jakim Wy jeżdzicie i czy jesteście zadowoleni? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Nie przedstawiłem się sorki.. mam na imię Kuba jestem z Poznania. Witamy nowego kolegę. Wystarczy poczytać to co jest wyżej w tym temacie. W 21 stronach wszystko znajdziesz. Uzupełnij również profil. Almerek jest dużo, silników oraz jakie paliwa również. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Polecamy w pełni syntetyczne oleje spełniające wymogi Twojego silnika oraz dostosowane do Twojego stylu jazdy. oleje używane przeze mnie w silniku 2,2di: Total Quartz 9000 5w40 - polecam Mobil 3000 X1 5w40 HCsynth - polecam, ale konieczna wymiana po max 12tys - później silnik robił się coraz głośniejszy Orlen 5w40 Platinum Classic Diesel - niezły stosunek jakości do ceny, ale wyraźnie gorzej wkręca się turbina niż na powyższych W najbliższym czasie muszę wymienić uszczelkę puszki łańcucha, gdyż stamtąd prawdopodobnie mam niewielkie kapanie (ubytki niezauważalne na bagnecie, niewielka kropla na miejscu parkingowym ok. raz na kilka dni). Po tym zabiegu planuję zalać Mobil 1 0w40 TurboDiesel. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Burning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 @Burning - gdybyś przeszedł ewentualnie na Elfa 5/30, 5/40, - to daj znać jak się silniczek sprawuje. U mnie od nowości jest ELF, zmieniają się tylko 30 lub 40. Innego nie leję, olejku jeszcze nie bierze /ale to 2,2dci/ i co 10,000 km wymiana bez dolewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.gacek.89 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witamy nowego kolegę. Wystarczy poczytać to co jest wyżej w tym temacie. W 21 stronach wszystko znajdziesz. Uzupełnij również profil. Almerek jest dużo, silników oraz jakie paliwa również. Wiem Wiem. Poczytam sobie z ciekawością, jednak muszę mieć na to chwilę.. Moj 3 miesięczny synek narazie na wiele mi nie pozwala.. Pozdrawiam serdecznie. Co do olejów to jest ich tyle na rynku w danej grupie lepkości, że można długo pisać, jedne pewnie lepsze drugie gorsze, jedne bardziej znane inne mniej. Tak więc jak ktoś chce to może zgłębiać ten temat. Pozdrawiam jeszcze raz. Witajcie. Ja używam obecnie Shell Helix Ultra 5W40. W porównaniu z poprzednim zauważyłem, iż ślinik lepiej pracuje, jest cichszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swietlikk Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Hej Moja od niedawna Almera (n15, 98r) 1,4 benzynka jezdziłą na oleju Castrol, mobil 10W40 (wszystko z Szik-u). W żony aucie (Fiat w dieslu) leje Motula. Czy Motul bedzie dobrym olejme do tego motorka, czy lepiej las polecane Elfy. Co do castrola i mobila mam mocno minusowe opinie. O filtry sie nie pytam bo i tak paramertami są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13E7 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Ja leje motula wszędzie oprócz patelni i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swietlikk Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Chciałem się tylko upewnić, wiem że motul jest dobry bo w moim fiacie castrol czy mobil ze stanu full po roku jest stan min, a lejąc motula po roku jest stan 3/4 szabelki. I za to sobie go chwalę. Dopłata do motula 20-30 zł, a zysk nieporównywalny, o spokoju ducha nie mówie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13E7 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Otóż to lej śmiało motula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.gacek.89 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ehh, już to po raz enty piszę i wyjaśnię to obrazkowo. Stara bańka, olej nie robiony od blisko 3 lat: Nowa bańka, olej produkowany obecnie: Czy Mobil, czy Shell? Ja zawsze byłem, jestem i będę za Mobilem. Moim zdaniem najlepsze oleje. Pod warunkiem, że są z pewnego źródła (a pewnym źródłem trudno nazwać oleje z polskich dystrybucji). ----- edit Totalna bzdura i mit z epoki Dużych Fiatów czy Maluchów. Dodatków czyszczących mają tyle samo, co Mobil, Valvoline czy Motul. Jeśli silnik cieknie, to się wymienia uszczelki czy simmeringi, a nie zalewa gęstym olejem, bo to nic nie da. Jedynie silnikowi ostro zaszkodzi w niższych temperaturach. Olejem syntetycznym z najwyższej półki można zalać nawet 20 letni silnik z przebiegiem po 700tys. km. Tu chodzi o kwestie ekonomiczne, bo jak silnik na wykończeniu i bierze po 1l oleju na 1000km to jest ekonomicznie nieopłacalne zalewanie go drogim olejem bez uprzedniego wyremontowania. Z doświadczenia wielu lat eksploatacji rożnych pojazdów. Polecam Shell helix Ultra. silnik pracuję cicho, równo. Słyszałem opinię, iż auta na Shellu też mniej palą, jednak tego nie mogę potwierdzić. Hej Moja od niedawna Almera (n15, 98r) 1,4 benzynka jezdziłą na oleju Castrol, mobil 10W40 (wszystko z Szik-u). W żony aucie (Fiat w dieslu) leje Motula. Czy Motul bedzie dobrym olejme do tego motorka, czy lepiej las polecane Elfy. Co do castrola i mobila mam mocno minusowe opinie. O filtry sie nie pytam bo i tak paramertami są podobne. Jeśli szukasz czegoś dobrego w relatywnie dobrej cenie polecam Ci Shell Helix Ultra 5W30 Pureplus Technology. Ja na nim jeżdżę od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Nadto naprawdę jest w dobrych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Jeśli szukasz czegoś dobrego w relatywnie dobrej cenie polecam Ci Shell Helix Ultra 5W30 Pureplus Technology. Ja na nim jeżdżę od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Nadto naprawdę jest w dobrych cenach. Ale dobrze by było gdybyś uzupełnił profil. Nic nam nie powie Almera..... było ich kilka i silników również. Nie każdy olej musi pasować, który pasuje u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastek1980 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam serdecznie. Moim zdaniem olej obok właściwego i rzetelnego podejścia do serwisowania auta jest podstawą jego niezawodności. Owszem zdarzają się marki z góry obarczone problemami. Jednak w wielu przypadkach to my użytkownicy sami doprowadzamy do powstania problemów. Co do oleju kiedyś jeździłem na mobilu lecz od kilku lat używam shell helixa 5W40 i jak do tej pory mnie nie zawiódł pod względem ochrony silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazylia Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Witam Dzisiaj w poszukiwaniu dobrej ceny na olej Shell 5W40 znalazłem taki oto link: http://www.wykop.pl/ramka/2367418/bardzo-ciekawy-test-olejow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/ trochę daje do myślenia i chyba zmienie olej na inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 zmien na Rosyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz-M Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 stosuje od jakiś 2 wymian olej z Shella Helix. Polecił mi go mechanik do którego jeżdżę jak coś się dzieje z autem. Mam mniej dolewek w porównaniu z poprzednim olejem i filtr jest czystszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir00 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) .... Edytowane 20 Grudnia 2021 przez kefir00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterros Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 trochę daje do myślenia i chyba zmienie olej na inny...Z sowieckimi testami i referendami jest podobnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi