Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.6 DIG-T opinie, serwis, uwagi

dambam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, PolishViking84 napisał:

Witam serdecznie, planuje zakupić na dniach Nissana XTrail III, 1.6 dig-t 163 km w benzynie z 2018 roku wersja 7 osobowa. Mieszkam w Holandii i znalazłem taki model z udokumentowanym przebiegiem 70500 tyś. Przeglądam internet pod kątem jakiś poważniejszych usterek i wad. Jazdę próbną już tym autem zrobiłem i bardzo mi się podoba. Jakie jest Wasze doświadczenie z tym silnikiem i czy polecacie zakup ?  Jeśli jest też taka możliwość to mogę link dodać do tego ogłoszenia. 

Kupiłem tydzień temu 2017 r, z tym samym silnikiem ale 5 osobowy (wystarczy). Auto moim zdaniem jest bardzo dobrze wyposażone, wygodne, duże. Silnik, z tego co czytałem to dobra jednostka choć trzeba sprawdzić kilka rzeczy przed zakupem. Zwłaszcza czy rozrząd nie dzwoni o obudowę (na łańcuchu). Nie jest to demon prędkości ale turbina od 2 tys. po mieście go dobrze pcha. Na autostradzie moim zdaniem średniak. Wykonanie wnętrza na bardzo dobrym poziomie. Nic nie trzeszczy i nie łupie na hopkach. Ogólnie jest to moje pierwsze tak duże auto (poprzednio tylko sedany i kombi) ale jestem zadowolony z zakupu bardzo :)

To byłby mój drugi SUV. Kiedyś miałem Fiata Freemonta w dieslu 2.0 chyba 170km, prawie 2050 kg ale chodził całkiem żwawo 😎 ja demonem prędkości też nie jestem więc podejrzewam że w zupełności to co oferuje ten silnik mi wystarczy. A jak spalanie?

4 minuty temu, NissanX89 napisał:

Kupiłem tydzień temu 2017 r, z tym samym silnikiem ale 5 osobowy (wystarczy). Auto moim zdaniem jest bardzo dobrze wyposażone, wygodne, duże. Silnik, z tego co czytałem to dobra jednostka choć trzeba sprawdzić kilka rzeczy przed zakupem. Zwłaszcza czy rozrząd nie dzwoni o obudowę (na łańcuchu). Nie jest to demon prędkości ale turbina od 2 tys. po mieście go dobrze pcha. Na autostradzie moim zdaniem średniak. Wykonanie wnętrza na bardzo dobrym poziomie. Nic nie trzeszczy i nie łupie na hopkach. Ogólnie jest to moje pierwsze tak duże auto (poprzednio tylko sedany i kombi) ale jestem zadowolony z zakupu bardzo :)

To byłby mój drugi SUV. Kiedyś miałem Fiata Freemonta w dieslu 2.0 chyba 170km, prawie 2050 kg ale chodził całkiem żwawo 😎 ja demonem prędkości też nie jestem więc podejrzewam że w zupełności to co oferuje ten silnik mi wystarczy. A jak spalanie?

11 godzin temu, PolishViking84 napisał:

Mało kilometrów zrobiłem do tej pory ale komputer pokazuje w okolicy 8.

• Thanks 1

Do spalania wyświetlonego przez komputer,należy dołożyć jeszcze około 0.5L .A najlepiej przeliczać to co przejechane z tym co zatankowane pod korek.

Co do moich opisów o drganiach...na 99% padły poduchy.Wczoraj przy odpaleniu,od strony skrzyni był kilkukrotne uderzenie-stukot,czyli poducha na skrzyni umarła.Zamawiam dwie nowe,ze skrzyni z pod silnika,a z silnika(prawą) oddaję do regeneracji z poliuretanu.Taniej wyjdzie niż nowa,a i poliuretan pewniejszy niż dzisiejsze gumy

Rozmawiałem dzisiaj z dwoma przedstawicielami firm zajmujących się regeneracją turbin.Wypłyneły ciekawe informacje na temat naszych turbin.Otóż! Wszystko skłania się do tego co kilka postów wyżej zauważył jeden z kolegów,że zregenerował turbinę i kłopoty z przymulaniem zniknęły.

A teraz ,co się dowiedziałem.W benzynach,czy to Nissan czy BMW,w turbinach używane jest słabsze jakościowo żeliwo.Podyktowane to jest i mniejszym ciśnieniem niż w dieslu i chyba temperaturą...w każdym bądź razie obudowa turbo przy zaworze wastgate,potrafi pęknąć,uszczerbić się pod samym wylotem.Objaw tego jest taki,że czasami przymulenie jest odczuwalne,czasami nie zależy jak aktuator domknie klapkę.No i niestety,dowiedziałem się że w naszych 1.6 robili już kilka turbin,gdzie wymieniali rdzeń i obudowę zamiennik,ale już wzmocnioną ,poprawioną nie przez Nissana czy Garreta,ale przez dostawcę części i jak dotąd nie było na regenerowane reklamacji,a przejeździły już kilkadziesiąt grubych tysięcy km.

• 2 tygodnie później...

Świeże info...zamulenia brak,na razie...Po wypaleniu zbiornika z dolewką preparatu doczyszczenia EGR i Turbo poprawiło się na tyle że nie ma przymulenia w zakresie 1500-2500.

Inne info to takie,że chciałem wymienić poduszki silnika (3) i na razie poległem.Zacząłem od dolnej pod silnikiem i odechciało mi się...Okazuje się że ta poducha która jest do 1.6 Dig-t wystepuje w dwóch rodzajach...do mojego pod jednym vinem wystepują dwie...czary mary.Ta która jest właściwa to ma oznaczenie 11360 4EA0A,ta druga ma  oznaczenie z Reni 11 23 837 34R i ta mi się akurat trafiła.Różnica jest taka,że ta od Reni w osi śruby ma grubość 52mm i pozostaje około 6mm na stronę luzu.Ta właściwa ma grubość w osi 62mm i jest pasowna.Górna poduszka silnika jest trudna do zdobycia,to jest poducha hydrauliczna,ale znalazłem Polską produkcję firmy TEDGUM,zajmującej się produkcją uszczelnień i wyrobów antywibracyjnych.Będę zamawiał i będę wymieniał,bo ta dolna ma luz i słychać klekot.

• Like 1

Witam no to kolega trochę wymienił tych czujników , zaworków itd. itp. oby zamulenie znikło 🤞

ja wymieniłem na razie rozrząd i [map sensor 1200 zela] jeszcze czaję się na sondę lamda żeby ją odkręcić i wyczyścić.

witam na allegro jest poducha o tym numerze 11360 4EA0A używka 15000 kk

Juz zakupiona nowa z Magneti Marelli

U mnie lambda poleciała po 7 latach. W ASO się dziwili co przegląd, że jeszcze działa. No i przestała. Soft podobno zaktualizowany był wcześniej. Ale nalatałem 55k km, więc trochę mało.

U nie lambda poleciała po 10 tys ,wymienili z nowym softem i do tej pory spokój.