NissanX89 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 8 godzin temu, PolishViking84 napisał: Witam serdecznie, planuje zakupić na dniach Nissana XTrail III, 1.6 dig-t 163 km w benzynie z 2018 roku wersja 7 osobowa. Mieszkam w Holandii i znalazłem taki model z udokumentowanym przebiegiem 70500 tyś. Przeglądam internet pod kątem jakiś poważniejszych usterek i wad. Jazdę próbną już tym autem zrobiłem i bardzo mi się podoba. Jakie jest Wasze doświadczenie z tym silnikiem i czy polecacie zakup ? Jeśli jest też taka możliwość to mogę link dodać do tego ogłoszenia. Kupiłem tydzień temu 2017 r, z tym samym silnikiem ale 5 osobowy (wystarczy). Auto moim zdaniem jest bardzo dobrze wyposażone, wygodne, duże. Silnik, z tego co czytałem to dobra jednostka choć trzeba sprawdzić kilka rzeczy przed zakupem. Zwłaszcza czy rozrząd nie dzwoni o obudowę (na łańcuchu). Nie jest to demon prędkości ale turbina od 2 tys. po mieście go dobrze pcha. Na autostradzie moim zdaniem średniak. Wykonanie wnętrza na bardzo dobrym poziomie. Nic nie trzeszczy i nie łupie na hopkach. Ogólnie jest to moje pierwsze tak duże auto (poprzednio tylko sedany i kombi) ale jestem zadowolony z zakupu bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolishViking84 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 To byłby mój drugi SUV. Kiedyś miałem Fiata Freemonta w dieslu 2.0 chyba 170km, prawie 2050 kg ale chodził całkiem żwawo 😎 ja demonem prędkości też nie jestem więc podejrzewam że w zupełności to co oferuje ten silnik mi wystarczy. A jak spalanie? 4 minuty temu, NissanX89 napisał: Kupiłem tydzień temu 2017 r, z tym samym silnikiem ale 5 osobowy (wystarczy). Auto moim zdaniem jest bardzo dobrze wyposażone, wygodne, duże. Silnik, z tego co czytałem to dobra jednostka choć trzeba sprawdzić kilka rzeczy przed zakupem. Zwłaszcza czy rozrząd nie dzwoni o obudowę (na łańcuchu). Nie jest to demon prędkości ale turbina od 2 tys. po mieście go dobrze pcha. Na autostradzie moim zdaniem średniak. Wykonanie wnętrza na bardzo dobrym poziomie. Nic nie trzeszczy i nie łupie na hopkach. Ogólnie jest to moje pierwsze tak duże auto (poprzednio tylko sedany i kombi) ale jestem zadowolony z zakupu bardzo To byłby mój drugi SUV. Kiedyś miałem Fiata Freemonta w dieslu 2.0 chyba 170km, prawie 2050 kg ale chodził całkiem żwawo 😎 ja demonem prędkości też nie jestem więc podejrzewam że w zupełności to co oferuje ten silnik mi wystarczy. A jak spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanX89 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 11 godzin temu, PolishViking84 napisał: To byłby mój drugi SUV. Kiedyś miałem Fiata Freemonta w dieslu 2.0 chyba 170km, prawie 2050 kg ale chodził całkiem żwawo 😎 ja demonem prędkości też nie jestem więc podejrzewam że w zupełności to co oferuje ten silnik mi wystarczy. A jak spalanie? To byłby mój drugi SUV. Kiedyś miałem Fiata Freemonta w dieslu 2.0 chyba 170km, prawie 2050 kg ale chodził całkiem żwawo 😎 ja demonem prędkości też nie jestem więc podejrzewam że w zupełności to co oferuje ten silnik mi wystarczy. A jak spalanie? Mało kilometrów zrobiłem do tej pory ale komputer pokazuje w okolicy 8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Do spalania wyświetlonego przez komputer,należy dołożyć jeszcze około 0.5L .A najlepiej przeliczać to co przejechane z tym co zatankowane pod korek. Co do moich opisów o drganiach...na 99% padły poduchy.Wczoraj przy odpaleniu,od strony skrzyni był kilkukrotne uderzenie-stukot,czyli poducha na skrzyni umarła.Zamawiam dwie nowe,ze skrzyni z pod silnika,a z silnika(prawą) oddaję do regeneracji z poliuretanu.Taniej wyjdzie niż nowa,a i poliuretan pewniejszy niż dzisiejsze gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Rozmawiałem dzisiaj z dwoma przedstawicielami firm zajmujących się regeneracją turbin.Wypłyneły ciekawe informacje na temat naszych turbin.Otóż! Wszystko skłania się do tego co kilka postów wyżej zauważył jeden z kolegów,że zregenerował turbinę i kłopoty z przymulaniem zniknęły. A teraz ,co się dowiedziałem.W benzynach,czy to Nissan czy BMW,w turbinach używane jest słabsze jakościowo żeliwo.Podyktowane to jest i mniejszym ciśnieniem niż w dieslu i chyba temperaturą...w każdym bądź razie obudowa turbo przy zaworze wastgate,potrafi pęknąć,uszczerbić się pod samym wylotem.Objaw tego jest taki,że czasami przymulenie jest odczuwalne,czasami nie zależy jak aktuator domknie klapkę.No i niestety,dowiedziałem się że w naszych 1.6 robili już kilka turbin,gdzie wymieniali rdzeń i obudowę zamiennik,ale już wzmocnioną ,poprawioną nie przez Nissana czy Garreta,ale przez dostawcę części i jak dotąd nie było na regenerowane reklamacji,a przejeździły już kilkadziesiąt grubych tysięcy km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Świeże info...zamulenia brak,na razie...Po wypaleniu zbiornika z dolewką preparatu doczyszczenia EGR i Turbo poprawiło się na tyle że nie ma przymulenia w zakresie 1500-2500. Inne info to takie,że chciałem wymienić poduszki silnika (3) i na razie poległem.Zacząłem od dolnej pod silnikiem i odechciało mi się...Okazuje się że ta poducha która jest do 1.6 Dig-t wystepuje w dwóch rodzajach...do mojego pod jednym vinem wystepują dwie...czary mary.Ta która jest właściwa to ma oznaczenie 11360 4EA0A,ta druga ma oznaczenie z Reni 11 23 837 34R i ta mi się akurat trafiła.Różnica jest taka,że ta od Reni w osi śruby ma grubość 52mm i pozostaje około 6mm na stronę luzu.Ta właściwa ma grubość w osi 62mm i jest pasowna.Górna poduszka silnika jest trudna do zdobycia,to jest poducha hydrauliczna,ale znalazłem Polską produkcję firmy TEDGUM,zajmującej się produkcją uszczelnień i wyrobów antywibracyjnych.Będę zamawiał i będę wymieniał,bo ta dolna ma luz i słychać klekot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju123 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Witam no to kolega trochę wymienił tych czujników , zaworków itd. itp. oby zamulenie znikło 🤞 ja wymieniłem na razie rozrząd i [map sensor 1200 zela] jeszcze czaję się na sondę lamda żeby ją odkręcić i wyczyścić. witam na allegro jest poducha o tym numerze 11360 4EA0A używka 15000 kk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Juz zakupiona nowa z Magneti Marelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LloYd Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu U mnie lambda poleciała po 7 latach. W ASO się dziwili co przegląd, że jeszcze działa. No i przestała. Soft podobno zaktualizowany był wcześniej. Ale nalatałem 55k km, więc trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu U nie lambda poleciała po 10 tys ,wymienili z nowym softem i do tej pory spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi