MirekCC Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Do Żor?W Żorach w ACME robiłem nową mapę silnika.Jestem z Jastrzębia, sąsiad.Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Jakiej firmy rozrząd polecacie do 1.6 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 W dniu 24.10.2023 o 09:54, Dru napisał: Jakiej firmy rozrząd polecacie do 1.6 ? SKF INA...chyba Valeo też jest. Pytanko...mamy na chłodnicach żaluzje,zauważył ktoś czy one pracują??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Tak. Jak ja mechanicznie zamkniesz to się otworzy . Jak przekręcisz kluczyk.Ale kiedy się sama zamyka nie dowiedziałem się od mechanika w aso. A gdy wyskoczył błąd żaluzji chciał mnie skasować 600 zł. Rozruszałem mechanicznie i błąd zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Czyli co? Działa w automacie??? Muszę to jakoś sam ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Nie dochodziłem już do tego ale na pewno podpięte pod główny komputer... tzn daje błędy Kiedyś o tym pisałem jak zamontowałem siatkę na chodnice i przymocowałem jedna opaskę nie wiedząc o żaluzji po prostu do atrapy.Wyskoczył błąd na serwisie. Jak zamknąłem w domu żaluzje, po odpaleniu silnika otwarła się.To było lato.Może w zimie się zamyka? A może chroni przed kamieniami podczas szybkiej jazdy hahhaha. Taki żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 przeglądając sieć znalazłem ( nic nie znaczący ) wpis... "Już od kilku lat BMW (być może inne marki także) stosuje w swoich modelach żaluzje na wlocie na chłodnicę. Gdy jest zimno automatycznie się zamykają." Może to jest trop. po prostu zwykły czujnik temperatury? termistor? Chyba że masz już swoją teorię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 We Fordach też to działa.U mnie jest ale nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mao Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Tego szukacie https://www.qashqaiforums.co.uk/viewtopic.php?t=8667 Kolejną widoczną cechą jest dbałość o aerodynamikę samochodu, która przy współczynniku Cx wynoszącym zaledwie 0,32 jest zbliżona do możliwości sedana, a nie SUV-a, a to dzięki dogłębnemu badaniu dynamiki w fazie projektowania i definiowania; Mówi o tym tylny spojler z żebrami, oryginalna płaska podłoga i aktywna osłona chłodnicy, inteligentny system (standard we wszystkich modelach z silnikiem wysokoprężnym z manualną skrzynią biegów), który blokuje przepływ powietrza przez chłodnicę, gdy nie jest potrzebny. Urządzenie zamyka się automatycznie, gdy Qashqai porusza się z prędkością większą niż 30 km/h i otwiera się tylko wtedy, gdy czujniki zasygnalizują konieczność schłodzenia silnika. Rezultat: niższe zużycie paliwa i emisja spalin, większa stabilność przy dużych prędkościach. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Mao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Tyle lat w nieświadomości. To może dlatego przy 130 140 cały czas na autostradzie chodzi wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanR Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) Witam Panowie (i Panie?;) ) po latach. Prawie dwa lata temu ostatnio tu pisałem z zapytaniem o sprzęgło, z uwagi na brak problemów z Qashqaiem jakoś tu nie zaglądałem przyszedł czas pożegnać się z Kaśka j11 na rzecz j12 więc postanowiłem tu napisać krótki komentarz który może zainteresowanych ucieszy Jeżeli zastanawiacie się ile może wam pociągnąć silnik to ja dobijam do 400 tys km o auto dbałem starałem się olej z filtrami wymieniać w granicy 15-17 tys km. Model 1,6 163 KM Tekna+ rocznik 2016 manual benzyna Powiem że nawet mój mechanik jak ostatnio go sprawdzał powiedział że jest w szoku że silnik tak równo chodzi (chyba sprawdzał tłoki czy coś ja się nie znam Ja go użytkowałem ok.3,5 roku i gdy go kupiłem miał ok. 140 km, zatem mój wkład to ok. 240 km. Poza wymiana normalnych rzeczy typu sprzęgło,klocki,tarcze itp. Przez ten czas wymieniłem dwie sondy lambda (to na początku praktycznie), wiatrak od nawiewu (cena oryginału to jakaś pomyłka), rurkę od EGR (zrobiła się w niej dziurka, część z zagranicy trzeba było ściągać przez ASO), podnośniki klapy bagażnika. Powiem wam że jak dbacie, autko powinno wam długo służyć (może nawet szybciej się znudzi niż zepsuje ja z nim nie miałem żadnych większych przebojów. Nigdzie nie mam rdzy na zewnątrz (stał pod chmurką), tylko nagle z przodu na małej powierzchni zaczął mi się na błotniku łuszczyć lakier nie wiem czemu tam i co było powodem. Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez PanR 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju123 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Witam dwa łańcuszki jak widać pytanie ; 1 który lepszy ; 2 który orginalny ; 3 który byście założyli i dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 W 1.2 jest podobny do tego po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju123 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Dużo nissanów ma te dwa łańcuchy mi chodzi o pytania o silnik 1.6 DIG-T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIOLATOR Opublikowano 13 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2024 Witam Panowie. Mam pytanie odnosnie silnika 1.6. Planuje zakup Renault Kadjar albo nissana qq i tak czytajac w necie jesli juz pisza o wadach to o problemach z sonda lambda a w zasadzie z softem. Czy juz rozwiazano ten problem.WIdze tutajze chyba tak bo ostatnio mniej postów na ten temat ale wolalbym sie upewnic. Z góry dzieki za info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2024 Nissan wprowadził nowe sondy i nowy soft jakiś czas temu.Nie słyszy się już o ich uszkodzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanKazio Opublikowano 8 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 W dniu 13.09.2024 o 23:05, JACKO29 napisał: Nissan wprowadził nowe sondy i nowy soft jakiś czas temu.Nie słyszy się już o ich uszkodzeniach. a gdzie można sprawdzić czy jest wgrany nowy soft ? czy serwis udzieli takiej odpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 (edytowane) Podłączasz Consulta pod OBDII, na laptopie wciskasz sprawdź aktualizację i jak jest robisz Update. W ASO to będzie pewnie jakieś 300 zł (bo roboczogodzina to prawie 500 zł brutto już). Edytowane 9 Grudnia 2024 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 7 godzin temu, aquariusmax napisał: Podłączasz Consulta pod OBDII, na laptopie wciskasz sprawdź aktualizację i jak jest robisz Update. W ASO to będzie pewnie jakieś 300 zł (bo roboczogodzina to prawie 500 zł brutto już). Zakup Consulta do jednorazowej diagnozy...pojechałeś.Nie ma wyjścia,mało który mechanik jest zaopatrzony w Consulta ,więc pozostaje tylko ASO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanX89 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2024 (edytowane) Tak sobie czytam wieczorkiem przy piwku kilkadziesiąt stron w tym temacie i się zastanawiam jak poznać że akurat rozrząd dzwoni o obudowę. Jutro zapewne jak odpalę auto a ma 89tys przebiegu będę dosłuchiwał się i wmawiał sobie rzeczy że coś może jest nie tak... druga sprawa, dziwnie mi się rusza tym autem. Nie mogę wyczuć pierwszego biegu. Nie chcę palić sprzęgła ale jak robię to typowo od 16 lat benzyniakiem to mi szarpnie lekko budą. Czasami wstrzelę się w obroty i odpowiednie popuszczenie sprzęgła ale częściej mam wrażenie że daje mu za mało gazu, i ten bieg jest jakiś mega krótki. Sprzęgło się nie ślizga, potrafię wyczuć kiedy bierze wysoko itp. Po prostu, ruszam na spokojnie, odpuszczam gaz - sprzęgło - bieg - sprzęgło i jest lekkie szarpniecie. Tylko między 1 a 2 biegiem, reszta bajka. Edytowane 23 Grudnia 2024 przez NissanX89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 23 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2024 pewnie dopiero zaczynasz - więc się nauczysz. CZasem ci podskoczy 2-3 x . NIektórzy to nazywają kangurkiem. Moje sprzęgło wytrzymało 130 kkm. A jak przestanie dzwonić silnik po 1 minucie - jest OK. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2024 W tym aucie nie da się ruszyć płynnie na minimalnym gazie...No może pod domem...ale na skrzyżowaniu??? Trzeba więcej gazu i wolniej puszczać sprzęgło(jak z poślizgiem) w tedy ruszy się płynnie.To jest niestety błąd konstrukcyjny w tym modelu,za mała tarcza sprzęgła. U mnie teraz po latach wychodzą poduchy silnika i skrzyni do wymiany.Górna silnika ma po obydwu stronach blisko po 7mm luzu,co daje popalić(albo już dało) tej dolnej i na skrzyni,bo czuć wibracje silnika i przy ruszaniu dygota lewej strony zgodnie z obrotami silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 24 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2024 A jaki masz teraz przebieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2024 81 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolishViking84 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Witam serdecznie, planuje zakupić na dniach Nissana XTrail III, 1.6 dig-t 163 km w benzynie z 2018 roku wersja 7 osobowa. Mieszkam w Holandii i znalazłem taki model z udokumentowanym przebiegiem 70500 tyś. Przeglądam internet pod kątem jakiś poważniejszych usterek i wad. Jazdę próbną już tym autem zrobiłem i bardzo mi się podoba. Jakie jest Wasze doświadczenie z tym silnikiem i czy polecacie zakup ? Jeśli jest też taka możliwość to mogę link dodać do tego ogłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi