subaryta Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Badania przechodzę bez problemu. Za portfel to mnie nie ściskało, gdyby tak było to nie trzymałbym dwóch samochodów tylko sprzedał i kupił skodę fabię. Ale jak mogę jeździć po mieście czymś, co mniej pali i jest w sumie sympatyczne, wygodniejsze i cichsze, to czemu nie? W mieście 300 KM rzadko się przydaje. Edytowane 28 Września 2016 przez subaryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aadm Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Czy to w ogóle ma sens w takim razie? Na rozrusznik to pewnie jakoś szczególnie korzystnie nie działa. Czy jeśli działa w sumie rzadko, to odczuwalnie wpływa na spalanie czy jedynie na ewentualną emisję CO2? Jeśli tylko to ostatnie, to jakoś się nie przejmuję... w drugim aucie mam przelotowy wydech, wywaloną tylną sondę lambda i zaślepiony EGR i ostatnią rzeczą, na którą patrzę, są normy ekologiczne. Czyli ekologia nie ma dla Ciebie znaczenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subaryta Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Czyli ekologia nie ma dla Ciebie znaczenia? W samochodzie niezbyt zwłaszcza, jeśli ma się to odbywać kosztem osiągów albo jest upierdliwe i kosztowne w naprawie typu EGR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aadm Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 W samochodzie niezbyt zwłaszcza, jeśli ma się to odbywać kosztem osiągów albo jest upierdliwe i kosztowne w naprawie typu EGR. Na tej zasadzie można usprawiedliwić wszystkie czynniki wpływające na "syf", który nas otacza. Emerytka bo jest biedna to pali śmieci, itd, itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Podobno człowiek wyrabia sobie opinię o drugim po pierwszych 15 sekundach od jego pierwszego spotkania. Zauważyłem, że zasada działa i w świecie wirtualnym - mi wystarczyło kilka postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subaryta Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Mnie tam opinie anonimowych ludków z internetu na mój temat w ogóle nie obchodzą. Interesuje mnie odpowiedź na konkretne pytania dotyczące konkretnego problemu a nie czyjeś problemy egzystencjalne. Od kontaktów towarzyskich jest świat wirtualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aadm Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Mnie tam opinie anonimowych ludków z internetu na mój temat w ogóle nie obchodzą. Interesuje mnie odpowiedź na konkretne pytania dotyczące konkretnego problemu a nie czyjeś problemy egzystencjalne. Od kontaktów towarzyskich jest świat wirtualny. Musisz poszukać Forum, które opiera się na powyższych zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Może być ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Kolejny rok za mną. Lubuję się w róznych liczbach - więc tak jak rok temu wrzucam moje "osiągi" w ratowaniu galaktyki przed zgubnym CO2 hahahah Tu link do zeszłego roku: 2015 A teraz po kolejnym roku zrobiłem 17 862 km (rok temu 18 656) i nie wydaliłem do atmosfery 13,56kg CO2 (rok temu: 20,36kg). Czas nie pracującego silnika: 13h 17 min (rok temu: 19h 56min) Czyli teraz wyraźnie mniej przy minimalnie mniejszym przebiegu. Albo dlatego, że akumulator siada hahaha albo - co bardziej prawdopodobne - zrobiłem więcej tras. Bo faktycznie jeździłem więcej razy tras kilkuset kilometrowych. Czyli jeździłem więcej w trasy, a mam roczny przebieg mniejszy - więc znacząco mniej po tzw. mieście. 28.12.2016: Wczoraj zaświeciło się u mnie: "System Stop/Start fault" i do dzisiaj nie zgasło. Mimo, że dzisiaj trochę pojeździłem, wielokrotnie gasząc silnik, a komunikat cały czas się świeci. Przejeżdżając obok wpadłem do ASO - w piątek mam podjechać na diagnozę. Przy okazji zrobią mi akcję serwisową - mocowanie nadkola. Co do awarii systemu Stop/Start - mam podejrzenie, że winny może być akumulator (w końcu można poczytać, że są słabe - a mój ma już dwa lata). Przed wczoraj gdy rano zapalałem Qashqaia trochę miał problemy z rozruchem. Rozruszniki robił UUUuuuuUUUUUuuUUUU i dopiero zapalił. W momentach wyraźnie słyszalnego zwolnienia prędkości kręcenia rozrusznika uuuu - mam wrażenie, że zgasły całkowicie kontrolki na desce rozdzielczej - ale się im nie przyglądałem wprost, tylko wydaje mi się, że kątem oka to zauważyłem, ale żadnej pewności nie mam, że tak było (że zgasły). Jednak potem przed wczoraj i wczoraj do południa system Stop/Start normalnie wyłączał silnik w korkach, szczególnie jak się kręciłem po Katowicach i przez debili jadących na jakieś pedalskie wyprzedaże do Silesii stałem długo w korkach. Aż nagle podczas jednego z popołudniowych wyłączeń silnika - mimo braku naciśnięcia przeze mnie sprzęgła - silnik zaskoczył równocześnie komunikując, że system fault i tak ten fault trwa do teraz. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horte Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Stawiam na akumulator. Jak masz czas, to podładuj ustrojstwo i zobacz czy komunikat zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Kolejny rok za mną. Lubuję się w róznych liczbach - więc tak jak rok temu wrzucam moje "osiągi" w ratowaniu galaktyki przed zgubnym CO2 hahahah Tu link do zeszłego roku: 2015 A teraz po kolejnym roku zrobiłem 17 862 km (rok temu 18 656) i nie wydaliłem do atmosfery 13,56kg CO2 (rok temu: 20,36kg). Czas nie pracującego silnika: 13h 17 min (rok temu: 19h 56min) Czyli teraz wyraźnie mniej przy minimalnie mniejszym przebiegu. Albo dlatego, że akumulator siada hahaha albo - co bardziej prawdopodobne - zrobiłem więcej tras. Bo faktycznie jeździłem więcej razy tras kilkuset kilometrowych. Czyli jeździłem więcej w trasy, a mam roczny przebieg mniejszy - więc znacząco mniej po tzw. mieście. CO2 20161203.JPG 28.12.2016: Wczoraj zaświeciło się u mnie: "System Stop/Start fault" i do dzisiaj nie zgasło. Mimo, że dzisiaj trochę pojeździłem, wielokrotnie gasząc silnik, a komunikat cały czas się świeci. Przejeżdżając obok wpadłem do ASO - w piątek mam podjechać na diagnozę. Przy okazji zrobią mi akcję serwisową - mocowanie nadkola. Co do awarii systemu Stop/Start - mam podejrzenie, że winny może być akumulator (w końcu można poczytać, że są słabe - a mój ma już dwa lata). Przed wczoraj gdy rano zapalałem Qashqaia trochę miał problemy z rozruchem. Rozruszniki robił UUUuuuuUUUUUuuUUUU i dopiero zapalił. W momentach wyraźnie słyszalnego zwolnienia prędkości kręcenia rozrusznika uuuu - mam wrażenie, że zgasły całkowicie kontrolki na desce rozdzielczej - ale się im nie przyglądałem wprost, tylko wydaje mi się, że kątem oka to zauważyłem, ale żadnej pewności nie mam, że tak było (że zgasły). Jednak potem przed wczoraj i wczoraj do południa system Stop/Start normalnie wyłączał silnik w korkach, szczególnie jak się kręciłem po Katowicach i przez debili jadących na jakieś pedalskie wyprzedaże do Silesii stałem długo w korkach. Aż nagle podczas jednego z popołudniowych wyłączeń silnika - mimo braku naciśnięcia przeze mnie sprzęgła - silnik zaskoczył równocześnie komunikując, że system fault i tak ten fault trwa do teraz. Po dwóch dniach stania w garażu też słyszałem mniejszą ochotę na odpalenie co Ty Karminadlu,zrobiłem dzisiaj już blisko 60 km po mieście i tylko raz już na podjeździe do domu zadziałał SS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 A powiedzcie mi towarzysze czy na akumulator jest taka sama gwarancja jak na resztę mechaniki? Bo mój QQ właśnie wkracza w 3 rok życia więc jeśli za jakiś miesiąc czy dwa aku mu wysiądzie, to wymienią gratisowo czy powiedzą, że na bateryjkę było jeno 2 lata gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 3 lata. Tak powiedzieli w ASO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A60 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 A powiedzcie mi towarzysze czy na akumulator jest taka sama gwarancja jak na resztę mechaniki? Bo mój QQ właśnie wkracza w 3 rok życia więc jeśli za jakiś miesiąc czy dwa aku mu wysiądzie, to wymienią gratisowo czy powiedzą, że na bateryjkę było jeno 2 lata gwarancji? Zrobiłem właśnie przegląd pod koniec trzech lat (brakuje 5 miesięcy) i akumulator wymienili bez gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 W UK była akcja serwisowa na akumulatory,tzn wymieniali na nowe aku z 2014 i poczatku 2015 roku,tak mi powiedziano w serwisie.Podobno te pierwsze(nie wiem jakiej firmy) były wadliwe i jesli tylko ktoś zgłaszał problem to z automatu dostawał nowe aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ja też mam cienki ten akumulator. Podczas codziennej jazdy tak około 50km rozłożonej na rano i popołudnie nie potrafi naładować się wyżej niż 12,1V, rano już zawsze poniżej 11,9V 3 razy już musiałem go lądować z prostownika i tak raz po około 10h ładowania miał 13V ale po 10 minutach już 12,5V. Po 2h spadło mu do 12,1V. ;( Serwis już o moich zmaganiach wie i coś czuje dostanę nowy w ramach gwarancji. Dotychczasowy ma niecałe 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 W UK była akcja serwisowa na akumulatory,tzn wymieniali na nowe aku z 2014 i poczatku 2015 roku,tak mi powiedziano w serwisie.Podobno te pierwsze(nie wiem jakiej firmy) były wadliwe i jesli tylko ktoś zgłaszał problem to z automatu dostawał nowe aku. Szkoda tylko, że w PL dalej traktują nas jak gorszy sort i próbują przeczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 UK też wymieniają dopiero po zgłoszeniu problemów. Informacja pewna jak to ,że te acu do luftu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 No to fakt,ale przynajmniej cyrku nie robią w przypadku problemu.W każdym razie u mnie aku nie robi problemów a teraz w nocy jest na minusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 To jak to? Mój już ponad 2 lata jest do luftu? Bo działa nadal jak działał wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Mi żadnych problemów nie robili. Pan w ASO powiedział, że teraz jest łatwiej - bo kiedyś musiała awaria wystąpić trzy razy, a teraz już po pierwszym wymieniają. Ja z nowym akumulatorem odebrałem następnego dnia rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 To jak to? Mój już ponad 2 lata jest do luftu? Bo działa nadal jak działał wcześniej.Tobie już pisałem, źe masz zepsuty wóz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wiem. Dlatego jutro jadę do naprawy blacharskiej i mam rzekomo otrzymać zastępczą Mazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarlBjorn Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Przepraszam bardzo, a co wynalazek o nazwie start&stop ma wspólnego z ekologią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Poniekąd ma oszczędzać emisję co2 do atmosfery...poniekąd,bo w praktyce te oszczędności biorą w łeb z powodu utylizacji po roku,dwóch,czasami trzech...akumulatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi