Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony i felgi na zimę

Grigorij0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

2pac 19 z takimi wyjechał z salonu z francji  prawdopodobnie były dobrane odrazu u dealera.A teraz mam opony 225 55 R19 takie jak w x-trail.Chłopaki na angielskim forum zmieniają na takie wszystko pasuje idealnie a komfort jazdy super.

Jeszcze dokładam dystanse w najbliższym czasie ...

Brzyk

Zaciski sam malowałem na czerwono.

Edytowane przez QashqaiP11
  • Like 1

Witam ktoś już wspomniał w komentarzu o sklepie z allegro i nie tylko, który ma w nazwie "opon", który przysyła opony zeszłoroczne. Żona odbierała minąłem się z kurierem i nie miał kto sprawdzić i przyszły Nexeny z datą 52/17 niby koniec roku ale nie wiem czy warto reklamować? Czy mogą być jakieś różnice między oponą zeszłoroczną a z tego roku?

Edytowane przez pawcio_oo

Wszystko zależy jak były przechowywane i jak długo będziesz ich używał (chodzi o sezony). Biorąc pod uwagę że jest to niska półka to niewiadomo jakiej wysokiej jakości to nie ma co oczekiwać. Sam musisz podjąć decyzję czy masz czas na zabawę z reklamacją.

Wiem tak sobie myślę, że równie dobrze mogliby mi przysłać z datą 01/18 i wtedy bym miał z 2018r. i też by musiało być. Opony wyglądają dobrze a czasu niestety nie mam na zabawę. Tylko niesmak pozostał, za to negatyw powędruje na allegro, żeby się następni nie nacieli.

Pawcio_oo niestety oszukują na potęgę sprzedawcy dlatego negatyw jak najbardziej się należy. Ja też miałem takie przeboje z zakupem opon i dwa razy zwracałem ale ponieważ to było jeszcze lato to miałem sporo czasu na zabawę i zakup opon które chciałem. Zasada była prosta płatność przy odbiorze zła opona równało się brak odbioru :D

W sumie dla samych felg +czujników warto, a że zimy Są jakie są, to i opony wystarczą (chodzi mi o wiek nie bieżnik, bo ten jest spoko)

Z oponami jest tak, że producenci za Nowe uznają opony wyprodukowane do 5 lat wstecz! Nigdy nie używane i odpowiednio składowane starzeją się 20 krotnie wolniej, niż te założone na felgi i eksploatowane, więc kolega który kupił nexeny z datą 2017 nie ma co się przejmować.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

10 godzin temu, james1979 napisał:

Hej chłopaki oceńcie czy warto kupić ten zestaw na zimę :

https://allegro.pl/jak-nowe-16-nissan-qashqai-5x114-3-czujniki-zima-i7659649984.html

Uważam że to jest drogo i do tego opony stare. Dołożysz ze 200 zł maksymalnie i zakupisz nowe oryginalne felgi, nowe czujniki TPMS i do tego nowe opony.      

9 minut temu, rafsty napisał:

Uważam że to jest drogo i do tego opony stare. Dołożysz ze 200 zł maksymalnie i zakupisz nowe oryginalne felgi, nowe czujniki TPMS i do tego nowe opony.      

hmmm a to ciekawe, prosze o szczególy gdzie za taką kwotę kupie nowy komplet ????

Wystarczy troszkę pogrzebać np. na OLX. Ja kupiłem oryginalne felgi taniutko. Opony były droższe od felg.

4 godziny temu, rafsty napisał:

Wystarczy troszkę pogrzebać np. na OLX. Ja kupiłem oryginalne felgi taniutko. Opony były droższe od felg. 

Alu czy stalowe?

Mi wyszło 2720 za nowy stalowy komplet 16 + kołpaki za 53zł

9 godzin temu, RAMA napisał:

Alu czy stalowe?

Mi wyszło 2720 za nowy stalowy komplet 16 + kołpaki za 53zł

Rama aluminiowe. Oczywiście to nie jest tak że tam leżą te felgi za pół darmo tylko niestety trzeba troszkę czasu i pośledzić różne strony. Dlatego ja kompletowałem już w wakacje koła. 15 minut się spóźniłem a miałbym oryginalne 17 calowe Snowflake za 1200 zł za komplet. A żeby było zabawniej to trafiłem te moje felgi w mieście ościeżnym tak że nawet żadnych kosztów transportu nie miałem chyba że 5 zł na paliwo policzyć :) Pokazywałem mój komplet po złożeniu w tym temacie. Najdroższe były opony ale to tylko dlatego że  używam opon zimowych Michelin a one do najtańszych nie należą.

Cóż i ja kupiłem za 1600zl OEM 18" do tucsona pieke polerowane Matahari Black (normalnie jedna nowa sztuka 217 € ) z oponami z 2017r na Ebay z Niemiec, trafia się,fakt, ale to nie znaczy że ten komplet jest drogi.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

50ea0e815838ed1ecc442f6595ec8e2b.jpg

Cóż i ja kupiłem za 1600zl OEM 18" do tucsona pieke polerowane Matahari Black (normalnie jedna nowa sztuka 217 € ) z oponami z 2017r na Ebay z Niemiec, trafia się,fakt, ale to nie znaczy że ten komplet jest drogi.

50ea0e815838ed1ecc442f6595ec8e2b.jpg
Zacnie wyglądają

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Tylko przez grzeczność nie zaprzeczę

Koledzy,

Czy ja dobrze rozumuję :D:

zalecane opony do QQ, w przypadku 17 cali, to rozmiar 215/60 czyli wysokość opony (profil) wynosi 60% z 215mm, a więc 129mm.

Gdybym chciał jednak zakupić opony w rozmiarze 225/55, czyli 0,55*225, to wysokość profilu będzie wynosiła 123,75mm, czyli będzie 5 mm niższa.

W całości koło będzie niższe o 10mm

Czyli na całym kole będzie o 1 cm mniej gumy, po 0,5cm z góry i z dołu

:lol:

Czy jest to w jakikolwiek sposób zauważalne w trakcie jazdy, oprócz jakiegoś tam przekłamania licznika?

Koledzy,
Czy ja dobrze rozumuję :
zalecane opony do QQ, w przypadku 17 cali, to rozmiar 215/60 czyli wysokość opony (profil) wynosi 60% z 215mm, a więc 129mm.
Gdybym chciał jednak zakupić opony w rozmiarze 225/55, czyli 0,55*225, to wysokość profilu będzie wynosiła 123,75mm, czyli będzie 5 mm niższa.
W całości koło będzie niższe o 10mm
Czyli na całym kole będzie o 1 cm mniej gumy, po 0,5cm z góry i z dołu

Czy jest to w jakikolwiek sposób zauważalne w trakcie jazdy, oprócz jakiegoś tam przekłamania licznika?

Dobrze rozumiesz różnica będzie 1.5% na minus i opona może być, a czy różnica będzie zauważalna? Na 100% niewielka strata komfortu, a lepsza trakcja i prowadzenie (opona szersza niższa i sztywniejsza)
Co do opon zimowych, mam teraz Hankook, Yokohama i Vredestein w trzech różnych autach i wszystkie są na podobnym poziomie. Jest dobrze, ale żadnej z nich ponownie bym nie kupił.
W stosunku do Goodyear, Michelin czy Dunlop które miałem, są słabsze. Oczywiście kwestia modelu rozmiaru, innego auta itp. Za to letnie hankook też mam i są rewelacyjne.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Yokohama , Uniroyal  czy Hankook  co polecacie na zimę ??
Kleber Krisalp HP 3 SUV zadziwiająco cicha (to z autopsji), w deklaracjach też ma być oszczędna i z dobrym zachowaniem na mokrym. Dobre notowania u użytkowników.
Osobiście jestem zadowolony

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, james1979 napisał:

Yokohama , Uniroyal  czy Hankook  co polecacie na zimę ??

Mam Uniroyal Ms 77  od 4 lat i jest super