Gość romus111 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 wybrałem: http://www.allegro.pl/item563591487_4x100_..._r15_ladne.html mój nowy bajer w sobote jade odebrać renault ma średnice otworu centr 60 a almera 59coś, jak myślicie - czy na pierścieniach z renault da sie założyc te alusy czy lepiej dokupic pierścienie bezpośrenio pod almere? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asahi Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 zakup pierścienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 jak myślicie - czy na pierścieniach z renault da sie założyc te alusy czy lepiej dokupic pierścienie bezpośrenio pod almere? u mnie siedzą felgi z renault espace i na pierścieniach, które były w zestawie potrafiły mi się koła poluzowywać w czasie jazdy ...więc zakupiłem pierścienie na fi 59,1 i jest dobrze ...a jak miałem w micrze stalówki z renault clio to nie było z nimi żadnych problemów (problem tkwi w precyzyjnym dobraniu pierścieni do alu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romus111 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 dzięki za pomoc, tak też zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość almerka Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Mam pytanie: jakie almera ma Et ??? bo mam felgi z golfa i nie wiem czy będą pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cypek Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 witam chciałem do mojej almerki ( n15 , 97r. ) włożyc takie alumki ALUFELGI ALLEGRO no i mam takie w sumie 2 banalne pytanka czy traci autko duzo na mocy i 2 jaka oponke na nie najlepiej nawinac no i w sumiejeszcze jedna czy nie lepiej załozyc takie same ale 14" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamati2 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 witaj. Kolego powiedz najpierw jaki masz silniczek w tej almerce. 15 nie sa takie jeszcze duze felgi wiec za duzo na mocy nie straci. Ja do swojego planowałem wsadzic 16 no to to juz konkretny jest alus bo do 16 bym musiał załozyc oponke 205/45 a tak jak ty do tych 15 to oponke cos takiego 185/55R15 195/50R15 195/55R15 205/50R15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cypek Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 aa no silniczek 1.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Na 15" za dużo mocy nie stracisz bo przecież oryginalnie były 14" w sedanach 13" jeżeli chodzi o felgę stalową. Poza tym zawsze możesz dać niższy profil opony w 15 więc całkowita średnica koła będzie taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melo Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Jeśli nie przesadzisz z szerokością opon będzie ok. Maksymalną szerokość jaka bym brał pod uwagę to 195. na 15 będzie troche lepiej się prezentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cypek Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 no to bede sie zastanawiał nad 195/55R15 a 195/50R15 jak narazie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość soda Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zaraz, zaraz panowie. Co to są w ogóle za felgi ?? Tutaj nie chodzi o średnicę felgi , a o wagę. Podejrzewam, że takie no name mogą ważyć i to sporo. Zamiast kupować takie niewiadomoco na twoim miejscu poszukałbym oryginalnych felg od wersji GTI. Na 15' proponuję 195/50/15. Większe opory toczenia na pewno negatywnie wpłyną na zużycie spalania i osiągi, ale nie spodziewałbym się jakiegoś drastycznego pogorszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamati2 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 A jakie były oryginalne od GTI?? takie jak od zwykłego tylko 15 tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melo Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Takie jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamati2 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ale to są 15 czy 14??? Zbytnio tym wzorem nie jestem zachwycony jednak wole te 16 ramienne ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melo Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 15" fabrycznie tylko GTi miało takie felgi pozostałe modele od 13 do 14 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość djbob Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam. Posiadam Almerę w sedanie 75 km 1.4 silnik z gazem. Oryginalnie miałem 13" zimówki mam 14" a jak na lato wewale do niej 15" felgi to spalanie dużo wzrośnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profil22 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 witaj. Kolego powiedz najpierw jaki masz silniczek w tej almerce. 15 nie sa takie jeszcze duze felgi wiec za duzo na mocy nie straci. Ja do swojego planowałem wsadzic 16 no to to juz konkretny jest alus bo do 16 bym musiał załozyc oponke 205/45 a tak jak ty do tych 15 to oponke cos takiego 185/55R15 195/50R15 195/55R15 205/50R15 apropos 16" odradzam jeśli ktoś jezdzi po polskich drogach... ja osobiście mam 16-stki i planuje sie ich pozbyć bo jak widzę na drodze nawet najmniejszą dziure to wiem ze zaraz mi telefon z pulki spadnie... no niestety na takich felgach trzeba miec niskie opony a to skutkuje niesamowicie slaba amortyzacja.... a i zapomnial bym - trzeba czesto prostowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamati2 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 CZeść dzieki za rade własnie sie obawiam troche tych 16" bo nikt u mnie na takich nie jeździ i nie wiem jak to bedzie, bo ja chce jeszcze troche opuścic almerke jakies -30mm. A ty jak masz te 16" to odczułes duzą różnice w spalaniu i w osiągach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profil22 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 CZeść dzieki za rade własnie sie obawiam troche tych 16" bo nikt u mnie na takich nie jeździ i nie wiem jak to bedzie, bo ja chce jeszcze troche opuścic almerke jakies -30mm. A ty jak masz te 16" to odczułes duzą różnice w spalaniu i w osiągach??? powiem tak: napewno opór jest dużo większy i samochód jest mniej dynamiczny... 1.4 ciężko sobie z tym radzi. wygląd co prawda robi wrażenie, ale minusów jest dużo może chce ktoś kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamati2 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Hmmm może przy moim 2.0 nie było by tak to odczuwalne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Hmmm może przy moim 2.0 nie było by tak to odczuwalne??? Odczucia z jazdy byłyby takie same, przyspieszenie koleiny, dziury, manewry na parkingu - zdecydowanie gorzej. Spalanie wzrosłoby proporcjonalnie, bardziej albo tak samo jak w przypadku 1.4 Wygląd wyglądem, ale nie na nasze drogi, tym bardziej przy obniżonym zawieszeniu. Wtedy zostaje Ci tylko lans przy miejskim deptaku, max na drugim biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgaz Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Dodam od siebie felga od GTI waży równe 8KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tommyexlee Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Witam, Chciałbym kupić sobie felgi aluminiowe i dobrać do tego opony do N16-stki sedan. Spodobały mi się 16'', ale na naklejce przy kolumnie kierowcy jest napisane, że powinny być 15'' 185/65 lub 195/60. Wyszukałem na forum fajny kalkulator doboru opon KLIK i wyszło mi 205/55/16. Wszystko bardzo fajnie tylko 1 pytanie mam. Skoro producent robił samochód (przeliczał wytrzymałości tarcz, hamulców, osiek itp itd) do kół 15'', to czy nic się nie stanie jak zamontuję 16''? Jazda na większych kołach na pewno będzie stabilniejsza, ale czy hamowanie się nie pogorszy z racji większych kół? O i jeszcze jedno pytanie: Jak takie opony będą się zachowywać na polskich drogach? U siebie mam profil 65 a tutaj będzie 55. Profil niższy, a samochód i tak już teraz jest twardy. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam, Tommyexlee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tommyexlee Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 hmm tak też właśnie myślałem... tylko że 15'' to jakieś takie brzydkie robią. No nic, będę szukał dalej @blue_daba_dee: dzięki za odpowiedź a może ktoś ma inne zdanie? Tematu na razie nie zamykam. A jak się na coś zdecyduję to się pochwalę Na razie doszukałem się czegoś takiego (w załączniku). Co o nich sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi