Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Jaki rozstaw szpilek, ET itd.

Gość Agent
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,

wszystkie te felgi sa naprawde fajne ale obawiam sie ze nie beda dobrze wygladac moim zdaniem dobrze na almie. Wydaje mi sie ze takie felgi dobrze wygladaly by na kanciastych autach typu mercedes 190 lub passatach - tych starszych. Alma jest mocno obłym autem dlatego wyraziste, kanciaste felusy sie gryza z nadwoziem. Poszukaj moze czegoś o obłych, zaokrąglonych kszałtach wiem ze nie wygladaja tak obłędnie jak kanciaste ale moim skromnym zdaniem na nissanie takie wlasnie będą najlepsze. Ostatnio widzialem jakas tuningowana alme na właśnie takich "zaokrąglonych" felgach na ktore nawet bym nie spojrzał na półce sklepu natomiast na aucie genialnie sie prezentowały... Wybór zależy od Ciebie, pamiętaj też o tym że jak kupisz zbyt wypasione felusy to bedziesz sie niepokoił żeby Ci ich nie ukradli...

Pozdrawiam

Coś ci zle w tym kalkulatorze wyszło, jezeli chcesz szesnastki to najlepszym rozmiarem jest 195/55/16, jest to fabryczny rozmiar do Almery, ja mam takie opony fabrycznie. 205/55/16 jest opona wyższa o 10 mm od twojej oryginalnej, natoamiast 195/55/16 to tylko 1 mm róznicy do 185/65/15.

Do tego im szersze opony tym wieksze spalanie, a im wieksza srednica tym gorsze osiagi, z tego też powodu lepsze beda 195/55/16.

Z podanych przez ciebie felg mi sie zaddna nie podoba, najlepiej moim zdaniem wygladaja fabryczne felgi w tym aucie.

Gość majsterus

ja mam 215/40/17 :D

po mieście nie jest źle, zresztą nie jeżdże almerą. Podobno wyrywa kierę w koleinach.

i duże koła mają wpływ na geometrię zawieszenia.

szczególnie niski profil.

Widze pod sobie. Za to mowy nie ma abym zapiszczał podczas hamowania czy zakretu. Ale to też zasługa Toyo proxes.

ja powiem Ci tak. zimą jeżdżę na 15", a na lato mam alu 17" 205/55 i jest rewelka. hamowanie jest o niebo lepsze, spalanie nie jest aż tak zauważalne. auto świetnie się na nich trzyma. polecam bardzo. myślę,że 195 też by uszły. 205 mam sprawdzony. i tak mogę polecić jeśli lubisz ostrzej wbić w zakręt;p

Gość tommyexlee

@Pemo_: Opony 195/55r16 strasznie drogie są... Na takie to mnie nie stać. A 205/55r16 to taki standardowy rozmiar. Dunlop Fastresponse mam już od 230zł :) Pytanie tylko czy zmieszczą się w nadkolu?

15'' to jakieś takie małe jak na alu :P

@mllodzian, majsterus: A macie może Almerę? Ja mam w sedanie... Myślicie, że jest różnica w konstrukcji nadkola?

Witam

Szwagierka kupiła ostatnio Almerę z 2004, która ma oryginalne Nissana 16" alufelgi,

Moje pytanie czy będą pasować do rocznika 2001/02?

Pozdrawiam

Gość tommyexlee

Dobra, poczytałem co nieco na necie i chyba zdecyduję się na 16'' i opony Uniroyal Rainexpert 205/55r16. Będą większe od oryginalnych o 10mm na średnicy i 20mm na szerokości, ale myślę, że nie będą ocierać o nadkole (zwłaszcza, że niektórzy montują 215mm szerokości).

Jeśli ktoś z Was dopatrzył się niezgodności, lub ma lepsze informacje od moich to proszę powstrzymajcie mnie od kupna :D Nie chciałbym wyrzucić 2000zł w błoto...

Właściwy rozmiar to 195/55/16 lub 205/50/16. Pierwszy rozmiar bardzo drogi i mało popularny. Drugi jest w sam raz i z dostępem i kosztowo. Ja jeździłem na drugim rozmiarze ponad 2 lata - Uniroyal Rainsport 1. Bardzo polecam opony tej firmy z uwagi na świetne właściwości w deszczowe dni. Teraz są już Rainsport 2 z bardzo ładny bieżnikiem. Odpuść sobie 205/55/16.

http://www.opony.com.pl/v1/producent.asp

Edytowane przez Misiek

tak, mam almerke. tylko moja jest 5drzwiowa. wątpię żeby do sedanów nie pasowały. myślę,że będzie ok. zresztą chyba wychodziły na takim laczku też?!

Ja jezdze N16 205/45/17, obnizona i wszystko sie miesci bezproblemowo, a lata sie znacznie lepiej niz na zimowkach 185/65/15.

• 2 tygodnie później...

Na wstępnie chciałbym się przywitać :)

Posiadam czerwoną Almerę sedan 1.5 i zamierzam zakupić do niej jakieś alufelgi. Moim jedynym kryterium w wyborze felg jest kolor... musi być biały. Moje pytanie dotyczy rozmiaru felgi (15" czy 16") i doboru odpowiednich opon. Z racji tego, że nie chcę pogorszenia się komfortu jazdy i zwiększenia spalania, nie muszą to być opony mega szerokie i o niskim profilu. Felgi, które mam na oku to:

15"

http://motoallegro.pl/item1075306642_p651dt_wr_15_4x114_3_nowe_felgi_volvo_v40_s40.html

(te mi się najbardziej podobają z racji tego, że samochód jest koloru czerwonego)

16"

http://motoallegro.pl/item1066284613_nowe_felgi_16_4x114_3_polerka_biala_perla.html

http://motoallegro.pl/item1075165695_nowe_felgi_16_4x114_3_biale_z_polerowanym_rante.html

Proszę o opinię i pomoc w doborze opon, biorąc pod uwagę moje kryteria.

Pozdrawiam serdecznie

Adam

na 15' to chyba najrozsadniej opone 185/65 jak fabryka podaje

na felge 6,5" nie będą za wąskie? (sorry za pytanie, ale nie znam się na tym :mellow:)

Jakieś konkretnych producentów opon polecacie? Albo inaczej: których producentów (bądź modeli) opon się wystrzegać?

Pozdrawiam

To w takim razie rozmiar szersza, czyli 195/60-65, zreszta zawsze mozesz zapytac sprzedajacego jaki rozmiar bedzie najodpowiedniejszy, z pewnoscia Ci doradzi. Ja u siebie na 7,0' szerokosci mam zalozone opony 205/45 17cali felga. A co do producentow opon, to na pierwszej lepszej stronie z oponami znajdziesz sporo opinii uzytkownikow, wiec na pewno cos wybierzesz.

Edytowane przez DezMond
  • Upvote 1

Oponki - 15-tki to nawet standard 195/60 r15 w wersjach przed FL.. Ale szczerze n16-tki mają tak miekką zawiechę, że 16-tki to lepszy wybór, w szczególności, że po FL almerki miały fabrycznie bardzo często montowane właśnie 16-tki bodajze 205/55, a żadnych zmian w zawieszeniu nie miały robionej.

Po pierwsze lepiej wygląda samochód wizualnie. A po drugie komfort jazdy nie zmniejszy sie o tyle, byś sobie w myslach mówil "co ja zrobiłem".

Ja na początku miałem 16-tki i dla mnie praktycznie nie było znaczącej różnicy.. Jeździlo się bardzo komfortowo po polskich dziurach.. Dlatego wstawiłem sobie 17-tki..

A co do felg z 16-ek wybrał bym pierwszą.. 7" z ET40 i oponki 205 idealnie z przodu wyglądają, a z tyłu jest lekki zapas do rantu, którego nie trzeba zaginać..

Chyba, ze masz chromowane klamki z swojej almie itp, to mozna by sie zastanowić nad tą drugą.

Co do oponek mogę polecić Uniroyal Rain Expert w cenie 205zl szt (205/55 r16). Opony te były w pierwszej 5-tce jako bardzo polecane w niemieckim tescie ADAC 2010. Ciche, znakomite na deszcz. Bardzo małe opory toczenia. Testowane u mojego ojca w VW Passacie też 16-tki.. Ostatnie deszcze pokazały, że są warte swojej ceny. A tańsze dostaniesz tylko biedronkowe Savy i Goodride i inne no name.. Ktore w tescie nie wypadly za ciekawie..\\

Osobiście jeżdzę na Nankangach 17-tkach, które Ty mzoesz miec za ~175zl.. Ale na zakrętach czuć, że deszcz im nie służy za bardzo...

Edytowane przez Majkel.
  • Upvote 1

Co do opon, szczerze polecam wspomniane wcześniej Uniroyal Rain Expert, u mnie sprawują się znakomicie, są ciche i doskonale trzymją, bez znaczenia czy na suchym czy mokrym.

Mój znajomy w n16 ma 18nastki felgi od audi ;)

Tricu zalatw jakas fote, bo bym z mila checia zoabczyl :), zastanawialem sie nad 18stka kiedys :D

Ale szczerze n16-tki mają tak miekką zawiechę, że 16-tki to lepszy wybór, w szczególności, że po FL almerki miały fabrycznie bardzo często montowane właśnie 16-tki bodajze 205/55, a żadnych zmian w zawieszeniu nie miały robionej.

Fabryczne 16" w N16 po FL to 195/55/16, takie bym zalecał.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Koledzy,

mam Almerkę 2.2 dCi po lifcie na fabrycznych 16' i irytuje mnie przepłacanie za kupowanie opon w fabrycznym rozmiarze 195/55/16 z tylko takiego powodu, że są rzadko stosowane, a za populistyczne oponki 205/55/16, na których jezdzi wiekszosc aut VW i tym podobnych trzeba zapłacić po 50 pln mniej na sztuce. I w związku z tym pytanie - czy mogę mieć na jednej osi w Almerce 195/55/16 a na drugiej 205/55/16, a jeżeli tak, to szersze na przód założyć czy na tył? :)I czy przy tym nie będzie jakiś późniejszych komplikacji np. z ABS czy ESP?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

badger

Edytowane przez badger79

dlaczego nie miałbyś założyć wszędzie 205/55R16? (ja na takich jeżdżę)

Najwyżej kup sobie 2 na tył, tam nic nie powinno trzeć, bo nie skręcają, przymierzysz czy na przodzie też nie ocierają i najwyżej dokupisz jeszcze 2 sztuki.

Teres, tak też chyba zrobię, różnica wydaje się być niewielka pomiędzy tymi rozmiarami, a sto parę pln wyrzucić ot tak to nie problem :)btw, myślisz że mogę nowe 205 założyć na przód, a na tył wrzucić 195 - mają ok 5mm bieżnika i wolałbym nówki mieć na przodzie. Pojadę w ten sposób? ;)