Gość johny_fellow Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Widzę,że jestes przekonany do MOTULA i nawet,gdyby kosztował 180 zł zalałbyś nim auto Pewnie tak. Teraz mam łącznie z przesyłką za 160zł i nie narzekam. A co do oleju z allegro to nie wiem czy bym go zakupił. Tak naprawdę nigdy nie wiadomo co trafisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Do odważnych świat należy ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klisz Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni automacie w p10 pytalem wielu osob i nikt nie wie i co ile czasu nalezy go wymieniac????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wally5 Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 można kupowac oleje na allegro, ja tak robiłem i po dokładniejszej rozmowie ze sprzedającym dwa razy okazało sie że gość jest ze szczecina lub okolic, więc pojeżdżałem do gościa i kupowałem z ręki do ręki.Teraz kupuję na giełdzie wPłoni, olej jest pochodzenia niemieckiego w bańkach po 5l o płacisz za niego 100zł (castrol magnatec 10w40), ten leję do sunnego a do primki valvoline max live 10w40 też kupiony na giełdzie i przywieziony z niemiec cena 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcinelli Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 takich mamy mechaników, u ojca w corolli w autoamcie jest normalny bagnet jak w silniku i tam się sprawdza,a żeby wymienić olej musił pół dnia szukac warsztatu, nit nie wiedział jak i czy są jakies filtry czy nie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość baca Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Witam w skrzyni powinien być bagnet (ja tak miałem) a co do wymiany to mi mechanik powiedział że co 15 tyś. km jakbyś chciał wymieniać sam to musisz odkręcić całą miskę skrzyni I W ŻADNYM PRZYPADKU N I E ODKRĘCAJ FILTRA tam jest chyba 5 srub-4 są wkręcone w skrzynie a jedna jest przlotowa i ma na górze nakrętke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hippi Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Olej (Motul 6100 Synegrie+ 10W-40) i plyn hamulcowy (Motul Brake Fluid DOT 5.1) w drodze i niedlugo wymieniamy. A an chwile obecna wymienione swieczki na platynki, nowe kabelki WN NGK i filterek powietrza. W planach obejrzenie palca rozdzielacza i byc moze przeplywki czy nie brudna przypadkiem PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni automacie w p10 pytalem wielu osob i nikt nie wie i co ile czasu nalezy go wymieniac????? Jak? "Do podstawowych czynności należy okresowe sprawdzanie stanu i poziomu oleju w skrzyni biegów w pojazdach wyposażonych w miarkę poziomu popularnie zwaną bagnetem. Poziom oleju sprawdzamy na włączonym silniku w pozycji dźwigni zmiany biegów oznaczonej symbolem P (Parking) lub N (Neutral). W niektórych typach skrzyń, właściwy pomiar wykonujemy wyłącznie w pozycji dźwigni zmiany biegów N (Neutral)." co ile? od 30 do 100 tys km w zaleznosci od rodzaju skrzyni i sposobu ekspoatacji (szukaj info w instrukcji) W 100nx 1.6 94r olej producent zalecal wymieniac co 60 tys km. Filtr oleju byl z takich co sie czysci a nie wymienia. Po wiecej informacji odsylam do www.automat.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Wg instrukcji obsługi Nissana olej w automacie powinno kontrolować się co 30 tys km, a wymienić tylko w razie konieczności. Natomiast poradnik Haynesa radzi sprawdzać również co 30 tys km, ale wymieniać co 60 tys km. Sprawdzać należy, tak jak napisał Grzechu, na pracującym silniku. Powinieneś mieć dwie podziałki na bagnecie - dla zimnej skrzyni i dla rozgrzanej. A jeśli chodzi o sam bagnet, to powinno być go widać po prawej stronie przed silnikiem (na lewo od akumulatora). Aha, można też dodatkowo organoleptycznie sprawdzić olej. Nie powinien być mętny ani śmierdzieć spalenizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobo Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Ja mialem P10 2 litry automat, tak jak koledzy pisali wczesniej jest bagnet do sprawdzenia stanu, a olej zmienilem dwa razy, co ok 60tys. "smoka" tylko czyscilem. widzialem w ofercie JC auto ze mozna kupic smoka czyli filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BossMan Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 3,6-3,8 litra wchodzi do skrzyni RS5F32A współpracującej z silnikami benzyna i diesel 2,0 w tym i CD20T, oleje : wg. specyfikacji podanej w manualu. Z tego co przeczytalem w serwisowce (zrzut tej strony pare postow wyzej) w przypadku P11.144 uzywane sa tylko skrzynie RS5F32A (dla diesla) i RS5F70A dla benzynowek. Czy ktos z Was zmienial olej w P11.144 2.0i? Ile weszlo (3l)? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Z tego co przeczytalem w serwisowce (zrzut tej strony pare postow wyzej) w przypadku P11.144 uzywane sa tylko skrzynie RS5F32A (dla diesla) i RS5F70A dla benzynowek. Witam Może się mylę, ale przeczytaj pierwszy post, od którego temat się zaczął. Pozdrawiam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BossMan Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Może się mylę, ale przeczytaj pierwszy post, od którego temat się zaczął. No przeczytalem, ale zajrzalem tez do serwisowki P11.144 i przeczytalem post jawerta (ktory owa serwisowke cytuje) i stad moje pytanie: czy serwisowka jest zle napisana czy jednak uzywane sa dwie skrzynie? Co do "dodatkowej" skrzyni: ja tez mam w instrukcji uzytkownika wymienione trzy przekladnie, ale bez informacji "ktora do czego". Serwisowka jest pod tym wzgledem nieco bardziej precyzyjna... ale moze nie jest poprawna? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gardes Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 witam mam pytanie?? ile powinno sie wlac oleju do skrzyni biegow mechanicznej Primera P10 1,6V na gazniku 92r.??? wiem ze jest do tego koreczka przy skrzyni ale jak nie mozna go odkrecic to ile powinno byc?? pozdrawiam i dziekuej za odpowiedz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
competer Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...t=olej++skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 niedawno wymieniałem dobrze rozgrzać olej w skrzynce przy spuszczaniu u mnie wlazło 2,8 litra i w otworze kontrolnym był olej nie sciekał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaras Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 witam mam pytanie??wiem ze jest do tego koreczka przy skrzyni ale jak nie mozna go odkrecic to ile powinno byc?? Wypisz się z klubu "TOPEX & TOYA" ;-D Widzę, że robisz jak bohaterowie kreskówki "sąsiedzi";-) Spuszczasz i lejesz odpowietrznikiem;-) 2,9 litra. Miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mas444 Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Hehe. Ja nie tak dawno lałem przez odpowietrznik. Super robota. Najlepiej zawczasu zaopatrzyć się w sześciopak i dwie paczki fajek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gardes Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 hehe widze ze przez odpowietrznik da sie lac:0 moja znakomity mechanik tak dokrecil ostatnio srobe jak sprawdzal stan i przypiekla sie jeszcze pewnie i nie da sie odkrecic ale ja powiem wam lepszy sposob zmienialem oringi w skrzyni i jak mi ja zakrecil musial olej wlac i wlkewal mi przez przegob podniosl samochod na lewarku i wlewał.... i najlepsze wlal mi 1.2 litra i tak wlasnie napisalem posta bo cos za malo mi sie zdawalo a on upieral sie ze dobrze zaraz go zje... i bedzi emusial niewiem jakim cudem odkrecic ta srube i wlac mi normalny stan a jak nie uda sie to przez odpowietrznik bedzie si emeczyl piszecie ze 2,8 - 2,9 litra wszystkie 1.6 16v maja taki stan????? zebym nie wlal za duzo?????? to tyle wleje choc na oko to troche glupi pomysl ale jak nie bedzie innego wyjscia i taki pozostanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaras Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 To juz widze tego mechanika. Ani kluczy dobrych, ani spawarki, ani pojęcia. Potem ktoś powie, że mu się nyska psuje;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość XLord Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Witam ponownie, tym razem mam pytanie dotyczące oleju przekładniowego. Co polecacie? Dzięki. Jarek [XLord71] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 XLord użyj wyszukiwarki, było to dziesiątki razy poruszane. Jeden z tematów o oleju do skrzyni: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...t=olej++skrzyni Olej o lepkości 75W90, klasy GL-4 i wymiana co 60 tys.km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Witam ponownie,tym razem mam pytanie dotyczące oleju przekładniowego. Co polecacie? Dzięki. Jarek [XLord71] syntetyk 75W90 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mlody28 Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Wymianiałem wczoraj w P11 - na zalecany w Haynesie 80W, GL-4 Elf 80W90 - 20 zł za litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość XLord Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 syntetyk 75W90 pozdrawiam I ile tam wchodzi? Dzięki. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi