and_pec Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 tmx widocznie masz jakąś inną instrukcję (moja jest od P11,144).W mojej pisze że Oryginalny olej przekładniowy NISSAN XZ albo ekwiwalent. Wymiana tak jak napisałem wyżej, bez względu na warunki i przebieg roczny, czyli co 30 kkm lub 24 miesiące. CO do tajemniczego oleju XZ http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/25846-tajemniczy-olej-nissan-xz/ DANI napisałem Ci że syntetyk GL4. Ten Castrol jest jak najbardziej właściwy. W ASO Nissan Lublin leją Shella Transaxle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 DANI napisałem Ci że syntetyk GL4. Ten Castrol jest jak najbardziej właściwy. W ASO Nissan Lublin leją Shella Transaxle dzieki kolego za odpowiedz,teraz bede juz bardziej spokojny przy zakupie tego oleju Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary7 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 W mojej instrukcji obsługi jest napisane że olej w skrzyni wymienia się co 60.000km. Typ oleju API GL-4 75W90 lub 80W90 Ja kupiłem sobie MOBILA 75W90 FULL SYNTETYK GL-4/5 i biegi chodzą gorzej niż przed wymianą Nie polecam tego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jar Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 a jaki olej kolega proponuje ??? bo większość które znalazłem są właśnie 4/5 - samego 4 nie udało mi się znaleść oprócz Valvoline którego na pewno do skrzyni biegów nie naleję Mam zalany właśnie ten Valvoline 75w90 GL4 - spisuje się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ralfi_ch Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Co powiecie o takim wynalazku??? K2 MATIC 85 W140 GL-5 ???? podobno najnowocześniejszy olej:), a jeszcze zapytam, przy wymianie oleju starego na nowy trzeba i w ogóle jest możliwość przedmuchać z ewentualnych opiłków syfów itp??Chodzi mi o to, żeby nowy wlać do idealnie czystego zbiorniczka na ten olej skrzyniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Nie żartuj z tym olejem, zresztą twoja skrzynia, zalej co chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam79 Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ja w Primerze jeszcze nie wymieniałem ale jak jeździłem Almerką N16 to po 90 tys. wymieniłem na Mobila 75W/90 GL4/5 i śmigała bardzo dobrze. Teraz teściu nią jeździ i ma ok. 160 kkm i nadal wszystko ok także z czystym sumieniem polecam. Jak byłem ze swoją Primerą na przeglądzie przedsprzedażnym i pytałem się mechaniora z ASO (Jaworski-Gajweski Wa-wa) co ile się w niej wymienia olej w skrzyni to powiedział że wogóle się nie wymienia . Tak samo było napisane w dodatku Auto Świata o Nissanch ale tam wypowiadali się fachowcy z tego samego ASO W książce serwisowej mam jednak wpis, że był wymieniany po 60kkm (ASO Lesiak Wa-wa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PAULINKA Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam posiadam od miesiąca p12 benzyna proszę o pomoc jaki olej do silnika przy przebiegu 145 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemmist Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 archeo panie kolego, tym bardziej że nie wiadomo czy nopb czy on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarioemP10 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Najlepiej syntetyk!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) archeo panie kolego, tym bardziej że nie wiadomo czy nopb czy on Witam Możesz mi powiedzieć co oznacza skrót NOPD?Bo jeżeli chodziło ci o to PB czy ON to jest napisane ze P12 Benzyna. Paulinka Co do oleju uważam ze jeżeli obecnie w silniku jest syntetyk to przy wymianie taki tez zalej. Osobiście polecam Castrola. Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2010 przez Dani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemmist Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam Możesz mi powiedzieć co oznacza skrót NOPD?Bo jeżeli chodziło ci o to PB czy ON to jest napisane ze P12 Benzyna. Paulinka Co do oleju uważam ze jeżeli obecnie w silniku jest syntetyk to przy wymianie taki tez zalej. Osobiście polecam Castrola. Pozdrawiam 1. napisałem nopb a nie jak twierdzisz nopd 2. rzeczywiście nie zauważyłem że chodzi o P12 benzynę 3. ja castrola nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 1. napisałem nopb a nie jak twierdzisz nopd 2. rzeczywiście nie zauważyłem że chodzi o P12 benzynę 3. ja castrola nie polecam Witam Zgadza się napisałeś nopb a ja przekręciłem to na nopd,nie zmienia to jednak faktu ze nie odpowiedziałeś na moje pytanie.Ten post nie jest jednak o tym tak wiec koniec tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kargul Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 spokojnie lej Castrol Magnatec 5W40 benzyna . Kupujes 4l opakowanie i jeszcze z 200 ml zostaje Ci na dolewke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 spokojnie lej valvoline 5W50, rewelacja nazywa się on VR1 racing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PAULINKA Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PODPOWIEDZI SERDECZNIE POZDRAWIAM PIOTR. Z TORUNIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rop69 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Ja zalewam Shell 5W30 i przy przebiegu 151 tys nie mam problemu ze spalaniem oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PAULINKA Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Ja zalewam Shell 5W30 i przy przebiegu 151 tys nie mam problemu ze spalaniem oleju. DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danielvlv Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) a co sadzicie o takim oleju, bo nigdzie nie ma inormacji o nim : Mobil Clean High Mileage 10W-40, w hurtowni powiedzieli ze to jedyny olej nie rozlewany w Polsce pochodzi z importu ze USA Edytowane 22 Marca 2010 przez danielvlv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 możecie gadać co chcecie.. ' kupiłem auto z przebiegiem ponoć 130.000 na oleju mobil one 5w40. z nalepki wynikało że jakieś 8.000 miał na tym oleju przejechane. niestety.. po włączeniu zapłonu lampa się paliła dość długą chwilę. auto klepało jak traktor. ponieważ wcześniej jeździłem wiekowym fordem na valvoline 10w40, to postanowiłem nalać valvoline 5w40 max life + filtr knecht jaki był wczesniej. błoga cisza. potem zwykły valvoline 5w40, a już drugą zmianę 5w50 VR1 (racing) dalej z knechtem. podbierał mi na samym poczatku trochę. teraz zaś mając 190.000 km przebiegu (leję w końcu rzadszy) dolewam na 13-14.000 te reszte z bańki 4 litrowej, która zostaje z wymiany okresowej. niczego innego nie wleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WaldekSP16 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 możecie gadać co chcecie.. ' kupiłem auto z przebiegiem ponoć 130.000 na oleju mobil one 5w40. z nalepki wynikało że jakieś 8.000 miał na tym oleju przejechane. niestety.. po włączeniu zapłonu lampa się paliła dość długą chwilę. auto klepało jak traktor. ponieważ wcześniej jeździłem wiekowym fordem na Valentino 10w40, to postanowiłem nalać valvoline 5w40 max life + filtr knecht jaki był wczesniej. błoga cisza. potem zwykły valvoline 5w40, a już drugą zmianę 5w50 VR1 (racing) dalej z knechtem. podbierał mi na samym poczatku trochę. teraz zaś mając 190.000 km przebiegu (leję w końcu rzadszy) dolewam na 13-14.000 te reszte z bańki 4 litrowej, która zostaje z wymiany okresowej. niczego innego nie wleję Kupiłem moją primerę z przebiegiem 205 tyś. Zalewam Valvoline MaxLife 10w40 filtr knecht wymianę robię co rok po przebiegu 10 do 12tyś w tym czasie nic nie dolewam a kontrolka z oleju gaśnie po 2-3 sekundach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam. Być może był już wałkowany podobny temat ale ja jednoznacznego wyjaśnienia nie znalazłem. Mam obecnie zalany Mobil One 5w50 do P11 1.6, przebieg 135 tys. km. Musze go zmienić ale chcę kupić jakiś tańszy odpowiednik bo Mobil kosztuje około 200 zł i to za dużo na moją kieszeń. Co mogę teraz wlać bez obawy o silnik? Dziękuję bardzo za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam. Być może był już wałkowany podobny temat ale ja jednoznacznego wyjaśnienia nie znalazłem. Mam obecnie zalany Mobil One 5w50 do P11 1.6, przebieg 135 tys. km. Musze go zmienić ale chcę kupić jakiś tańszy odpowiednik bo Mobil kosztuje około 200 zł i to za dużo na moją kieszeń. Co mogę teraz wlać bez obawy o silnik? Dziękuję bardzo za porady. Ale oleju nie zmieniasz co miesiąc tylko min. co rok... Jak chcesz coś tańszego to jest np Lotos. Miałem taki w poprzednim aucie i nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rudi88 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Ja leje shell helix ultra 5w40. Wymieniam w sieci Fauvert i za olej filtr i robocizne płaciłem ostatnio 167 zeta. Od wymiany do wymiany nic nie ubywa a olej lany z beki więc mam nadzieje że to nie podróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sztef99 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 kolego, lej jakikolwiek oby parametry były takie same. lepszość jednego oleju nad innymi to bzdury wymyślone prze marketingowców. fizycznie niczym się one nie różnią. ja leję lotosa, olej jak olej, ani lepszy, ani gorszy, ale nie lubię przepłacać. jedyne czego się trzymam, to aby nie lać z beczki, bo to Polska jest, gdzie co drugiemu mechanikowi przychodzi do głowy jak zarobić na boku, a taka otwarta beczka to aż prosi się żeby coś z tym zrobić aby zarobić i się nie narobić. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi