Gość pitradzik Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Witam Muszę napisac parę słów odnośnie spalania mojej nowo zakupionej almery - rocznik 96 5d 1.6 SLX. Na początku się przeraziłem - na traSIE 100KM JAZDA 90% NA PIĄTYM BIEGU 70-100km/h ---spaliła mi 8,6 litra !!!! SZOK. Mechanik polecił mi wymienić sonde lambda - ale na porządną boscha. - cena 160zł. Dodatkowo założyłem magnetyzer - ten nowszej generacji - TRÓJPOLOWY - CENA 70- ZŁ. DODATKOWO ZAŚLEPIONY ZAWÓR EGR - KOSZT 20 GR. WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z TRASY 166KM - JAZDA 70 - 140 KM/h - czyli dość szybko. Ku mojemu ogromnemu zdziowieniu spaliła mi 6,8l - haha ale nie na 100 km tylko na 166km !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wychodzi 4,14l/100km - i co wyna to ??? Dodam, że tankowanie "pod korek" przed i po przyjeździe. ;-))) I niech ktoś powie, że magnetyzery nie działają ! - oczywiście te oryginalne. Pozdrawiam. [ Dodano: Pon 22 Paź, 2007 11:57 ] Dodam, że na paliwie pb95 orlenu, opony zimowe 175/65/14 Olej castrol magnet.. 10w40 No i też myślałem, że to pomyłka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gotrek Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 joke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Sorki ale z tym 4,14L to trochę przesadziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitradzik Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 FAKTY MÓWIĄ SAME ZA SIEBIE - TEŻ NIE MOGĘ W TO UWIERZYĆ 6,87LITRA NAODCINKU 166KM WYRAZNIE WYCHODZI 4,14 NA 100KM MOŻE TO I CZARY - MAM TO W D...E - WAŻNE ZE TYLE WYSZŁO ;-) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miszcz69 Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 MOŻE TO I CZARY czary, nie czary... z nikogo tu nie zrobisz fujary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gotrek Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Prędzej uwierzę, że spali 14 litrów, ale nie 4,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitradzik Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 HAHA - UKRYTY TALENT - NIEZŁY RYMEK - Swoją drogą pewnie tez bym tak napisał gdyby moja paliła 10l/100km ;-) Po kolejnej długiej trasie podziele się opinią. Acha - zastosowałem jeszcze cereamizer do oleju chociaż żadnych problemów nie było..- na pewno nie zaszkodzi. No i nawiązując do czyjejś opini - stwierdzam, że przy wyższych obrotach - almera zdecydowanie mniej pali. NajbardzIej ekonomiczna jazda powyżej 110km/h - oczywiście tam gdzie można ;-) [ Dodano: Wto 23 Paź, 2007 10:59 ] Nie opisałem tego z myślą żeby ktoś wierzył czy nie. PODZIELIŁEM SIĘ DROBNYMI UDOSKONALENIAMI, KTÓRE SPOWODOWAŁY TAK DRASTYCZNY SPADEK SPALANIA. P.S. MASZ ŁĄDNY LAKIEREK I FAJNIE TO WYGLĄDA ALE MIĘDZY PIERŚCIENIAMI PEWNIE TAK DMUCHA, ŻE MOŻESZ ZAMONTOWAĆ DODATKOWY NAWIEW DO KABINY NA ZIME ;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yaroo Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Też mam 1.6 po miesiącu jeżdżenia stwierdziłem że auto jest ekonomiczne - jak stoi w garażu poniżej 7 na 100 w cyklu mieszanym nie mogłem zejść. Odkąd mam wtrysk gazu pali mi ok 8-8,5 litry na 100 w cyklu mieszanym- trasa ok 6,5- 7 litrów. Tak serio to 4,4 na 100 to może jakaś pomyłka. Może dystrybutor źle pokazał ilość wlanego paliwa- ( bardzo bardzo bardzo mało prawdopodobne żeby się pomylił w tą stronę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Z moją coś nie tak, raz mi pali 8.5L a raz 12L w takim samym cyklu mieszanym.Trza bedzie zrobić jej badanie :036: .Ale wiem jedno że pali mniej jak jeździ się dynamiczniej :zdziw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Speeder Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 A może ty sie sugerowałeś i obliczałeś spalanie patrząc na strzałkę poziomu paliwa?? Nie jestem w stanie uwierzyć że tyle spaliła... Moja w trasie z Wawy do Zakopca spaliła średnio 6,2 litra i byłem baaardzo zadowolony majac na względzie, że mam oponki 195 ale musze przyznać, że jechałem spokojnie..110...bardzo rzadko 130km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomeg Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Moja na trasie do Budapesztu spaliła 5,8l wliczając miasta jechałem dość dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Speeder Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 P.S A może to dystrybutor oszukał?? Ostatnio mój kumpel zatankował 50 litrów do 40-sto litrowego baku w Fabii no i stacja miała niemałe kłopoty po wezwaniu inspekcji... Ale w sumie to dystrybutor musiałby sie rąbnąć w drugą stronę co w Polsce nie jest realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 No bez jaj, sprawdzałem metodą tankowania do pełna i tak kilka razy.I raz spala 8L, a raz 12L w tych samych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Speeder Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 A moze tankowałeś na róznych stacjach i jest to kwestia jakości paliwa?? Ja wierzę tylko BP i Statoil bo na reszcie sie juz przejechałem zmuszony do wymiany filtra paliwa a raz płukaniem baku po mieszance paliwa i ropy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość N_15 Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 Jeśli chodzi o spalanie to wszystko zależy od tego jak ciężką nogę się ma Co wiadomo nie od dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piasek_1981 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 hejka miałem do niedawna N15 1.4 paliła tak srednio 8.5 l było spoko załozyłem gaz sekwencje instalacja włoska na początku wszystko ok ale później zaczeło mulić rozwiercali dysze by zwiekszyc dopływ mieszanki ale i tak przyspieszenie kiepskie przy małym silniku chyba nie warto gazowej instalki to moje zdanie Pozdrawiam nissanowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitradzik Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 WITAM PONOWNIE. PO ZROBIENIU PODOBNEJ TRASY - OKOŁO 200 KM - (TANKOWANIE POD KOREK) - SPALANIE NA TRASIE WYSZŁO JAKIEŚ 4.8 LITRA. ZAZNACZAM, ŻE JAZDA SZYBKA I DYNAMICZNA - 100-140KM/H A W MIEŚCIE TO LIPA - OKOŁO 9L/100 - ZRESZTA TO NIEOBIEKTYWNE BO JAZDA W MIEŚCIE JEST BARDZO RÓŻNA.. NAJBARDZIEJ MIARODAJNE SĄ POMIARY NA TRASIE. POZDRAWIAM NIEDOWIARKÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość volnaris Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 WITAM PONOWNIE.PO ZROBIENIU PODOBNEJ TRASY - OKOŁO 200 KM - (TANKOWANIE POD KOREK) - SPALANIE NA TRASIE WYSZŁO JAKIEŚ 4.8 LITRA. ZAZNACZAM, ŻE JAZDA SZYBKA I DYNAMICZNA - 100-140KM/H A W MIEŚCIE TO LIPA - OKOŁO 9L/100 - ZRESZTA TO NIEOBIEKTYWNE BO JAZDA W MIEŚCIE JEST BARDZO RÓŻNA.. NAJBARDZIEJ MIARODAJNE SĄ POMIARY NA TRASIE. POZDRAWIAM NIEDOWIARKÓW. Gosciu, jestem w stanie uwierzyc, ze auto spalilo Ci ponizej 6 litrow na trasie, ale nie pisz bzdur, ze jechales pod 140km/h i masz spalanie 4,8 litra. Moze jechales caly czas z gorki, na luzie i z rozwinietym zaglem. Jesli wydaje Ci sie, ze trafiles tutaj na bande glupkow, to sie grubo mylisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 500km na 46L , jazda dynamiczna i mieszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miszcz69 Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 WITAM PONOWNIE.PO ZROBIENIU PODOBNEJ TRASY - OKOŁO 200 KM - (TANKOWANIE POD KOREK) - SPALANIE NA TRASIE WYSZŁO JAKIEŚ 4.8 LITRA. ZAZNACZAM, ŻE JAZDA SZYBKA I DYNAMICZNA - 100-140KM/H A W MIEŚCIE TO LIPA - OKOŁO 9L/100 - ZRESZTA TO NIEOBIEKTYWNE BO JAZDA W MIEŚCIE JEST BARDZO RÓŻNA.. NAJBARDZIEJ MIARODAJNE SĄ POMIARY NA TRASIE. POZDRAWIAM NIEDOWIARKÓW. zablysnales, wzbudziles 'podziw' klubowiczow, w dodatku nabiles sobie kolejnego posta- GRATULUJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitradzik Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 NA POSTACH MI NIE ZALEŻY. A CO DO UŻYTKOWNIKA volnaris TO WIDOCZNIE NIE UMIE CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM - PISAŁEM ZE MAKSYMALNIE DO 140 NO I NIE ZALEŻY MI WCALE ZEBY ROBIĆ Z NIEGO GŁUPKA ... MOŻE JUZ NIE TRZEBA;-) [ Dodano: Pon 12 Lis, 2007 13:49 ] PRZECIEŻ NIE CHODZI W TYM SERWIE O TO, ŻEBY SIĘ OBRAŻAĆ NAWZAJEM. A TYM KTÓZY TO ROBIĄ I NIEDOWIERZAJĄ PROPONUJĘ ZROBIĆ TO CO JA - MIANOWICIE: 1. ZAŚLEPIĆ EGR 2. WYMIENIĆ SONDE LAMBDA NA BOSCHA (WYKRĘCIĆ - JEŻELI JEST ODYMIONA NA CZARNO - BŁĘDNIE PODAJE MIESZANKE - SKUTEK: WIĘKSZE SPALANIE) 3. ZAMONTOWAĆ MAGNETYZER NOWEJ GENERACJI - TRÓJPOLOWY 4. ZAPODAĆ CERAMIZER DO OLEJU. 5. NIE DUSIĆ SILNIKA NA WYSOKICH BIEGACH. - LEPIEJ TRZYMAĆ NA OBROTACH 2-3TYŚ. TYM, KTÓRYM PALI POWYŻEJ 6 L NA TRASIE NAPEWNO TE ZABIEGI POMOGĄ. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość McAlmera Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Witam! wydaje mi się, że może jeśli byś cały czas jechał na V 100 kmh i raz zaszalał do 140 (co wcale z postu nie wynika) to moze wynik byłby jakoś zbliżony 5,5-6. Jeśli chodzi jednak o "jazda szybką, dynamiczną" to nierealne. z racji tego, że podrózuję dużo z 10-miesieczną córeczką, raczej poza miastem i po stałych trasach (mało hamowania) udało mi się ustalić, że zejście poniżej 6,6-6,8 w trasie tym autem na polskich drogach jest niemożliwe. Wcześniej gdy jeździłem jeszcze bez dziecka - ok.80/20%=trasa/miasto wyniki średnie 7-7,5 zależnie od ciśnięcia - dodam, że wyprzedzali mnie raczej tylko wyjatkowo zacięci przedstawiciele handlowi Przeanalizuj może sposób weryfikacji spalania - może obliczasz po za małych przebiegach i za duży wpływ mają jeszcze niedokładności dystrybutorów. pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 ja na pełnym baku zrobiłem 860 km tj spalanie 7l/100 przy jeździe mieszanej miasto krótkie odcinki i tzw trasa ja tam jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitradzik Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 ILE TWÓJ BAK MA POJEMNOŚCI?????? BO MÓJ 45 L. [ Dodano: Wto 13 Lis, 2007 08:25 ] A TAK - PRZECIEŻ MASZ DIESLA. - OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 dokładnie , diselek. Bak ma 60l (podobno ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi