Gość BESEL_ Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam nowego użytkownika Murańca:) a teraz wracając do tematu: - brak termometru zewnętrznego - zgoroza, będe musiał samemu zamontować, bardzo sie do tego przyzwyczaiłem. - brak informacji o spalanaiu paliwa, zasięgu na baku itd. ja mam wersje z 2005r na USA (wersja bez navi) i obie te rzeczy mam:) zamiast czujników zamontuj kamere cofania jak to jest w full opcji:) to czym Ty wcześniej jeździłeś że miałeś aż tyle bajerów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilro Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Hej, Mam wersje Murańca na Europe, w najwyzszej wersji wyposażeni, tak wiec kamere cofania też mam, ale to wg mnie troche kicha przy tej pogodzie. Pare przejechanych kilometrow i praktycznie jest cala brudna i kiepsko widac, szeczegolnie jak codziennie do pracy smigam kilkanascie km po drodze szybkiego ruchu, to caly tył mam brudny jak diabli i jak podjeżdzam do biura to czasami widze tylko szarosc ale za to w roznych odcieniach Szkoda, że nie pomyśleli o spryskiwaczu na kamerke ) Zreszta przyzwyczailem sie do czujnikow... i wcale nie ukrywam ze nie jestem mistrzem w precycyjnym parkowaniu, wiec z przodu tez by mi sie to przydalo. A'propos Twojego pytania, to wczesniej jezdzilem Octavia II 2.0D z 2006 roku w wersji Elegance - samochod oczywiscie klasowo gorszy, ale na brak bajerow nie mozna bylo narzekac, a kilka znich bylo nawet przydatnych (swietny komputer pokladowy, czujniki przod i tyl z wyswietlaczem, bez porownania lepsze sterowanie audio, jakosc dzwieku wcale nie gorsza niz w nissanowskim bose itp, tak wiec mimo ze przesiadlem sie do bardziej komfortowego auta, to brakuje kilku dobrych rozwiazan rodem z VW a zastosowanych u Skody. [ Dodano: Pią 12 Gru, 2008 11:43 ] A moze warto byloby wrocic do rozmowy na temet osobnego dzialu Murano? Wyszukalem uzytkownikow forum z Murańcami i jest nas 22 zarejestrowanych, podobno po osiagnieciu 15-tki mial byc zrobiony osobny dzial.... Przydalby sie, bo teraz zeby cos znalezc to czlowiek skacze po roznych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witaj Bilro Nie wiem co masz za murańca, ale komputer pokładowy ze spalaniem itp. itd jest prawie że w standardzie, chyba że masz "wersję po wypadku" i coś źle wyszło? :zly: Chociaż mi w serwisie powiedzieli, że na 20 murańców "z tej samej wersji" zawsze coś ich zaskakuje: tego nie ma a to tamtego, ale w zamian jest to i to!! Co do BOSSE, to proszę nie porównuj tego, co jest Murano z tym co jest w Skodzie - nawet tej z 2008r. Mamy u siebie 2 skody z 2007r w wersji LAUREL&CLEMENTS i wsadzając tą samą płytkę CD (oryginalną) do Skody a później do mnie, to nawet moja żona (słuch muzyczny -10 :diabel: ) stwierdziła, że jest spora różnica. Chyba, że masz tylko atrapę BOSSE, albo sam nie wiem, co? Ja czujniki cofania zakładałem w Warszawie, ale tylko z tyłu bo z przodem sobie radzę. Pozdrawiam [ Dodano: Pią 12 Gru, 2008 13:35 ] A ssv to dobrze skumałeś, to jest poziom wzmacniania dźwięku w czasie jazdy. Jest jeszcze lov i zdaje się mid i max. Ja mam ustawione z ssv i wystarczy, bo na maxa jak słuchałem głośno na "20" to podczas jazdy subwoofer chciał mi wyskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 to na jakich forach czerpiesz jeszcze informacje? jest 22 użytkowników z czego z 5 aktywnych pewnie:) no ale ja wciąż jestem za!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilro Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Hej Strażak Sam, Nie mam bynajmniej wersji po wypadku, tylk wersje na Europe z 2006 roku (a była tylko jedna - tj. full opcja), kupiona w u polskiego dealera. Teraz moje auto ma 20 tys km i jżdziło u mnie w firmie o poczatku istnienia , ciagle mam gwarancję do X 2009, więc historię samochodu znam od początku jego istnienia Dzęki za info odnośnie ssv. Odniśnie O2 to jestem winien małe wyjasnienie... miałem zamonotowny subwoofer, i naprawde nie czuje kolosalnej różnicy w porównaniu do Bosse z Nissana. Oczywiście jakość jest super, ale miałem nadzieję, że powali mnie na kolana. Dzisiaj odkryłem 2 kolejne mankamenty: - wycieraczki aby ustawiś w pozycji serwisowej trzeba wyłączyć stacyjke w odpowiednim momencie. Nawet O2 miała bardziej wysublimowane rozwiązanie (po wyłaczeniu zapłonu w ciągu kilku sekund trzeba było ruszyć dźwignią wycieraczek i ustawiały iśe one w pizycji pionowej, Tak czy inaczej Murano jest super. BESEL - szukalem na forach w języku angielskm ( www.nissanmurano.org oraz www.nissanforums.com - wszystko znajdziesz też przez google, jest tego sporo, ale ja czytałem tylko te dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 a to znam te fora:) myślałem że cos nowego masz:) ja na wiosne planuje zalożycz chromy 20" i jakieś ładne laczki do tego:) [ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 15:39 ] a wie ktoś z was czy jak kupie wyswietlacz lcd z kolorowym monitorem to bede mogl wgrać navi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny780 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 witam kupiałem murano 2005 r wersja usa od goscia z krakowa [ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 23:47 ] ktos wspomianał z kolegów ze ma instrukcje obsługi , jak po polsku to prosze o przesłanie. mam pare pytań do kolegów z doswiadzczeniami(wymianami) mam 61000km przebieg jaki olej powinienem wymienic w silniku i w skrzyni, bylem w serwisie w gadńsku i wykryli wymiane sondy lambda po podlaczeniu do kompa, wachacza, filtra paliwa, akumulatora,jakies wycieki przy kolumnie kierowniczej(do wymiany) wycieki chyba przy skrzyni biegów, troche duzo tego moze ktos poradzi od czego zaczac i gdzie szukac czesci,oleju itp (bo w serwisie to na pewno nie)chciałem jeszcze wymienic lampy na ksenony moze ktos poleci kogos, lub odradzi taka operacje? pozdrawiam wszystkich uzytkowników murano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 ja też czekam na tą instrukcje:) wrzuć jakieś zdj nowego nabytku i jaką masz wersje - s? proponowałbym pewnie od skrzyni zaczać bo może być gorzej niż jest...poczytaj na 3 str teonek się wypowiadał na temat usterek w Murańcu:) pozdrawiam i życze miłego użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Co do wycieków to radzę zacząć od tych przy skrzyni biegów . Właśnie jadę reklamować do serwisu Nissana ich poprzednie uszczelnienie tego elementu. Kosztowało to ok. 3000; zł i auto stało 2 dni a uszczelniali skrzynię, silnik, półośki - generalnie wsio. Po prostu stwierdzili że jak "zwalą" cały dół to lepiej od razu uszczelnić wszystko, żeby potem nie było jaj za 10-15 tys z następnym "gówienkiem" bo koszt demontażu "dołu" w Murano to ok. 2300; zł a koszt uszczelniaczy to ok. 500 zł z czego najdroższy za 299; zł jest do skrzyni. Natomiast gdzie to zrobić? to tego ci nie podpowiem :/ gdyż przed umówieniem się w serwisie Nissana próbowałem się umówić na tą robotę w "normalnym" serwisie i....niestety, żaden nie chciał się tego podjąć. Tłumaczyli się, że to duuuża robota a do tego jeszcze automat a niech coś im się urwie, to skąd i jakie części? itp. itd. i trzeba przyznać, że mają rację. Ale jeśli masz zwykły serwis, który robi takie rzeczy to wal śmiało bo pewnie będzie to mniej kosztowne. Ja przerabiałem światła w warszawie na ksenony - koszt 1800; zł i jestem zadowolony bo różnica jest kolosalna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilro Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Johny780 & Besel, Ja mam instrukcje do Murano po polsku, ale to gruba ksiazeczka i za diabla nie dam rady tego zeskanowac na moim sprzecie. Johny780 - widze, ze masz rejestracje GD, tak jak ja to jezeli chcesz to moge Ci instrukcje pozyczyc na weekend, a ty zajmiesz sie jej zeskanowaniem i wrzuceniem na jakis serwerek, jezeli Ci to pasuje to odezwij sie na priva to sie gdzies umowimy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bilro, Johny, Besel!! Jak Wam się uda to zeskanować (polską wersję) i wrzucić gdzieś do ściągnięcia, to stawiam piwko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Strażak Sam, teonek ma na cd i miał mi wysłać no, ale do dzisiaj do mnie nie dotarła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 To co? trzeba w takim razie "killim" Teonka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 mam chyba z was najbliżej to moge sie poświęcić w starym roku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Besel! Partia Ci tego nie zapomni :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny780 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 witam kolegów dzieki za info , na pewno sie zglosze. dzisiaj udalo mi sie usunac pierwsza usterke, sworzeń wachacza, w serwisie wymieniaja tylko cały wachacz kosz zaledwie 1137zl wahacz + 170 zł wymiana, mnie udało sie kupic sworzen 75zł+ wymiana 80zł, wymieniułem oba sworznie, jak ktos potrzebuje sworznie,końcówki drażków to podpowiemna allegro z zabrza czesci nojki, dam namiar. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 powiedzcie mi czy wy też po odpaleniu czujecie zapach hmmm ciężko określić czy to właściwie benzyny...ale taki dziwny zapach ...coś jak płyn do spryskiwaczy polaczony z benzyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Panowie! :/ Dzisiaj z rana mój Muranek został odwieziony na lawecie ( do serwisu. Wczoraj podczas spokojnej jazdy zaczęło coś "walić" w okolicach napędu i dźwięk zwiększał swoją częstotliwość razem z prędkością. Więc powolutku dojechałem do domu a ponieważ doczytałem się że Murana AWD nie wolno holować (zgodnie z instrukcją) tylko wieźć na lawecie to tak zrobiłem. :< Wstępnie w serwisie powiedzieli, że może to być........pierdoła (?) ale może być i coś poważniejszego np. reduktor. Żadnego wycieku nie miałem ani innych objawów. Jestem załamany. Zobaczę jaki koszt będzie tej naprawy, ale coś czuję, że Muran pójdzie "pod młotek". :/ Bo podobno reduktor, to koszt jakieś 15 tys [ Dodano: Sob 03 Sty, 2009 11:59 ] Ale pocieszam się, że to nie będzie nic aż tak strasznego. A miało być tak pięknie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 to daj znać o przebiegu sprawy:) serwisujesz w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Tak, serwisuję w ASO. Dlatego, że pewne naprawy specjalistyczne robią TYLKO w ASO - ze względu na części itp. Kilka razy już byłem z Muranem w normalnych stacjach serwisowych, ale powiedzieli, że takiego sprzętu nie dotykają. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny780 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 co to znaczy ze serwisujesz w aso? co to jest, jak działa, masz gwarancje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BESEL_ Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 ASO to Autoryzowana Stacja Obsługi czyli w tym przypadku zapewne serwis Nissana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Dokładnie tak. Tak jak wcześniej pisałem, to byłem już kilkakrotnie w innych serwisach, ale powiedzieli, że tego typu aut nie ruszają w ogóle :029: - bo brak części, sprzętu itp. itd. Może znacie kogoś w Wa-wie kto robi takie auta? i co więcej robi je solidnie. Czekam dzisiaj na werdykt - co padło? [ Dodano: Pon 05 Sty, 2009 08:34 ] Johny 780! nie mam gwarancji - niestety. :029: [ Dodano: Pon 05 Sty, 2009 11:16 ] Panowie! Dzwonili z serwisu i wstępna diagnoza, to.....trafiony reduktor przeniesienia napędu. I nie wiedza jeszcze (bo do końca nie rozebrali) czy cały szlag trafił czy jakiś element wymienialny? :029: Ale coś czuję, że to moje jedne z ostatnich postów na tym zacnym forum bo koszt reduktora to.....15 tys. złotych!!! Więc coś czuję, że Prezes podejmie decyzję o ..........sprzedaży auta. Ale mam jeszcze iskierkę wiary, że to mała jakaś rzecz w tym reduktorze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 no niestety, nigdzie tego nie moge dostac. zostaje mi tylko dealer ale potrzebuje oryginalny numer czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strażak Sam Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 VQPower! Podaję ci numer fabryczny 33100CN200 Jak coś to daj znać. [ Dodano: Wto 06 Sty, 2009 12:17 ] Pamiętacie, co pisał Teonek w jednym z poprzednich postów odnośnie redukcji w Murano? Dokładnie to potwierdzają w serwisie Nissan - zwłaszcza w temacie reduktora. W europejskich wersjach mają to sporadycznie natomiast w wersjach usa powtarzają się te usterki. I nie ma mocnych na to. :/ [ Dodano: Wto 06 Sty, 2009 21:17 ] VQPower! Czy coś udało ci się ustalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi