Marcin74 Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedzi , a olej ELF 5W30 będzie odpowiedni ? bo chyba taki ostatnio miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 a olej ELF 5W30 będzie odpowiedni ? bo chyba taki ostatnio miałem Sprawdź w specyfikacji swojego auta, jaki olej dokładnie ma być, jakie normy spełniać itd. A jest tego trochę, nawet w elfie o podanych parametrach. Może być elf choć ja ze swej strony polecam oleje gulf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawgar Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Większość z Was pyta o olej do młodszych aut. A ja mam takie pytanie: jaki olej byście zaproponowali do QQ z silnikiem MR20DE ( 2.0 z 2009r z przebiegiem 157000km? obecnie jest zalany 5W30 i na zimnym silniku słychać delikatne klekotanie, które ustępuje po ogrzaniu się silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horte Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 To klekotanie to słychać z klawiatury czy łańcucha? Na jakim jeździsz oleju i kiedy ostatnio wymieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 : jaki olej byście zaproponowali do QQ z silnikiem MR20DE ( 2.0 z 2009r z przebiegiem 157000km? obecnie jest zalany 5W30 Jeśli taki olej zaleca producent, to jest ok, Nie zmieniaj czasem na 10W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawgar Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Olej 5w30 wymieniony niecałe 10kkm temu ( maj 2017) - tak mówi książka serwisowa. QQ mam od miesiąca i ciężko mi określić to klekotanie. Jak dla mnie to z klawiatury. Nie miałem jeszcze nigdy do czynienia z łańcuchem, więc ciężko mi określić. Myślę żeby zmienić na 5w40 co Wy na to? Czemu 10W nie powinienem zalewać? Auto już przejechało swoje km i mechanicy doradzają taki olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Olej 5w30 wymieniony niecałe 10kkm temu ( maj 2017) - tak mówi książka serwisowa. QQ mam od miesiąca i ciężko mi określić to klekotanie. Jak dla mnie to z klawiatury. Nie miałem jeszcze nigdy do czynienia z łańcuchem, więc ciężko mi określić. Myślę żeby zmienić na 5w40 co Wy na to? Czemu 10W nie powinienem zalewać? Auto już przejechało swoje km i mechanicy doradzają taki olej. Czym prędzej zmień mechaników, skoro tak doradzają. Trzymaj się przede wszystkim instrukcji obsługi samochodu. Nie ma w niej wzmianki o konieczności przejścia na inny olej po określonym przebiegu. Co do klekotania, to klawiatura wydaje specyficzny dźwięk. Nie znam budowy Twojego silnika, czy są popychacze hydrauliczne czy konieczność ręcznej regulacji. Ale delikatne klekotanie nie jest niczym niepokojącym i to normalne w każdym aucie. Gorzej jakby były to głośne metaliczne stuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawgar Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Metalicznych dźwięków na szczęście nie ma, ale przejdę na ten 5W40. Ciekawostka: W książce serwisowej są wpisy z serwisu Nissana w Zurichu, że od nowości był zalewany 5W40 ( interwał ok 20kkm). Po 100kkm zmieniono serwis i ten zmienił na olej 5w30 - tak jak to jest do teraz. Którego producenta olej - 5w40 polecacie do benzynowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam, Czym prędzej zmień mechaników, skoro tak doradzają. Trzymaj się przede wszystkim instrukcji obsługi samochodu. Nie ma w niej wzmianki o konieczności przejścia na inny olej po określonym przebiegu. Nie przesadzaj z tym 5W30... W moim od początku serwis zalewał 10W40, mam już przejechane prawie 160 kkm i nic się nie dzieje. Mam co prawda silnik HR16DE, ale olej od początku 10W40. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja się odnoszę do mitów, pokutujących w pewnych kręgach, które dotyczą konieczności przejścia na olej "gęstszy" po większym przebiegu, czyli np z 5W na 10W. Jeśli do Twojego silnika producent zaleca olej 10W40, to jest wszystko w najlepszym porządku. Którego producenta olej - 5w40 polecacie do benzynowego? Gulf Formula G 5W40, Valvoline Maxlife 5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam, Jeśli do Twojego silnika producent zaleca olej 10W40, to jest wszystko w najlepszym porządku. Do mojego silnika zalecany jest też 5W30, ale jak już pisałem wcześniej, od początku jest lany 10W40. Ja jeżdżę na Motul-u Synergie 6100 10W40, wymieniam co 10kkm lub co rok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horte Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Wymień olej na 5W30 i nie ufaj temu co znajduje się w książce serwisowej. Zastosuj teorię ograniczonego zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawgar Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Zmienię na Valvoline Maxlife 5W40 - ma świetną opinię wśród użytkowników. Po wymianie odezwę się ze swoją opinią. Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Olej i filtr na wymianę w R9M już czekają . Edytowane 16 Lutego 2018 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawgar Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Wymieniłem jednak olej na PETRONAS SYNTIUM 5000 XS 5W30. Pojeżdżę zobaczymy, jak na razie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horte Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Wymieniłem jednak olej na PETRONAS SYNTIUM 5000 XS 5W30. Pojeżdżę zobaczymy, jak na razie wszystko ok. Kontroluj poziom oleju systematycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafikdm Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Qashqai 2011r 1.6 benzyna Czy ELF Evolution 900 SXR 5W30 będzie ok ? Wcześniej miałem inny 5w30, czy płukanie jest konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Zalewam tym olejem i uważam że jest ok, nigdy nie robiłem płukanki jeśli oleje spełniają tą samą normę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafikdm Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3110 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Witam. Czym więcej czytam tym mniej wiem , podpowiedzcie koledzy jaki olej do QQ 1.6 benzynka z 2017 roku , będę chciał wymienić na 3 000 tysiące ( teraz mam 400 km ) i potem sukcesywnie tym samym olejem . 5W30 Elf ? jeśli tak to jaki ? Pytanko co do filtrów , czy oryginał olejowy czy zamiennik proponujecie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Kieruj się wytycznymi zawartymi w instrukcji obsługi samochodu. Nie tylko elf produkuje oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CONCIERGE Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Witam. Macie jakieś doświadczenie z dodatkiem do oleju silnikowego LIQUI MOLY CERATEC? Efekt placebo czy widać/słychać/czuć różnice? Silnik 1.6 dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldo Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 QQ 1,6 benzyna ile oleju mieści się przy wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 QQ 1,6 benzyna ile oleju mieści się przy wymianie. Wg. instrukcji 4,3 l ale przy wymianie nigdy wszystko nie spłynie. Ja przy wymianie wlewam bańkę (4l) i mam na bagnecie trochę poniżej maximum. Do następnej wymiany (po roku) nic nie dolewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldo Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Ja jak wleję 4 litry to mam trochę powyżej maximum. Zakładając, że na bagnecie między minimum a maximum mieści się 1 litr oleju to wychodzi, że na środku bagnetu wyjdzie 3.5 litra oleju. Ja również do następnej wymiany nic nie dolewam i stan oleju mam niezmieniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi