luc123456 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Duże E oznacza wersję Europejską mapy. Oznaczenie wersji jest na końcu numeru BH00... Obecnie najnowsza jest BH00D, ale prawdopodobnie już niedługo wejdzie BH00E. O ile nie zmienią systemu nazewnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 "E" wyjdzie w sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas007 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ja odbieram samochód na przełomie sierpnia i września ciekawe czy będę miał nawigacje już z nową wersją mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ja odbieram samochód na przełomie sierpnia i września ciekawe czy będę miał nawigacje już z nową wersją mapy. Navteq mi odpowiedział "The 2012/2013 map update release for your navigation system can be expected in August 2012." Czyli "przypuszczalnie" lub "mozna sie spodziewać" w sierpniu, jeżeli się nie poślizgną to masz szanse na nową mapę (pod warunkiem że samochód nie będzie np z lipca, w koncu liczy się data zejścia z taśmy a nie sprzedaży) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas007 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 jak odbiorę samochód z nawigacją starszą ,a w dniu odbioru będzie już dostępna nowa to czy dealer mi ją zaktualizuje o nową? Coś jak komputery apple kupione parę miesięcy przed wydaniem nowego OS mają aktualizację za darmo. Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 (edytowane) jak odbiorę samochód z nawigacją starszą ,a w dniu odbioru będzie już dostępna nowa to czy dealer mi ją zaktualizuje o nową? Coś jak komputery apple kupione parę miesięcy przed wydaniem nowego OS mają aktualizację za darmo. Czas pokaże. Szczerze mówiąc wątpie, że zaktualizuje (to nie jest w jego interesie). Przyjedź za miesiąc i zapłać - to jest Polska. Jak kupowałem auto to sprzedawca wciskał mi kit, że aktualizacja mapy jest co 3 miesiące (nie komentowałem, bo nie chciałem się denerwować). Walcz w razie czego przed odbiorem, niech obieca aktualizacje na piśmie. Edytowane 6 Lipca 2012 przez Strider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Szczerze mówiąc wątpie, że zaktualizuje (to nie jest w jego interesie). Przyjedź za miesiąc i zapłać - to jest Polska. Jak kupowałem auto to sprzedawca wciskał mi kit, że aktualizacja mapy jest co 3 miesiące (nie komentowałem, bo nie chciałem się denerwować). Walcz w razie czego przed odbiorem, niech obieca aktualizacje na piśmie. Navteq przyspieszył i wydał nowe mapy na rok 2012/2013 za 161,10 €. Teraz tylko szukać tych co to skopiują (może xyz) Kopiowanie map jest piractwem i nie powinniśmy tego propagować na tym forum! Edytowane 6 Lipca 2012 przez Strider 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Kopiowanie map jest piractwem i nie powinniśmy tego propagować na tym forum! A to co robi Nissan i dilerzy żądając 700 pln za uaktualnienie mapy jest rozbojem. Czy piractwo to nie rozbói???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc123456 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 W zeszłym tygodniu pytałem w Warszawie w Odyssey'u. Podrożało na 912 zł !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) A to co robi Nissan i dilerzy żądając 700 pln za uaktualnienie mapy jest rozbojem. Czy piractwo to nie rozbói???? Koledzy, obowiązują pewne zasady na forum i moderator powinien zastosować stosowne środki. Piractwo dotyczy praw autorskich a ceny dilerów to zupełnie inna sprawa. Na innych forach takie posty zostały by zdjęteA na marginesie piractwo i rozbój to jednak różne sprawy. Ja używam nawigacji "niezależnej" i mam dokładne mapy (i soft w języku polskim) za znacznie mniejsze pieniądze (np aktualizacja w Automapie kosztuje 79 zł /rok na Polskę i jest co 2 miesiące) a mapy są znacznie dokładniejsze. Gdyby wszyscy "olali" nawigację Nissana to może by trochę spuścili z tonu. Edytowane 29 Czerwca 2012 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszN Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Gdyby wszyscy "olali" nawigację Nissana to może by trochę spuścili z tonu. raczej nie bo nawet jakby tylko policzyc włąscieli lub przyszłych właściceli Nissan Connect to jest to jakiś ułamek w skali produkcji i sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Koledzy, obowiązują pewne zasady na forum i moderator powinien zastosować stosowne środki. Piractwo dotyczy praw autorskich a ceny dilerów to zupełnie inna sprawa. Na innych forach takie posty zostały by zdjęte Kolego troche się zagalopowałeś. Karty kupowane na Allegro czy eBay'u są tańsze o co najmniej 500 PLN od oferowanych przez NISSANA - dilera. Nikt nie stwierdził jednoznacznie że są one hakowane więc o jakim piractwie mówimy? Kupowanie na Allegro czy eBay'u nie jest zabronione. A na marginesie piractwo i rozbój to jednak dwie te same sprawy z tą tylko niewielką różnicą że pierwsze jest scigane przez "prawo" a drugie usankcjonowane przez "prawo". Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jesli ci co stworzyli to prawo (dla siebie) dadzą ludziom tyle zarobić aby mogli kupować "oryginały" lub oryginały byłyby po "normalnych" cenach to nie byłoby piractwa. Tylko nie mów mi że "Dura lex sed lex - twarde prawo, ale prawo" bo ja powiem tak "cuius est condera, eius est interpretatori – komu przysługuje stanowienie prawa, temu przysługuje i jego wykładnia". Platon powiedział: "Bezprawie panuje wtedy, gdy prawa są złe ...." I coś w tym jest. Pozdrawiam i zycze miłego weekendu. Edytowane 30 Czerwca 2012 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bili5 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Jak czy ta sie posty na temat navi i kosztow kart o juz sie nie umiem powstrzymac, zachowujecie jakbyscie zarabiali po 1500zl i jezdzili jakimis mercami,vw, czyi czyms innym nie bitym sprowadzonym po starszej babci z niemiec. skoro kupujecie auto za 70-120k to chyba was stac na wydanie jakies kasy na mape, dla mnie to ta dyskusja to dziecinada. I sprowadza sie do jednego, ze polak to czysta kutwa. Bo albo cie stac, albo nie, a nie odrazu polaczek musi szukac jak tu kogos wy....c. Nawet jakby ta mapa kosztowala 200zl i tak by wszyscy biadolili, ze za drogo bo jakis lark w media kosztuje 79zl, i jest super hiper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwien_21 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 kakis - spoko gość, jeszcze nie dostałem karty, ale dobrze mu z oczu patrzy jak będzie inaczej dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rulid Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Jak czy ta sie posty na temat navi i kosztow kart o juz sie nie umiem powstrzymac, zachowujecie jakbyscie zarabiali po 1500zl i jezdzili jakimis mercami,vw, czyi czyms innym nie bitym sprowadzonym po starszej babci z niemiec. skoro kupujecie auto za 70-120k to chyba was stac na wydanie jakies kasy na mape, dla mnie to ta dyskusja to dziecinada. I sprowadza sie do jednego, ze polak to czysta kutwa. Bo albo cie stac, albo nie, a nie odrazu polaczek musi szukac jak tu kogos wy....c. Nawet jakby ta mapa kosztowala 200zl i tak by wszyscy biadolili, ze za drogo bo jakis lark w media kosztuje 79zl, i jest super hiper. Oczywiście, że stać ale za produkt pełnowartościowy, z polskim językiem i głosem, a płacić firmie, która mnie olewa nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) , ze polak to czysta kutwa. Bo albo cie stac, albo nie, a nie odrazu polaczek musi szukac jak tu kogos wy....c. Czy mam rozumieć że Ty jesteś "Ślązakiem" czyli zniemczonym, zeszmaconym Polakiem, który na Owczarka niemieckiego załatwił sobie pochodzenie że tak krytykujesz Polaków? Jesli tak i stać Cię na kupowanie tego badziewia za 900 PLN to kup sobie nawet dwie takie karty. Jedna sobie wsadź w NC a druga w d..... abys mógł kiedyś. jak zmadrzejesz, na piechotę trafić do ojczyzny Polski. Nie pozdrawiam Edytowane 6 Lipca 2012 przez Author53 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Czy mam rozumieć że Ty jesteś "Ślązakiem" czyli zniemczonym, zeszmaconym Polakiem, który na Owczarka niemieckiego załatwił sobie pochodzenie że tak krytykujesz Polaków? Jesli tak i stać Cię na kupowanie tego badziewia za 900 PLN to kup sobie nawet dwie takie karty. Jedna sobie wsadź w NC a druga w d..... abys mógł kiedyś. jak zmadrzejesz, na piechotę trafić do ojczyzny Polski. Nie pozdrawiam Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że bili5 jest Ślązakiem? To, że jest z Chorzowa o niczym nie świadczy. Nie obrażaj mnie, bo ja jestem Ślązakiem, ale nie Niemcem. Moi krewni walczyli w powstaniu, ginęli na wojnie z niemcami, a potem byli prześladowaniu przez Rosjan i Polaków. Jak nie znasz historii Śląska, to się nie wypowiadaj. Edytowane 6 Lipca 2012 przez huling 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Piękne cytaty, ale czy zastanowiłeś się dlaczego są 500zł tańsze...? Wierzysz w legalność tego źródła? Do sklepu z zegarkami też pójdziecie i powiecie, że ceny tych zegarków to "rozbój"? Jaka jest "normalna" cena dla oryginału? To chyba właściciel danej rzeczy ustala cenę za jaką jest skłonny ją sprzedać? Przecież cena oryginalnej mapy to nie jest koszt zakupu i skopiowania mapy na kartę SD, ale składa się na nią know how. zapewne dużo pracy i jakaś marża. Ile kosztuje aktualizacja w innych markach? Czy cena nie jest przypadkiem podobna? Nissan jest "be", bo sprzedaje mapy za 700zł, a już nikt nie zwrócił uwagi, że Nissan powinien być "cacy", bo sprzedaje system nawigacji satelitarnej i rozrywki za małe pieniądze w porównaniu do konkurencji? W ilu kompaktach innych marek nawigacja jest dostępna w standardzie w połowie wersji wyposażeniowych? W najnowszym Volvo V40 za 130tys. trzeba jeszcze dopłacać za zestaw głośnomówiący, który QQ ma w standardzie w podstawowej wersji już od 2008 roku... Do tego QQ obecnie dostaje razem z NC system AVM, który jest następnym elementem wyposażenia z absolutnie najwyższej półki samochodów w de facto zwykłym kompakcie. Ja bym tak nie demonizował Nissan'a. Ceny map u konkurencji bywają nawet wyższe, a argumenty, że automapa na cały rok kosztuje tyle, a tyle nie mają sensu. Skoro tak to kto broni zakupić automapę? Czy automapa w związku z tym, że jest stosunkowo tania w tym porównaniu jest mniej "piracona"? Wydaje mi się, że nie... Wybacz kolego, ale od ścigania tych "nielegalnych" sa odpowiednie służby. Kupujący na Allegro czy e'Bay wybierają to, co im pasuje cenowo. Jest towar, jest cena - umowa kupna sprzedaży zawarta. W którymś poście napisałem, że ktoś opanował kopiowanie tych kart i dlatego jest ich tyle na rynku. Ja mam najnowszą oryginalną. Bardziej boli fakt, że NISSAN olewa Polaków i nic nie robi, aby ułatwić im w pełni korzystanie z NC (brak języka polskiego), co przekłada sie na utyskiwanie na cenę mapy i inne duperele. Tak, na pewno dla wielu osób problemem jest cena tej mapy bez względu na cenę, jaką zapłacili za QQ. Gdyby cena mapy wynosiła powiedzmy 350 PLN byłaby dostępna dla 95% użytkowników NISSANA a tak to pewnie kupuje ja 30% a 70% kupuje hakowane. I tu kłania sie ekonomia, ale komuś zależy na tym, aby te karty były hakowane. Są sposoby uaktualniania map bez kupowania ciągle nowych kart. Wystarczy sprzedawać kody dostępu, które następnie można wklepać np. do NC i za pomocą fal radiowych uaktualniać mapy. Proste i skuteczne ) Napisałem "BADZIEWIA" bo tak naprawdę, poza obszarem zabudowanym, jeszcze nigdy NC nie zaprowadził mnie dokładnie tam gdzie chciałem. Dla przykładu: W środę jechałem do Krakowa zadając w NC najkrótsza trasę. Czas dojazdu 2,5 godz. 330 km. Nie dość, że nie była to najkrótsza trasa, bo NC chyba ma zaprogramowane zwiedzanie Krakowa, bo przeprowadził mnie przez samo centrum Krakowa do miejsca, które leży przy lotnisku w Balicach. W drodze powrotnej wklepałem najszybszą trasę i ku mojemu zdziwieniu kilometry wzrosły z 330 do 740 a czas dojazdu wyniósł 8:20 godzin. NC przy każdym skrzyżowaniu A4 z innymi drogami kazał mi zjechać w prawo. Powtórzyłem wklepywanie danych trzy razy i za każdym razem był ten sam błąd. Z całym szacunkiem dla kolegi Moderatora dalej twierdzę, że cos jest badziewiem a że nie jestem znawcą systemów satelitarnych winę zrzucam na mapę bo prawdopodobnie to ona ma jakies błędy. Pozdrawiam Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że bili5 jest Ślązakiem? To, że jest z Chorzowa o niczym nie świadczy. Nie obrażaj mnie, bo ja jestem Ślązakiem, ale nie Niemcem. Moi krewni walczyli w powstaniu, ginęli na wojnie z niemcami, a potem byli prześladowaniu przez Rosjan i Polaków. Jak nie znasz historii Śląska, to się nie wypowiadaj. Znam historię Śląska i również ubolewam nad tymi sztucznymi podziałami i napuszczaniem jednych na drugich. W zwiazku z tym ze nie jest to forum polityczne przepraszam prawdziwych Ślazaków. A tych pseudo NIE. Po czym sadzę ze bili5 jest "Ślązakiem"? Ano po tych stwierdzeniach "ze polak to czysta kutwa. Bo albo cie stac, albo nie, a nie odrazu polaczek musi szukac jak tu kogos wy....c." Polak na Polaka nigdy nie powie "polaczek". Takie sformułowanie narodowosci Polskiej spotyka sie tylko u ........... No własnie u tych zniemczonych Ślązaków. Poza tym ja nie stwierdziłem że jest zniemczonym Ślązakiem tylko zapytałem "Czy mam rozumieć że ......" Edytowane 6 Lipca 2012 przez Author53 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Proponuje EOT, ta dyskusja nic nie wnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bili5 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Czy mam rozumieć że Ty jesteś "Ślązakiem" czyli zniemczonym, zeszmaconym Polakiem, który na Owczarka niemieckiego załatwił sobie pochodzenie że tak krytykujesz Polaków? Jesli tak i stać Cię na kupowanie tego badziewia za 900 PLN to kup sobie nawet dwie takie karty. Jedna sobie wsadź w NC a druga w d..... abys mógł kiedyś. jak zmadrzejesz, na piechotę trafić do ojczyzny Polski. Nie pozdrawiam Jestem ze slaska jak masz jakies, ale to przyjedz, chetnie ci tutejsi ludzie to wytlumacza, bo jak juz jacys sa blizej warszawy to wydaje im sie ze slask to najgorsza rasa banda zlodzieje i nie wiadomo kto jeszcze, a oni to prawie pierwsi po bogu. To jak mam pisac buc z polski, skoro ci slowo polak nie pasuje?? I sam sie wsadz w d..e to bedziesz wyzszy bo madroscia to raczej nie swiecisz. Edytowane 6 Lipca 2012 przez bili5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Jestem ze slaska jak masz jakies, ale to przyjedz, chetnie ci tutejsi ludzie to wytlumacza, bo jak juz jacys sa blizej warszawy to wydaje im sie ze slask to najgorsza rasa banda zlodzieje i nie wiadomo kto jeszcze, a oni to prawie pierwsi po bogu. To jak mam pisac buc z polski, skoro ci slowo polak nie pasuje?? I sam sie wsadz w d..e to bedziesz wyzszy bo madroscia to raczej nie swiecisz. Problemy z pamięciom? Przeczytaj co napisałeś. Nie napisałeś Polak. Zauważ też że Polak i Polska pisze się z duzej litery. Trzeba zwracać uwagę na znaki i traktować nawigację jako system pomocniczy, a nie autorytet ostateczny, Tak sie złozyło ze nie znam Krakowa i byłem zdany na NC. Natomiast trase z Krakowa znam dobrze dlatego nie dałem sie wymanewrować i pojechałem prosto Edytowane 6 Lipca 2012 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekk Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Zmieniając temat Czy w NC jest możliwość podania punktu docelowego w postaci współrzędnych geograficznych ?? Nie znalazłem takiej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierki2 Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Zmieniając temat Czy w NC jest możliwość podania punktu docelowego w postaci współrzędnych geograficznych ?? Nie znalazłem takiej funkcji. Tak, jest taka opcja tylko trochę "na okrętkę". Najpierw współrzędne geogr. trzeba wpisać do pliku z rozszerzeniem csv. następnie wpisać nazwę i wgrać go poprzez USB do NC jako POI. Szczegółowo jest to opisane w instrukcji NC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seewolf Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) A to co robi Nissan i dilerzy żądając 700 pln za uaktualnienie mapy jest rozbojem... Nie do końca NISSAN żąda takiej ceny za uaktualnienie map. Tak się składa że mapy do NC dostarcza firma NAVTEQ i to ona żąda za uaktualnienie mapy 161,10 Euro. Zapraszam na stronę http://www.navteq.com/ do zakładki Store, tam znajdziecie potrzebną aktualizację, którą można kupić bez pośrednictwa NISSANa. I tutaj właśnie wychodzi na to, że w przypadku aktualizacji map NISSAN jest tylko pośrednikiem, a nie właścicielem licencji na mapy w nawigacjach NC... PS. Konflikt Polsko - Śląski nie jest chyba tematem tego forum... Edytowane 17 Lipca 2012 przez Seewolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) PS. Konflikt Polsko - Śląski nie jest chyba tematem tego forum... Masz rację. Jaki konflikt? Śląsk to tylko dzielnica Polski i nazwa jednego z województw więc nie ma żadnego problemu. A jak będzie problem to sobie z nim poradzimy. Zreszta nie pierwszy raz. Co do mapy to oczywiscie masz rację. Nik nie twierdzi że to jest własność NISSAN'a czy dilera. Zawsze narzeka się na ostatnie ogniwo dystrybucji bo z nim mamy kontakt bezpośredni. Edytowane 17 Lipca 2012 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi