colins Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 A orientujecie się może na jakim systemie operacyjnym działa oryginalna nawigacja (Nissan Connect) w Nissanach? Bo jeśli jest to jakieś autorskie, dedykowane oprogramowanie Nissana, to nie ma raczej możliwości uruchomienia na tym Automapy. Natomiast jeśli system śmiga w oparciu o Androida lub Windows CE (bądź Mobile), to nie powinno być problemu z wgraniem Automapy. Oczywiście po wcześniejszym "zhakierowaniu" systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 A orientujecie się może na jakim systemie operacyjnym działa oryginalna nawigacja (Nissan Connect) w Nissanach? Bo jeśli jest to jakieś autorskie, dedykowane oprogramowanie Nissana, to nie ma raczej możliwości uruchomienia na tym Automapy. Natomiast jeśli system śmiga w oparciu o Androida lub Windows CE (bądź Mobile), to nie powinno być problemu z wgraniem Automapy. Oczywiście po wcześniejszym "zhakierowaniu" systemu. Sądzę że to ich, Nissana jakieś autorskie rozwiązanie. AutoMapa śmiga chyba na Windows Mobile. Chciałem uruchomić AutoMapę na NC ale system nie widzi karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Automapa działa na Windows CE, Windows Mobile, ale także na najzwyklejszym Windows z naszych kompów czyli np.na Windows 7. Od niedawna producent udostępnia również wersję Automapy dla urządzeń z Androidem czyli zadziała także na smartfonach. Jeśli system Nissana jest autorskim rozwiązaniem, nie opartym na którymś z wyżej wymienionych systemów, to Automapa niestety nie zadziała. Przyznam, że bawiłem się już wieloma nawigacjami, często z powodzeniem łamiąc ich zabezpieczenia. Z niecierpliwością czekam więc na odbiór nowego QQ by zapoznać się cóż tam za oprogramowanie siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vosh Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Mam wrażenie że wgrywaja AutoMapę. Nie, mam u siebie zrobione i mapa jest od Nissana. "Nadpisują" język angielski w menu naszym polskim. Do tego komunikaty z nawigacji po polsku. Generalnie jest nieźle, ale kilka błędów jest. Ja płaciłem 1000 zł, teraz kosztuje 800 zł (wraz z mapą). Mapa z poprzedniego wydania Here (LCN1 Europe 2013/2014), z najnowszą podobno jest coś nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Zadzwoń i zapytaj http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/nissan.html W zeszłym roku koszt zmiany softu wraz z mapą, tylko nie wiem jaką, to ok 1100 zł. Podobno teraz robią to za 900 złotych. To koszt mapy na karcie SD u dilera. Mam wrażenie że wgrywaja AutoMapę. Jak rozmawiałem z nimi szukając możliwości wgrania innej mapy to zapierali się jak żaba błota ,że mapy nissana są na prawdę dobre i oni je aktualizują.Teraz bym się nie dziwił ,że nie chcieli u jednego klienta łamać softu,bo po co mają się pozbyć potencjalnego chętnego na aktualizację. Automapa działa na Windows CE, Windows Mobile, ale także na najzwyklejszym Windows z naszych kompów czyli np.na Windows 7. Od niedawna producent udostępnia również wersję Automapy dla urządzeń z Androidem czyli zadziała także na smartfonach. Jeśli system Nissana jest autorskim rozwiązaniem, nie opartym na którymś z wyżej wymienionych systemów, to Automapa niestety nie zadziała. Przyznam, że bawiłem się już wieloma nawigacjami, często z powodzeniem łamiąc ich zabezpieczenia. Z niecierpliwością czekam więc na odbiór nowego QQ by zapoznać się cóż tam za oprogramowanie siedzi. Colins,działaj jak możesz i jak będziesz mógł.Ja już chyba wyczerpałem możliwości w poszukiwaniu łamacza do NCII A trzymam się tego co mówił mi serwisant w salonie,że był gość u którego hulała AM na oryginalnym NC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajusDE Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Jacko pytanie i odpowiedz nie powinny być trudne Czy NC II jest oparte na którymś z systemów Windowsa czy androida? Jeśli nie to nie ma możliwości wgrania AM a Serwisant bajki opowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Pytanie można zadać,ale czy ktoś da konkretną odpowiedź??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Ja ciągle czekam na odbiór mojego QQ więc nie mam możliwości zapoznania się z jego softem. Oczywiście fajnie byłoby gdyby Automapa zadziałała, bo jest aktualizowana parę razy w roku więc jeśli chodzi o Polskę, to jest wystarczająco dokładna (dla mnie najlepsza). Jeśli jednak Nissan ma autorski soft, to tak jak pisaliśmy wyżej, Automapa nie zadziała. Jeśli nawet tak jest, to nadal nie ma tragedii, bo o ile system Nissana jest autorski, to w dalszym ciągu korzysta on z map Navteq (bo tak gdzieś doczytałem). A Navteq jest jednym z głównych dostawców map do różnych urządzeń GPS i o ile są to mapy aktualne, to też są bardzo dokładne. Podejrzewam, że głównym problemem w przypadku Nissana jest nie sam system, a sama karta SD, na której znajdują się mapy. Karta jest w jakiś sposób zabezpieczona i trzeba speca, który by ją "złamał". A wtedy będzie można wgrać swoje mapy (oczywiście z Navteqa). Z tym że przeglądając różne fora (także rosyjskie, gdzie siedzą największe hakiery :-)), nie spotkałem się z wpisami by komuś udała się ta sztuka. Jednak myślę, że to tylko kwestia czasu. Skoro włamali się do Państwowej Komisji Wyborczej, to i do Nissana się włamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgadza się mapy są z Navtec'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vosh Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 A w zasadzie to już z Here Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareq Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Jacko pytanie i odpowiedz nie powinny być trudne Czy NC II jest oparte na którymś z systemów Windowsa czy androida? Jeśli nie to nie ma możliwości wgrania AM a Serwisant bajki opowiada. Jest taka możliwość nawet jest filmik na YouTube w którym to chodzi bodajże w juke. Tylko to działa na tej zasadzie ze jest inna jednostka centralna podłączona pod monitor nc (z tego co mi sie wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgadza się mapy są z Navtec'a A wszystko to Robert Bosch. Dobra panowie,nie ma co się natężać i gdybać.Znajdzie się może ktoś kto to rozgryzie,może da radę,albo przynajmniej odkryje na jakich śmieciach to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajusDE Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Dareq przeczytaj raz jeszcze co napisałeś. I odpowiedz z czym się nie zgadzasz w mojej wypowiedzi. To co piszesz to jakby kupić komputer stacjonarny zostawić monitor i dokupić drugi komputer żeby coś ci zadziałało. Równie dobrze możesz wywalić to NC i wsadzić tam jakieś chińskie 2 din na androidzie. Jeśli sprzęt nie jest na którymś z tych systemów to AM nie zadziała a na 99,99 % nie jest bo gdyby był to odblokowany by został praktycznie natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Czekając na odbiór QQ umilam sobie czas wyszukując informacje o samochodzie. Czytałem różne fora, także zagraniczne, na których pojawiali się śmiałkowie, którzy chcieli złamać system Nissana. Niestety nigdzie nie spotkałem się z wpisem, że ta sztuka się udała. Znalazłem jedynie potwierdzenie moich przypuszczeń, że karta SD z mapami jest tak skonstruowana, że nie można jej skopiować. Tzn.można skopiować zawartość na inną kartę, ale ta inna karta nie zadziała. Nie jestem specem w dziedzinie zabezpieczania nośników danych, ale z tego co zrozumiałem, oryginalna karta SD ma wbudowane zabezpieczenie w obszarze niedostępnym (coś jak ukryta partycja) i normalnie nie można się tam dostać. A przynajmniej nikomu jak na razie to się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Czekając na odbiór QQ umilam sobie czas wyszukując informacje o samochodzie. Czytałem różne fora, także zagraniczne, na których pojawiali się śmiałkowie, którzy chcieli złamać system Nissana. Niestety nigdzie nie spotkałem się z wpisem, że ta sztuka się udała. Znalazłem jedynie potwierdzenie moich przypuszczeń, że karta SD z mapami jest tak skonstruowana, że nie można jej skopiować. Tzn.można skopiować zawartość na inną kartę, ale ta inna karta nie zadziała. Nie jestem specem w dziedzinie zabezpieczania nośników danych, ale z tego co zrozumiałem, oryginalna karta SD ma wbudowane zabezpieczenie w obszarze niedostępnym (coś jak ukryta partycja) i normalnie nie można się tam dostać. A przynajmniej nikomu jak na razie to się nie udało. Komuś się to jednak chyba udało. Dwa lata temu i w zeszłym roku pojawiła sie, na Allegro, duża ilość kart SD do NC. Skopiowane były dobrze bo działały. Nie sądzę żeby 100 czy 200 sztuk wystawionych kart było zajumane od dilera . Teraz na Allegro ..... http://allegro.pl/nissan-connect-1-sd-karta-map-nawigacja-2013-polsk-i4821241840.html http://allegro.pl/nissan-connect-1-sd-karta-map-nawigacja-2014-i4797045675.html 300 czu 600 zł za kartę? W UK kosztuje taka karta ok. 200 F a u nas dilerzy chcą za nia 900 zł. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Nie sądzę by to były piraty. Nie możesz porównywać cen w ASO z "normalnymi". Ten kto tym handluje - nie kupuje tego przecież w ASO. Poza ASO można normalnie, za normalne ceny kupować np. części Renault, z logo itp. Więc i tu ktoś ma dojście i kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Poza tym karty z tych aukcji są do Nissan Connect 1 więc w nowym QQ nie będą działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Poza tym karty z tych aukcji są do Nissan Connect 1 więc w nowym QQ nie będą działać. Nie zapominaj że są jeszcze starsze QQ tak jak mój i o tych kartach pisałem Chciałbym sie dowiedzieć gdzie można kupić karty poza ASO? Często bywam w UK i chetnie bym kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Sorry. Za bardzo podjarałem się tym nowym QQ. Zgłupieję zanim odbiorę - czas się dłuży jak nie przymierzając, w wojsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Sorry. Za bardzo podjarałem się tym nowym QQ. Zgłupieję zanim odbiorę - czas się dłuży jak nie przymierzając, w wojsku. Znam to uczucie Zanim odebrałem swoje autko wybłagałem aby wydali mi instrukcje obsługi i też byłem podekscytowany jak przy kupnie poprzednich aut. Gratuluje nówki Mam nadzieję że bedziesz zadowolony. Moje autko skończyło trzy lata. Nie mam z nim żadnych problemów. Leję benzynke i do przodu. Odstukać w niemalowane i splunąć na cztery strony świata . Edytowane 22 Listopada 2014 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Poza tym karty z tych aukcji są do Nissan Connect 1 więc w nowym QQ nie będą działać. Nie wiem dlaczego ale karty do NC2 są tańsze: http://allegro.pl/karta-sd-gps-nissan-connect2-2013r-oryginalna-i4821670377.html http://allegro.pl/nawigacja-nissan-connect-2-mapa-sd-2014-2015-i4811976899.html Taką cenę za kartę do NC1 2014/2015 jestem w stanie zapłacić, wszystko powyżej mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareq Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Nie wiem dlaczego ale karty do NC2 są tańsze: http://allegro.pl/karta-sd-gps-nissan-connect2-2013r-oryginalna-i4821670377.html http://allegro.pl/nawigacja-nissan-connect-2-mapa-sd-2014-2015-i4811976899.html Taką cenę za kartę do NC1 2014/2015 jestem w stanie zapłacić, wszystko powyżej mija się z celem. Ale kartę "E" dawali juz do rocznika 2012 wiec kaka to edycja 2014/2015? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Nie wiem dlaczego ale karty do NC2 są tańsze: http://allegro.pl/karta-sd-gps-nissan-connect2-2013r-oryginalna-i4821670377.html http://allegro.pl/nawigacja-nissan-connect-2-mapa-sd-2014-2015-i4811976899.html Taką cenę za kartę do NC1 2014/2015 jestem w stanie zapłacić, wszystko powyżej mija się z celem. Ale kartę "E" dawali juz do rocznika 2012 wiec kaka to edycja 2014/2015? "E" oznacza że karta jest na Europę a nie kolejną edycję karty. Te oznaczenia z boku xxxxxx1KAOB oznaczają kolejną edycję a raczej ostatnia litera "B" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 @Author53 - dokładnie o to chodzi czyli na 2014/2015 jest "C" a dla NC1 nowa karta to KE288-LCN1E14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) @Author53 - dokładnie o to chodzi czyli na 2014/2015 jest "C" a dla NC1 nowa karta to KE288-LCN1E14 O ile wiem to mapa 2013/14 dla NC1 jeszcze nie wyszła a raczej wyszła ale została wycofana bo były na niej błedy (info od dilera) Powinna mieć oznaczenie chyba "F". Chyba że zmieniono oznaczenia. Edytowane 23 Listopada 2014 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi