Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki rozmiar opon do Primer?

Gość pawel_s
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!!!

Musze kupic w tym roku oponki zimowe do swojej nysy i zacząłem szukać opon już teraz(mogą być tańsze niż później w sezonie).

Zastanawiam się nad oponami Goodyear Ultra Grip 7 rozmiar 185/65/R15

Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat tych opon??Może ktoś z Was takie ma??

A może jakieś inne oponki???

Czekam na Wasze opinie!!!

Pozdrawiam!!!

Mój brat jeździł dwie zimy na tych oponach i nie narzeka jedziesz jak po szynach.

Niemogę powiedziec nic złego na ich temat.

Jeżdżę na Goodyear UG 7 już 3 sezony zimowe i do drugiego auta, którym żonka pomyka też je kupię. Używane głównie w trasie i w górzystym terenie, czyli dużo śniegu i takich tak udogodnień. Pełna kontrola nad autem, oczywiście w granicach praw fizyki;) Ja polecam!

• 1 miesiąc temu...

Witam!

Podepnę się tutaj bo na ni wiem czy na oponiarskim mi ktoś odpisze albo przyrzucą mnie czymś innym.

Może trochę nie w sezonie ale rozglądam się za oponami na lato do mojej Primerki.

Auto to WP11.144 Kombi czy dla nie wtajemniczonych P11 Kombi po liftingu z silnikiem TD czyli bez szaleństwa :).

Po pierwsze zastanawiam się nad rozmiarem. W instrukcji piszą że na felgach stalowych może być 185/65 R15 i takie mam właśnie zimówki. Na alu z kolei piszą żeby wkładać 195/60 VR15. Nie wiem tylko czy to V dotyczy prędkości? 240 moja TD raczej nie pojedzie ale roamiar taki na lato mam założony na alu. Pytanie nr 1 brzmi:

1. Czy mogę na fabryczne alu założyć 185/65 R15 i czy nie będą za wąskie dla Kombi?

Kolejna rzecz to już pytanie ścisłe do użytkowników samochodów Primera:

2. Jakiej firmy opony wybrać?

Z tego zo oglądałem do w grę wchodzi Bridgestone, Michelin, Continental ewentualnie może Firestone. Może ktoś mi coś poleci zarówno jeżeli chodzi o roamiar jak i firmę? Chodzi o to żeby bez sensu nie przepłacić.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Bart-qlka2, nie za bardzo dobre miejsce w tym temacie na twój problem :)

w kąciku oponiarskim powinno być. Opony kwestia gustu :) ja mam GoodYeary na wiosnę kupiłem letnie i teraz zimowe, dzisiaj zmieniam.

Nie chciałem zakładać nowego choć tak pewnie dotarło by do większej ilości ludzi.

Nie myślał nikt o tym żeby zrobić kąciki oponiarskie w każdym z działów dotyczących konkretnych modeli?

W oponiarskim jest taki bałagan że ciężko cokolwiek znaleźć potrzebne wiadomości.

Ja mam obecnie GoodYear bo z takimi go kupiłem ale są w niezbyt dobrym stanie pomijając zużycie bieżnika. Mam model Excellence produkowany w GB a jak patrzę na serwisy oponiarskie to oferują takie same z Chin - normalnie zgroza !!!

Koledzy potwierdzam, że na 205/55 R16 jeździ się bardzo dobrze. Co do jazdy po koleinach, to nie mam większych zastrzeżeń, ale to też może być kwestia samych opon. Ja śmigam na Dunlopach SP SPORT 9000 i jest rewelacja:)

• 1 miesiąc temu...
Gość piterP11sz-n

Jesli chodzi o opony to z własnego doswiadczenia polecam Continential'a na polsie drogi najlepszy, jesli chodzi o sklad mieszanki i to zarowno jesli mowa o zimowkach jak i oponach letnich, jezdzilem na oponach roznych marek i z czystym sumieniem polecam wlasnie Continentiala'a. Jesli chodzi o rozmiar opon to zgadzam sie ze w seri bylo 185/65 r15 , ale 205/60R15 tez beda dzialać, sam mialem w swoim autku konfiguracje 185/65R15 przód , i 205/60R15 tył nic nie obcieralo a tyl autka zachowywal sie o niebo lepiej na zakretach.

• 2 miesiące temu...

Witam.

Czy mozna założyć opony 195/60/r15 na felgi stalowe na których są teraz założone 185/65/r15? wydaje mi się, że będzie to trochę dziwnie wyglądało, a oponiarz mówił, że można tak założyć.

Pozdro. :one:

Gość LeszekSKC

Witam. Ja mam na lato rozmiar 205/55/16 i nic nie obciera. To czy bedzie obcierac wg. mnie jest bardziej zalezne od ET felgi. ja mam podajze ET=35 ale nie jestem pewien :) pozdrawiam

niezawodnyjapon - tu masz jakie opony na jaki rozmiar felgi:

http://www.abbco.pl/dobor_felgi_do_opony

Wynika z tego źe 185/65/15 można dać na felgę od 5 do 6.5, a 195/60/15 na 5.5 do 7 szerokości - na feldze masz oznaczenie jaką ma szerokość - ta liczba ma obok literkę J. Jak nie znajdziesz to podjedź do wulkanizaotra to Ci powie jaką ma szerokość.

• 1 miesiąc temu...
Gość wojciech.is

witam . potrzebuje szybkiej odpowiedzi . mam primere p10 z 94 r czy moge do niej wstawic takie oponki 195/65 r15 , czy nie bedie nic chaczyc itp. prosze o szybko odpowiedz bo mam okazje kupic za male pieniazki a nie jestem pewien czy jechac po nie bo mam spory kawalek. prosze pisac na PW

witam . potrzebuje szybkiej odpowiedzi . mam primere p10 z 94 r czy moge do niej wstawic takie oponki 195/65 r15 , czy nie bedie nic chaczyc itp. prosze o szybko odpowiedz bo mam okazje kupic za male pieniazki a nie jestem pewien czy jechac po nie bo mam spory kawalek. prosze pisac na PW

miałem zamontowane takie w byłej P10 jedynie oponaz przodu może ci przecierać na skręcie mocnym o nadkole na dole w tylnej części ale opalarką je wyforowałem i było dobrze

moim zdaniem wszystko tez zalezy od amortyzatorow jak i od sprezyn :)

A co myslicie o wstawieniu gum w sprezyny???

mysle ze to nie jest wyjscie z sytuacji ;) i nie spodziewaj sie suuper poprawy jak masz sprezynki do wymiany.

Gość żyzny
No niestety ale tyl mam zapadniety . (Sprezynki do wymiany.)Przod samochodu dobry. A co myslicie o wstawieniu gum w sprezyny???

Gumy to półśrodek. Nie polecam. Jeżeli sprężyny masz do wymiany to gumy pogorszą i tak już słabą amortyzację a co za tym idzie właściwości trakcyjne. Lepiej wymienić sprężyny.

• 3 miesiące temu...

Może trochę odświeżę temat. Mam możliwość kupić od kolegi fajne felgi z oponkami, z tym że nie wiem czy mi podejdę. Mianowicie alufelgi 16" 7J i do tego oponki 205/45/R16. Proszę o radę czy to podejdzie do Primery P11.144 w kombiku?

Już sprawdziłem, pytanie nieaktualne.

Edytowane przez Michal08

z tego co widzialem w belgijskich papierach serwisowych u mnie były 16 na takiej oponie zamontowane okolo roku 2000 nie wiem czemu teraz jest na 15 ale ta 16 powinna podejść tylko ze ja ma p11 ale 11.144 to praktycznie to samo :P

Edytowane przez waichwaich

• 7 miesięcy temu...
Gość maniek24211

Witam koledzy chce wymienic opony w mojej primerce z zimówek na letnie lecz nie wiem jakie szerokie mozna do niej włożyc aby nie obcierały

dodam równiez ze mam fajne aluski i chce aby to fajnnie wygladało , a przy okazjii aby sie dobrze jeżdziło pozdrawiam mariusz

jedź do oponiarza powiedz jakie masz aluski i on Ci powie jakie opony tam wchodzą, j aw swojej miałem 185