Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki rozmiar opon do Primer?

Gość pawel_s
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kolego a jaki masz silnik jaka moc i tak dalej nie zapomnij, że im szersze opony tym więcej mocy potrzebne aby normalnie jechać, do tego nasze koleiny i auto cały czas wyskakuje, żona ma 205 i wiem, że takich nie założę choć mogę jej puma ma moc ale lata po drodze po płaskim jest gitt ale po koleinach załamka

tak kolego pojade do oponiarza , lecz chciałem wiedziec jaki wymiar wy preferujecie pozdrawiam

wydaje mi się, że standardzik na 16' to 205/55/16.

ja takie mam z przodu a z tyłu 225/45/16 ale to musiałem ranty sklepać, bo opona już szeroka

na 15' to 195

Gość maniek24211

mam primerke 2.0 d mocy za wiele nie ma ale daje rade . Duzo jezdze za granice niemcy holandia belgia itd tam sa inne drogi i prawie nie ma kolein teraz mam jeszcze zimówki 14'' 185 i troszke brzydko wyglada na tych oponach pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli masz silnik 2.0 najbardziej estetycznie i ekonomicznie dać 195/60/15 lub 205/55/15 ale nie podałeś felgi jaką posiadasz lub planujesz zakupić. Seria ma 14', ale ja bym dał 15' jak w P-11.

Edytowane przez eszi

ja mam P10 1992 i ma 165/80 R13; mają taką zaletę, że zmiękczają trochę zawieszenie i są tanie; do spokojnej jazdy zupełnie są OK; przejechałem na tym Rumunię, Chorwację, Serbię, BiH, Czarnogórę i wszystkie inne możliwe dziury na Bałkanach i uważam, że wystarczają; takie też były w oryginale !!!

Gość wiewioor

P10 1992. Silnik mam 1.6 benzyna a kola 14' ale wolalbym 15 i zastanawialem sie nad 195/50 albo 195/55 r15. Na naklejce na drzwiach pisze 165 r13 wiec nie mam pojecia jaka wysokosc. A zmieniajac kola na wieksze chcialem zachowac taki sam rozmiar kola.

Edytowane przez wiewioor

P10 1992. Silnik mam 1.6 benzyna a kola 14' ale wolalbym 15 i zastanawialem sie nad 195/50 albo 195/55 r15. Na naklejce na drzwiach pisze 165 r13 wiec nie mam pojecia jaka wysokosc. A zmieniajac kola na wieksze chcialem zachowac taki sam rozmiar kola.

Cześć

A jakie masz opony na tych 14,chodzi mi o dokładny rozmiar bo wtedy będzie można sprawdzić co odpowiada twojej wielkości kola ale w 15 calach.

Pozdrawiam

Gość wiewioor

CześćA jakie masz opony na tych 14,chodzi mi o dokładny rozmiar bo wtedy będzie można sprawdzić co odpowiada twojej wielkości kola ale w 15 calach.Pozdrawiam

Teraz zalozone mam 185/60 ale niewiem jakie byly oryginalnie kola w primerach montowane. Znalazlem fajna stronke

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

i tam sa wszystkie mozliwe zamienniki. Tylko musze miec bazowy rozmiar jak najbardziej odpowiadajacy orginalowi. Wydaje mi sie ze Arek1969 dobrze pisze bo ten rozmiar 165/80 r13 najbardziej odpowiada tej naklejce.

Gość WaldekSP16

Witam

Mam P10 1.6 z 1996r z oryginalnym zapasem 175/70R14 ale śmigam na 185/60R15 (zamiennik wyliczony u specjalistów od opon)

Osobiście uważam że niższy profil wpłynie już poważnie na komfort jazdy , teraz mam już "twardo" więc ten rozmiar to chyba złoty środek.

Pozdrawiam.

165R13 oznacza właśnie 165/80R13. 80 to tzw. pełny profil i jeśli nie ma oznaczenia wysokości to znaczy że powinno tam być właśnie 80.

w instrukcji jest napisane, że powinny być albo 13" albo 14" ; jak dasz 15" to będziesz miał za twardo; zawieszenie będziesz naprawiał co chwila

Gość djrolex

Witam zamierzam kupić komplet letnich opon do Primerki 95r. 1.6 16 v hatchback i mam pytanie do was jakie będą waszym zdaniem najlepsze pod względem jakości,ceny, firmy oraz zachowania na suchej i mokrej nawieżchni, jak również jaki rozmiar jest lepszy czy 195x60 R14 czy 185x70 R14.Oto kilka oponek które ma na oku:

Jeśli chodzi o rozmiar 195x60 R14:

Dayton

Barum

Dębica

Firestone

Jeśli chodzi o rozmiar 185x70 R14:

Dębica 157 zł

Dayton

Fulda

Uniroyal 185 zł

Dunlop

Barum 157 zł

Falken 195 zł

Firestone 195 zł

Matador MP42 162 zł

Pirelli P400A 170zł

Obok odnośników napisałem cany, jakie powiedział mi wulkanizator gdybym kupował u niego. Które będą najlepsze waszym zdaniem??

Edytowane przez djrolex

to ostry zakup mi ja zachorowałem jednak na bieżnikowane można kupić za 89 zł szt z indeksem prędkości 190 albo do 210 ładny bieżnik ciekawy 1rok czy 2 lata gwarancji ,,kupiłem zimówki i lata jak złoto ,,, a jak wygląda cena Toyo czy Yokohama ,,, zobacz na allegro bo jak bierzesz 4 szt to przysyłają za darmo co prawda potem wulkanizator krzywo patrzy i liczy za wszystko ,,, ale zyskujesz powiedzmy lepszą oponę bez jego narzutu ,,,

Gość djrolex

Jeśli chodzi o nalewki to słyszałem że na lato nie polecają a Yokohama i Toyo są też mniej więcej po 18 zł, ale wulkanizator mi powiedział, że te Uniroyal są bardzo dobre, klienci sobie chwalą i on sam na nich jeździł, mają ładny bieżnik i bardzo dobrze się sprawują na mokrej nawieżchni, cena u niego to 185 zł, co o nich sądzicie??

ja jeżdżę na nalewkach (zimówki) dwa lata i nie narzekam. nic nie bije, ładnie się trzymają i tylko jak się ciepło robi to na asfalcie strasznie hałasują.

a tych barumek ci nie polecam, bo strasznie szybko się zdzierają.

Edytowane przez nowak

Gość rychuo@wp.pl

Polecam Fuldy Ecocontrol. Bardzo dobra przyczepnośc na mokrej nawierzchni. W necie jestwiele opini na jej temat. Ja już je mam w drugim samochodzie i jeszcze nigdy sie nie zawiodłem. Ja za swoje 195/65 R15 płaciłem w granicach 160PLN.

Gość truszczu

W focusie mam Dunlop SP Sport Fastresponse - bardzo przyjemne oponki. Nie są drogie koło 180 na oponeo płaciłem za sztukę. Kałuże przecinają wręcz i na suchym też sporo przyczepności :) A w nismo mam michelin energy no i w porównaniu do dunlopów to porażka :)

Uniroyall potem fulda/firestone/dunlop

Dębica barum i reszta - to ostateczność - najgorsze to bieżnikowane

To moje zdanie