Gość arlandia Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 (edytowane) W środę powinny przyjechac do sklepu i wtedy sprawdzę. Przyszły felgi - przymierzone i pasują. Felgi: 16' - ENZO R 7X16 Opony: Michelin Latitude Alpin 215/65R16 98T Edytowane 18 Września 2010 przez arlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 arlandia dzięki w imieniu wszystkich posiadaczy i przyszłych posiadaczy QQ+2 1.6b i 1.5 dCi za fatygę i zdjęcie Powyższym postem można zamknąć temat czy felgi 16' pasują do QQ+2 1.6b i 1.5dCi - PASUJĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambam Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witam! Jako, że zima tuż tuż i ja postanowiłem zainteresować się tematem opon zimowych. Stoję przed wyborem czy kupić opony 17stki i założyć na aktualne felgi, czy jak większość zamówić zestaw 16 + felgi aluminiowe. Kiedyś w poprzedniej pracy w celach marketingowych zamawiałem większość ilość opon w jednym ze sklepów internetowych. Teraz postanowiłem odświeżyć kontakt. Sprzedawca jak najbardziej poleca rozmiar fabryczny czyli 17stki, twierdząc że przy innych rozmiarach mogą pojawiać się odchylenia cyt."przy innych rozmiarach pojawiają się małe odchylenia,, np licznik może trochę przekłamywać itp" Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się to, więc poddaje pod ocenę forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witam! Jako, że zima tuż tuż i ja postanowiłem zainteresować się tematem opon zimowych. Stoję przed wyborem czy kupić opony 17stki i założyć na aktualne felgi, czy jak większość zamówić zestaw 16 + felgi aluminiowe. Kiedyś w poprzedniej pracy w celach marketingowych zamawiałem większość ilość opon w jednym ze sklepów internetowych. Teraz postanowiłem odświeżyć kontakt. Sprzedawca jak najbardziej poleca rozmiar fabryczny czyli 17stki, twierdząc że przy innych rozmiarach mogą pojawiać się odchylenia cyt."przy innych rozmiarach pojawiają się małe odchylenia,, np licznik może trochę przekłamywać itp" Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się to, więc poddaje pod ocenę forumowiczów. Minimalne przekłamania będą ale nie zapominaj, że skoro producent wypuszcza auto fabrycznie na kołach 16", 17" i 18" to wszystkie te rozmiary się sprawdzają w danym modelu. Sprzedawca oferuje 17" bo więcej zarobi co nikogo nie powinno dziwić. Jeśli interesuje Cię konkretna wartość przekłamania to polecam ten kalkulator rozmiarów kół: Kalkulator rozmiarów kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chabol Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 No a co zrobić, jak odbieram w grudniu 2.0 DCi Tekna z 18tkami? Kupować opony 18, które można dostać za ok. 700 PLN / szt. czy wymieniać całe felgi? Jeśli tak, to na 17tki czy 16tki? Macie jakieś doświadczenia z zimówkami na 18tkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arlandia Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) No a co zrobić, jak odbieram w grudniu 2.0 DCi Tekna z 18tkami? Kupować opony 18, które można dostać za ok. 700 PLN / szt. czy wymieniać całe felgi? Jeśli tak, to na 17tki czy 16tki? Macie jakieś doświadczenia z zimówkami na 18tkach? Osobiście, to współczuje tobie , będziesz czuł każdą dziurę, ładnie to wygląda ale w Polsce mało praktyczne. Ja na twoim miejscu kupiłbym 16 ' . Edytowane 20 Września 2010 przez arlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Osobiście, to współczuje tobie , będziesz czuł każdą dziurę, ładnie to wygląda ale w Polsce mało praktyczne. Ja na twoim miejscu kupiłbym 16 ' . Nie przesadzajmy z tym czuciem każdej dziury. Profil opony przy felgach 18" to 55, przy felgach 16" to 65, w obu przypadkach przy szerokości 215. Oznacza to, że rożnica w wysokości opony (czyli ilości gumy) pomiędzy 18" a 16" to ok 2 cm 15 mm. W przypadku qashqaia opony do felg 18" to nie są opony niskoprofilowe. O problemach z komfortem można by mówić przy profilu 40. Nie oznacza to, że jazda jest taka sama - wręcz przeciwnie, moim zdaniem auto znacznie lepiej sprawuje się w zakrętach na kołach 17" niż na 16". Jestem przekonany, że na 18" jest jeszcze lepiej (na 18" Qashqaiem jechałem tylko jako pasażer, nie odczułem spadku komfortu ale i trudno mi ocenić jak auto się prowadzi). Dziury przy wszystkich rozmiarach w QQ za to czuć dość podobnie bo nasze samochody ogólnie mają dość twarde zawieszenie-oczywiście ja na crossovera. Nie oznacza to oczywiście, że kupno zimówek na felgi 18" to najlepsza decyzja. Osobiście uważam, że zima na polskich drogach to okropny czas dlatego polecam felgi 16" z oponami zimowymi. Takie rozwiązanie ma same zalety: -nie niszczymy felg i opon przy każdorazowym zakładaniu ich przed zimą i ściąganiu ich po zimie; -założenie nowego kompletu kół trwa dużo krócej niż zmiana opon na felgach; -nie ma ryzyka uszkodzenia drogich, rzadkich i ładnych fabrycznych osiemnastek; -opony zimowe 16" są dużo tańsze niż zimowe 18"; -mimo wszystko, niezależnie od komfortu jazdy, na zimę lepiej mieć na feldze więcej gumy (nie każdą dziurę czy krawężnik w zimie widać, im większy profil opony tym lepiej chronimy felgę); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yamada Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Ja polecam opony Continentala na zimę i Goodyeara Ultra Grip 7+ A sklep to http://4tires.pl Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chabol Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Nie przesadzajmy z tym czuciem każdej dziury. Profil opony przy felgach 18" to 55, przy felgach 16" to 65, w obu przypadkach przy szerokości 215. Oznacza to, że rożnica w wysokości opony (czyli ilości gumy) pomiędzy 18" a 16" to ok 2 cm 15 mm. W przypadku qashqaia opony do felg 18" to nie są opony niskoprofilowe. O problemach z komfortem można by mówić przy profilu 40. Nie oznacza to, że jazda jest taka sama - wręcz przeciwnie, moim zdaniem auto znacznie lepiej sprawuje się w zakrętach na kołach 17" niż na 16". Jestem przekonany, że na 18" jest jeszcze lepiej (na 18" Qashqaiem jechałem tylko jako pasażer, nie odczułem spadku komfortu ale i trudno mi ocenić jak auto się prowadzi). Dziury przy wszystkich rozmiarach w QQ za to czuć dość podobnie bo nasze samochody ogólnie mają dość twarde zawieszenie-oczywiście ja na crossovera. Nie oznacza to oczywiście, że kupno zimówek na felgi 18" to najlepsza decyzja. Osobiście uważam, że zima na polskich drogach to okropny czas dlatego polecam felgi 16" z oponami zimowymi. Takie rozwiązanie ma same zalety: -nie niszczymy felg i opon przy każdorazowym zakładaniu ich przed zimą i ściąganiu ich po zimie; -założenie nowego kompletu kół trwa dużo krócej niż zmiana opon na felgach; -nie ma ryzyka uszkodzenia drogich, rzadkich i ładnych fabrycznych osiemnastek; -opony zimowe 16" są dużo tańsze niż zimowe 18"; -mimo wszystko, niezależnie od komfortu jazdy, na zimę lepiej mieć na feldze więcej gumy (nie każdą dziurę czy krawężnik w zimie widać, im większy profil opony tym lepiej chronimy felgę); Dzięki, mam podobne wrażenie, ale chciałoby się na 18tkach cały rok W takim razie jakiego profilu felgi i opony 17 lub 16 wybrać? Macie coś sprawdzonego i we w miarę dobrej cenie? A wracając ogólnie do felg 18, to może gdyby Nissan dał jakiś wybór... A tu jak nic, albo Tekna albo Acenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Dzięki, mam podobne wrażenie, ale chciałoby się na 18tkach cały rok W takim razie jakiego profilu felgi i opony 17 lub 16 wybrać? Macie coś sprawdzonego i we w miarę dobrej cenie? A wracając ogólnie do felg 18, to może gdyby Nissan dał jakiś wybór... A tu jak nic, albo Tekna albo Acenta... Do silnika 2.0dCi felgi 16' nie pasują, czyli do Twojego auta pozostają 17' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Do silnika 2.0dCi felgi 16' nie pasują, czyli do Twojego auta pozostają 17' 16" nie pasują tylko do silników 2.0 w QQ+2! Jeśli chodzi o zwykłego QQ to felgi 16" pasują do wszystkich wersji, sam mam 2.0 dci z 4x4 i na zimę felgi 16". Dzięki, mam podobne wrażenie, ale chciałoby się na 18tkach cały rok W takim razie jakiego profilu felgi i opony 17 lub 16 wybrać? Macie coś sprawdzonego i we w miarę dobrej cenie? A wracając ogólnie do felg 18, to może gdyby Nissan dał jakiś wybór... A tu jak nic, albo Tekna albo Acenta... W tym wątku, we wcześniejszych postach sporo było o felgach i oponach, poczytaj, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jeśli chodzi o rozmiary opon to są to 215/65/16, 215/60/17 i 215/55/18. Ja polecam szesnastki przede wszystkim ze względu na cenę i warunki w jakich będą używane (zima). Jeśli o mnie chodzi to nie przepadam za nieoryginalnymi felgami aluminiowymi, dlatego sam kupiłem oryginalne 16" do QQ (trafiłem je na allegro zanim Qashqaie były oferowane w PL ). Jeśli ktoś przywiązuje dużą wagę do estetyki i oryginalnego (fabrycznego) wyglądu to polecam Allegro. Oferowane są tam nowe felgi w oryginalnych wzorach nissana ale w rozmiarach o oczko niższych - czyli wzór taki jak fabryczne osiemnastki ma się w rozmiarze 17", itd. Pamiętam, że cztery felgi 17" (wzór taki jak fabryczne 18") kosztuje 1600 zł, cztery 16" (wzór taki jak 17" sprzed liftingu) to 1349 zł (użytkownik alucenter). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waszka Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Dzięki, mam podobne wrażenie, ale chciałoby się na 18tkach cały rok W takim razie jakiego profilu felgi i opony 17 lub 16 wybrać? Macie coś sprawdzonego i we w miarę dobrej cenie? A wracając ogólnie do felg 18, to może gdyby Nissan dał jakiś wybór... A tu jak nic, albo Tekna albo Acenta... Do swojej Kaśki kierując się rozsądkiem oraz portfelem /- letnie 18"/- wybrałem stalowe 16" + opony zimowe uniroyal 215 65R16 zapłacilem razem 1800 zł za komplet , myślę że rozsądnie , a co do walorow eksploatacyjnych zobaczymy w zimie - opony mają dobrą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Do swojej Kaśki kierując się rozsądkiem oraz portfelem /- letnie 18"/- wybrałem stalowe 16" + opony zimowe uniroyal 215 65R16 zapłacilem razem 1800 zł za komplet , myślę że rozsądnie , a co do walorow eksploatacyjnych zobaczymy w zimie - opony mają dobrą opinię. A jakiś namiar na sprzedawcę, czy brałeś u Dealera? Też biorę pod uwagę taki zestawik, lub u Dealera przełożę letnie na zimowe, bo auto odbieram w listopadzie i o felgach na wiosnę pomyślę do letnich opon. Edytowane 21 Września 2010 przez meridion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chabol Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Udało mi się znaleźć opony 215 55 R18 marki Toyo za ok. 600 PLN / szt., więc chyba zaryzykuję i zobaczymy jak to się będzie sprawdzać. Dam znać, jak pierwsze śniegi zaatakują! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piorun Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 (...) Jeśli ktoś przywiązuje dużą wagę do estetyki i oryginalnego (fabrycznego) wyglądu to polecam Allegro. Oferowane są tam nowe felgi w oryginalnych wzorach nissana ale w rozmiarach o oczko niższych - czyli wzór taki jak fabryczne osiemnastki ma się w rozmiarze 17", itd. Pamiętam, że cztery felgi 17" (wzór taki jak fabryczne 18") kosztuje 1600 zł, cztery 16" (wzór taki jak 17" sprzed liftingu) to 1349 zł (użytkownik alucenter). Też szukałem felg na allegro, ale spora część felg aluminiowych sprzedawanych tam to chińszczyzna, także radzę dwa razy przed zakupem sprawdzić kto jest producentem... Sam z chińskimi felgami doczynienia nie miałem ale słyszałem na tyle złego, że ja sobie odpuściłem. A jakiś namiar na sprzedawcę, czy brałeś u Dealera? Też biorę pod uwagę taki zestawik, lub u Dealera przełożę letnie na zimowe, bo auto odbieram w listopadzie i o felgach na wiosnę pomyślę do letnich opon. Kolega Waszka wstawiał link z allegro do kompletu felg stalowych w cenie 600pln. A te uniroyale można spokojnie kupić w okolicach 300pln/szt. w wielu sklepach internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavomir Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Ja zamówiłem takie: Mój odnośnik Firma mało znana ale opona ma dobre opinie. Nad felgami jeszcze się zastanawiam... Zamówiełem felgi Dezent RE w dobrej cenie: Dezent RE Edytowane 1 Października 2010 przez slavomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) 16" nie pasują tylko do silników 2.0 w QQ+2! Jeśli chodzi o zwykłego QQ to felgi 16" pasują do wszystkich wersji, sam mam 2.0 dci z 4x4 i na zimę felgi 16". przepraszam, zwracam honor... Udało mi się znaleźć opony 215 55 R18 marki Toyo za ok. 600 PLN / szt., więc chyba zaryzykuję i zobaczymy jak to się będzie sprawdzać. Dam znać, jak pierwsze śniegi zaatakują! Rozumiem, że to będą opony do oryginalnych felg 18 ? A czy nie szkoda takich felg na zimę ? Po dwóch zimach, a jak dużo jezdzisz to i po jednej będą nadawały się tylko do regeneracji po naszych solankach, a dodatkowo nie bierzesz pod uwage, że zimą najeżdzasz na ukryte krawężniki itp niespodzianki które są schowane pod śniegiem... I jeszcze jedno o ile w zimie Twój QQ będzie wyglądał super na 18' o tyle latem Twoje 18' będą wyglądały raczej średnio. Raczej nie polecam jednego kompletu kół ( chyba, że są to stalówki ). ps. za cenę 4 opon 18' spokojnie kupisz bardzo dobry komplet 16' do tego zaoszczędzisz na przekładkach opon. Edytowane 21 Września 2010 przez tomi-ei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) wybór głównie dlatego że nie będe miał problemów z ET, pierścieniami centrującymi i śrubami... Czy ktoś z kolegów kupił lub znalazł w sieci felgi (nie będące felgami oryginalnymi) pasujące do qashqaia bez pierścieni centrujących (otwór centralny 66)? Edytowane 23 Września 2010 przez bambus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Grzesiowski Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Witam serdecznie, użytkownik DUBIK77 zaprosił mnie do tego forum, bo podobno pojawiły się pytania i wątpliwości co do felg i opon. Także zgłaszam swoją pełną gotowość do odpowiadania na pytania - na forum, lub poprzez wiadomości prywatne. Chciałem również podziękować - wszystkim którzy nam zaufali i dokonali zakupów (nie tylko do Qashqai'a, ale także do inny samochodów). Polecam się na przyszłość. Zachęcam również do kontaktu i zapytań, jeśli zaproponowany zestaw Państwu nie odpowiada - mogę czegoś poszukać, lub sprawdzę czy jest to już u nas na stanie (wjechały ostatnio np. DEZENTy RE i wiele modeli opon). Cena dla Was zapewne będzie bardziej atrakcyjna, niż dla klientów "indywidualnych". Pozdrawiam i czekam na pytania MG Witam, w związku z pytaniami dotyczącymi kompletu kół 17'' proponuję: Opony Nokian WR G SUV: http://motoricus.pl/...0V_6296919.html oraz felgi, specjalnie robione pod Nissana, które zakłada się bez zastosowania pierścienia centrującego: http://motoricus.pl/...38_6374225.html Cena za komplet: 793 zł (zamiast 847). cena oczywiście brutto. Pozdrawiam MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Witam serdecznie, użytkownik DUBIK77 zaprosił mnie do tego forum, bo podobno pojawiły się pytania i wątpliwości co do felg i opon. Także zgłaszam swoją pełną gotowość do odpowiadania na pytania - na forum, lub poprzez wiadomości prywatne. Chciałem również podziękować - wszystkim którzy nam zaufali i dokonali zakupów (nie tylko do Qashqai'a, ale także do inny samochodów). Polecam się na przyszłość. Zachęcam również do kontaktu i zapytań, jeśli zaproponowany zestaw Państwu nie odpowiada - mogę czegoś poszukać, lub sprawdzę czy jest to już u nas na stanie (wjechały ostatnio np. DEZENTy RE i wiele modeli opon). Cena dla Was zapewne będzie bardziej atrakcyjna, niż dla klientów "indywidualnych". Pozdrawiam i czekam na pytania MG Witam, w związku z pytaniami dotyczącymi kompletu kół 17'' proponuję: Opony Nokian WR G SUV: http://motoricus.pl/...0V_6296919.html oraz felgi, specjalnie robione pod Nissana, które zakłada się bez zastosowania pierścienia centrującego: http://motoricus.pl/...38_6374225.html Cena za komplet: 793 zł (zamiast 847). cena oczywiście brutto. Pozdrawiam MG Opony widzę, że zimowe i super, ale felgi czy też wersja na nasze zasolone zimą drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Grzesiowski Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Opony widzę, że zimowe i super, ale felgi czy też wersja na nasze zasolone zimą drogi? To są bardzo porządne felgi. Niestety - najpewniejsze byłyby stalowe, z kołpakiem, ale ja nie znam firmy która robi stalowe 17'' a jak robi to nie w cenach dla ludzi z tej galaktyki. Generalnie na zime musi być felga nie lakierowana na czarno (zawsze istnieje ryzyko odprysków - czy to od kamienie czy od soli). I łatwa w czyszczeniu. Niestety - zima a naszym klimacie zawsze niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia - jak drogowcy sypia piachem i sie w taką kupkę śniegu wjedzie, to zawsze istnieje ryzyko porysowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechia Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Zakupiłem ostatnio felgi alu dedykowane do warunków zimowych ENZO W 7x16 5x114,3 w cenie 343,23 PLN za szt -w komplecie nakrętki , pierścienie oraz ukryte wentyle. Ponadto u innego dostawcy opony zimowe DUNLOP SP WINTER SPORT 3D 215/65R16 98H w cenie 435,99 PLN za szt. Po założeniu opon na felgi -foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Kolego Lechia, piękne kółka. Szukałem w sieci felg 16” z otworem centrującym umożliwiającym założenie felgi bez pierścienia, ale nigdzie takich nie ma! Czy stosowanie pierścieni centrujących nie jest obarczone ryzykiem? Jakoś nie przekonuje mnie kawałek tworzywa sztucznego przenoszący obciążenia podczas jazdy. Czy te pierścienie ulegają uszkodzeniu, zużywają się, jak znoszą niskie temperatury? Czy ktoś je stosował kilka sezonów? Zakładać plastykowe czy szukać aluminiowych? Proszę o opinie kolegów korzystających z felg z pierścieniami centrującymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meru Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Pierścienie centrujące jak sama nazwa wskazuje służą tylko centralnemu przykręceniu felgi( żeby felga była osadzona w osi piasty )i po przykręceniu nie przenoszą zadnich obciążeń. Takie jest moje zdanie ,jeśli tak nie jest proszę mnie poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal510 Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Pierścienie centrujące jak sama nazwa wskazuje służą tylko centralnemu przykręceniu felgi( żeby felga była osadzona w osi piasty )i po przykręceniu nie przenoszą zadnich obciążeń. Takie jest moje zdanie ,jeśli tak nie jest proszę mnie poprawić Owszem nie przenoszą obciążeń (co prawda bez mogłyby się ściąć śruby)ale jeśli są wykonane ze słabego materiału(a nie są na raz przecież) to z czasem centrowanie może być nie prawidłowe a co za tym idzie wtedy przykręcimy koło nie wyosiowane co może powodować drganie kierownicy z przodu lub drżenie nadwozia przy tylnych kołach nie wspomnę o łożyskach i zawieszeniu które dostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi