slayer17 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Wolf i Ulisses, dzięki wielkie. Za wielkich wymagań nie mam, bo autko ma 45 kunia a rozmiar oponek będzie 145/70 R13. Zależy mi na tym, żeby mocno nie hałasowały i dobrze się auto prowadziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fred_Flinstone Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jezdze na Yokohama A Drive od dwoch tygodni. Jak narazie odczucia jak najbardziej pozytywne, nie sa glosne, na suchym sie fajnie trzymaja, na mokrym jeszcze nie jezdzilem.Ogolnie polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha jr Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witajcie! Założyłem niedawno felgi 16' z oponami 195/50R16 do Almery N15. Jakie powinno być ciśnienie powietrza w oponach? Do seryjnych opon 185/65R14 na naklejce na drzwiach podają 2.3 bara przód 2.1 tył. Pompować tak samo?? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gesiu Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Jakie opony do 1.4 (100km) Witam . Na początku chciałem życzyć wesołego kurczaka i mokrego poniedziałku ;P Przechodząc do tematu .... Sprawiłem sobie na lato aluski Bsa 16" inchów ;] . Nabyłem je wraz z oponami 205/50/16 (przód) oraz tyl 225/45/16. Stąd wywodzi sie moje pytanie... przednie 205tki chciałem dać na tył, kupić 195/50/16 na przod , 225/450/16 dunlop sp9000 sprzedać . Pytanie to wynika niestety z zauważalnych spadków osiągów . Czy wyżej wspomniana zamiana poprawi osiagi ? mianowicie zamiana 205 --> 195 , oraz 225--> 205 . Wyglą Almery z tyłu na oponie 225 jest cudny ;D . Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gesiu Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Bombel, jak to skąd ;D , kolektor 73C , CAI , -egr , -cat , oraz wałki igła - 40,03 MM tak apropo , ile moge liczyc za 2szt dunlop sp sport 9000 225/45/16 , stan dobry 5,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyli Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Mam pytanie do dobrze zorientowanych. Kupiłem do Primy 2szt nowych opon asymetrycznych. Chcę zostawić 2 stare opony, które są w bardzo dobrym stanie, ale są to opony symetryczne kierunkowe. Z tego co się orientuję jak się zmienia 2 opony, nowe opony zakłada się na tył. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć info czy tak samo postępuje się w przypadku gdy na dwóch osiach parami stosuje się stare symetryczne i nowe asymetryczne oponki. Czy ktoś może potwierdzić, że z takim zestawem postępujemy tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jednak nigdzie nie mogę znaleźć info czy tak samo postępuje się w przypadku gdy na dwóch osiach parami stosuje się stare symetryczne i nowe asymetryczne oponki. Gdzieś słyszałem że połączenie opon asymetrycznych i kierunkowych nie jest dobrym typem połączenia. GOOD YEAR na swojej stronie nawet przy pewnych typach opon zaznacza ze nie można stosować danego typu opony z innym swoim produktem na jednym pojeździe (np. ULTRA GRIP 7 I ULTRA GRIP7+). Z tego co się orientuję jak się zmienia 2 opony, nowe opony zakłada się na tył To się zgadza lepsze, nowsze opony powinno założyć się na tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 GOOD YEAR na swojej stronie nawet przy pewnych typach opon zaznacza ze nie można stosować danego typu opony z innym swoim produktem na jednym pojeździe (np. ULTRA GRIP 7 I ULTRA GRIP7+). Na jednej osi. W jednym pojezdzie mozna: http://www.motostrada.pl/goodyear_ultra_gr...0r14_55131.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyli Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jest jeszcze coś - obejrzałem sobie nowe oponki dokładnie. Są to NOKIAN H - opony asymetryczne i chyba kierunkowe. Jest na nich oznaczenie INSIDE i OUTSIDE - te oznaczenia są dla mnie jasne. Ale zauważyłem też na nich taki symbol auta a na nim literki F i R co sugerowałoby że są to również opony kierunkowe a symbol wskazują kierunek (pierwszy raz taki symbol spotykam - zawsze miałem opony kierunkowe ze strzałką kierunku toczenia). Niestety, jak sobie je ustawie zgodnie z asymetrią (do środka INSIDE w obu oponach) to nie zgadzają mi się na obydwu kierunki F-F i R-R. Czy orientuje się ktoś jak to w końcu jest z tymi asymetrycznymi(chyba kierunkowymi) oponami? Na stronie NOKIAN jest tylko zdawkowe zdanie, że opony należy zamontować zgodnie z symbolami na oponach:< . Nie ma też info, że są to opony kierunkowe - podkreślane jest tylko, że są asymetryczne. Czy sklep internetowy sprzedał mi inteligentnie dwie "lewe" lub "prawe" opony? Czy może ma tak być? Dodam, że nacięcia są leciutko "ukierunkowane" i bardzo ciężko z samego ich kierunku stwierdzić o ich "kierunkowości". Please o jakieś rady bo sam już nie wiem - w necie coś tam znalazłem, ale w odniesieniu do innych opon - jedni twierdzą że nie ma czegoś takiego jak opony "lewe" czy "prawe" w asymetrycznych i niezgodność kierunkowości "ma byc" inni że właśnie jest i oprócz asymetrii ważny jest kierunek przy ich montażu:P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 NOKIAN H - opony asymetryczne i chyba kierunkowe Te opony są tylko Asymetryczne. Ale zauważyłem też na nich taki symbol auta a na nim literki F i R co sugerowałoby że są to również opony kierunkowe a symbol wskazują kierunek (pierwszy raz taki symbol spotykam - zawsze miałem opony kierunkowe ze strzałką kierunku toczenia Moim zdaniem nie jest to oznaczenie kierunkowości toczenia tylko oznaczenie montażu F- front (przód), R-rear(tył), co też jest dziwne bo jaka może być różnica przód tył :?: Chyba że chodzi o przeznaczenie i jakaś różnica w konstrukcji opony dla przednio i tylno napędowych. :zdziw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyli Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Okiej - zadzwoniłem do przedsatwiciela NOKIAN na Polskę - może kiedyś się komuś przyda - te opony są tylko asymetryczne i przy ich montażu kierować się należy tylko i wyłącznie oznaczeniami INSIDE, OUTSIDE mimo, że wycięcia na oponach mogą sugerować coś innego - tak ma być i koniec. Pozdrawiam i dzięki za Wasze odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MacKo Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ja śmigam na Kleber Dynaxer HP2 - już drugie auto obute w te gumy ... polecam na deszcz i koleiny :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysno Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Czy ma ktoś w Almerce założone opony 195/65R15? zastanawiam się czy takich nie kupić- są wyraźnie tańsze niż 195/60R15 kupuję Firestone TZ200 i ich ceny to odpowiednio 214 i 242 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Witam, ma ktoś praktyczne doświadczenia z jazdy na oponie Falken SN 807 ??? Interesuje mnie zawłaszcza zachowanie opony na mokrej nawierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawa Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 witam. idzie lato a ja już zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i na początku myślałem o takich jak mam na lato czyli 195/60/R15 ale rozwarzam też 185/65/R15. Pierwsze pytanie jest takie , który rozmiar by był lepszy na zime do Primery WP11 kombi? a drugie pytanie czy ktoś na swojej primerce ma Dębice Frigo 2 185/65/R15 i jak te opony się sprawują w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolf1973 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 nie kupuj dębicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysno Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 jeszcze raz w sprawie 195/65R15 do Almery dzwoniłem dzisiaj do sklepu z oponami dowiedziałem się żeby nie kupować takich opon gdyż nie są one przeznaczone do tego samochodu, mogą ocierać w razie wypadku będzie moja wina itp. co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgeca Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 witam. idzie lato a ja już zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i na początku myślałem o takich jak mam na lato czyli 195/60/R15 ale rozwarzam też 185/65/R15. Pierwsze pytanie jest takie , który rozmiar by był lepszy na zime do Primery WP11 kombi? a drugie pytanie czy ktoś na swojej primerce ma Dębice Frigo 2 185/65/R15 i jak te opony się sprawują w zimie ? Chyba lepiej dołożyć 30-40 zł na sztuce i kupić opony dobrej marki. Z tych dwóch rozmiarów chyba jednak kupiłbym 185/65/R15. Ja za ok 200 zł od sztuki skusiłem się w zeszłym roku na nokiany WRG2 i jestem z nich bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawa Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 witam . właśnie zakupiłem oponki na zime . zdecydowałem się teraz bo ceny są bardzo atrakcyjne. Zdecydowałem się na Yokohamy W Driwe 185/65R15 robione w Japonii. Trafiły mi się całkiem świeże bo (1908). Cena jaką zapłaciłem to 195zł z założeniem od sztuki. Niedługo zima więc się przydadzą Ciekawi mnie rzeźba bierznika bo jest mocno podobna do Continetali TS810 no a te są według testów bardzo dobre więc to podobieństwo jest sporym plusem i gwarancja na 3lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 nie kupuj dębicy! No toś napisał.. może jakieś konkretne uzasadnienie? Jeżdżę na Dębicy od 5 lat i nie kupię nic innego. Frigo 2 spisuje się świetnie i w zupełnosci wystarcza do jazdy. Z innej beczki - ktoś może powiedzieć cokolwiek o Barum Bravuris? Mam na oku komplet z ub roku w rozsądnej cenie ale nie wiem czy te opony są coś warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Czy ma ktoś w Almerce założone opony 195/65R15?zastanawiam się czy takich nie kupić- są wyraźnie tańsze niż 195/60R15 kupuję Firestone TZ200 i ich ceny to odpowiednio 214 i 242 PLN Mam takie opony bo takie przychodza do mojego autka -na zimę bieżnikowane RIGDON (stosunkowo dobre) -na lato CEAT (średniej klasy, jak zwykle na mokrej drodze gorzej sie spisują -jakby twardawe) [ Dodano: Pią 24 Kwi, 2009 11:22 ] Aha -jak kupicie opony o niedopowedniej proporcji wymiarów -to będzie wam żle wskazywal proedkosciomierz oraz licznik km. Proponuej stosowac takie jakie fabryka przeznaczyla (lub stosowne odpowiedniki) do dobrania np na www.opony albo oponeo (żeby srednica całkowita była identyczna jak w kole przewidzianym przez fabryke). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolf1973 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 nie kupuj dębicy! No toś napisał.. może jakieś konkretne uzasadnienie? Jeżdżę na Dębicy od 5 lat i nie kupię nic innego. Frigo 2 spisuje się świetnie i w zupełnosci wystarcza do jazdy. jednemu wystarcza, drugiemu nie. na Dębicy Frigo przejeździłem dwa sezony (Skoda Felicia 1,6) i no more! były głośne, piszczały, nie chroniły przed aquaplanningiem i wytrzymały raptem 15tys. km. czy takie uzasadnienie kolegę satysfakcjonuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Z innej beczki - ktoś może powiedzieć cokolwiek o Barum Bravuris? Mam na oku komplet z ub roku w rozsądnej cenie ale nie wiem czy te opony są coś warte. Jeździłem na nich jeden sezon całkiem niezła opona za rozsądną cenę. Stabilna przy jeździe w koleinach z wodą, niektórzy twierdzą że głośna ja szczerze nie stwierdziłem zwiększonej głośności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawa Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Koledzy może się ktoś wypowiedzieć coś na temat marki "Yokohama" ... konkretnie zimówek ? już zakupiłem ale pytam z ciekawości a pewnie i innym się przyda troche informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fred_Flinstone Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Tez jestem ciekawy opinii o Yokohama zimowe. Kupilem letnie , jestem zadowolony na zime bede jakies opony kupował, jakie to niewiadomo narazie, ile zaplaciles za nie i w jakim rozmiarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi