Gość ladic90 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ogólnie zmieniając pytanie.. co radzicie zrobić na zimę, czy przejść na 17 cali, czy pozostać przy 18-kach dobierając odpowiednie felgi i opony? Zrobiło mi się to mega skomplikowane, teraz jeszcze mówicie, że z tymi Brembo są problemy(muszę zobaczyć, czy na pewno mam Brembo w swoim aucie, bo to widzę wiele zmienia w temacie felg).. poradźcie, jak najlepiej ustawić auto na zimę, chodzi mi o kompromis pomiędzy wyglądem, przeczepnością, a ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marekmks Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ogólnie zmieniając pytanie.. co radzicie zrobić na zimę, czy przejść na 17 cali, czy pozostać przy 18-kach dobierając odpowiednie felgi i opony? Zrobiło mi się to mega skomplikowane, teraz jeszcze mówicie, że z tymi Brembo są problemy(muszę zobaczyć, czy na pewno mam Brembo w swoim aucie, bo to widzę wiele zmienia w temacie felg).. poradźcie, jak najlepiej ustawić auto na zimę, chodzi mi o kompromis pomiędzy wyglądem, przeczepnością, a ceną. ja postawiłem na 17" z kilku względów: 1) i tak musiałem kupić drugi komplet felg (nie uznaje przekładania opon co sezon, szczególnie że nie mam czasu stać w kolejkach i przekładam koła sam w garażu ) 2) większy profil opony daje mniejsze szanse uszkodzenia opony i felgi na dziurach a tych zimą jest dużo i są trudniej zauważalne. 3) cena opon i felg 17 jest duuuużo niższa niż 18 4) uważam, ze jazda na oponach 245 po śniegu nie jest dobrym pomysłem - węższa opona lepiej się sprawdza na śniegu, jednak kosztem przyczepności na suchym. Ale zima to dla mnie czas uspokojenia, wyciszenia i zadumy więc jeżdżę spokojniej niż latem Tym bardziej, ze opierałem się na doświadczeniach mojego brata - on ma latem 255 i 19 cali a zimą 225 i 17 cali (w BMW) i jest zadowolony. 5) zetka nie wygląda aż tak źle na 17 calach decyduj sam to czy masz brembo - to zalezy czy masz wersję EU czy US - jeśli euro to na 100% masz brembo, jeśli US to musisz zajrzeć w koło - na zacisku jest napisane, zresztą jego kształt jest inny z uwagi na ilość tłoczków chyba, że masz pełny wypas - skórę, bose itd - to wtedy duze prawdopodobienstwo jest ze masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ladic90 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 skórka i bose jest.. ale jutro spojrzę czy na pewno są Brembo tez Twoja opinia pokrywa się z tym, co miałem w głowie, że 17-ki i 225/50 byłoby ok.. Tylko teraz nie wiem, jakie felgi mam do wyboru z tych 17-tek, rozumiem, że jest to zależne czy mam te tarcze z brembo, czy nie.. i jeżeli nie, to na ET muszę patrzeć i ok. 30,35,40 musi ono wynosić z tego co wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BossNY Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ja postawiłem na 17" z kilku względów: 1) i tak musiałem kupić drugi komplet felg (nie uznaje przekładania opon co sezon, szczególnie że nie mam czasu stać w kolejkach i przekładam koła sam w garażu ) 2) większy profil opony daje mniejsze szanse uszkodzenia opony i felgi na dziurach a tych zimą jest dużo i są trudniej zauważalne. 3) cena opon i felg 17 jest duuuużo niższa niż 18 4) uważam, ze jazda na oponach 245 po śniegu nie jest dobrym pomysłem - węższa opona lepiej się sprawdza na śniegu, jednak kosztem przyczepności na suchym. Ale zima to dla mnie czas uspokojenia, wyciszenia i zadumy więc jeżdżę spokojniej niż latem Tym bardziej, ze opierałem się na doświadczeniach mojego brata - on ma latem 255 i 19 cali a zimą 225 i 17 cali (w BMW) i jest zadowolony. 5) zetka nie wygląda aż tak źle na 17 calach a ja się wyłamałem i zimą jeżdżę na 18 z oponami 225,245 ale w sumie to tak wyszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marekmks Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 17-ki i 225/50 byłoby ok. na przód, bo na tył 225/55/17. (na 225/50 na tyle byłaby o 20,9mm mniejsza średnica całego koła, a to za duża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ladic90 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 tył 225/55 mówisz.. a felgi te które posyłałem wczesniej w linkach(jakbyś mógł tam zajrzeć, te z dotza czy z momo).. weszłyby? w sensie, czy weszłyby na te opony na przód i tył pewnie napiszesz, że to zależy od tego, czy mam Brembo;) Muszę to jutro sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marekmks Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 tył 225/55 mówisz.. a felgi te które posyłałem wczesniej w linkach(jakbyś mógł tam zajrzeć, te z dotza czy z momo).. weszłyby? w sensie, czy weszłyby na te opony na przód i tył pewnie napiszesz, że to zależy od tego, czy mam Brembo;) Muszę to jutro sprawdzić. 7 cali byłaby za wąska - zalecane na opony 225 jest 7,5 cala. ja mam przód 7,5 cala , tył 8 cali. Co do montażu na brembo - wybacz, ale wróżką nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ladic90 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 dzięki za pomoc, będę to ogarniał i dam znać, co i jak, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worm#21 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 a ja się wyłamałem i zimą jeżdżę na 18 z oponami 225,245 ale w sumie to tak wyszło.. ostatnia zima na 19' i juz nigdy wiecej... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa_hb Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Ja jestem na takim samym setupie co BossNY, daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 ja też jestem na tym setupie plus michelin aplin pa3, a czy daję radę, okaże się jak spadnie śnieg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa_hb Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (edytowane) No ja nawet mam chyba takie opony, ale nie jestem pewna.. i już przejeździłam poprzednią zimę Jest fun, ale dawały radę ;) chociaż wiadomo, do 'odśnieżania' się z nimi nie zabierałam ;P Edytowane 9 Grudnia 2011 przez ewa_hb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marekmks Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 chociaż wiadomo, do 'odśnieżania' się z nimi nie zabierałam ;P do odśnieżania polecam łopatę są w Castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa_hb Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 do odśnieżania polecam łopatę są w Castoramie *Fiskarsy po 76zł, mieszczą się do bagażnika zety :D Must have na zimę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BossNY Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 a tak się wozi zimówki http://i54.photobucket.com/albums/g109/Mike2JZ/2004%20Nissan%20350z/1239396045.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 No ja nawet mam chyba takie opony, ale nie jestem pewna.. i już przejeździłam poprzednią zimę Jest fun, ale dawały radę ;) chociaż wiadomo, do 'odśnieżania' się z nimi nie zabierałam ;P Ewa no to nie dość że mamy takie same zetki, to jeszcze wychodzi na to że jeszcze opony Ja tam jakoś nie boję się że będę się na tych 18' zakopywał, bardziej niepokoi mnie fakt że zetką może się jeździć jak pługiem... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa_hb Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 a tak się wozi zimówki http://i54.photobuck.../1239396045.jpg Ooooo... tylko trzeba pamiętać żeby przypiąć pasem do rozpórki -bezpieczeństwo przede wszystkim Młynarz, na to wygląda jak sobie/Ci odsnieża to nie będziesz robił za pług.. zreszta.. póki co to śniegu nie ma Strider, na pewno jakieś składane też mają Poza tym bez przesady z tym bagażnikiem w roadsterze Z tego co widziałam to ten fiskars by wszedł spokojnie (z zastosowaniem instrukcji obsługi z klapy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marekmks Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 myślę, że do roadstera spokojnie wszedłby ten fiskars, bo to nie jest zwykła łopata do coupe włożyłbym z 10 fiskarsów tak to pasuje do coupe : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyOne Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 A ja na ten sezon zimowy założyłem 295/19/30 pół godziny mi to zakładali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BossNY Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Ooooo... tylko trzeba pamiętać żeby przypiąć pasem do rozpórki -bezpieczeństwo przede wszystkim ... w ramach ciekawostki: http://img413.images...41749515416.jpg http://i334.photobuc...BK/kayak025.jpg myślę, że do roadstera spokojnie wszedłby ten fiskars, bo to nie jest zwykła łopata do coupe włożyłbym z 10 fiskarsów tak to pasuje do coupe : To teraz wiem do kogo dzwonić jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_Karol Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 myślę, że do roadstera spokojnie wszedłby ten fiskars, bo to nie jest zwykła łopata do coupe włożyłbym z 10 fiskarsów tak to pasuje do coupe : Mam identyczną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utaszo Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 właśnie znalazłem ciekawą stronke i dużo roznych felg na zetkach, dziele się w ramach pomocy sasiedzkiej: http://superbuytires.com/gallery/model/Nissan/350Z/1-20/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanPlut Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Podepnę się pod temat. W miniony weekend rozwaliłem felge Rays tylną. Werdykt specjalisty-szrot. W związku z tym mam kilka pytań. Ciężko mi znaleźć na allegro, jak już jest to trzeba dać praktycznie tysiaka. Zastanawiam się co zrobić czy jednak dokupić czy może kupić jakieś inne a pozostałe 3 sprzedać. Nie mam dużych funduszy, ale Rays-y średnio mi się podobają. Jakie parametry powinna mieć felga do brembo i stockowych gum. Chodzi mi najbardziej o szerokość(czy może być jedna? czy też muszą być różne?) i o ET.Czy macie może jakieś namiary na sklepy z felgami nawet używanymi w rozsądnej cenie? Może gdzieś jeszcze poszukać tego Rays-a. PS: Co można zrobić z rozwaloną felgą? Niestety naruszona jest konstrukcja i nie da się naprawić. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez DanPlut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) z tego kąta patrzac na zdjecie nie wyglada jeszcze tak zle, żeby nie dało sie jej uratowac felga jakie parametry powinna miec?? a rożne, bo nissan ma duże nadkola co kazdy wynalazek pomiesci:) w serii jest 18x8`` ET:30 Edytowane 10 Stycznia 2012 przez hot_rider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyOne Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Tej felgi już nie uratujesz bo jest kuta i chyba nikt w Wwa nie będzie miał nawet maszyny tak mocnej aby wyprostowała tą felgę. Ja już załatwiłem pare sztuk kutych felg więc coś na ten temat wiem A nawet jak ją pod prostują to Ci będzie bić przy ponad 140 Km/h Ja mam te raysy do driftu więc jak będziesz chciał sprzedać pozostałe 3 to możesz do mnie uderzyć. PS: Co można zrobić z rozwaloną felgą? Ja będę sobie z jednego Raysa Nismo robił stojaczek obrotowy na wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi