tyla Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 to bardzo fajnie, ze da sie ja wyciagnac i mozna zamontowac w kazdej wersji wyposazeniowej. Ogłoszenie pojawi sie w dziale sprzedam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Od 1.6 do diesla sprezarka nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyla Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 dlaczego nie pasuje ? moze wystarczy uzyc innych otworow w łapie sprezarki jak to bylo w mazdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Sprężarka klimatyzacji zarówno w benzynie jak i dieslu jest taka sama. Sprzęgiełko tej sprężarki już nie jest takie samo, benzyna ma inne i diesel ma inne. Mocowania również zupełnie inne. Długość przewodów klimatyzacyjnych inna. Moim skromnym zdaniem - w tym przypadku nie warto bawić się w zakup klimy od benzyny do diesla. I tak trzeba by dokupić sporo gratów, żeby to zamontować - bo rozchodzi się głównie o zupełnie inny sposób montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawciooo198307 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Kurka byłem pewny ze wszystko jest tak samo.Po co mieliby sie bawic w dwie podobne aczkolwiek rózne klimy skoro mogli zrobic jedną dla wszystkich wersji silnikowych.Zresztą po co bede ładował klime do auta wartego ok 3-3,5 tys skoro klima by wyszła około połowe jego wartosci. Edytowane 11 Listopada 2012 przez Białyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Tutaj bardziej rozchodzi się o różnice diesel - benzyna. W dieslu inaczej rozmieszczone graty silnika, inne prędkości obrotowe (czyli sprzęgiełko inne), stąd taka różnica. Gdyby Ci się udało kupić kompletny zestaw od klimy za ~500zł to czemu by nie zakładać, fajna sprawa na upalne dni Ja teraz się rozglądam za Webasto do N15 i jakoś nie zrażam się tym, że auto swoje lata ma, nie jest wiele warte, ale z pewnych powodów będzie musiało mi jeszcze 3 lata posłużyć - to co szkodzi je doposażyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Wszystko by pasowalo do diesla ale w 1.6 jest inny napinacz paska i sprezarka ,reszta jest taka sama. Edytowane 11 Listopada 2012 przez darek197612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyla Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 W takim razie sprzedam kompletna instalacje za 650zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Mysle ze jakbys z ceny zjechal jeszcze to by sie chetni znalezli.Zalozyc mozna przeciez samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Jak już coś, to nie napinacz, tylko sprzęgiełko sprężarki Mocowania inne oraz długość rurek też inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Sprezarka ma inne mocowanie i napinacz jest inny.Do diesla pasuje napinacz od 1.4 .Silnik 1,6 ma dwa paski klinowe(wielorowkowe) a silnik 1.4 i 2.0 d maja po trzy paski(wersje z klimatyzacja)Dlugosci rurek sa podobne.Ja mam od 1,6 i pasuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyla Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 no maxymalnie moge zjechac z ceny do 600zł bo jak mniej to nie oplaca mi sie tego wyciagac z auta jesli jest jakis cvhetny to zaprzaszam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Dąbczak Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Mam pytanie co może być przyczyną wycieku oleju z klimatyzacji. Ostatnio byłem w warsztacie na kanale, ale z zupełnie innym mankamentem i mechanik powiedział, że wycieka mi olej z klimy. Jednak nie umiał powiedzieć, co może być przyczyną. Dodam, że sama klimatyzacja działa tylko po pewnym czasie spada jej skuteczność. Tak też pomyślałem, ale zastanawiam się czy na tym etapie można coś więcej zawyrokować odnośnie przyczyny i miejsca wycieku ? Jeśli się nie mylę to ze sprężarki (zaraz z przodu podwozia lekko po stronie pasażera) Edytowane 17 Listopada 2012 przez Jerzy Dąbczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Widocznie musi byc jakas nieszczelnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Ale z kąd wycieka?Ze sprężarki,przewodów, chłodniczki,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Najprawdopodobniej masz pęknięty w którymś miejscu przewód aluminiowy, u mnie pękł i oddałem go spawania (aluminium). Generalnie musisz podjechac do warsztatu który zajmuje sie klima, nabiją tobie układ i sprawdzą skąd ucieka ewentualnie jak masz dostęp do kanału to sam poszukaj skąd ucieka - odpal auto włącz klime i obserwuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl22 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnośnie włączania klimatyzacji zimą. Ostatnio wymieniłem chłodnice bo 2 lata nie chodziła. Wyczytałem gdzieś że od -5 powinna się sprężarka nie załączać a dzisiaj -8 i się załącza(bez obiegu wewnętrznego) . Czy to normalne? dodam, że po odpaleniu zimnego auta, gdzie obroty sa w granicach 1000 po włączeniu klimy nie zauważam ich dodatkowego podniesienia natomiast gdy po chwili opadną do max 800 to się trochę podnoszą więc wtedy załącza i słychać spreżarke. Jak to jest Panowie w waszych almach i ewentualnie gdzie szukać tego czujnika? Dodam,że gdy nie miałem czynnika w klimie to się ona nie załączała. pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Motyl22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Masz klime manualna czy klimatronik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Uczeni cały czas nie są co do tego zgodni, można poczytać tu :-) http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/87125-klimatyzacja-a-mroz/ u mnie przy około -8 się jeszcze włączała ale mam wrażenie że dziś przy około -10 już nie. Faktem jednak jest że zawsze jak klima jest włączona, czy też "włączona" to szyby odparowują szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl22 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) klima manual.W instrukcji pl pisze że od -5 sie nie wlącza tylko nie pamiętam czy klimatronic czy manual. Wydaje mi się ze w manualu nie ma czujnika żadnego innego oprócz tego w osuszaczu myle się?te załączanie np w -8 chodzi mi dokładniej żeby nie uszkodzić klimy oraz czy ma to jakis zwiazek latem z wydajnością sprawdziłem przed chwila w instrukcji pl i powyżej -5 nie włacza sie w typie c, natomiast moj typ to A manual nic o tym nie pisze. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Motyl22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Wczoraj u mnie -10st. Almera stała 6 godzin pod chmurką. Po odpaleniu klima się nie włączyła (manual). Po przejechaniu trasy ponad 50km i wstawieniu auta do garażu, a następnie w garażu pochodziła sobie jeszcze z 10min na wolnych obrotach - klima już się włączyła. W Accordzie również manual, nie włączyła się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl22 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 czyli wniosek jest że gdzieś z czujnikiem temperatury u mnie nie tak. Orientuje sie ktoś co to za czujnik? nie czasem czujnik temperatury co odpowiada za czas nagrzewania świeć żarowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zależy, jak włączasz klimę. Jeśli auto stoi sobie w garażu (nawet nieogrzewanym) na wolnych obrotach, to pod maską robi się ciepło i czujnik wyłapuje inną temperaturę, wtedy klimę włączysz. Ale gdy już auto postoi pod chmurką i zaraz po odpaleniu włączysz - sprężarka nie powinna się załączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl22 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 pod chmurka i odrazu po odpaleniu nie zauważam żeby cokolwiek sie włączało natomaist po 5 minutach jazdy juz tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 A ja mam 2.2di, 2000r i nie ma znaczenia temperatura, jak włacze przycisk od klimy to sie włacza klima. Bez sensu by było gdyby klima sie nie włączała np przy -10st, np szyb by nie można było odparować. Inaczej jest w klimatroniku, u mnie (peugeot 407) klima sie nie włącza przy mrozie na programie auto, ale jak włącze odmrazanie szyby to sie włącza i temperatura nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi