aquariusmax Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Taki odczyt po czasie, jednak przeczy prawidłowemu pomiarowi, bo taki pomiar powiem być robiony na postoju na zimnych kołach przed jazdą lub do 1 mili. Wtedy powinniśmy mieć książkowe 2,3/2,1 lub 2,6/2,4. Ale już nieraz technologia była sobie, a życie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Nie miałem jeszcze nigdy żadnego problemu. Pomiar pojawia się po przejechaniu kilkunastu do 20m. Tak więc wpływ rozgrzewania się opon pod wpływem jazdy można pominąć. Oczywiście możliwy jest system z ciągłym pomiarem i wyświetlaniem ciśnienia, ale powodowało by to krótką żywotność baterii. Nie wiem kto chciał by wymieniać czujniki i płacić za nie co 1,5-2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Jesli pomiar powinien byc wykonywany i prezentowany uzytkownikowi dopiero po ruszeniu i przejechaniu X metrow to u mnie jest ok :-) tzn otrzymuje informacje z 4 kól po wykonaniu krotszego lub dluzszego dystansu, kropka. Dzieki za doprecyzowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Panowie czy jeżeli montujecie czujniki na felgach pierwszy raz to trzeba je jakoś programować? Kupiłem poniższe czujniki: https://allegro.pl/oferta/czujniki-tpms-nissan-qashqai-x-trail-oryginal-7655637699?snapshot=MjAxOS0xMS0xN1QxNzoyNjowOS41MDlaO2J1eWVyOzY5ZTcwZjRmOGVkODgyMmY0YzJkZGU5YjI2NzIzYjNkNTRjYTI5NmNiNTMzYjAwYzhhMGMxZjBhMTI2ZTU4MzE%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Przy pierwszym zamontowaniu czujników powinny być automatycznie wykryte i zaakceptowane przez system auta po przejechaniu kilkunastu -do 20 paru kilometrów. Jest to opisane w instrukcji. Przy kolejnych zmianach kół zima-lato następuje to już znacznie szybciej. System jeżeli jest sprawny to działa automatycznie. Temat ten już był wałkowany wiele razy i przeglądając wcześniejsze wpisy można znaleźć odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 9 godzin temu, Hunter napisał: Panowie czy jeżeli montujecie czujniki na felgach pierwszy raz to trzeba je jakoś programować? U mnie pierwszy raz same bardzo szybko załapały. Po ponownym założeniu potrzebowały już kilka km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Pytam ponieważ na serwisie mówili mi że pierwszy raz trzeba je zaprogramować stąd moje pytanie. Jak zwykle okazuje się że trochę chcieli mnie naciągnąć :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo48 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Wymiana kół letnie/zimowe 4 raz ten sam zestaw, zawsze były bezproblemowo wykrywane i tym razem tak było. Po kilku kilometrach zapaliła się kontrolka opon i wyzerowało się ciśnienie na wyświetlaczu w 4 kołach. Po uruchomieniu silnika kontrolka miga 15 sek.dalej pali się ciągle. Przejechałem 35 km.i jest bez zmian, ponowna kalibracja nie pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Pokazuje zerowe ciśnienie?Spróbuj dopompować do jednego koła nawet do 4 atm,ale wyświetlacz musi być aktywny żeby obserwować czy zmienia się wskazanie.Druga opcja to baterie w czujnikach,a trzecia...jeździć.Czasami głupieją i zapalają się dopiero nawet po ponad 100km! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Po czterech latach na samochodzie - to mogą być baterie. Czujniki są aktywne tylko podczas jazdy Edytowane 25 Listopada 2019 przez Czech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi2412 Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Na allegro są oryginalne po 400zł komplet , u mnie są takie zamontowane od poczätku na felgach robiłem fotkę przy zmianie opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mao Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 W dniu 25.11.2019 o 11:18, Bolo48 napisał: Wymiana kół letnie/zimowe 4 raz ten sam zestaw, zawsze były bezproblemowo wykrywane i tym razem tak było. Po kilku kilometrach zapaliła się kontrolka opon i wyzerowało się ciśnienie na wyświetlaczu w 4 kołach. Po uruchomieniu silnika kontrolka miga 15 sek.dalej pali się ciągle. Przejechałem 35 km.i jest bez zmian, ponowna kalibracja nie pomaga U mnie wczoraj wieczorem wymiana, dziś przez 10 km brak odczytów, po 10 km zapaliła się kontrolka a po 20 km pojawiły się odczyty i kontrolka zgasła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo48 Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 W dniu 25.11.2019 o 11:18, Bolo48 napisał: Wymiana kół letnie/zimowe 4 raz ten sam zestaw, zawsze były bezproblemowo wykrywane i tym razem tak było. Po kilku kilometrach zapaliła się kontrolka opon i wyzerowało się ciśnienie na wyświetlaczu w 4 kołach. Po uruchomieniu silnika kontrolka miga 15 sek.dalej pali się ciągle. Przejechałem 35 km.i jest bez zmian, ponowna kalibracja nie pomaga Wizyta w serwisie Nissana ponowne programowanie czujników jest OK. usługa 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Masakra cenowa. Normalnie czarny tydzień. Zazwyczaj przy wymianie kół biorą za programowanie ok. 50 zł. Czy latem znowu zapłacisz 200 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 7 godzin temu, Bolo48 napisał: Wizyta w serwisie Nissana ponowne programowanie czujników jest OK. usługa 200zł A czemu programowałeś? Nie złapały nawet po 100km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mao Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Może warto wziąć na przeczekanie jeśli w instrukcji jest napisane, że powinny zadziałać. Kilka dni z kontrolką da się pojeździć. Odnoszę wrażenie, ze czujniki potrzebują jakiś specyficznych warunków aby zagadały a to już sprawa indywidualna i stąd te rozbieżności wśród użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
city Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Oto moja przygoda z czujnikami. Wymienione koła na zimowe, to samo ustawienie co w tamtym roku, napompowane 2,4 przód 2,2 tył. Czujniki aktywowały się po ok 30 km ale wskazanie mnie zaskoczyło. Na czujnikach: LP 2,4; LT 2,4 ; PP 2,2; PT 2;2 o co chodzi ? Spuszczam trochę powietrza z PP, pokazuje ubytek w LP, spuszczam z LP pokazuje ubytek w LT. Na szczęście po przejechaniu kolejnych 30km czujniki przypisały się do odpowiednich kół. Edytowane 29 Listopada 2019 przez city Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cules Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Pomóżcie Mam QQ z 2018. Kupiłem drugi komplet kół na zimę poza ASO (felgi aluminiowe + opony + czujniki ciśnienia 407003VU0A/407005663R - metalowe z nakrętkami). Po założeniu nie wykrywa czujników. Przejechałem już ponad 100 km i dalej nic, samo nie załapało. Kontrolka świeci się stale. Wybierając kalibrację z menu na postoju nic się nie dzieje, jakby od razu wracało do menu poprzedniego. Macie jakieś pomysły co jeszcze można zrobić samemu bez wizyty w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mao Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Kalibracja z menu komputera jest kalibracją temperaturową i raczej nie wymusza zaczytania nowych czujników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 W dniu 21.11.2019 o 12:17, Hunter napisał: Dziękuję za odpowiedzi. Pytam ponieważ na serwisie mówili mi że pierwszy raz trzeba je zaprogramować stąd moje pytanie. Jak zwykle okazuje się że trochę chcieli mnie naciągnąć :-) Witam. Założyłem nowe koła z zimówkami i czujnikami kupionymi na Allegro. Specjalnie poprosiłem na serwisie aby ich nie programowali. po kilku kilometrach czujniki same zaskoczyły. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysrob Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Wczoraj wymieniłem opony letnie i prostowane były alu felgi. po trzech km czujniki się wczytały. opony zimowe mam na stalówkach. Nic nie resetowałem tylko wpisałem nowe ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof. Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Przepraszam za wpis nie dokońca na temat bardzo mi zależy , odnośnie TPMS czujników kłopot mam z sekwencją kodowania nowych czujników nie mogę znaleźć jak zainicjować by auto weszło w tryb nauki rocznik. 2018 1.6 disel. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w temacie wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 A ile już na tych nowych czujnikach przejechałeś kilometrów? Wg mojej wiedzy tu akurat jak za mało rzeczy - można Renault Nissana pochwalić. Nie masz jednego odbiornika sygnału z czujników - tylko cztery w okolicach każdego nadkola. Tym samym: nie trzeba ich kodować, przypisywać itp, możesz włożyć w dowolne miejsce (nie trzeba patrzeć na kolory wentyli itp), zamieniac koła miejscami itd. Tylko musisz trochę na nich przejeździć - niektórzy piszą nawet o 20 kilometrach. Ale najczęściej już po kilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof. Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Niestety już około 2000 kilometrów przejechane a nadal nie odczytał niczego. Więc zamówiłem dekoder EL-50448 wszytko gra tylko w aucie jak robie reset nic się nie dzieje calibracja również, komputer auta brak reakcji więc szukam sekwencji do trybu nauki tyle że nigdzie nie ma wzmianki na temat Nissana qashqai, więc utknołem w martwym punkcie. Tylko forum mi został i życzliwość ludzka ktoś w końcu próbował tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 19 minut temu, Krzysztof. napisał: Tylko forum mi został i życzliwość ludzka ktoś w końcu próbował tak sądzę. Zerknij na film i zastosuj dokładnie opisaną przeze mnie procedurę. Też kopałem się z koniem po rotacji kół, aż znalazłem film dot. QQłki, zastosowałem i problem rozwiązany.https://forum.nissanklub.pl/topic/116004-kalibracja-tpms-po-rotacji-kół/?tab=comments#comment-1249689 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi