Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony i felgi na zimę

Grigorij0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Brzyku jak widzisz miałem inne doświadczenia :(  A co do ceny opony to nie patrz co tam pisze gdyż cenę mi troszkę obniżyli podczas rozmowy :D Montaż czujników TPMS, założenie opon na felgę, wyważenie zapłaciłem 50 zł więc można powiedzieć grosze. Największym wydatkiem były oryginalne nissanowskie felgi i opony :0recourse:

To rzeczywiście promocyjnie.
Z tego co pamiętam za komplet zimówek w ASO ale nie firmowych dalem w sumie chyba 3500 z montażem.
Do sprawdzenia w poprzednich moich postach.

Na marginesie.
Firm nacigajacych jak czytam ( przypadkowo oczywiście ) jest b dużo w Krakowie.
Mnie naciągnęli na akcesoria zwierzęce. Też w Krakowie.

Dlatego zawsze zamawiałem z płatnością u kuriera :) No mnie troszkę drożej to wyniosło niż 3500 :D Ale jakbym zmienił na opony na takie jakie w serwisach proponowali to spokojnie bym się w tym budżecie zmieścił :)

Edytowane przez rafsty
Miałem na myśli cenę za wszystko :D

No ja zamawiałem "moje ulubione od 3 lat".
Pewnie trochę tańsze niż M.
Ale także sprawdzone.
.

Chęć oszczędzenia 20 zł na 1000 zł czasem mnie samego zaskakuje.tzn sam oszczędzam:-)
Ale to przypadłość starych lat gdzie na wszystkim się oszczędzało.

Panowie czy ktoś użytkuje lub coś słyszał o oponie Fulda Kristall Control SUV, opona jest już rok na rynku a opinii jak na lekarstwo.
Jeżeli wierzyć etykiecie to ma fajne parametry  zużycie paliwa C, przyczepność na mokrym B, no i hałas 70 dB. No i cena całkiem przyjemna.

• 2 tygodnie później...

Drodzy koledzy, jeżdżę na 19" i proszę o poradę co założyć na zimę zostawić felgę i kupić zimówki (jakie) czy też wymienić na komplet 17"? Nadmieniam że ważny jest dla mnie wygląd i bezpieczeństwo komfort mniej dużo nie jeżdżę.

W zimie nie patrz na wygląd,jak chcesz utrzymać wygląd,na który prawie nikt w zimie nie zwróci uwagi to kup 19',natomiast jak chcesz mieć i w miarę komfort i bezpieczeństwo i wygląd ,to kup 17" i załóż na  alusy...

8 minut temu, JACKO29 napisał:

W zimie nie patrz na wygląd,jak chcesz utrzymać wygląd,na który prawie nikt w zimie nie zwróci uwagi to kup 19',natomiast jak chcesz mieć i w miarę komfort i bezpieczeństwo i wygląd ,to kup 17" i załóż na  alusy...

Ok a jak się ma sama kwestia bezpieczeństwa tzn dlaczego 17 jest bezpieczniejsze? I co na to ubezpieczyciel jeśli by się coś stało?

Takich pytań jest bez liku,a jeszcze nigdy nie spotkałem się z kwestią podważenia ubezpieczenia.Przecież felgi 17,tak jak i 16 na stalówkach ,jak i 18 i 19 to jest to wszystko co daje producent,dealer.Więc gdzie tu jakaś niezgodność???

Opona o wyższym profilu,a co za tym idzie o mniejszym obwodzie felgi jest na pewno lepsza w zimie .miększa.A co do kwestii bezpieczeństwa to powiem kolokwialnie ,zależy jak jeździsz i jakie gumy założysz.

Te opony mają dobre opinie,ale ja się nie wypowiem na ten temat,nie używałem ich.W zimie jeżdżę na Nokian WR D4 i mogę powiedzieć,że są na prawdę dobre.Mam je właśnie na felach 17"

Brzyku Uni też są de best,miałem letnie.

A ja pozostałem wierny na zimę michelinkom :P  Chociaż w tym roku po testuję alpin5 i mam nadzieję że dalej im pozostanę wierny :D  Już czekam na zimę :D

W dniu 7.09.2015 o 11:54, Karminadel napisał:

To masz jeszcze na zimówkach 19"

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70851-galeria-naszych-qq/page-4?do=findComment&comment=1024944

i jak zwykle dodam: nigdy nie rozumiałem i nigdy nie zrozumiem tego strachu U!!! UuuUUUUuu!!!! (przeszły ciarki? he? hihihi) przed tą niedobra zimą i kombinowanie z oponami i felgami.

No właśnie jak się jeździ na 19 w zimie i ewentualnie jakie opony polecasz?

Ja jeżdżę na 19" zimówkach i żyję... Pomijając brak zim i brak perspektyw by były takie jak za mojego dzieciństwa (przynajmniej poza miejscowościami górskimi) - to ryzykuję życie i nawet na narty jeżdżę.... zimą... :-D

• Upvote 1

Polecić Ci nie polecę - ale odradzę te, które miałem - Falken HS449. Wg mnie nie złe gówno - strach było w zakręty wchodzić. W tym roku już ich nie zakładam, choć mają głęboki bieżnik. Opchnę na OLX.

A mam zamiar kupić NOKIANy.

12 godzin temu, Karminadel napisał:

Polecić Ci nie polecę - ale odradzę te, które miałem - Falken HS449. Wg mnie nie złe gówno - strach było w zakręty wchodzić. W tym roku już ich nie zakładam, choć mają głęboki bieżnik. Opchnę na OLX.

A mam zamiar kupić NOKIANy.

Ja również że swojego doświadczenia polecam Nokiany, obecnie w 3 samochodach mam na zimę WR D3 i naprawdę są znakomite.