Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile pali Wasza Primerka latem i zimą

Gość daniellus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj robilem trase 500km srednie wyszlo 6,4l wiekszosc trasy autostrada 140-180 i 100km normalnla droga 70-100 auto to p12 silnik 2.2 Di chyba tak sie nazywa ten motor.przy spokojnej jezdzie autostradowej mozna zejsc ponizej 6l

wczoraj po 2 dniach nieodpalania musiałem wyskoczyć na 5min do wałbrzycha jak wyjeżdzałem z wrocławia to komp pokazał 13l/100km jak dojechałem do wałbrzycha wyszło 7,1 a jechałem dosyć ostro zaraz potem wróciłem dzisiaj znowu do wałbrzycha wrocław-wałbrzych-wrocław(+ 40km po mieście) średnia wskazana przez kompa 6.9l/100km

ogólnie stwierdziłem że P11 144 2.0 pali w mieście tyle co 2.0 :) ale na trasie to juz jak 1,6

jestem zadowolony to idealne autko dla mnie szkoda że je sprzedaje :cry:

:smile: Moja Prima pali tak jak ją się traktuje.Delikatna zachowawcza jazda to minimum7.1lpg na trasie,a but po autostradzie to 11lpg,najwiecej po miescie to 12.5 w zime,tak wiec generalnie jest ok :mrgreen:

info dla posiadaczy 2.0TD:

mi sie ostatnio udało zejść ze spalaniem do 6,55l/100km w poniższych warunkach:

- odcinki ok 20-30km bez gaszenia silnika

- typ trasy: miasto, rano w miarę płynnie bez korków, po południu częściowo w korkach

- średnia temp. zewn ok -5 st

- paliwo : shell diedel extra

- max obroty silnika: na biegach 1,2,3,4 -2000obr, na biegu 5 - 2700obr

wstępne wnioski są takie: silnik w mojej primerze jest najoszczędniejszy gdy nie przekracza się zakresu 2000obr (kiedys sądziłem że jest to 2500obr i wtedy spalanie po mieście było na poziomie 7,2-7,7 l)

Czy da się tak jeździć? Tak, tylko praktycznie ręka cały czas operuje lewarkiem zmiany biegów. Użytkownicy silników benzynowych pewnie nie do końca w to wierzą ale ja nie odczuwałem przy tym dyskomfortu w jeździe, ponieważ po wymianie przepływomierza autko jest elastyczne i nie ma problemów z przyspieszeniem nawet przy 1200obr na niskim biegu.

Adam

no tak ale najlepsze wartosci przyspieszen sa wlasnie miedzy 2000 a 3000 obrotow! wiec nie dziwie sie ze pali mi 7,5, choc musze wg manuala sprawdzic wszystkie podane na koncu wartosci wszelkich czujnikow - napewno cas jeszcze zle zapodaje sygnaly + check nr 18

Gość Jacek Kaźmiercz

Witam

Moja P11 2,0 z instalacją gazową podciśnieniową drugiej generacji pali w cyklu mieszanym około 10 l gazu z prędkościami do 120 km/h. Trasa 3500 km Francja Lyon i z powrotem z wyjętym gazem spaliła 10 l benzyny przy prędkościach jak warunki pozwalały 180-200 km/h. Podkreślam w 5 osób i po brzegi wypełnionym bagażnikiem. W zaufaniu powiem iż z górki jechałem 6000 obrotów czyli jakieś 240 km/h.

Witam

Moja P11 2,0 z instalacją gazową podciśnieniową drugiej generacji pali w cyklu mieszanym około 10 l gazu z prędkościami do 120 km/h. Trasa 3500 km Francja Lyon i z powrotem z wyjętym gazem spaliła 10 l benzyny przy prędkościach jak warunki pozwalały 180-200 km/h. Podkreślam w 5 osób i po brzegi wypełnionym bagażnikiem. W zaufaniu powiem iż z górki jechałem 6000 obrotów czyli jakieś 240 km/h.

To bardzo ciekawe. Czesto jezdze po niemieckich autostradach. musze przyznac, ze auta z polskimi numerami sa z reguly zawalidrogami. na trzy ostatnie przejazdy zdazylo mi sie byc raz(!) ;) wyprzedzonym przez auto na polskich numerach, a nie jezdze szczegolnie szybko (150-160km/h), nie chcialbym sie czepiac, ale nawet w niemczech niewiele jest autostrad gdzie daloby sie z taka predkoscia w miare spokojnie jechac. Bo chyba nie jechales z taka predkoscia we francji.

Gość Jacek Kaźmiercz

Nie chodzi tutaj o przechwalanie ale o to ile samochód spala paliwa. Jeżeli chodzi o szybką jazdę mam to chyba w genach. Oczywiście jeżdzę spokojnie ale jak trzeba pogonić i jest to czymś uzasadnione to jadę. Jadąc z takimi prędkościami widziałem w lusterkach że co jakiś czas zbliżała się lub oddalała P12 na niemieckich numerach. :shock:

Dzisiaj sprawdziłem ile mi pali Prima w jeździe tylko i wyłącznie miejskiej, tj. z domu do roboty - około 2 kilometrów, co prawda silnik właściwie cały czas jest zimny i wyszło mi 14 litrów :shock: :shock: :shock: (silnik 1,6 gaźnikowy, sonda lambda nowa) :?

EDIT: podeszwy w butach mam lekkie!!! więc nie butuje nismola!

Gość MarekB9

Nie wiem ile dokładnie spalił mój nissmo miałem trasę ponad 500km. Pełen bak bez dobijania. Nie za szybko waruneczki raczej średnie. Wskzówka po 500km pokazywała 1/2 baku więc w trasie na pewno spalanie jest w porządeczku. :) Więc znów sie ucieszyłem.

Minimalne spalanie jakie udało mi się uzyskać w p11gt to 6,5l ale to na trasie z prędkością 100-110kmh normalnie 7-8l. miasto to różnie od 9,5 (lato w lekkich kapciach) do ......... . Średnio ok 11-12l w mieście musi łyknąć. No cóż stać na konia stać na siodło. :D

ja uwielbiam jechać za miasto P11-tką ostatnio znwu wrocław-wałbrzych-wrocław i średnia 6,7l/100km jak dla mnie rewelacja i jechałem 120-140km/h w tym redukcjie wyprzedzanie po mieście przejechałem 40Km i to w zaje.. korkach ale trasa to auto pali tyle co nic naprwde w passacie nigdy nie osiągnałem takiego wyniu min. to 6.9l/100km i to jazda emerytstyl

Dodam jeszcze tylko że baaardzo ważna jest technika :wink:

W niektórych sytuacjach jazda w stylu emerytstyl powoduje że auto pali nam więcej.

Witam ja to spalaniem mojej 2.0 to jestem zalamany gazu w miescie ok 15-20 zalezy jak jezdrze benzyny to nie wiem bo nigdy nie sprawdzalem jak chcial u gazownika wyregolowac to mi powiedzil ze nic nie zrobi bo silnik pracuje elegancko i rowno kazal mi sprawdzic spalanie na benzynie musze to zrobic

jepa84, sprawdź na benzynie.

Ja miałem podobnie, palił mi 18-19l gazu w mieście a gazownicy mówili że regulacja jest ok. Wkurzałem się na nich, ale pojeździłem na benzynie i też dużo palił. Sprawdziłem sondę, przepływkę, kompresję... wsio ok. Przy okazji sprawdzałem go na analizatorze spalin i wszystko było elegancko, aż się mechanik zdziwił że fura z 94r spełnia obecne normy. Pobawiłem się więc zapłonem i przyspieszyłem tak jak to było opisane na forum. Efekt taki że w mieście pali mi teraz 15-16 gazu (automat, w zimie), a na trasie spadło z 12 do 10l. Przy okazji lepiej się wkręca na obroty.

Jak zrobi się cieplej to mam zamiar jeszcze pobawić się z zapłonem, póki co nie ma stukowego więc można kręcić bardziej :) A za 1-2tys km przegląd instalacji, więc przy okazji wyregulują mi pod obecny stan. Mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej...

Ja zaliczyłem wczoraj trasę 1000km i jestem zadowolony

4 osoby, wyprzedzanie miejscami 150 i 10L gazu

A na A4 Katowice-Wrocław non stop 160-170km/h i 12.5L

Wszystko na gazie z shell :wink:

Gość ptraszek

Primera w10 2.0 diesel - rocznik 1994 przebieg ponad 350 000 a spalanie w miescie:

7,0 jazda po krakowie z czego 1/5 była z przyczepą która miała 2 metry wysokości - tak ze wynik OK mysle biorąc pod uwage ze jest jeszcze zima

Gość wielkimisiek

Witam moja primerka pali:

miasto 8L/100km Pb :grin:

trasa 6L/100km Pb :grin:

Jeżdże na wlonczonym radiu i ogrzewaniu i przeważnie mam wlonczone podgrzewanie szymy często jeżdże trase 870km i tankuje do pełna dojeżdżam na miejsce i jeszcze mam benzyne w baku :) ale chce ją sprzedac ponieważ kupuje nowszy model ale też primere ale P11 Pozdrawiam fanów Primerki może ktoś chce kupić moją

kontakt wielkimisiek@wp.pl

Gość gregorij

Witam,

trasa - 6,8 l/100km

miasto - 9,0 l/100km

przebieg 120tys, paliwo z shell'a (u mnie w mieście mają najlepszą waszkę, bo jak zaleję na petro płock spalenie wzrasta o 10-20%)

pozdrawiam

Witam moja primerka pali:

miasto 8L/100km Pb :grin:

trasa 6L/100km Pb :grin:

Jeżdże na wlonczonym radiu i ogrzewaniu i przeważnie mam wlonczone podgrzewanie szymy często jeżdże trase 870km i tankuje do pełna dojeżdżam na miejsce i jeszcze mam benzyne w baku :) ale chce ją sprzedac ponieważ kupuje nowszy model ale też primere ale P11 Pozdrawiam fanów Primerki może ktoś chce kupić moją

kontakt wielkimisiek@wp.pl

to może ta Cie zainteresuje:

http://www.allegro.pl/item89931164_super_p...ro_2_0_16v.html

Co do spalania od ostatniego skaswania licznika przejechałem 370km(weekend) i średnia jaką pokazuje komp to 7,4 z obliczeń 7,5 w tym 100Km po Wrocławiu i Wałbrzychu :sad:

Jak dla mnie jest git tym bardziej że na trasie jazda tak ok 120-150 czasmi ciut szybciej a czasmi wolniej ale taka średnia to powiedzmy 120km/h w mieście jak to w mieście Jak na motor 2,0 jest super

Zdaje sobie sprawe że gdybym jeżdził tylko w mieście to z 9 by łykneła primerka a gdyby to były odcinki 1-2km to i pewnie z 11l by wypiła ele na takim dystansie to i seicento 0.9 spala 8-9l a normalnie w mieście pali ok 7 wiem bo są dwa w rodzinie

Gość boczkowy

Witam,

To się dopiszę - moje na pełnym baku przejeżdża od ok. 580 km (zima,miasto) do ok. 700 km (lato, dłuższe trasy). Styl jazdy umiarkowany bo literka D ;)

Witam,

To się dopiszę - moje na pełnym baku przejeżdża od ok. 580 km (zima,miasto) do ok. 700 km (lato, dłuższe trasy). Styl jazdy umiarkowany bo literka D ;)

To masz coś nie tak bo w mieście wychodzi Ci spalanie około 10l jak na diesla to szok, chyba że jeździsz bardzo krótkie odcinki