Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1,3 opinie serwis uwagi

CZARNO_CZARNY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, estradonai napisał:

To jaki olej do tego silnika 1.3 DIG-T 140 KM rok 2020 ? Czy filtry oryginalne czy zamienniki?

Zadaj konkretne pytania, ale nie z działu filozoficznych.

Jak kogoś stać to leje oryginał, jak nie lub ma inne doświadczenia, to leje zamiennik.

To nie nieskończony wątek o olejach.

5 godzin temu, estradonai napisał:

To jaki olej do tego silnika 1.3 DIG-T 140 KM rok 2020 ? Czy filtry oryginalne czy zamienniki?

Już chyba wystarczająco długo testowałeś swoim "dylematem" cierpliwość zarówno pomocników, jak i administracji. Trzeba było skorzystać z podpowiedzi, linków (m.in. kol. aquariusmax), doświadczeń osób które usiłowały Ci pomóc. Na koniec posunąłeś się nawet do ubliżania ludziom w efekcie czego Twój wątek został wyczyszczony. Nikt Ci nic nowego nie wymyśli poza tym co wcześniej Ci podpowiadano i nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, a tym bardziej odpowiedzialności za Twoje decyzje.

2 godziny temu, Andrzej G napisał:

Na koniec posunąłeś się nawet do ubliżania ludziom w efekcie czego Twój wątek został wyczyszczony. 

Zacytuj mi kiedy ubliżałem tu komukolwiek? Raczej to mnie potraktowano wyśmiewczo i z góry. Swoją drogą to forum jest co najmniej "dziwne". Nie udziela się konkretnych odpowiedzi, a jedynie wytyka ludziom ich ułomność (sory nie każdy jest specem od mechaniki), udowadnia się wyższość swoich racji bez konkretnych argumentów (bo tak jest i moja racja jest najmojsza), do tego sprzedaje się np. komplet siłowników do podnoszenia klapy, co więcej przez moderatora (gdzie na innych forach jest to opisane w dziale DIY -  gdzie i co jak kupić i jak zrobić samemu), a Ty już w ogóle kolego przechodzisz samego siebie. Przeczytałem dużo wątków i zawsze się wymądrzasz jakbyś pozjadał wszystkie rozumy, a wiedzy raczej nie widać. Także żegnam to forum, bo przez takich jak Ty się zraziłem.

Edytowane przez estradonai

Czy jakiś posiadacz 1.3 ma/miał problem z nagarem w silniku (głównie zapewne na kolektorze dolotowym i zaworach ssących)?
Skutkuje to (przynajmniej tak miałem w moim 1.2) m. in. mułowatością i szarpaniem przy intensywnym przyspieszaniu z niskich obrotów lub podczas jazdy z jednostajną prędkością przy +- 2000 obrotach/min?

Pytam z ciekawości, czy poprawili jakoś konstrukcję, aby problem się rzadziej pojawiał.

Zawsze po otwarciu maski zastanawiam się po co jest ta śruba na "dyndającej" blaszce.

Można prosić o oświecenie. Pytam z ciekawości. A dotyczy 1,3...

Qashqai komora.jpg

Element montażowy.Może w innej wersji wyposażenia jest tam coś przykręcone,osłona? Jakiś moduł?

• 3 tygodnie później...
W dniu 29.11.2021 o 16:02, aquariusmax napisał:

Zadaj konkretne pytania, ale nie z działu filozoficznych.

Jak kogoś stać to leje oryginał, jak nie lub ma inne doświadczenia, to leje zamiennik.

To nie nieskończony wątek o olejach.

Tak informacyjnie. Jestem po pierwszym przeglądzie gwarancyjnym w ASO. Miałem swój olej i filtr klimatyzacji. Koszt przeglądu 420 zł brutto - Warszawa.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam, ja jak narazie najlepsze spalanie  w tym silniku wyszło mi  6,7 litra   , motor jest ogólnie ok  świetne przyspieszenie  jak na tak małą jednostkę ,  choć dźwięk jaki wydaje wkręcając się na obroty to koszmar ,jakby miał się rozlecieć ,  ale chyba ta jednostka tak ma .

• 3 tygodnie później...
Witam. 2019rok . 1,3benzyna 147tys i padł ?
Przypuszczają że głowica wyciek spod uszczelki czy ktoś wymieniał uszczelkę i planował głowice jakie to koszta ?

To jest tekst z forum motoryzacyjnego z fb...Może są lepsze jak 1.2,ale jak widać też krótko żyją.

147tys w około 2 lata...czyli mniej więcej 200km dziennie przez 365 dni w roku. Ten samochód chyba musiał jeździć na Uberze....

To nie jest niewysilony stary diesel żeby przeżyć tak intensywna eksploatację. Spójrzmy jednak na pozytywy - prawie 150tys i gość nie narzeka na GPF i sprzęgło z dwumasa:)

10 godzin temu, JACKO29 napisał:
Witam. 2019rok . 1,3benzyna 147tys i padł ?
Przypuszczają że głowica wyciek spod uszczelki czy ktoś wymieniał uszczelkę i planował głowice jakie to koszta ?

To jest tekst z forum motoryzacyjnego z fb...Może są lepsze jak 1.2,ale jak widać też krótko żyją.

Dlatego przy moich przebiegach dałem sobie spokój z kosiarkami zwłaszcza w SUV-ach i poszedłem do Mazdy. Polecam... ;) 

Te wysilone na maxa silniczki będą niestety padać... :(

• Upvote 1

2.0 i 2.5 w Madzi to  je bajka!

Godzinę temu, JACKO29 napisał:

2.0 i 2.5 w Madzi to  je bajka!

Bajka w zwolnionym tempie.

Dla cierpliwych, czerpiących przyjemność z oglądania wolno zmieniającego się krajobrazu przy przyspieszaniu.

• Like 1

Nikt nie mówi, że to wyścigówka ale.... :D toż nawet 2.0 w automacie do 100-etki jedzie 9,8s a X-Trail 1.3 coś dopiero 11.5s... I co tutaj jest wolniejsze... Tym się po prostu inaczej jeździ i tyle... A w porównaniu do 1.2 turbo to już w ogóle przepaść. Mam porównanie do poprzedniego Qashqai-a.  :) 

5 godzin temu, elsebo napisał:

Nikt nie mówi, że to wyścigówka ale.... :D toż nawet 2.0 w automacie do 100-etki jedzie 9,8s a X-Trail 1.3 coś dopiero 11.5s... I co tutaj jest wolniejsze... Tym się po prostu inaczej jeździ i tyle... A w porównaniu do 1.2 turbo to już w ogóle przepaść. Mam porównanie do poprzedniego Qashqai-a.  :) 

80-120 km/h

CX-5 11 sekund

X-Trail 6 sekund

QQ 1.2 8 sekund

Edytowane przez aquariusmax

15 godzin temu, zeke napisał:

147tys w około 2 lata...czyli mniej więcej 200km dziennie przez 365 dni w roku. Ten samochód chyba musiał jeździć na Uberze....

Wiedząc, że będzie intensywnie użytkować auto, mógł dokupić ubezpieczenie na 5 lat lub 150 tys. km, wtedy problemu by nie było (przynajmniej finansowego).

Obstawiam, że kupił tanio auto już z dużym przebiegiem powyżej 100 tys. km z olejem zmienianym w trybie long life.

• Like 1

13 godzin temu, elsebo napisał:

Była już mowa o tym, że dane Xa sa chyba  w trybie ECO bo to tak nie przyspiesza tylko rwie asfalt. 200 konna hybryda Leksa (NX, coś koło 200 Nm) którą jechałem tez była dostojna (i wyjąca), a w X jak wciskasz gaz to wyrywa :) 

Wiem, wiem... X to bestia... :emot060:

Tylko jakos na trasie nie daje mi rady bo nie ma czym jechac pow tych 120. ;)

35 minut temu, elsebo napisał:

Eeee X przy 140 po wciśnięciu gazu leci do przodu... . Turbo-benzynka ciągnie od 1500 do końca skali. Pojemność swoje robi, ale kosiarka tez kręci do końca rześko :) Zresztą kosiarka ma więcej Nm od tego twojego 2.5G :) A poza tym skrzynia w X nie zamula, nie to co w M. :) 

Edytowane przez Smakor

39 minut temu, elsebo napisał:

To raczej kwestia subiektywnego odczucia, wymagań, oczekiwań i porównania do wcześniej posiadanych aut.

Dla mnie, 1.2 po czyszczeniu dolotu,  przy 120 km/h, jak jadę sam, jest bardzo zrywny i to nawet na vi biegu. Oczywiście subiektywnie.

Jeśli X-Trail ma 6 sekund 80-120 km/h (na iv biegu), to jest to mocne auto.