nilk123 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 10W-30 jest odpowiedni do klimatu umiarkowanego i zimnego. Korzystanie z 5W-30 może mieć pozytywny wpływ na zużycie paliwa są w gorącym klimacie: 20W-40 i 20W-50. Odpowiednie w zimnym i umiarkowanym klimacie -20 (stopni C) korzystnie 10W-30 do stosowania na zewnątrz temperatury. W gorącym klimacie, są odpowiednie 20W-40 i 20W-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarcoon Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Jak kupiłem swoją primerę 2.0 td 3 lata temu też nie wiedziałem na jakim oleju chodziła. Wlałem castrola 10W-40 i stosuje go do dziś. Wszystko jest ok. i nie musze dolewać między wymianami bo ubytki są znikome. Na twoim miejscu wlałbym półsyntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek456 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 o dziękuje bardzo czyli z tego wynika, że mam lać 10W-30 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 http://translate.google.pl/#de|pl| wrzucasz tekst jaki chcesz i naciskasz tłumacz. Czasem wychodzą bzdury z translatora ... a czteropaka opłać jak będziesz przesyłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gusta Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Jak kupiłem swoją primerę 2.0 td 3 lata temu też nie wiedziałem na jakim oleju chodziła. Wlałem castrola 10W-40 i stosuje go do dziś. Wszystko jest ok. i nie musze dolewać między wymianami bo ubytki są znikome. Na twoim miejscu wlałbym półsyntetyk. Ja natomiast wiedziałem, że poprzedni właściciel jeździł na mineralnym a mimo to, wbrew obiegowej opinii, że się tak nie robi, wlałem półsyntetyk i jeżdżę tak już ponad trzy lata. Między wymianami nie dolewam, bo nic nie ubywa. Marka oleju to kwesta gustu. Ważne żeby posiadał określone klasy jakościowe. A mineralny to można lać ale do Ursusa C-330 albo Władimirca a nie do "nyski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drone Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 witam, ja również po zakupie mojej primery nie wiedziałem jaki był olej-w książce serwisowej był jedynie wpis że zalecany olej do silnika benzynowego to pół syntetyk 10w40-również koleś który wymieniał mi ten olej powiedział że wlanie takiego oleju będzie najbezpieczniejszym rozwiązaniem i tak właśnie zrobiłem.Wlałem mobila i do dzisiaj chodzi bez żadnych kłopotów ( odpukać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryspin Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Podstawowa sprawa to przebieg. Kiedys koledzy na tym forum polecali olej Valvoline tu masz odnosnik http://valvoline.pl/valvoline56.html Jezeli chodzi o rodzaj to raczej polsyntetyk 10W40 ja osobiscie smigam na castrol magnatec 10W40. Pamietaj przy wimianie oleju zmienic filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek456 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 okej dzięki wszystkim mam jeszcze jedno pytania dajmy na to, że w mojej primerze jest wlany półsyntetyk i czy mogę dolać syntetyk ? (zmieszać) jeśli nie to jakie są tego konsekwencje a jeśli tak to jaki polecacie ? (marka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drone Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 polecam przeczytać sobie ten artykuł "Olejowe ABC"-wydaje mi się że fajnie tam wyjaśnili do jakich motorów lać syntetyk a do jakich pół syntetyk, jest też dużo informacji odnośnie tego co oznaczają te wszystkie cyferki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Jaki olej mam wlać do nissana primery ? rok 2000 , silnik 1.8 , przejechane 140 tys. może być 5W30 ???? Może być i ja bym zalał takim, lub 5w40 pozdrawiam Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz25 Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) witam olej bedzie najlepszy do primery p11gt?? Edytowane 9 Listopada 2010 przez lukasz25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Tak, myślę że olej będzie najlepszy do tego silnika. Zdania w tej materii bywają jednak podzielone. Na przykład pewna grupa specjalistów opublikowała na youtube filmik, w którym dowodzą że stara honda civic może pracować po wlaniu wody zamiast oleju. Wprawdzie silnik zatarł się po paru minutach, lecz badaczy to nie zniechęca i planują dalsze testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarcoon Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Dobry będzie też towot - też bardzo dobrze smaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markusjk Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Chciałem kupic olej do skrzyni ale pytanie jaki? Bo Castrola jest kilka rodzai: Manual TAF-X API GL-4/5 0.5 litra http://moto.allegro.pl/castrol-taf-x-75w90-synt-olej-przekladniowy-0-5l-i1289715524.html TAF-XS 75 API GL-4 1 litr http://www.tanie-oleje.pl/produkt/castrol-taf-xs-1l . I nie wiem co wybrać oraz ile wejdzie , bo sprzedawca powiedział ,że 3 litry. ...oraz Cstrol TAF-X API GL-4/5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 TAF-XS - kup 4l, wtedy będziesz pewien, że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jacu_21 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Jaki olej do p11 ? 97 rok, 220 tys na liczniku, poprzedni właściciel zalał podobno castrol 10w40 półsyntetyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 valvoline kupiłem 80.000 km temu i jest bezproblemowo i było tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Mam pytanko jeśli chodzi o olej Ravanol. Otworzyli nie dawno sklep w okolicy i maja oleje Gulf i własnie Ravanol. I tanie czesci jak w innych sklepach. Pytałem sie w sklepie o te oleje jeśli chodzi o własciwości to usłyszałem że sobie zaczynaja chwalić. Pytałem do swojego traktorka to za 5l cena jest 105 zeta. Znajomy sprzedawcy zmieniał w pasaci B5 i powiedział mu że zaczał ciszej pracować silnik. Byłem na stronie Ravanol i do czytałem że do nowych silników z filtrem czasteczek stałych czy pompowtryskiwaczami powinny być odpowiednie oleje. Ja do wymiany mam jeszcze może 4 tys km ,bo wymieniam co 10kkm. I pewnie poczytam opinie o tej firmie. I może koledzy na forum coś słyszeli dobre czy złe opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawid14 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Witam jaki olej doradzacie do Nissana primera 1.9 dci 2005 rok przejechane 160tys. km. Pytam dlatego, że nie wiem jaki olej był lany poprzednio. Wydaje mi się, że półsyntentyk był by odpowiedni, 10W40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Pewnie tak. Wiekszości poleca sie półsyntetyk jeśli ktoś nie wie jaki był olej lany wczesniej. Tylko teraz zależy do ciebie wybór jakiej marki wybierzesz olej. Jedni są za valvoline inni mobil1 czy castrol a jeszcze inni inna marke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rychuo@wp.pl Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Witam Jestem posiadaczem Primery 2,0 TD z 2000r. Nadzszedł czas na wymiane płynu chłodniczego. 2 lata temu zalałem różowe Borygo. Czy znacie jakiś lepszy płyn, czy mam zostać przy tym? Czym różni się różowe Borygo od zielonego? Co myślicie o płynie Petrygo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 jak zmieniasz to zalej PRESTONE w takich żółtych butelkach, jest dobry. borygo chyba nie powinien być stosowany w aluminiowych chłodnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz11 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Wie ktoś ile potrzeba dokładnie płynu hamulcowego do układu w P11 z ABS ? Jeden litr wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Powinien wystarczyć . http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/79262-wymiana-plynu-hamulcowego/page__fromsearch__1 Może to terrano ale pewnie starczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Wie ktoś ile potrzeba dokładnie płynu hamulcowego do układu w P11 z ABS ? Jeden litr wystarczy? Wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi