Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kącik oponiarski. Letnie, zimowe. Tu i tylko tu:

Gość maciejwra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was ma moze doswiadczenie z oponami letnimi GoodYear EXCELLENCE?

Obecnie uzywam opon Dunlop SP SPORT 9000 o rozmiarze 215/45/R17. Opony maja przejechane tylko 30.000 km, lecz jedna z nich starla sie ok 1.5 mm wiecej niz druga. Opony kupilem jako nowe, maja ten sam kod, date produkcji. Zadziwiajace jest to, iz opona starla sie na calej powierzchni, nie w jakims szczegolnym miejscu, wyglada to na wade fabryczna.

Szukalem opon w miare rosadnej cenie, i znalazlem wlasnie Goodyear'y w cenie ok 350zl/szt.

Chyba ze znacie moze opony podobnej klasy w podobnej cenie ktore moglibyscie polecic.

a powiedzcie mi ile średnio przejeździcie (w km) na jednym komplecie opon:)

30 000 km i do wyrzucenia?!

Dotychczas standardem byl u mnie przebieg na nowych oponach oscylujacy w granicach 50 - 60 tys km, lub 3-4 sezony.

Dunlopy padly juz po 15 miesiacach/30.000 km (jedna z nich), tzn. na jednej zostalo 4 mm bieznika na drugiej 5.5. W takim tempie opona bedzie do wyrzucenia za okolo 2-3 miesiace, a poniewaz nie bylem z nich w pelni zadowolony - halas i scieralnosc wlasnie - postanowilem zmienic marke, lecz zanim kupie nowy zestaw, chcialbym uslyszec mozliwie jak najwiecej opinii uzytkownikow.

Nikos_ 14" nie wejda do P11 jesli masz z tylu tarcze

Zaloz lepiej 185/65 R15

Mam z tyłu tarcze :-) i w tej chwili mam 14" stalowe.

Zastanawiam się czy wywalenie co najmniej 1k na alu felgi 15" jest uzasadnione jakkolwiek logicznie ;-)

Nikos_ ja kupiłem na stalowych 185/65/14, zieniłem na 195/60/15 - lato i 185/65/15 - zima i te zmienię na 195/60/15 jak się zedrą. Obecnie samochód brudny i wstyd zdjęcia tu wstawiać, ale planuję podjechać na warszawski spot 09.01.09 - podjedź to zobaczysz na żywo - porównasz. Ja tam nie odczułem pogorszenia komfortu bo grubość opony jest podobna, ale jechałem 195/50/15 i było za nisko u kolegi bo na polnych drogach w zimę przychaczał.

Z tego co czytałem to fabryczne.

P11 do 97 były 14" od 98 wsadzali 15"

Szukałem na allegro i z tych co mi się podobają te są najtańsze.

No chyba żeby szukać jednak używanych.

Przejrzę giełdę na wszelki wypadek ;-)

Dunlop SP SPORT 9000
Chyba ze znacie moze opony podobnej klasy w podobnej cenie ktore moglibyscie polecic.

Może Pirelli PZero Nero? Jestem z nich zadowolony (205/45/16) - dobrze kleją, ale na ścieralność a`la Kormorany nie licz.

Gość satanic_mantra
Z tego co czytałem to fabryczne.

P11 do 97 były 14" od 98 wsadzali 15"

Szukałem na allegro i z tych co mi się podobają te są najtańsze.

No chyba żeby szukać jednak używanych.

Przejrzę giełdę na wszelki wypadek ;-)

w mojej almie z 97 mam na zimę stalowe 14'', opony Toyo 175/70

na lato mam alusy ale 15'' również z Toyo 195/50.

Czy do p11 1.6 96' będą pasować felgi 7,5x16 i opony 205/45. I jakie opony polecacie w tym rozmiarze na lato?

[ Dodano: Nie 11 Sty, 2009 17:58 ]

PrzeRuSco, myślę że powinny wejść ja mam 16x7" i jest Jeszce luz wiec myślę że 7.5" też powinny wejść, nie wiem tylko jak będzie podczas max skręcenia kół :) ja mam oponki miszelin i zachwalam sobie :D

Witam Wszystkich !!

Mam pytanie jakie powinno byc cisnienie w oponkach 225/40/18?

Z tego co mi sie wydaje to z przodu 2,6 , tyl 2,4 ale pewny nie jestem

Samochod to primera P12 , 1,6

czekam na propozycje

Pozdrawiam ;) ..

nie wiem czy poruszaliścuie w tym wątku temat opon bierznikowanych?

ale zapytam czy warto, ze 3 razy miałem takie w okresie braku gotówki na inne i nie narzekałem nigdy bierznik mi nie odpadł.

Teraz pytam czy warto zaoszczędzić trochę kasy i kupić takie do auta które i tak nie jeździ szybciej niż 140 km/h?

panowie czy moze ktos poradzic w kwesti cisnienia w oponach?

szukalem na rozunch forach i opini jest cala masa , dla jednych jest to 2,2 i 2,0 inni twierdza z to bzdura i parametry dla niskoprofilowki to 2,8 , 2,4?

jak jest naprawde ?

Witajcie,

Dałem się namówić sprzedawcy na aluminiowe felgi (Tiida 1.8) - i trochę żałuję bo tylko z nimi kłopot: bardziej się niszczą, mogą kogoś kusić i szkoda tych 2,5kPLN ;-)

Jakie opony powinni mi założyć? Standardowe 195/65/R15? Czy jakieś inne? Jakiej firmy opony daje domyślnie Nissan? W Almerze miałem oryginalnie chyba Bridgestone, ale już nie pamiętam.

pozdrawiam

nelson38

zima się skończy a zanim sie skończy dobrze byłoby miec juz letnie oponki. Obiecałem sobie (i almerce) że kupie nowe. Max ile moge wydac to 300 PLN za sztukę. Jaka firme polecacie do Almerki Gti. Ja nie mam doświadczenia. Generalnie waham się czy wziąc 205/55R15 czy 205/50R15.

I oto co wypatrzyłem:

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=105411&rodzaj=1

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=137532&rodzaj=1

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=137558&rodzaj=1

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=105432&rodzaj=1

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=105598&rodzaj=1

I ewentualnie jak ktos posiada jakieś opinie to moge doinwestować:

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=138199&rodzaj=1

http://opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=105831&rodzaj=1

Oczywiście inne propozycje mile widziane. Nie mam doświadczenia więc licze na pomoc.

dodam jeszcze, ze tak jak Almera Gti opony maja służyc zarówno do żywszej jazdy jak i do zwyczajnego dupowożenia w warunkach deszczowych jak i suchych.

Dzięki. :)

Nie zastanawiałes sie nad fabrycznym rozmiarem 195/55? Co do opon to może uniroyal rainsport 2 dobre na suchym i mokrym. Sam jeszcze nie miałem z nimi styczności ale nikt na nie bardzo o ile wogóle nie narzeka :) .

może uniroyal rainsport 2

Mam u siebie 205/55R16 jak dla mnie rewelacja, chociaż nie mam dużego doświadczenia z innymi oponami. Kierowałem się również ceną. Stosunek jakość/cena :one:

Mam u siebie 205/55R16 jak dla mnie rewelacja, chociaż nie mam dużego doświadczenia z innymi oponami. Kierowałem się również ceną. Stosunek jakość/cena

No właśnie znajomi chwalili Uniroyale. Możliwe, ze na te sie zdecyduję.

Ja bym wolał zmienic felgi na 15 i kupic jakies markowe opony. Bałbym sie jeździc na czym kolwiek z chin :/ . Poszukaj testów tych opon np tej firmy która podałeś. To jest moje zdanie na ten temat. Ale wg mnie lepiej na tym wyjdziesz.