aquariusmax Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 4 godziny temu, rafsty napisał: Masz na komputerze podawane ciśnienie z przodu dla tylnych kół? Mnie aso wciskało kit że za każdym razem mam do nich przyjeżdżać na kalibrowanie czujników. Nigdy mnie nie widzieli i wszystko działa ok. Dokładnie z ciśnieniem jak napisałeś. Przekonałem się o tym, gdy miałem dziurę w przednim lewym kole i wrzuciłem zapas na tył (podobno błędnie), a tylne dobre przełożyłem na przód. W efekcie tego, komputer pokazywał, że brak ciśnienia na lewym przodzie, choć było tam przełożone dobre koło tylne. Na tyle był zapas bez czujnika, a komputer pokazywał tam ciśnienie 2.3 bara, jakby żadnej zmiany nie było (oczywiście poza dopompowaniem z 2.1 na 2.3, to widział). Jeździłem tak 3 dni i zrobiłem 60 km i nie było żadnej zmiany (dla pewności, dziurawe koło było w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 18 godzin temu, RAMA napisał: Czujniki nawet sprzedane z oryginalnymi kołami przypisane są do miejsca w samochodzie takiego, jakie było podczas ich programowania. Dowiedziałem się o tym jak wjechałem w dziurę LP a pokazało że brak ciśnienia w PT. Po naprawie kół zaprogramowano czujniki na nowo. Po mojej prośbie o zamianę LT z PP ciśnienia pozostały na swoich miejscach. Można to sprawdzić na każdej stacji benzynowej wyposażonej w kompresor. Kiedyś przywiązywałem do tego wagę ale teraz traktuję tylko jako wskaźnik czy w oponach ogólnie jest OK czy mam zjechać na stację i sprawdzać wszystkie szczegółowo. Twój komentarz - to nieprawda hihihi W QII odbiorniki fal sa w nadkolach - a nie jeden centralny jak np. miałem w Scenicu. Nie trzeba programować ich. Gdyby tak było jak mówisz - wentyle miałyby odpowiednie oznaczenia kolorem - plus gdzieś naklejka który kolor to które koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Kilka osób pisze, że im nie działa automatyczne rozpoznawanie, a niektórzy dalej twierdzą, że to nieprawda. Zapraszam, aby mi to naprawić, bo nawet aso tego nie potrafi. Jestem w stanie nawet zapłacić, abym nie musiał co pół roku płacić 50 zł za kodowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysrob Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) aquariusmax, sądzę że masz czujniki inne niż moje. Ja od 5 lat zmieniam komplety kół letnich i zimowych oraz zamieniam miejscami. Tylko raz miałem kłopot z przypisaniem i korzystałem z pomocy ASO. Powód, Podczas jazdy wykonałem kalibrację. Powinno się ją wykonywać tylko na postoju. Instrukcja na stronie 5-7 wyraźnie mówi o automatycznym wykrywaniu i rejestrowaniu czujników przez TPMS. Edytowane 17 Października 2019 przez krzysrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAMA Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Może i są twierdzący, że to nieprawda i tacy którzy twierdzą bardziej pewnie, że to bzdura ale zdjęcie nie kłamie. I zanim zaczniecie pisać, że jest do góry nogami to spróbujcie przyjrzeć się dokładnie. Przypominam, że oryginalne koła koła były po wiosennej rotacji z zimówek, reset czujników z menu zrobiony tak samo jak wcześniej po założeniu zimówek. Bez powietrza było koło LP Edytowane 17 Października 2019 przez RAMA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Po każdej zamianie kół czy też zmianie trzeba zrobić kalibrację i będzie dobrze. Potrafią czujniki czasem zgłupieć i wyświetli się komunikat o niskim ciśnieniu ale po jakimś czasie powinno pokazywać prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Po kalibracji zrobionej 10 razy żadnych zmian. Przód jest z tyłu, tył jest z przodu. Problemów z zerowym ciśnieniem nie mam żadnych. Jeszcze jakieś propozycje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Koła na zimę kupiłem razem z autem. Nie były one w żaden sposób oznaczone. Wynika więc, że można je dowolnie założyć na samochodzie. W salonie od sprzedawcy przy zakupie otrzymałem info, że po wymianie kół powinny się same zarejestrować w systemie auta. Jednak przy zakupie był pracownik serwisu i twierdził, że trzeba będzie do nich przyjechać i oni zrobią kalibrację w związku z tym, że koła były u nich kupione będzie to za darmo. Po zmianie kół na zimowe po kilkunastu kilometrach pojawiły się prawidłowe odczyty ciśnienia. Wyszło na to, że pracownik salonu jest lepiej zorientowany o możliwościach auta i jego systemu komputerowego od pracownika serwisu. Kolejna wymiana kół i jeszcze szybciej pojawiły się prawidłowe odczyty ciśnienia. Podczas wymiany nie robiłem żadnej kalibracji. Wprowadziłem tylko prawidłowe ciśnienie (referencyjne) dla danego rozmiaru -lato 18cali zima 16cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bllomer Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 witam, posiadam samochód qq j11 z 2014 ,1.5dci i zakupiłem nowe koła na zimę bez czujników, ten sezon zamierzam polatać bez czujników na nowy sezon muszę kupić nowe opony i myślę dołożyć czujniki (chyba że nie będzie uciążliwa jazda bez czujników, możliwe że odpuszczę). Znalazłem dość dobra cenę czujników (nowe około 150zł za kpl) tylko nie wiem czy one będą pasować do mojego auta. Mam taka informacje do nich (TPMS 433Mhz Fit for Nissan NOTE QASHQAI T R5R8), przy probie kontaktu ze sprzedawca nie potwierdził ani nie zaprzeczył że będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 5 godzin temu, aquariusmax napisał: Po kalibracji zrobionej 10 razy żadnych zmian. Przód jest z tyłu, tył jest z przodu. Problemów z zerowym ciśnieniem nie mam żadnych. Jeszcze jakieś propozycje? Myślę że tylko zakup nowych sprawnych czujników pozostaje albo każdorazowe płacenie w ASO za programowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszwi Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 U mnie zimowy komplet kalibrowal się dopiero.po ponad 2 tyg.Choć rok temu zajęło to 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Takie cos znalazlem do mojego nowego zakupionego radia. https://s.click.aliexpress.com/e/Y6LJxbPiF Czy ktos moze ma cos takiego? Czy to sa same nakretki, ktore gadaja z tym modulem (nir trzeba tego w opone/felge) wkladac? Czy beda gadaly tez z oprogramowaniem komputera nissan qq j11 (beda widoczne pomiary cisnienia na desce rozdzielczej? - to juz pewnie chciejstwo czarodziejstwo... I pytanie czy w 2din caraudio android Dasaita w menu pomiaru opon jest w stanie zobaczyc obecne, nissana czujniki? Pewnie nie da sie sparowac czujnikow nissana z caraudio bo gadaja na innych czestotliwosciach i w rozny sposob Moze ktos chce kupic cale 4 kola 2014r. (felgi alu19, opony letnie z czujnikami) do Kaski j11? Edytowane 23 Października 2019 przez Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 12 godzin temu, Piter napisał: https://s.click.aliexpress.com/e/Y6LJxbPiF Czy ktos moze ma cos takiego? Czy to sa same nakretki, ktore gadaja z tym modulem (nir trzeba tego w opone/felge) wkladac? Tak są to same nakrętki i komunikują się tylko z tym systemem. 12 godzin temu, Piter napisał: Czy beda gadaly tez z oprogramowaniem komputera nissan qq j11 (beda widoczne pomiary cisnienia na desce rozdzielczej? - to juz pewnie chciejstwo czarodziejstwo... Nie ma takiej możliwości 12 godzin temu, Piter napisał: I pytanie czy w 2din caraudio android Dasaita w menu pomiaru opon jest w stanie zobaczyc obecne, nissana czujniki? Pewnie nie da sie sparowac czujnikow nissana z caraudio bo gadaja na innych czestotliwosciach i w rozny sposob Też nie. Oryginalny i ten z Ali to dwa różne systemy i nie są kompatybilne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysrob Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Wymieniłem komplet kół z letnich na zimowe. Czujniki prawidłowo wskazały po przejechaniu 15 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 U mnie skalibrowały sie rowniez dzisiaj po nie wiecej jak 15km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 W dniu 16.09.2019 o 21:59, JACKO29 napisał: Sprawdź ET, i J.Przy 18 powinieneś mieć J7,a czujniki szukaj na aukcjach ...https://allegro.pl/oferta/czujniki-tpms-nissan-qashqai-x-trail-oryginal-7655637699 Panowie, stoję przed zakupem kompletu kół zimowych. Czy powyższe czujniki "zgrają" się bez problemu czy macie jakieś inne aktualne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 10 godzin temu, Hunter napisał: Panowie, stoję przed zakupem kompletu kół zimowych. Czy powyższe czujniki "zgrają" się bez problemu czy macie jakieś inne aktualne propozycje? Kupilem je jakies 10 dni temu, wczoraj zamontowałem i działały po ok 10-15km - jak najbardziej są ok jak narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard48 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Dzisiaj wymieniłem koła "BALONIKI" 16 fajne i komunikat ..low pressure ,czyli czekać i jeżdzić a same się skalibrują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Low presure - to niskie ciśnienie, radzę je sprawdzić na ekranie ciśnienia między zegarami. Jak nie połączył się z czujnikami to nie powinno być takiego komunikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard48 Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Niestety nie da sie sprawdzić bo jest taki komunikat Pomyłka za Low pressure "tyre pressure appear while driving"czyli Ciśnienie w oponach pojawia się podczas jazdy Zobacze zaraz jade do Katowic i z powrotem Edytowane 8 Listopada 2019 przez Ryszard48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard48 Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Po przejechaniu około 10 km autostradą wszystko wróciło do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) U mnie po odpaleniu auta czasami brak wskazania dla jednego lub dwóch kol. Po okolo 2km pomiar dla wszystkich kół jest juz prezentowany. Czujniki maja za sobą 2 zimowe sezony i były kupione oryginały w Nissanie. Pomiar dla wszystkich czterech gubił (komunikat jak u Ciebie) przez dwa dni na poczatku od razu po wymianie (kola letnie z czujnikami/zimowe z czujnikami). Edytowane 9 Listopada 2019 przez Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 U mnie też coś czujniki długo zaskakiwały. Prawie 6 km musiałem przejechać po wymianie kół aby zaczęły wskazywać. Co wymianę to ten dystans się zwiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 W dniu 2019-11-09 o 06:18, Piter napisał: U mnie po odpaleniu auta czasami brak wskazania dla jednego lub dwóch kol. Po okolo 2km pomiar dla wszystkich kół jest juz prezentowany. Czujniki maja za sobą 2 zimowe sezony i były kupione oryginały w Nissanie. Pomiar dla wszystkich czterech gubił (komunikat jak u Ciebie) przez dwa dni na poczatku od razu po wymianie (kola letnie z czujnikami/zimowe z czujnikami). Pomiar uaktywnia się dopiero podczas jazdy - taka jest zasada pracy samych czujników. Na postoju czujniki są "uśpione", dlatego nigdy nie sprawdzimy ciśnienia na zaparkowanym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi