JACKO29 Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Nie trzeba nowego wątku,zawsze przy okazji takich sprawdzianów zwracamy uwagę na rozrząd.Jest tego trochę w postach,zwłaszcza że tak w 1.2 jak i w 1.6 serwisy już troszkę ich powymieniały i to raczej nie z winy użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrads Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 JACKO to co ma sie do informacji producenta abym zmienil bieg na wyzszy przy np. 2000 obr ? jakies badania musialy byc aby te informacje umieszczal na zegarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_Hel Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 zaczynam zabawe z QQ 1.6 t . zrobilem 600 km od soboty. 1. na poczatku spalanie 6.2 ( pierwsza trasa) 2. potem 5.9 ( druga trasa) wszystkie trasy po krajowce ( druga trasa troche szybciej) pytanie.. te wartosci sa norma dla w miare spokojnej jazdy, czy da rade zejsc jeszcze nizej przy predkosci 100 - 110? Hej. Raczej wskazania kompa traktuję z przymrużeniem oka. Moje ostatnie tankowanie to: na 817 km wlałem 55,21 l. Zużycie ok 6,76 l / 100 km. Sądzę, ze akceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Podpowiedzi komputera są dobre z punktu widzenia ekologów oraz producentów pojazdów. Bo wiadomo, że silnik pracujący na niższych obrotach spali mniej paliwa, a przez to wygeneruje mniej szkodliwych związków, a przez to zanieczyszczenie powietrza będzie mniejsze. Powiedzmy więc, że z punktu widzenia ekologów ma to jakiś sens. Z punktu widzenia producenta pojazdu zmiana biegów przy niskich obrotach ma zaś taki sens, że silnik prędzej się... zepsuje. Silnik wróci więc szybciej do naprawy lub klient kupi następny samochód. Czysty zysk - samochód ma się psuć zaraz po gwarancji, a nie jeździć jak stary Mercedes W123, który jak wiemy z racji tego, że się nie psuł, to doprowadził niemal koncern do bankructwa. Takiej gafy już producenci nie popełnią więcej - co to, to nie. Z punktu widzenia użytkownika tymczasem lepiej nie ufać tym dwóm pierwszym cwaniakom. Bo wszak nie od dziś wiadomo, że jazda ze zbyt niskimi obrotami zdrowa dla silnika nie jest, a więcej smrodzą krowy na pastwisku niż nasze coraz bardziej ekologiczne popierdółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 zaczynam zabawe z QQ 1.6 t . zrobilem 600 km od soboty. 1. na poczatku spalanie 6.2 ( pierwsza trasa) 2. potem 5.9 ( druga trasa) wszystkie trasy po krajowce ( druga trasa troche szybciej) pytanie.. te wartosci sa norma dla w miare spokojnej jazdy, czy da rade zejsc jeszcze nizej przy predkosci 100 - 110? Spalanie w QQ 1.6 na poziomie 6l i pytas sie czy mozna spalac jeszcze mniej. Po co ty QQ 1.6 kupowales? Jak chcesz miec male spalanie to mogles sobie Micre kupic a nie QQ. Sorry, ale rozbrajaja mnie takie pytania ludzi ktorzy okolo 100k wlasnie na samochod wydali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrads Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 nie chodzi mi o jak najmniejsze spalanie ( mialem pulsara jak bym chcial spalac mniej ) tylko troche traktuje go na poczatku badawczo. jak potrzeba to potrafie zredukowac , lecz szukam optymalnej ( jesli takie istnieje ) techniki jazdy w QQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crockett81 Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 nie chodzi mi o jak najmniejsze spalanie ( mialem pulsara jak bym chcial spalac mniej ) tylko troche traktuje go na poczatku badawczo. jak potrzeba to potrafie zredukowac , lecz szukam optymalnej ( jesli takie istnieje ) techniki jazdy w QQ. Moim zdaniem przy silniku 1.6 złoty środek to poruszanie się w przedziale obrotów 2000-2700. Przy obrotach 1500-2000 niby pali tyle co diesel, ale faktycznie ze względu na trwałość silnika (rozciąganie łańcucha rozrządu, przyspieszone zużycie układu korbowo-tłokowego oraz dwumasy) lepiej tego unikać. Najgorzej dla trwałości silnika to wciskać wtedy mocno pedał gazu. Natomiast powyżej 2700 silnik fajnie się zbiera ale spalanie już zdecydowanie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Nie patrz na komputer tylko słuchaj i czuj kręgosłupem auto, to najlepszy styl jazdy a duszenie silnika jak on chce pofruwać to największe zło dlań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrads Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 no i o to mi chodzilo. przewaznie na benzynie wbijalem bieg do 2500 przy normalnej jezdzie i staralem sie nie przekraczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Pytanie byc moze teoretyczne i dla sportu jest. Zszedlem do 6.2 przy predk 100 km wg GPS czyli 108 licznikowe. Na oponach zimowych w lekkim deszczu. Spokojnie na letnich w dobra pogode 6 mozna uznac za realne. Spalanie na 5 biegu przy 2000 obrotow jest prawie takie same jak na 6 biegu przy 1500 obrotow. Jak jezdzic Panie Premierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Na 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 I tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzb87 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Widzę, że większość zachwyca się spalaniem z kompa... Policzcie chociaż raz ile jest w rzeczywistości. Litr różnicy. U mnie średnie spalanie (realne) po roku / 20kkm to 7.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Godzinę temu, dzb87 napisał: Widzę, że większość zachwyca się spalaniem z kompa... Policzcie chociaż raz ile jest w rzeczywistości. Litr różnicy. U mnie średnie spalanie (realne) po roku / 20kkm to 7.5. ja się zachwycam ale dodaję 0.7 a mimo to spalanie faktyczne jest naprawdę zadawalące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Ja kilka razy liczylem z dystrybutorem i zaniza ok 0.5 do 0.7l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_Hel Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 W dniu 23.01.2018 o 07:50, JACKO29 napisał: Ale to teraz W lato nie do osiągnięcia Teraz to w korku max 55 km / h (i nie da się nic przśpieszyć....z kompa mi dziś wyszło 4,8 l / 100km)....za to wczoraj po Obwodnicy Trójmiasta i Autostradce A1 na 414,5 km(no z tego może 120 km po lokalnych, od Jastarni do Estakady) wlano 38,2 l . Spalanie ok 9,22 l/ 100km. Byłem w niedoczasie i prawy pas był zajęty przez TIR-y.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackpazner Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Ja w miesiącu robię na pełnym baku jakieś 650-700km max i jak tankuje to przeważnie wlewam koło 58-60 l. Codziennie jestem na autostradzie, nie wiem w jaki sposób można uzyskać spalanie na poziomie 6 l, chyba trzeba prawym pasem jechać 80km/h za tirem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 U mnie podobnie jak u was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Ja osiągnąłem wg kompa 5.1 na drogach krajowych 400km na trasie ktw- granica wschodnia, jazda do 120km/h. Droga powrotna 5.5. Ale to było na oleju 0w20 (nowe auto) Po wymianie na 5w30 - zauważyłem zwiększone spalanie... Teraz jechalem nad morze i w jedna stronę mialem 8.0 (150km/h),powrót wolniejszy 135km/h i 7.2. Do tych wynikow trzeba dodać 0.5-0.7l. Ogólnie to auto jest ekonomiczne do 120-130km/h...lub na drogach krajowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozbef Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 A mój coś zaczął troszkę bardziej żreć etylinke teraz po mieście ( może nie jakaś metropolia - ale nieźle zakorkowana) Według kompa 9 ltr - według tankowań 9,5- 9,7 ltr. Fakt klima prawie cały czas na chodzie, odcinki tez nie jakieś wielkie, nóżka średnio cięzka - ale mimo wszystko i takie sobie to spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Powiedziałbym że do komputera trzeba troszkę dołożyć. Ale zasięg się zgadza:) prawie do kilometra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_Hel Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) W dniu 22.06.2018 o 08:49, blackpazner napisał: Ja w miesiącu robię na pełnym baku jakieś 650-700km max i jak tankuje to przeważnie wlewam koło 58-60 l. Codziennie jestem na autostradzie, nie wiem w jaki sposób można uzyskać spalanie na poziomie 6 l, chyba trzeba prawym pasem jechać 80km/h za tirem :/ Skromnie! A ja w miesiącu zużywam 4-5 zbiorników.... Potrafię podusić, ale przeważnie jeżdżę rozsądnie i wtedy średnia z tankowania oscyluje w okolicach 6,7 do 6,8 l/100 km. Niestety na 2 miesiące skazany jestem na permanentny korek....o 6 biegu zapominam... Edytowane 23 Czerwca 2018 przez Romek_Hel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackpazner Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Dobra jednak się da, ale jechałem na 6 biegu za ciężarówką popychany wiatrem Zegary brudne ale boje się przecierać skoro od samego patrzenia się rysują. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez blackpazner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Właśnie dosiadłem zastępczą Qqłkę 1.6 i bez trudu ,jeżdżąc normalnie spalanie pokazuje 7.2...przy 8.2 i więcej w 1.2.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 da się na oszczędnej jeździe. MOja teoria: przelicznik jest prosty do 100km/h. 55 - 5,5 60 - 6,0 Ostatnio jeżdże b ekonomicznie. I mam 90 km przejechane i 709 do przejechania ALe 5 bieg i 65 na liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi