colins Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Złośliwe tetryki. Wprawdzie daleki jestem od pucowania auta w sposób jaki opisują na forach specjalistycznych, ale dziś wypucowałem sobie koła niemal tak jak ten pan z wrzuconego wyżej obrazka. Koła zimowe żeby nie było, które parę dni temu zrzuciłem z bolidu. Więc proszę ja Was, umyłem oponki i felgi (od strony wewnętrznej również ), osuszyłem, a na koniec wypastowałem, wpakowałem do worów i z namaszczeniem złożyłem na kupce w garażu w celu leżakowania do zimy. Jednak zdaję sobie sprawę, że w pewnym wieku już się nie chce więc rozumiem Wasze lenistwo. I co łyso Wam? Edytowane 23 Marca 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja używam piany aktywnej i hydro wosku. Nie dotykam auta szczotką tudzież gąbką. Co do trwałości powłoki to toczę nieustanną walkę z serwisem Kii. Chodzi o części ala chrom czyli klamki, obwódki halogenów itp. Mam wersję xl więc jest tego nawalone ile można było. Już wymienili wszystkie klamki bo po 2 latach ten niby chrom spuchł. Wszystko to oszczędność koncernów motoryzacyjnych. Takie czasy i rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Jakbyśmy ich / je nie pucowali , chuchali i cmokali w znaczek (emblemat na masce) i tak nas kiedyś zawiodą ... w najmniej odpowiednim momencie... Nawet podwójna warstwa nano wosku nie pomoże..... Ale .. jeśli ktoś lubi , niech się bawi.... Ja już się "wyleczyłam".... to pewnie ze starości.... tylko nie wiem czy mojej czy auta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Po moim doswiadczeniu woskowania okna polaciowego gdzie okazalo sie to pomylka mam pytanie. Czy jesli sobie nawoskujecie auto i macie wtedy duze krople wody na masce podczas deszczu i akurat auto stoi, woda wyschnie ale brud z tych duzych kropli pozostanie. Mam na mysli czy nie wystepuje efekt taki, ze w przypadku gdy auto stoi czesto na parkingu to woskowanie dziala na nie korzysc wygladu, natomiast w przypadku gdy auto jedzie to faktycznie duze krople sa bardzo latwo zdmuchiwane z powierzchni auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Złośliwe tetryki. Wprawdzie daleki jestem od pucowania auta w sposób jaki opisują na forach specjalistycznych, ale dziś wypucowałem sobie koła niemal tak jak ten pan z wrzuconego wyżej obrazka. Koła zimowe żeby nie było, które parę dni temu zrzuciłem z bolidu. Więc proszę ja Was, umyłem oponki i felgi (od strony wewnętrznej również ), osuszyłem, a na koniec wypastowałem, wpakowałem do worów i z namaszczeniem złożyłem na kupce w garażu w celu leżakowania do zimy. Jednak zdaję sobie sprawę, że w pewnym wieku już się nie chce więc rozumiem Wasze lenistwo. I co łyso Wam? No raczej nie! Bo ja w sobotę zrzuciłem zimówki umyłem dokładnie dookoła stoła i powiesiłem na wieszaku bez worów Więc jak widzisz ,nie może być mi łyso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 No i git majonez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja się przy Was wstydzę powiedzieć , jak wyglądają moje koła w workach. Na moją korzyść przemawia jedynie fakt,że włożone zostały suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Jeśli duża kropla zaschnie z kurzem to kurz jak najbardziej zostaje na aucie i ciemny lakier to uwidacznia , ale .... nawoskowany lakier ma to do siebie że wystarczy spłukać obficie wodą z dyszy np. carman za 2zł bez piany szczotek itp. i brud spłynie . Po za tym lakier jaki by nie był gładki , jest porowaty i wypełnienie tych szczelin (pod mikroskopem) woskiem , uszczelnia powierzchnię i spowalnia degradację lakieru . SPOWALNIA , nie wyeliminowuje ! zwłaszcza tych dzisiejszych wodnych . przed nałożeniem wosku po nałożeniu wosku i spolerowaniu . Na rysunku powyżej z lewej strony pokazane są zabrudzenia wbite i przywarte do lakieru , jeśli przed woskowaniem nie usuniemy ich przez glinkowanie zakleimy je na dobre do powierzchni , pisałem już o tym , ale warto powtórzyć ? Edytowane 23 Marca 2015 przez Fergul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vendetti Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Witam, czy któryś z kolegów stosował może kosmetyki tej firmy? http://www.meguiars.pl/shop/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Stosował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProceSS Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 dobre, warte uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vendetti Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Co testowaliście i śmiało możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProceSS Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 ja uzywam Farecla, Collinite i Turtle ale Meguiar jest tez dobry, zalezy co do czego potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak jakby Eduardo. To dlatego dziś go nie ma na forum. Colins ty to masz wyczucie skąd wiedziałeś że grzebie w kołach ???? Zajmowałeś się projektem idealnego wyważenia kół bo nie ma idealnych opon i felg aluminiowych . Ponieważ już miałem dosyć co sezonowego wyważania kół a mam jeden komplet to zaryzykowałem i kupiłem sobie system automatycznego wyważania. Na rynku są proszek Equal ,proszek szklany Counteract i jest Magnum Plus które właśnie wybrałem . Wszystkie systemy są z ciężarówek nikt nie poleca tego do kół osobówek ,ale system działa do profilu opony 65 ! Ale że dla mnie nie ma rzeczy nie możliwych to kupiłem 4 paczki Magnum plus 78zł tyle co koszt wyważenia co sezon. Przed zainstalowaniem Magnum plus miałem problem taki że właśnie dokonałem rotacji opon co 10.000 km i po zamianie kierownica mi delikatnie drżała przy 120 km/h Do kół 195/65/15 idzie po 85g proszku ale mamy tylko wyważenie dynamiczne a nie statyczne ! Nie odkleiłem odważników aby nie pozbyć się wyważenia statycznego i załadowałem przez zawór-wentyl 85g Magnum Plus. Po załadowaniu wkręciłem specjalne zawory osuszające według patentu Magnum Plus. Po zabawie z czterema kołami czas na test drogowy opony przednie 2.4 bar opony tylne 2.5 bar 50 km/h ok 80 km/h zero wibracji 100 km/h samochód płynie nigdy nie miałem tak wyważonych kół ! 120 km/h perfekcyjne wyważenie. 140km/h perfekcyjne wyważenie . Tego typu wyważenie jest do końca żywotu opony i cały czas wyważa automatycznie koła i znowu nie dam zarobić wulkanizatorowi Przebiłem tym magnum plus- wywoskowany telewizor! Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaddy Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Edek w końcu wróciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Cześć Edek. Gdzie byłeś jak Cię nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zarobiony byłem i jestem fuchę złapałem dobrze płatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 To jednak dobrze Grzmot mówił, że pilotowałeś amerykański konwój przez Polskę do Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 W jednostce JW 1004 nie pracuje od 2001 to ja nie ich pilotowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Edziu - w końcu jesteś . Stęskniłem się za Tobą Przy okazji pytanko. Nabyłem K2 Spectrum do szybkiego zwieńczania mycia na bezdotykowej. Co sądzisz o tym preparacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Miło słyszeć że ktoś tęskni za takim typem jak ja Ranger Spectrum sprawdza się super po każdym myciu samochodu, jest szybki w nakładaniu i polerowaniu to wosk idealny dla zmęczonych życiem lub leni Spectrum będzie dłużej na uprzednio nałożonym twardym wosku z Caranubą , Spectrum nałożony na suchy lakier szybko się zmyje ! Ja nakładam trwały wosk na Wiosnę i późną Jesień a po każdej myjni po osuszeniu irchą ciach spectrum i Panie salonowy samochód Spectrum stosuję też do laptopa super się sprawdza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Tak chce wlasnie zrobic po powrocie do domu za miesiac. Poloze najpierw collinite, a pozniej spectrum przy kolejnym myciu myjka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 No za miesiąc to Wiosna chyba do Polski wróci to będzie się można bawić z woskowaniem ,na razie zima wróciła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Spectrum stosuję też do laptopa super się sprawdza! Edek ! Wczoraj był prima aprilis a dzisiaj już nie intryguj bo ... nie będziemy tęsknić za Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Miło słyszeć że ktoś tęskni za takim typem jak ja Ranger Spectrum sprawdza się super po każdym myciu samochodu, jest szybki w nakładaniu i polerowaniu to wosk idealny dla zmęczonych życiem lub leni Spectrum będzie dłużej na uprzednio nałożonym twardym wosku z Caranubą , Spectrum nałożony na suchy lakier szybko się zmyje ! Ja nakładam trwały wosk na Wiosnę i późną Jesień a po każdej myjni po osuszeniu irchą ciach spectrum i Panie salonowy samochód Spectrum stosuję też do laptopa super się sprawdza! Nooo,Edwardzie .Woski już wszędzie sprawdziłeś...no prawie.Jeszcze tylko musisz sprawdzić w zmywarce do naczyń,ciekawy jestem efektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi