Edek01 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Żółwika stosowałem różne woski kiedyś nie powalają jakością dziś coraz mniej na pułkach sklepowych! Jednym słowem po żółwiku w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Dziwne,bo u mnie Turtl’e produktów multum,np.w selgrosie.Z tych sklepowych niezłe są woski sonax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Sonax tak dobre kosmetyki ,ale żółwik już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 bardzo sobie chwalę i używam do micry(czarny metalik ,stąd masakrycznie ciężki do utrzymania) 24h Turtle Wax ICE jest świetny nawet plastiki są jak nowe ,ale jak każdy syntetyk,trwaly to nie jest ,ale bardzo szybko nabłyszcza się autko. http://www.autokosmetyki.pl/24h-turtle-wax-ice-ultranowoczesny-wosk-w-plynie-gabka-sciereczka-obejrzyj-film,p1194.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszorek Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Skoro temat o pielęgnacji aut, to poważnie myślę o myjce wysokociśnieniowej, pewnie najlepiej z dozownikiem detergentów (aczkolwiek niekoniecznie, chyba lepiej gąbką i porządny szampon), jakie macie lub polecacie? Aaa, kwota myślę maks 500-600 zł Ja polecam Karcher lub Stihl, ale w tej cenie będą to najbardziej budżetowe urządzenia np.: http://sklep.abexil.pl/x_C_I__P_72715407__PZTA_1.html http://e-drwal.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_bez_koszyka.tpl&product_id=438&category_id=57&option=com_virtuemart&Itemid=3 Edytowane 10 Marca 2015 przez myszorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Kiedyś kupiłem ice żółwika i almerę wywecowałem to plus łatwości nanoszenia minus -ciągnie brud i kurz jak magnes Jak bym zrobił nim Tiide to po trasie w lato musiał bym jechać na myjnie Dużo lepszy z syntetycznych nabłyszczaczy K2 Spectrum kurz i brud nie klei się do niego Edytowane 10 Marca 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Słuchajcie , a tego Felix'a z K2 ktoś z Was do kołpaków stosował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ja w Almerze normalnie zdejmujesz kołpaki psikasz na bogato szczota do felg i szuru buru i tak cztery po glancowaniu zaczynasz myć pierwszy kołpak co robiłaś! Po wymyciu błyszczą jak psu jajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Czyli warto go kupić i zastosować? bo już nie mogę patrzeć na te moje kołpaki z wżartym brudem w zakamarkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Pani kochana trzeba namoczyć i szorować to wszystko puści jak z praniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Pani kochana trzeba namoczyć i szorować to wszystko puści jak z praniem Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 No coś Ty - teraz to wszystko "pierze się bez namoczenia" ...przynajmniej na ekranie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Felgi trza namoczyć chemią aby brud puścił,z kołpakami jest gorzej bo plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Dzis troche czasu spedzilem czyszczac felgi. Na pierwszy ogien poszedl Felix. Spryskalem, odczekalem kilka minut i wyczyscilem. Pozniej uzylem Venox'a. Napucowalem sie jak glupi. Czy usuwa ryski? Usuwa. Ale czy w takim stopniu jakim bym oczekiwal? No troche nie, pozostalo duzo mlaych rysek mimo dlugotrwalego polerowania. Pozniej uzylem Spectrum, i tutaj efekt byl najbardziej widoczny. Dopiero polaczenie tych trzeche elementow dalo widoczny efekt poprawy wygladu felgi. Czyszczac felgi zauwazylem jakies tluste plamy na wewnetrznej stronie felg, na jednych wieksza, na innych mniejsza Czym moge to usunac nie niszczac felgi? Bo Felix nie potrafil sobie z tym poradzic. A nawet troche podejrzewalem, ze jest to pozostalosc po Felixie -pryskalem go na stojace kolo wiec gdzies musial on splynac - nie wiem czy nie jest to plama po nim wlasnie, ale tego nie jestem pewien. (To biale w zaglebieniach to pozostalosci pianki). Edytowane 11 Marca 2015 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) To nie jest Felix co to jest nie mam pojęcia , na zdjęciu od wewnętrznej części to te felgi wyglądają na nie umyte przecierałeś Feliksa gąbką szczotką?? Ja psikam zostawiam na 3 minuty i gąbka i bialutkie czyściutkie ,resztę usuwa wosk np Shell pasta głęboko czyszczący! A jak felgi na samochodzie to psikam i jazda szczotka do felg maże i płucze pod ciśnieniem bialutkie i czyściutkie Felix nie pozostawia tłustych plam!! Edytowane 11 Marca 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ale to jest tłuste czy wyżarte / odbarwione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Felix nie zawiera KWASU!! Większość płynów do felg zawiera kwasy ale niszczy lakier! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) To jakies tluste jest. Benzyny albo jakiegos rozpuszczalnika uzyc? Felgi po Felixie byly przecierane szmatka i dodatkowo myte myjka cisnieniowa. Ale to tluste nie chcialo zejsc. Edytowane 11 Marca 2015 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Się nie znam...ale może te felgi oryginalnie były czymś zabezpieczone , jakąś powłoczką ochronną i Feliks to rozpuścił i powstał taki oto naciek? Hmmm... Czym to usunąć, żeby nie narobić większej szkody? Nie mam pojęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Gregson psiknąłeś tylko i nie szorowałeś brudu na felgach???? Trzeba psiknąć i szorować !! Skyller nie nie ma tłustych zabezpieczeń na nowych felgach są suche ,aby nałożyć wosk na bogato!! Gregson miałeś zadzwonić jaki masz olej w silniku jaki 5w30 czy 5w40??? Edytowane 11 Marca 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 A jak on niby ma sprawdzić jaki ma olej w silniku jak nawet w ASO mają sprzeczne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Psiknalem, odczekalem ok 5 min i zaczalem szorowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Ale on ma 1.6 to może wiedzą mechaniki z ASO jakim już mają zalewać ,w książce nie ma napisane ?????? A wklej zdjęcie wyszorowanych, Z tego co wyczytałem woskowałeś felgi Spectrum! Spectrum nie jest do woskowania felg tu potrzeba lepszy wosk ! Edytowane 11 Marca 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) No właśnie ta książka, to jedna wielka niewiadoma. Czekaj, zaraz zerknę w swoją... Zajrzałem i jeśli chodzi o silnik 1.2, to w rozdziale 9.2 jest napisane, że Nissan zaleca olej silnikowy 5W40 (norma ACEA A3/B4). Jednocześnie napisane jest to co ktoś już tu wcześniej zauważył, że Nissan nie wiedzieć czemu rozgranicza wymianę oleju na wymianę z filtrem i bez filtra. Co chyba dla każdego normalnie myślącego kierowcy jest co najmniej dziwne. W każdym razie bez wymiany filtra Nissan zaleca olej 5W30. Wobec tego podejrzewam, że fabrycznie silnik zalany jest właśnie takim olejem 5W30. Myślę, że w przypadku silnika 1.6 DIG-T jest podobnie. Ale to już niech się może wypowie na ten temat posiadacz instrukcji QQ z silnikiem 1.6. Jeszcze doczytałem w rozdziale 9.4, że do silników benzynowych Nissan zaleca olej 5W40, a jeśli olej 5W40 nie jest dostępny, to należy dobrać olej o lepkości odpowiadającej zakresowi temperatur zewnętrznych. I obok jest umieszczona tabelka z olejami od 5W30, przez 10W40, a nawet 10W50 aż po 20W50. Jak widać Nissan sam nie ma pojęcia jaki olej zastosować. Edytowane 11 Marca 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi