kravvsebb Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Tak skasowali bezterminowość. Teraz prawo jazdy najdłużej ważne będzie przez 15 lat. Ponieważ ustawa weszła w życie w 2013 r. z piętnastoletnim vacatio legis, to ci co mają bezterminowe prawko muszą najpóźniej w 2028 r. prawo wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Witamfikacji Taki off top od nissana - choć może nie daleko... Dziś kolega oznajmił mi cennik montażu haka do: 1. skoda (scala ) - 3500 2. vw tiguan - 8000 3 pasat - 12000 NIe mam weryfikacji . Ale nawet jakby 1/3 w rabacie ująć to i tak mega kosmos. A pewnie wesfalia jak wszędzie i wiązki poprowadzone. 8 śrub do zakręcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba1982 Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) 23 godziny temu, Brzyk napisał: Witamfikacji Taki off top od nissana - choć może nie daleko... Dziś kolega oznajmił mi cennik montażu haka do: 1. skoda (scala ) - 3500 2. vw tiguan - 8000 3 pasat - 12000 NIe mam weryfikacji . Ale nawet jakby 1/3 w rabacie ująć to i tak mega kosmos. A pewnie wesfalia jak wszędzie i wiązki poprowadzone. 8 śrub do zakręcenia. Łoooo Panie ? a jak robiłem awanturę, jak mi 2100zł wyliczyli z wiązką 13-pin i badaniem technicznym łącznie za Westfalie w ASO ? Edytowane 10 Maja 2021 przez buba1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario111 Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Mi w Łodzi powiedzieli za całość 5000 zł .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzycho59 Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Witam, Mam pytanie do użytkowników bagażników na relingi. Mam okazję kupić oryginalne poprzeczki na relingiale jest problem bo właściciel zgubił kluczyki. Czy zamki można tak przerobić aby maskownice otwierały się bez kluczyka, np naciąć trzpień( kluczyk był plastikowy z otworem). Zamknięcie jest mi niepotrzebne bo będzie zakładany okazjonalnie. Cena jest bardzo atrakcyjna ale muszę rozwiązać kwestię otwierania i zamykania maskownic. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Polecacie jakiś model żarówek halogenowych, które świecą zauważalnie lepiej, białym światłem od fabrycznych? Fabryczne mam od 4 lat, ale chciałbym coś wizualnie wydobyć żarówek, bo żółć z fabrycznych nie przystoi i swieci słabo. Jakieś Osramy Night Braker Laser, Philipsy? Co macie u siebie i z czego jesteście zadowoleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qashtan1.2 Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Ja miałem Philipsa Vision Plus, początkowo ładnie świeciły ale nie posłużyły zbyt długo. Nie dotrwały nawet jednego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Jak miałem Kaskę wymieniałem na najlepsze jakie można było w danym momencie kupić (ale z homologacją na drogi) i oprócz wydania dużej kasy różnicy nie było znaczącej także chyba szkoda prądu a te lepszy mają 4x krótszą żywotność, choć mając do jazdy dziennej DLR raczej długo wytrzymują, chyba, że ktoś jest nocnym handlowcem Jedynie te bez homologacji z zawyżonymi mocami ale tam żywotność 10x mniejsza pewnie. Albo chińskie LEDy też nie legalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Zdecydowanie większość czasu jeżdżę na dziennych, więc może mają sens te wyżyłowane, patrzę na coś takiego https://allegro.pl/oferta/philips-zarowki-racing-vision-gt200-200-h7-12v-9661811535 https://allegro.pl/oferta/osram-zarowki-h7-night-breaker-laser-150-next-10529009771 https://allegro.pl/oferta/philips-zarowka-h7-x-treme-vision-130-swiatla-2s-9584492056 Ostatnie auto z halogenowymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Tylko nei wszystkie są dopuszczone... Potem mijasz takiego gościa co tak napierd.... światłami że nie można patrzeć (i to nie kwestia ustawienia) 34 minuty temu, memeQQ napisał: https://allegro.pl/oferta/philips-zarowka-h7-x-treme-vision-130-swiatla-2s-9584492056 Te miałem, w stosunku do nowych fabrycznych praktycznie bez różnicy. (zawsze najpierw wymieniałem jedną aby zobaczyć ew. różnicę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Tak, wiem że są takie, które nie mają homologacji, omijam zdecydowanie. Chciałbym zmienić na coś lepszego wizualnie, ale z dużym naciskiem żeby dobrze nocą świeciło. Night Brakery Osrama chyba są w tym mocne. Fabryczne mają 4 lata, więc trzeba przyznać, że dają radę, pewnie że z pierwszego montażu, ale i z tego że są zwykle, świecą nadal, ale chyba czas coś zmienić, jak wyżyłowane z 2 lata dadzą radę będzie spoko, tym bardziej że dużo nie używam mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Fabrycznie są montowane żarówki typu long life, więc będą świecić 4-6 lat. Wg mnie, każde +130-150% więcej światła są zdecydowaniem lepsze niż te żółtawe fabryczne. Uważam, że jazda na fabrycznych, to proszenie się o wypadek. Jeśli masz h7, to masz dostępną pełną ofertę philipsa i topowe racing vision +200%. Z h11 nie jest tak fajnie i najlepsze to osram laser, niestety droższe od h7. Nie wiem, czy powyższe jest obecnie aktualne i jest to moja osobista opinia. Edytowane 16 Maja 2021 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 No jak nocą jeżdżę to zawsze przeklinam fabryczne, więc koniec narzekania, czas zmienić. Może głupie pytanie a co siedzi w soczewce QQ? H7? Tak bez zerkania w instrukcje itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 15 minut temu, memeQQ napisał: No jak nocą jeżdżę to zawsze przeklinam fabryczne, więc koniec narzekania, czas zmienić. Może głupie pytanie a co siedzi w soczewce QQ? H7? Tak bez zerkania w instrukcje itd. ? H7, ale możesz się rozczarować. Ja nie zobaczyłem różnicy, ale wymieniałem nówki prosto z salonu na dozwolne MAXy od Philipsa. W ogóle konstrukcja reflektora w QQ jest kiepsko, świeci do przodu prawie wcale na boki, kiedyś o mało auta sąsiada nie przestawiłem skręcając o 90 stopni, w ogólnie nie było go widać. W X z LEDami jest nieco lepiej, ale nie są to najmocniejsze ledy na rynku. A zamiast skrętnych 10x lepsze jest dodatkowe światło doświetlające statyczne jak ma Ford czy Kia - to robi robotę na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Philipsy dla mnie zawsze były short life niezależnie od modelu.W wersji eko masz tungsramy.Tez jakieś 150 + :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 4 minuty temu, Brzyk napisał: Philipsy dla mnie zawsze były short life niezależnie od modelu. W wersji eko masz tungsramy. Tez jakieś 150 + ? Wszystkie "lepsze" mają krótsze życie, coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Ale Philips ekstremalnie.Kiedyś kupiłem osramy night .H7 Nie chcę ściemniać przy żarówkach :-P ale na opakowaniu było oficjalnie napisane że żyją krócej.Na pocieszenie jest to że w fiaciku non stop na mijania i wytrzymały praktycznie równo 12 m-cy. I padły praktycznie w odstępach 2-3 tyg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Prawdopodobnie J11 przed faceliftingiem miały montowane H7, a od powiedzmy 2017 już H11. Jak można przeczytać, odczucie poprawy jest subiektywne (dziwne) i zapewne zależy od warunków, w których jeździmy. Bardzo dużo zależy, czy dbamy o żarówki (faktycznie da się to robić np. stylem jazdy) i po jakich drogach jeździmy. Mi Osram Night Breaker Laser H7/H11 zawsze trzymały 8-18 miesięcy i wydatek 80-120 zł był zawsze opłacalny z punktu widzenia zauważalnej istotnej poprawy bezpieczeństwa. Umyjcie reflektory, nie doprowadźcie do znacznego porysowania te delikatne, plastikowe powierzchnie. Jeśli w J11 światła świecą zbyt wąsko, to można np. przy manewrowaniu włączyć dolne przeciwmgielne, które właśnie świecą jedynie w bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 3 minuty temu, aquariusmax napisał: Jeśli w J11 światła świecą zbyt wąsko, to można np. przy manewrowaniu włączyć dolne przeciwmgielne, które właśnie świecą jedynie w bok. W wersji po lifcie te prostokątne świecą... nigdzie, tzn robią za pozycyjne moim zdaniem. Jak je włączasz to z pozycji kierowcy nic się nie zmienia. W X jest podobnie i w dodatku są żółte a główne białe (LED) wygląda to strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Okrągłe w j11 też niewiele.Były gdzieś nawet dawno pomysły żeby jakiś wysunąć lampy na obwód tuby. Ale zbyt dużo kombinowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Widziałem ostatnio w nocy jak sąsiad przeparkowywał forda mondeo, jego halogeny doświetlające oświetlały od środka przed autem 90 stopni w odpowiednią stronę aż do prostopadle do drzwi pasażera/kierowcy. Potęga. Podobnie działa to w KIA. Takie coś to rozumiem. Jak dał wsteczny zapaliły się oba, masakra. A u nas te skrętne pizdryczki to ledwo troszkę w lewo czy w prawo... Może nowy QQ i X będzie miał to już normalnie i lepsze LEDy. Tylko nie wiem czy będzie mnie na nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Godzinę temu, Smakor napisał: W wersji po lifcie te prostokątne świecą... nigdzie, tzn robią za pozycyjne moim zdaniem. Jak je włączasz to z pozycji kierowcy nic się nie zmienia. W X jest podobnie i w dodatku są żółte a główne białe (LED) wygląda to strasznie. Włożyłem do halusów te co miałem w mijania...H11 led 6000 lumenów...Uwierz mi,nie robią za pozycyjne,pięknie oświetlają przód przed samochodem i co najważniejsze,widać to z pozycji kierowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 13 godzin temu, Smakor napisał: H7, ale możesz się rozczarować. Zapomniałem wieczorem zajrzeć w instrukcje ale na necie piszą, że H11 siedzą w QQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Godzinę temu, memeQQ napisał: Zapomniałem wieczorem zajrzeć w instrukcje ale na necie piszą, że H11 siedzą w QQ. Kurde chyba H11 faktycznie, H7 kupowałem do Fiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 I tu raczej masz rację.Nissan to h11 i chyba h8 na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi